AKHLAK DALAM PEMBENTUKAN JATIDIRI MUSLIM

enter here

AKHLAK

PENGERTIAN AKHLAK
dari perkataan arab bermaksud iaitu budi perketi,ntingkah laku, dan tabiat. akhlak dalam islam adlah merangkumi aspek lahiriah dan batiniah sesorang.

KATEGORI AKHLAK
1-Akhlak Mahmudah
bermaksud terpuji. dituntut dalam islam. merupakan segala bentuk kebaikan yang dilakukan

2-Akhlak Mazmumah
bermaksud keji dan cela. segala bentuk perlakuan, sifat, tabiat, dan peragai buruk yang dicela oleh islam. antaranya ialah syirik, derhaka kepada ibubapa, khianat, sombong, mencela, benci-membenci, fitnah, dengki, rasuah, dan sebagainya.

HAKIKAT AKHLAK
Metodologi Penjelaskan Al-Quran dan Al-Sunnah Al-Quran
-menjelaskan konsep kebaikan dan keburukan secara terperinci. -pujukan dan ancaman. -pensejarahan atau penceritaan.

Al-Sunnah
-merupakan segala yang dinukilkan drpd Allah S.W.T -dalam bentuk perkataan, perbuatan, taqrir dan perjalanan hidup Rasulullah. -merupakan model dan ikutan terbaik dalam semua aspek. -berasaskan nilai akhlak dan etika murni yang dipandukan oleh Allah S.W.T.

SKOP AKHLAK
1-Akhlak Dengan Allah S.W.T sentiasa memohon supaya Allah S.W.T m’perelok akhlak dan mejauhi akhlak yang buruk. selain itu memiliki iman yg mendalam, tepat, betul dgn dgn k’hendak syariat islam, tdk buruk sangka kurniaanNYA, bersyukur, ketaqwaan, &

2-Akhlak Sesama Manusia
amalan atau perlakuan terpuji sesama manusia terlaksana dalam pelbagai bentuk. antaranya menjaga dan memberi hak kpd mereka yg sepatutnya diberikan hak: hak diri sendiri, hak isteri, hak suami, hak anak2, hak ibubapa dan sebagainya. manusia juga harus melaksanakan tanggungjawab yg diamanahkan.

3.Akhlak Dengan Alam Manusia perlu menghormati terhadap kejadian alam semulajadi seperti hutan, gunung-ganang, haiwan-haiwan, lautan, dan sebagainya. contohnya tidak melakukan pembakaran terbuka, pembalakan secara haram, pembuangan sisa toksik kedalam sungai/lautan, dan sebagainya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful