Support and movement

Haiwan vertebrat darat Rangka dalam Haiwan vertebrat akuatik Manusia . Sistem sokongan pada haiwan vertebrat dan manusia adalah rangka dalam.

 Manusia disokong oleh rangka dalam.  Sistem ini terdiri daripada 206 ketul tulang. Turus tulang belakang terdiri daripada 33 tulang kecil (vertebra). .  Berat badan manusia disokong oleh terutamanya lengkungan pelvis yang merupakan tulang paling besar dan paling kuat.

 Menyokong berat badan.  Memberi dan mengekalkan bentuk badan.  Menghasilkan sel-sel darah.  Melindungi organ lembut  Asas bagi pautan otot. .

.Fungsi :  Memberi bentuk kepada vertebrat.  Menyokong berat badan vertebrat. Berat badan vertebrat daratan disokong terutamanya oleh lengkungan pektoral(bahu dan lengkungan pelvis (punggung).  Melindungi tisu dan organ lembut.

 Berat badan disokong oleh daya apungan air. Ini kerana vertebrat akuatik tidak perlu menyokong beratnya.  Lengkungan pektoral dan dan lengkungan pelvisnya sangat kecil dan lemah. .  Vertebrat akuatik seperti ikan paus boleh membesar sehingga saiz sangat besar.

Persamaan Haiwan vertebrat daratan (gajah) Mempunyai rangka dalam Haiwan vertebrat akuatik Perbezaaan Sistem rangka dalam Disokong oleh Saiz lengkungan pektoral Dan lengkungan pelvis Kekuatan lengkungan Pektoral dan lengkungan pelvis Daya apungan air Besar Sangat kecil Sangat kuat Sangat lemah .

•Rangka hidrostatik .Sistem sokongan pada haiwan invertebrat daratan Akuatik •Rangka luar.

c)Melindungi organ dalaman.• Rangka luar yang keras •Rangka hidrostatik. d)Membantu dalam pergerakan .(bendalir dalam badan) Struktur luar (rangka luar) yang keras berfungsi untuk : a)Mengekalkan bentuk badan. b)B) menyokong badan.

•Pengecutan dan pengeduran pasangan otot pada permukaan dalaman rangka luar membolehkan pergerakan dilakukan.•Rangka luar terdiri daripada kitin (bahan tegar) dan dikenali sebgai kutikel. Ianya diselaputi oleh lapisan lilin yang menjadikannya berkilat. .

badan mengenakan tekanan pada badannnya untuk membentuk rangka hidrostatik. Invertebrat yang berbadan lembut mempunyai bendalir badan yang memberi bentuk dan sokongan padanya.  Bendalir .

 Membntu pergerakan. .  mengekalkan bentuk badan. Memberi sokongan.

Keadaan ini menjadikannya ringan dan mudah terapung atau terampai di dalam air. .  Tumbuhan akuatik mempunyai banyak ruang udara dalam daun dan batang. hidrila lembayung dan kiambang.  Air memberi sokongan pada tumbuhan akuatik. Contoh : pokok teratai.

 Orang tempang terpaksa menggunakan tongkat untuk membantunya bergerak.  Contoh-contohnya :  Ikan paus yang terkandas di pantai tidak berupaya bergerak balik ke laut kerana kehilangan sokongan daripada air. Semua hidupan mempunyai sistem sokongan yang tersendiri untuk mendapatkan sokongan. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful