SELAMAT DATANG

BIODIVERSITI
DEFINISI Kepelbagaian biologi atau biodiversiti didefinisikan sebagai keanekaan antara organisma hidup daripada pelbagai sumber tumbuhan, haiwan dan mikroorganisma yang saling berinteraksi. KEKAYAAN SPESIS HIDUPAN Keseluruhan variabiliti hidupan daripada semua sumber ekosistem daratan, akuatik dan kekompleksan ekologi. 3 ARAS KOMPOSISI BIODIVERSITI –Diversiti ekosistem –Diversiti spesis –Diversiti genetik

DIVERSITI EKOSISTEM
BIOM ( BIOME)

BIOKAWASAN (BIOREGION)

LANSKAP

EKOSISTEM

HABITAT

NIC (NICHE)

POPULASI

DIVERSITI EKOSISTEM
EKOSISTEM LUAS (JUTA BATU PERSEGI) % DARIPADA KESELURUHAN LUAS TANAH 31.7 20.2 10.7 3.5

Hutan Padang rumput & Savana Kawasan tanaman Tanah Lembap

18.2 11.6 6.2 2.0

Gurun & Tundra
Jumlah Keluasan Daratan

19.6
57.6

34.0

Laut tepi pantai

8.4

Terumbu Karang

0.2

Laut lepas

164

Jumlah keluasan samudera

172.6

DIVERSITI GENETIK

POPULASI

INDIVIDU

KROMOSOM

GEN

NUKLEOTID

DIVERSITI GENETIK

•Variasi dalam dan antara populasi Spesies.

•Diukur dalam bentuk variasi antara gen atau DNA atau Jujukan Asid Amino.

DIVERSITI SPESIS
KINGDOM

PHYLA

FAMIILI

GENUS

SPESIS

SUBSPESIS

POPULASI

INDIVIDU

DIVERSITI SPESIS

•Variasi spesies dan subspesies.

KEPENTINGAN
A.KEPADA ALAM 1.PENGEKALAN KITAR HIDROLOGI

Hidupan semula jadi berfungsi sebagai penyerapan air dari tanah dan membebaskannya melalui proses transpirasi. Hutan, padang rumput dan tanah lembab akan menyerap air apabila jumlahnya banyak dan membebaskannya sedikit demi sedikit apabila air bertakung. Hal ini dapat mengawal banjir.
2.MODIFIKASI IKLIM

Biodiversiti juga memberi khidmat ekosistem seperti mengatur perjalanan cuaca dan iklim. Ia juga menyerap radiasi daripada cahaya matahari dan membebaskan wap. Ia akan mempengaruhi keadaan iklim dan menyederhanakan suhu. Kestabilan iklim akan berlaku dengan adanya fungsi oleh kepelbagaian biologi biodiversiti ini.

KEPENTINGAN
3.KAWAL HAKISAN TANAH
Daun dan sampah hutan boleh menyerap dan mengurangkan impak air hujan. Ini sekaligus menghalang tanah menjadi pecah. Selain itu, akar berfungsi ‘mengikat tanah’ dan membantu menghalang berlakunya hakisan terutamanya di kawasan tanah tinggi. Manakala tumbuhan, haiwan kecil dan mikroorganisma menyumbang kepada pembentukan tanah. Di kawasan yang berombak, paya bakau berfungsi mengurangkan kesan pukulan ketika rebut. Hal ini bukan sahaja menjaga kontur pantai malah dapat menyelamatkan harta benda dan nyawa.

KEPENTINGAN
4.SELENGGARA KITAR OKSIGEN DAN NITROGEN Tumbuhan menghasilkan oksigen untuk pernafasan. Manakala mikrob pula membantu menambah kesuburan tanah serta penetapan kandungan nitrogen dalam tanah. Kepelbagaian biodiversiti juga boleh menghalang tompokan sebatian nitrogen seperti unsur-unsur ammonium dan nitrat yang boleh mengganggu kesuburan tanah.

KEPENTINGAN
B.KEPADA MANUSIA 1.NILAI INSTRUMEN Berguna kepada manusia, kini sebanyak 3000 spesis tumbuhan di dunia ini dikenalpasti berfungsi sebagai anti-kanser. Dijangkakan sumbangan kekayaan kepelbagaian biodiversiti ini menyumbangkan US$8 BILION setahun untuk menghasilkan ubat bagi syarikat yang mengendalikan bidang ini. Ini jelas bahawa kekayaan kepelbagaian spesis biodiversiti ini mampu memperbaiki tahap kesihatan masyarakat dan meningkatkan jangka hayat manusia. contohnya, anthroposentrik-digunakan dalam memajukan bank genetik, khasnya untuk memajukan sektor pertanian ,perhutanan, akuakultur dan penternakan. Ia juga boleh digunakan sebagai sumber perubatan yang menyumgang jutaan ringgit setahun kepada ekonomi negara.

KEPENTINGAN
Sumber Ubatan 1. Vinkristin & Vinblastin (Rosy Periwinkle) berasal Dari Pulau Madagascar A. Leukemia Kanak-Kanak (Acute Leukemia) Bilangan Sel Darah Putih Meningkat Punca Radiasi (Bom Atom) Keturunan Virus. Simptom – Anaemia (Kekurangan Darah Merah), Demam, Pendarahan Dan Pembengkakan Nodus Limfa. Bunuh 90% Pesakit Dalam Masa 6 Bulan. B. Penyakit Hodgkin · Barah Sistem Limfa (Lymphatic System) · Petanda Awal – Bengkak Nodus Limfa (Lymph Nodes), Limpa (Spleen), Hati (Liver) Dan Organ Lain o Demam, Kehilangan Berat Badan, Lemah. · Punca Tidak Ketahui o Mungkin Bakteria, Protozoa Dan Virus.

KEPENTINGAN

2. Dadah Capoten •Mengawal tekanan darah tinggi •racun ular (Pit Viper)

3. Dadah Taxol •Barah payu dara dan rahim. •Ekstrak dari kulit pokok yew •Kini, 3,000 spesies tumbuhan anti kanser. •25% ubatan di USS mengandungi bahan dari tumbuhan tempatan. •Membaiki Tahap Kesihatan masyarakat •Tingkat Jangka Hayat

KEPENTINGAN

Dadah Modern Daripada Ubatan Tradisional Dadah 1 Aspirin Kegunaan Ubatan Kurang Sakit, Radang (Inflammation) Sumber

Filipendula ulmaria
Papaver somniferum
Psychotria ipecacuanha Pilocarpus jaborandi Ephedra sinica Cinchona officinalis Rauwolfia serpentina

2
3 4 5 6 7

Kodein
Ipecac Pilokarpin Pseudoefedrin Kuinin Reserpin

Kurang Sakit, Ubat Batuk
Galak Muntah Kurang Tekanan Di Mata Kurang Hidup Tersumbat Ubat Malaria Ubat Penenang, Rendah Tekanan Darah Sedatif, Analgesik Buka Saluran Penafasan Ubati Penyakit Hodgkin’s Ubat Bius

8 9 10 11

Tropan Theofilin Vinblastine Kokain

Datura stramonium, Datura metel Camellia sinensis Catbaranthus roseus Erythroxylum coca

KEPENTINGAN
POTENSI TUMBUHAN ASLI MALAYSIA

Tongkat Ali (Eurycoma Longifolia) •Potensi Untuk Ubat Antimalaria

KEPENTINGAN

Bintangor (Calophyllum lanigerum) •Ubat Virus HIV

KEPENTINGAN

Kepentingan Komersial •Tangkap Ikan Komersial. •Balak. •Perniagaan Haiwan Peliharaan (Pet) Eksotik Ikan, Reptilia, Mammal, tumbuhan. •Barang-Barang Sukan & Rekreasi Alat Pancing, Renang, Sampan.

• Ekopelancongan Lawat Kawasan Ekologi Unik Hasil Pendapatan Pelancong & Penginapan • Sumber Makanan Rusa, Pelanduk, Seladang, petai dan dsb.

KEPENTINGAN
Kepentingan Rekreasi, Estetik Dan Penyelidikan Sains •Pancing, Buru, Kembara, Khemah, •Perhati Burung, Fotografi. •Kepuasan Estetik •Kajian Sains Ilmu & Kefahaman • Evolusi & Ekologi Kajian Hidupan Liar & Ekosistem - Dokumentari Ikan Paus · Kepuasan Estetik · Tidak Pernah Lihat Sendiri · Nilai Rekreasi Dan Estetik Sumbang Kewangan Untuk Sokong Spesies Liar.

KEPENTINGAN
DIVERSITI HIDUPAN SPESIES BILANGAN SPESIES YANG DIKETAHUI 4,000 4,000 72,000 40,000 40,000 ANGGARAN SPESIES 400,000 1,000,000 1,500,000 200,000 400,000 KETEPATAN

Virus Bakteria Fungi Protozoa Alga

Sangat Rendah Sangat Rendah Sederhana Sangat Rendah Sangat Rendah

Tumbuhan
Nematod Krustasea

270,000
25,000 40,000

320,000
400,000 150,000

Baik
Rendah Sederhana

Arachnid
Serangga Moluska

75,000
950,000 70,000

750,000
8,000,000 200,000

Sederhana
Sederhana Sederhana

Kordat
Others

45,000
115,000 1,750,000

50,000
250,000 13,620,000

Baik
Sederhana Sangat Rendah

KAWASAN MEGA DIVERSITI MALAYSIA
KUMPULAN FAUNA Mamalia Burung Reptilia Amfibia BILANGAN SPESIES 286 736 268 158 BILANGAN SPESIES ENDEMIK 27 11 69 27

Ikan Marin
Ikan Air Tawar Invertebrata

4,000
449 150,000

Flora

Tumbuhan Berbunga
Palma Anggerik Paku-Pakis Kulat Lumut

15,000
213 2,500 1,159 400 432 84 350

MASALAH

1.KEGIATAN MANUSIA YANG MENGUBAH DAN MENGHAPUSKAN TEMPAT KEDIAMAN MEREKA.

Banyak aktiviti yang menyebabkan terjejasnya biodiversiti. Akibatnya, banyak spesis yang belum lagi dikenalpasti telah pupus. Ada di antara spesis ini telah disenaraikan dalam kategori spesis terancam. Jika tidak ditangani awal dari sekarang, biodiversiti yang ada sekarang akan terjejas teruk dan mungkin hilang buat selamanya.

MASALAH
2.PENGEKSPLOITASI HUTAN TROPIKA OLEH NEGARA MEMBANGUN YANG KAYA DENGAN BIODIVERSITI BAGI TUJUAN UNTUK MENGAUT KEUNTUNGAN. Contohnya kemunculan pelancong berasaskan alam semulajadi atau pelancongan eko adalah satu aktiviti penting yang boleh mendatangkan hasil kepada negara membangun. Namun andainya pelancongan eko tidak dilaksanakan dengan teratur hal ini boleh menyebabkan kerosakan biodiversiti. Kemusnahan habitat akibat penukaran tanah untuk pertanian,perlombongan, penempatan, pembinaan dan sebagainya untuk tujuan pembangunan juga bakal memusnahkan kekayaan biodiversiti dunia.

MASALAH
3.PERUBAHAN IKLIM DAN BENCANA ALAM

seperti tanah runtuh, banjir, kemarau, tsunami (2004) dan sebagainya menyebabkan kemusnahan kepada kepelbagaian biologi daratan dan akuatik dunia.
4.PENGGUNAAN SUMBER BIOLOGI SECARA TIDAK LESTARI DAN BERLEBIHAN

seperti aktiviti pembalakan dan pemburuan yang tidak terkawal menjadi satu agenda kepada kepupusan kepelbagaian biologi.

LANGKAH MENGATASI

1. MENGADAKAN BENGKEL MENGENAI PENGURUSAN BIODIVERSITI.ISU DASAR DAN CABARAN KEPADA MALAYSIA Dilangsungkan pada 17 Ogos 1999 dianjurkan bersama oleh Institut Kajian Pembangunan (SABAH),Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia(MIER) dan Queen’s University, Kingston,Canada. Bengkel tersebut dibiayai oleh Agensi Pembangunan Antarabangsa Kanada (CIDA), NGO’s dan badan-badan swasta. Antara isu yang disentuh adalah mengenai biodiversiti, bioprospek, pengurusan dan pengawasan pelancongan eko dan perlindungan spesis terancam.

LANGKAH MENGATASI

2.MENGGALAKKAN DAN MEMPERBANYAKKAN PENUBUHAN PUSAT PENYELIDIKAN DAN PEMBANGUNAN Contohnya Taman Teknologi Malaysia(TPM) sedang giat menjalankan kajian terhadap potensi-potensi yang boleh digunakan daripada hasil khazanah alam negara. Pusat-Pusat penyelidikan seperti Pusat Biodiversiti Raub menjalankan kerja-kerja mengutip, memelihara dan menjalankan kerja-kerja kajian farmakologi sampel, pemprosesan dan penghasilan benih.

LANGKAH MENGATASI
3.MENGETATKAN KAWALAN DAN MENJALANKAN PEMANTAUAN YANG LEBIH TELUS. Antara teknologi konservasi biodiversiti yang paling praktikal dan digunakan secara meluas pada masa kini adalah secara penentuan dan pemantauan menerusi satelit. Aktiviti pembalakan dan pemburuan haram misalnya perlu dikawal lebih ketat. Begitu juga dengan biodiversiti akuatik. Malaysia yang mempunyai nilai yang tinggi,pengawalan terhadap hidupannya termasuk terumbu karang perlulah dilakukan dengan lebih mantap supaya tidak merugikan negara.

Sekian terima kasih
‘berusahalah untuk mencapai’ kejayaan kerana tiada kejayaan tanpa usaha Pembentang : Rahimah, madelina, farhana, jela janela. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful