FAKTOR-FAKTOR PEMANGKIN & PENGHALANG INTEGRASI NASIONAL

NAMA AHLI KUMPULAN: ~ NURUL AIN BINTI MOHD RANI ~NICHOLAS CHUAT A/K NERU ~CHOI MEI SHAN

DEFINISI
INTEGRASI: o Penggabungan atau pergabungan dua atau beberapa kaum (unsur, bahagian, dll) menjadi satu kesatuan; penyatuan:
(KAMUS DEWAN EDISI KETIGA)

o Satu proses bagi mewujudkan satu identiti nasional dalam kalangan kumpulan terpisah dari segi kebudayaan, sosial dan lokasi dalam sesebuah unit politik. Unsur integrasi terdiri daripada-integrasi wilayah, ekonomi, kebudayaan, sosial, pendidikan dan politik

1987) . sosial dan lokasi dalam sesebuah unit politik. (Ahmad Haji Kambar.wikipedia.• Integrasi berasal dari bahasa inggris "integration" yang berarti kesempurnaan atau keseluruhan. integrasi sosial dimaknai sebagai proses penyesuaian di antara unsur-unsur yang saling berbeda dalam kehidupan masyarakat sehingga menghasilkan pola kehidupan masyarakat yang memilki keserasian fungsi.org/wiki/Integrasi_sosial • Integrasi merupakan satu proses bagi mewujudkan satu identiti nasional dalam kalangan kumpulan yang terpisah dari segi kebudayaan. http://id.

FAKTOR-FAKTOR MENJADI PEMANGKIN KEPADA INTEGRASI SOSIAL .

Sosial Sukan Ekonomi Kebudayaan Penempatan @ Wilayah Politik Pendidikan Hiburan @ Media Massa .

PEMANGKIN KEPADA INTEGRASI (PENDIDIKAN) Pendidikan telah lama dianggap sebagai satu elemen yang menyatupadukan masyarakat majmuk di negara kita. Penggunaan bahasa kebangsaan iaitu bahasa melayu merupan satu langkah yang bijak untuk menyatupadukan masyarakat selepas tragedi berdarah 13 Mei 1969. Sekolah satu aliran dilihat sebagai reformasi pendidikan yang harus diperjuangkan bagi mewujudkan perpaduan dan integrasi nasional selaras matlamat utama Dasar Pendidikan Kebangsaan. Ia bukan hanya memartabatkan bahasa melayu tetapi cuba untuk memupuk semangat perpaduan di kalangan rakyat Malaysia. .

Strategi Melaksanakan DPN 1. Menjadikan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar yang utama -Memperbaiki hubungan antara kaum supaya menjadi lebih berkesan dan seterusnya mengukuhkan asas perpaduan negara .

.2. Mengadakan kurikulum yang sama dan berorientasikan Malaysia bagi semua jenis sekolah .Menyemai dan menanam nilai-nilai yang selaras dengan prinsip-prinsip Rukun Negara sebagai ideologi nasional.

Hayati…… .

pengakap . . seperti pasukan kadet tentera.3. Menggalakkan aktiviti ko-kurikulum yang memupuk disiplin. kadet polis.Memberi peluang kepada pelajar untuk bergaul dan bekerjasama di dalam kegiatan persatuan dan sukan.

Pertamanya. pendidikan adalah untuk pembinaan disiplin di kalangan rakyat berbilang kaum..” (Hussein Hj Ahmad (1993) . Ketiga.Sambungan. pendidikan untuk menyediakan tenaga kerja negara. • “Menyatakan bahawa peranan sistem persekolahan sehingga akhir tahun 1980an bermotifkan tiga perkara utama. pendidikan sebagai asas perpaduan kaum. Kedua.

.Sekolah Wawasan : (contoh Integrasi Pendidikan) Sekolah Wawasan adalah sekolah rendah yang berkonsepkan belajar bersama-sama dalam satu kawasan yang sama tanpa mengira kaum atau agama. Setiap sekolah akan mempunyai bangunan sendiri yang boleh disambung antara satu sama lain dengan menggunakan jambatan penghubung (link-way). dua atau tiga buah sekolah rendah berlainan aliran akan ditempatkan dalam kawasan yang sama. Di bawah konsep ini.

Selangor o Kompleks Sekolah Wawasan Pundut. Pada masa ini terdapat 5 buah Kompleks Sekolah Wawasan yang telah beroperasi dengan jayanya iaitu : o Kompleks Sekolah Wawasan Pekan Baru. Alor Setar. Perak o Kompleks Sekolah Wawasan Taman Aman. Perak Contoh Logo Sek. Wawasan . Seri Manjung.Sambungan. Kedah o Kompleks Sekolah Wawasan Tasik Permai.. Pulau Pinang o Kompleks Sekolah Wawasan USJ 15. Subang Jaya. Parit Buntar.

Sambungan. Tujuan dan matlamat Sekolah Wawasan • Untuk mewujudkan perpaduan di kalangan muridmurid yang berbagai-bagai bangsa dan latar belakang • Untuk memupuk semangat integrasi antara pelajar dari pelbagai aliran • Untuk melahirkan generasi yang mempunyai sifat toleransi dan persefahaman yang tinggi demi mewujudkan sebuah negara yang bersatu padu • Untuk menggalakkan interaksi yang maksimum antara semua warga sekolah melalui perkongsian kemudahan sekolah dan pelaksanaan aktiviti-aktiviti lain di sekolah (Sumber Maklumat: Kementerian Pelajaran Malaysia) ..

.

.

Di Malaysia. kemudahan asasi. . kemudahan kesihatan dan rekreasi. pelajaran. perumahan serta peluang pekerjaan. Agihan yang sama dari segi pendapatan. tumpuan integrasi wilayah ialah antara Malaysia Barat dan Malaysia Timur dan Pantai Timur Semenanjung Malaysia dengan Pantai Barat Semenanjung Malaysia.PEMANGKIN KEPADA INTEGRASI (PENEMPATAN @ WILAYAH) Integrasi wilayah yang bertujuan mengurangkan jurang perbezaan pembangunan ekonomi dan sosial antara wilayah yang maju dengan yang mundur.

.• Integrasi wilayah yang bertujuan mengurangkan jurang perbezaan pembangunan ekonomi dan sosial antara wilayah yang maju dengan yang mundur.

makanan dan keperluan asas serta pendidikan tanpa mengira segretasi diantara etnik. . Segretasi merujuk kepada pemisahan yang berlaku dalam beberapa keadaan contohnya dari segi kawasan tempat tinggal. sistem persekolahan dan sebagainya.Contoh : Jabatan Perdana Menteri telah membuat satu Portal Pembasmian Kemiskinan yang dinamai e-kasih bertujuan untuk membasmi kemiskinan di Malaysia dengan memberi bantuan dari segi kewangan.

Ahli Parlimen Kalabakan. Hadir sama. . Datuk Seri Abdul Ghapur Salleh kelmarin bersama beberapa pemimpin UMNO bahagian itu telah meluangkan masa meninjau kerja-kerja pembinaan peringkat akhir rumah-rumah berkenaan. Setiap rumah masing-masing yang dibina dengan kos melebihi RM40. semalam.Ghapur (kiri) ketika meninjau salah sebuah rumah PPRT yang sedang dalam pembinaan di Kampung Pasir Putih. timbalan dan naib ketuanya. 12 rumah PPRT penduduk Kampung Pasir PutihUtusan Malaysia. Abdul Muis Picho dan Ismail Aid yang juga merupakan Pemimpin Kemajuan Rakyat Merotai. Tawau. ." katanya yang juga Ketua UMNO Bahagian Kalabakan kepada pemberita. Jumaat 14/01/2011 TAWAU 13 Jan. "Bantuan ini adalah satu lagi bukti kesungguhan dan keikhlasan kerajaan Barisan Nasional (BN) membantu dan membela nasib rakyat di negara ini yang tidak bernasib baik.000 itu telah siap dan bakal penghuninya dijangka menerima kunci rumah pada awal bulan depan.Kerajaan telah membelanjakan kira-kira setengah juta bagi membina 12 buah rumah Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) kepada penduduk Kampung Pasir Putih bagi menggantikan rumah mereka yang musnah terbakar pada tahun lalu.

. menyarankan kerajaan Pusat melaksanakan segera projek jalan baru yang menghubungkan Kota Bharu ke Kuala Krai.54 billion iaitu lebih kurang 97 peratus pelabur swasta tempatan dan selebihnya pelaburan asing. di sini hari ini. di Kompleks Kota Darulnaim. Sultan Muhammad Ke-V. Kerana itu. tambah baginda tumpuan pelaburan masih berlaku di Semenanjung Malaysia di bahagian pantai barat. Kelantan telah menerima pelaburan sebanyak RM2. Menurut Sultan Muhammad lagi. kurangnya kemasukan pelaburan asing ke negeri ini juga disebabkan faktor logistik dan kekurangan system perhubungan khususnya lebuh raya yang cekap berbanding negerinegeri lain. Pada masa yang sama baginda turut menyarankan jaringan lebuh raya yang cekap menghubungi negeri ini ke negeri lain perlu juga mendapat perhatian dari kerajaan Pusat.kelantanforum. Baginda bertitah demikian sempena majlis pembukaan rasmi penggal keempat Dun Kelantan ke-12 tahun 2011.Sultan Saran Cepatkan Pembinaan Lebuhraya Kota Bharu Kuala Krai KOTA BHARU.” titah baginda lagi. “Pada tahun 2012. Titah baginda. Pahang akan dilaksanakan di bawah RMK-10..php/325-Sultan-Saran-Cepatkan-Pembinaan. . Pada masa yang sama Sultan Muhammad turut memberitahu baginda mendapat maklum reka bentuk terperinci dan pengambilan balik tanah bagi negeri Kelantan untuk projek ‘cenral spine road’ iaitu pembinaan jalan baru dan menaiktaraf jalan persekutuan laluan lapan dan sembilan bermula Kuala Krai. “Untuk itu beta menuyarankan perlu adanya jaringan lebuhraya yang cekap menghubungi negeri ini ke negeri-negeri lain. Menurut baginda. Kelantan berpotensi untuk maju seiring dengan negara jiran dari segi kos modal serta sara hidup negeri ini yang masih rendah berbanding negeri lain di Negara ini. http://www.com/forum/showthread. Kelantan ke Simpang Pelangi. 1 Mac: Sultan Kelantan.” ujarnya. “Kelantan juga mempunyai keluasan tanah yang boleh menampung keperluan sector perindustrian. projek yang disenaraikan dalam RMK-10 termasuk jalan pesisir pantai yang disenaraikan itu demi keselesaan rakyat di negeri ini. Seterusnya……….

PEMANGKIN KEPADA INTEGRASI (HIBURAN @ MEDIA MASSA)
Industri hiburan juga memainkan peranan dalam memantapkan integriti dalam diri masyarakat kita yang pelbagai kaum. Ia merupakan pengaruh yang sangat mudah meresapi jiwa rakyat adalah media massa seperti televisyen, radio dan surat khabar. Contohnya rancangan kartun yang telah menunjukkan perpaduan yang erat diantara rakyat Malaysia yang pelbagai kaum. Sekaligus dapat menarik perhatian rakyat Malaysia untuk terus mengekalkan perpaduan yang telah lama terjalin.

• •

List of Characters in Upin & Ipin Upin and Ipin are five-year-old Malay twins who live with their elder sister Ros and maternal grandmother Uda (whom they call Opah) in a wooden house in Kampung Durian Runtuh. They have lost their parents in their infancy. Upin and Ipin study in the village's Tadika Mesra (Friendly Kindergarten), where they befriend a motley bunch of classmates, including the adorable and right-thinking Mei Mei, a jocular and poetic Jarjit Singh, the firm but clumsy and short-tempered Ehsan, an easygoing and sarcastic Fizi (Ehsan's cousin), and an entrepreneurial and meticulous Mail. The headman of Kampung Durian Runtuh is Isnin bin Khamis, better known as Tok Dalang, the wayang kulit champion. Tok Dalang keeps a cluster of rambutan trees for commercial purposes, and a rooster named Rembo. Among the village's other notable residents are Muthu, owner of the village's only food stall who lives with his animal whisperer son Rajoo and pet steer Sapy; Salleh (Sally), a waspishtransgender-apparent, who owns a mobile library; and Ah Tong, a strident-voiced vegetable farmer. Kampung Durian Runtuh also invited an Indonesian girl named Susanti who moved in with her family.
(http://en.wikipedia.org/wiki/Upin_%26_Ipin)

Ia turut menjadi

PEMANGKIN KEPADA INTEGRASI (EKONOMI)
Integrasi ekonomi yang boleh diertikan sebagai usaha-usaha untuk mengurangkan jurang perbezaan ekonomi antara kumpulan etnik yang selama ini telah dipisahkan dari zaman penjajahan British dengan menggunakan pendekatan dan dasar yang dibuat oleh kerajaan untuk menyatupadukan rakyat Malaysia yang berbilang kaum. Dapat membuang prangsangka dan diskriminasi yang selama ini wujud dalam etnik terhadap ekonomi dan kelebihan yang diberikan kepada bumiputera dan perlu menyedari bahawa akomodasi antara etnik penting untuk mewujudkan sebuah negara yang maju dan aman.

• Contoh : DEB (Dasar Ekonomi Baru) yang telah digunakan selama ini tidak berjaya memenuhi matlamat yang ingin dicapai telah diganti dengan MEB (Model Ekonomi Baru) yang berteraskan kepada peningkatan produktiviti pekerja yang bermatlamat membantu mereka menambahkan pendapatan. • Ia menjadi dasar supaya Malaysia boleh menganjakkan kedudukan ekonominya daripada sebuah negara yang berada pada peringkat pendapatan sederhana tinggi kepada pendapatan tinggi .

Statistik Pendapatan Isi Rumah 2007 .

Statistik Pendapatan Malaysia Per Kapita dari Tahun 1990-2008 .

ARKIB : 31/03/2010 PM lancar Model Ekonomi Baru Oleh MOHD.my KUALA LUMPUR 30 Mac . RIDZWAN MD.dari segi individu dan wilayah. pelbagai strategi akan dilaksanakan melalui MEB yang antara lain melonjakkan kuantum pendapatan perkapita rakyat daripada AS$7. Begitu juga Orang Asli dan penduduk bandar berpendapatan rendah yang bekerja keras untuk menyara kehidupan dalam keadaan ekonomi yang sukar.com. Seteusnya………. laporan Majlis Penasihat Ekonomi Negara (MPEN) mencadangkan supaya fokus diberikan terhadap kumpulan 40 peratus strata pendapatan terendah di Malaysia . peniaga kecil dan petani juga tergolong dalam kategori ini. IMAN dan MOHAMAD SHOFI MAT ISA pengarang@utusan. Sehubungan ini. "Sehubungan itu.000 (RM49. "Ia akan memberi fokus terhadap keperluan seluruh rakyat seperti mereka yang tinggal di rumah panjang di Sabah dan Sarawak. tegas Perdana Menteri. Oleh itu. Najib yang juga Menteri Kewangan berkata. "Golongan nelayan.htm) .utusan. serta golongan miskin luar bandar di Semenanjung Malaysia yang seringkali tersisih daripada aktiviti ekonomi negara. merit. "MEB hendaklah dibina dari sini.000 (RM23. tetapi ia menjanjikan pulangan lumayan jika kita mampu melakukan transformasi ini. tiada rakyat Malaysia yang hidup dalam kemiskinan.my/utusan/info.Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini melancarkan Model Ekonomi Baru (MEB) yang bertujuan melonjakkan ekonomi negara untuk menjadi negara maju menjelang 2020 dan seterusnya meningkatkan pendapatan rakyat secara keseluruhan. Ia bukanlah suatu tugas yang mudah. Perdana Menteri berkata.000) setahun dalam tempoh 10 tahun." tambahnya. hari ini. semuanya mendapat peluang saksama untuk berjaya dan berkongsi kemakmuran negara. (http://www.asp?y=2010&dt=0331&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapa n&pg=mh_01. telus dan keperluan. dasar afirmatif yang diperbaharui akan dilaksana berdasarkan empat prinsip yang mesra pasaran." katanya semasa berucap pada Persidangan Invest Malaysia 2010 di sini. keutamaan MEB adalah untuk menangani masalah jurang pendapatan dan membasmi kemiskinan tanpa mengira kaum." katanya. "Merekalah merupakan golongan yang kurang bernasib baik yang masih memerlukan perhatian khusus. katanya.000) kepada AS$15.com. "Matlamat akhirnya. adalah perlu MEB memberi tumpuan kepada usaha meningkatkan tahap pendapatan semua golongan yang kurang bernasib baik.

• Matlamat pembangunan politik: – pembinaan negara-bangsa. • Perpaduan secara politik bermula sewaktu dalam usaha mendapatkan kemerdekaan. .PEMANGKIN KEPADA INTEGRASI (POLITIK) • Negara kita mempunyai berbilang kaum dan mempunyai pelbagai parti-parti politik.

” (Ahmad Haji Kambar. • “Integrasi politik merupakan proses dan keadaan.• Integrasi politik bermaksud pertukaran dari memberikan sepenuh kesetiaan kepada kaum etnik sendiri kepada memberikan sepenuh kesetiaan yang berbentuk semangat kebangsaan kepada sesebuah Negara.” (Karl Deutsch) • “Integrasi merupakan satu proses bagi mewujudkan satu identiti nasional dalam kalangan kumpulan yang terpisah dari segi kebudayaan. sosial dan lokasi dalam sesebuah unit politik. 1987) .

• Sementara sebagai satu keadaan pula. integrasi politik akan menyebabkan berlakunya perubahan di mana keamanan akan wujud di sesebuah negara .• Sebagai satu proses. integrasi politik akan menyebabkan berlakunya perubahan di mana keamanan akan wujud di sesebuah negara .

PARTI-PARTI POLITIK DI MALAYSIA Barisan Nasional Pakatan Rakyat • Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu* • Persatuan Cina Malaysia •Kongres India Malaysia •Parti Gerakan Rakyat Malaysia •Parti Progresif Penduduk •Parti Pesaka Bumiputera Bersatu •Parti Rakyat Bersatu Sarawak • Parti Bersatu Sabah** •Parti Liberal Demokratik •Parti Bersatu Rakyat Sabah •Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu •Parti Demokratik Progresif Sarawak •Parti Rakyat Sarawak •UMNO •MCA •MIC •GERAKAN •PPP •PBB •SUPP •PBS •LDP •PBRS •UPKO •SPDP •PRS • Parti Keadilan Rakyat •Parti Tindakan Demokratik •Parti Islam Se-Malaysia*** •Parti Kebangsaan Sarawak**** •PKR •DAP •PAS •SNAP .

***Parti Islam Se-Malaysia (PAS) menyertai gabungan Parti Perikatan pada 1972 dan seterusnya menyertai gabungan Barisan Nasional bila ia ditubuhkan pada 1974 sebelum berundur pada 1977. Terma "Baru" bagaimanapun telah dilupuskan melalui pindaan perlembagaan pada Julai tahun yang sama. dan masuk kembali gabungan baru Barisan Nasional pada 1976 tapi keluar sekali lagi pada 2004 .Sambungan…. SNAP menyertai Pakatan Rakyat pada 20 April 2010. **Parti Bersatu Sabah (PBS) menjadi anggota Barisan Nasional sejak dari penubuhannya sehingga pengundurannya pada 1990. Parti itu menyertai kembali gabungan itu pada 2002. ****Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) menyertai Perikatan pada 1963 tapi keluar pada 1965. * UMNO telah dibatalkan pendaftarannya pada 1988 dan UMNO (Baru) telah ditubuhkan pada 16 Februari 1988. .

.

hoki dan sebagainya terdapat pelbagai kaum yang menyertainya tanpa ada sebarang diskriminasi antara mereka untuk mendapat kejayaan dalam bidang yang diceburi mereka.org/wiki/Sukan) Sukan akan menggalakkan integrasi diantara kaum dengan semangat kesukanan yang menebal untuk menyokong para atlet negara kita mahupun sukan negara lain yang sama diantara mereka. kemahiran.PEMANGKIN KEPADA INTEGRASI (SUKAN) Sukan terdiri daripada aktiviti fizikal yang dilakukan untuk pelbagai tujuan untuk pertandingan. keseronokan. pembangunan. dan sebagainya. Jika dilihat dalam skuad bola sepak. (http://ms. kecemerlangan. .wikipedia.

.

Kejayaan yang dirai bersama-sama yang dibanggakan kita tanpa mengira kaum. ..

Taraf hidup rakyat dapat ditambah baik dengan wujudnya peluang-peluang bagi warganegara Malaysia untuk menikmati kemudahan-kemudahan sosial. Ini akan melahirkan rasa kesefahaman yang lebih mudah dan toleransi serta perpaduan di kalangan penduduk negara ini.PEMANGKIN KEPADA INTEGRASI (SOSIAL) Bermaksud pencapaian perpaduan menerusi penyediaan program-program sosial. .

c. syarat terjadinya integrasi sosial adalah: a. b. Anggota masyarakat merasa telah berhasil mengisi satu kekurangan satu dengan yang lainnya.Menurut William F.cc/2010/12/integrasi-sosial.maulanaku. Ogburn dan Mayor Nimboff.html) . (http://www.co. Masyarakat berhasil menciptakan kesepakatan bersama mengenai norma-norma dan nilai-nilai sosial yang menjadi pedoman hidup. Masyarakat telah menjalani nilai dan norma secara konsisten.

Dasar Sosial Negara o Merupakan satu dasar pembangunan sosial yang berteraskan nilai-nilai murni dan peningkatan keupayaan insan bagi mencapai kesepaduan dan kestabilan sosial. budaya. o Objektif Umum: Menjamin setiap individu. agama. keluarga dan masyarakat (tanpa mengira kumpulan etnik. jantina dan fahaman politik serta wilayah)dapat menyertai dan memberi sumbangan kepada arus pembangunan negara serta menikmati kesejahteraan hidup secara berterusan. . ketahanan national dan kesejahteraan hidup.

bertoleransi. berdaya tahan. demokratik. bermoral. progresif selaras dengan Wawasan 2020. .Matlamat DSN:  DSN bermatlamat mewujudkan sebuah masyarakat Malaysia yang maju dan mantap dengan setiap anggota masyarakat berpeluang untuk memperkembangkan potensi diri secara optimum di dalam persekitaran sosial yang sihat berdasarkan ciri-ciri bersatu padu.

Pelaksanaan kebudayaan di dalam negara dapat memperlihatkan sifat-sifat yang baik. .PEMANGKIN KEPADA INTEGRASI (KEBUDAYAAN) Bagi sebuah negara yang mempunyai masyarakat berbilang kaum seperti Malaysia. mulia dan seterusnya merealisasikan pembinaan negara bangsa. proses pembentukan kebudayaan kebangsaan memerlukan perancangan yang teliti dan rapi supaya dapat melahirkan cara hidup yang bersifat kebangsaan atau kemalaysian.

Dasar Kebudayaan Kebangsaan memain peranan sebagai garis panduan dalam membentuk. mewujud dan mengekalkan identiti negara di kalangan dunia antarabangsa. .

• Memupuk dan memelihara keperibadian kebangsaan yang tumbuh daripada Kebudayaan kebangsaan. .Objektif Dasar Kebudayaan Kebangsaan • Mengukuhkan perpaduan bangsa dan negara melalui kebudayaan. • Memperkaya dan mempertingkatkan kualiti kehidupan kemanusiaan dan kerohanian yang seimbang dengan pembangunan sosioekonomi.

. • Oleh itu.• Budaya Melayu pada hari ini merupakan cara hidup. kebudayaan Melayu telah dijadikan teras kepada Dasar kebudayaan Kebangsaan. lambang identiti dan asas ukuran keperibadian kepada lebih 200 juta umat manusia yang menuturkan satu rumpun bahasa yang sama.

Arab. . unsur-unsur budaya Cina. • Prinsip ini bertepatan dengan situasi penduduk berbilang kaum yang mewarisi pelbagai budaya. barat dan lain-lain yang sesuai diberi pertimbangan dan penerimaan dalam pembentukan Dasar kebudayaan Kebangsaan. India.• Walaubagaimana pun. sentiasa berubah-ubah melalui proses penyerapan dan penyesuaian secara berterusan. • Hal ini kerana kebudayaan merupakan sesuatu yang dinamik.

CITRA WARNA MALAYSIA .

PERAYAAN DI MALAYSIA .

FAKTOR-FAKTOR MENJADI PENGHALANG KEPADA INTEGRASI NASIONAL .

Keterbatasan ini bukan sahaja di sekolah.PENGHALANG KEPADA INTEGRASI (PENDIDIKAN) Jika kita lihat di sekolah menengah mahupun IPT masih ada setiap kaum hidup berpuak-puak dan masih ada keterasingan diantara mereka. Pergaulan dan juga persefahaman antara kaum juga begitu terbatas di kalangan pelajar. malahan dalam kehidupan seharian. . Keterasingan dalam sistem pendidikan membuatkan para pelajar terus menebal dengan semangat kebangsaan masing-masing.

Sungguhpun di peringkat menengah. .Sistem pendidikan yang mewujudkan sistem persekolahan yang berasingan mengikut kaum telah menjuruskan ke arah semangat perkauman yang menebal. dapat dilihat dengan jelas tiga kelompok kaum yang berasingan antara satu sama lain. murid-murid terpaksa memasuki sekolah yang beraliran Bahasa Melayu.

.Interlok merupakan isu perkauman mengenai pendidikan yang dikatakan menghina kaum.

. Segretasi : merupakan hubungan yang bersifat pemisah di antara etnik-etnik dalam sesebuah negara. orang India dikawasan estet dan orang Cina dibandar.PENGHALANG KEPADA INTEGRASI (PENEMPATAN @ WILAYAH) Terdapat segretasi yang berlaku dalam beberapa keadaan di antaranya dari segi kawasan tempat tinggal. pengangkutan dan kemudahan awam. Sejak zaman penjajah lagi kita dapati pembahagian penempatan amat ketara iaitu orang Melayu di luar bandar.

blogspot. Adakah kita masih mahu berselimut untuk tidak menyakitkan hati sesiapa lalu diam membiarkan perkara ini berlaku.com/2008/04/pertahankan-hak- melayu-ketuanan-melayu.html) . (http://arahkita.Contohnya perumahan cina. Kedai-kedai runcit dan perniagaan berlaku segregasi yang nyata contohnya di Jalan Chow Kit semua perusahaan adalah dipelopori oleh orang cina. Manakala di Kampung Baru dipelopori oleh orang melayu. Hari ini kita pula disergah dengan pemilikan bangunan di Malaysia yang kebanyakannya adalah milik kaum lain. india dan melayu terpisah dan jarang sekali kita dapat lihat mereka tinggal dalam satu kawasan perumahan yang sama. Ini adalah “survival” bangsa dan ini hakikat yang memerlukan kita untuk mempertahankan hak agar – BUMI DIPIJAK BUKAN MILIK ORANG.

Perbandingan di antara Masyarakat Desa & Kota .

. .Salah satu Warung di Kampung Baru.

Jika kita dapat lihat masej yang ingin disampaikan oleh sesuatu drama atau filem mengenai integrasi diantara kaum masih lagi pudar dan kebanyakkan jalan cerita agak membosankan para penonton.PENGHALANG KEPADA INTEGRASI (HIBURAN @ MEDIA MASSA) Sekarang masih lagi terdapat jurang dalam industri hiburan di negara kita. . Seharusnya perlu ada kepelbagaian dan ada elemen yang dapat menarik penonton agar mesej yang ingin disampaikan itu di ambil perhatian.

.  Ini menyebabkan masyarakat terutama sesuatu kaum tertentu hanya menumpukan pada satu aliran sahaja. Jika kita lihat rancangan televisyen banyak rancangan yang hanya mengutamakan hiburan untuk satu-satu kaum sahaja dan tidak ada unsur integrasi yang dipamerkan.

PENGHALANG KEPADA INTEGRASI (EKONOMI) Sejak zaman pemerintahan British lagi penguasaan ekonomi kita dipengang oleh orang bukan bumiputera. Pembahagian sektor ekonomi telah dibahagikan sejak turun temurun lagi. . Orang Melayu mempelopori bidang pertanian di kawasan luar bandar. Cina mempelopori bidang perniagaan di kawasan bandar dan India bidang buruh di estet-estet. Jadi jurang ekonomi yang amat ketara diantara kaum ingin dihapuskan agar masing-masing dapat merasa ekonomi yang setara diantara kaum.

.

.PENGHALANG KEPADA INTEGRASI (POLITIK) Terdapat pelbagai halangan dalam politik dinegara kita untuk memupuk integriti di kalangan masyarakat majmuk negara kita. Antaranya ialah pelbagai halangan untuk menetapkan sesuatu dasar dan juga reaksi yang negatif yang ditunjukkan oleh mereka.

.

.

.

PENGHALANG KEPADA INTEGRASI (SUKAN) Isu berkaitan dengan sukan di negara kita tidak begitu ketara kerana masing-masing memperjuangkan satu misi iaitu ingin mendapat kejayaan untuk negara. .

keturunan. Diskriminasi : perlakuan membezabezakan warna kulit. prasangka. dsb .PENGHALANG KEPADA INTEGRASI (SOSIAL)  Sikap diskriminasi dan prejudis masih lagi ada dalam diri masyarakat kita pada hari ini. agama. Prejudis : rasa suka atau tidak suka yg tidak berasas terhadap sesuatu kaum.  Pelbagai usaha dilakukan untuk membuang sikap-sikap negatif agar masing-masing dapat mengecapi keharmonian bersamasama.

.

.PENGHALANG KEPADA INTEGRASI (KEBUDAYAAN) Terdapat pelbagai masalah yang terjadi diantara masyarakat dinegara kita contohnya Isu Ketuanan Melayu yang diperhebah-hebahkan yang mengakibatkan hampir-hampir kepada perpecahan kaum.

.

PEMANGKIN Penggunaan Bahasa Kebangsaan Agihan sama rata kemudahan Elemen integrasi diterapkan dalam filem atau media massa DEB ditukar kepada MEB Mengekalkan keamanan dan pembahagian hasil negara sama rata Semangat kesukanan dipupuk ASPEK PENDIDIKAN PENEMPATAN & WILAYAH HIBURAN & MEDIA MASSA EKONOMI POLITIK PENGHALANG Keterasingan dalam sistem pendidikan Terdapat segretasi diantara kaum Pembahagian rancangan televisyen mengikut bangsa @ kaum Pembahagian sektor ekonomi negara Halangan dari pihak lain contoh pembangkang Sikap diskriminasi dan prejudis masih ada Masih ada yang mempertikaikan budaya yang berbeza SUKAN Penubuhan Dasar Sosial Negara SOSIAL Semua budaya yang berbeza diraikan bersama-sama KEBUDAYAAN .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful