Iklim

Tanahtanih

Faktor Yang Mempengaruhi Pelbagai Jenis Tumbuhan Semula Jadi

Bentuk Muka Bumi

Saliran

Negara kita mengalami iklim khatulistiwa Jumlah hujan tahunan sebanyak 2600mm dan suhu tahunan 27c menggalakkan pertumbuhan hutan hujan tropika. IKLIM Suhu yang tinggi serta cahaya matahari dan sangat sesuai untuk pertumbuhan pelbagai jenis tumbuhan BACK .

Di puncak gunung terdapat tumbuhtumbuhan seperti paku-pakis dan lumut Kawasan tanah pamah pula terdapat hutan hujan tropika BENTUK MUKA BUMI kawasan tanah tinggi terdapat tumbuhtumbuhan berdaun tirus dan pokok-pokok renek BACK .

ru dan mengkuang SALIRAN BACK .tumbuh pokok seperti jelutung. ramin. Kawasan tanah pamah yang bersaliran tidak baik pula akan mewujudkan kawasan air bertakung. Pokok yang tumbuh nipah.Kawasan bersaliran baik . bakau.temusu dan penaga.

tanah gambut dan tanah liat (lempung) Tanah liat dan tanah berpasir sesuai untuk pokok ru dan pokok bakau TANAHTANIH Tanah aluvium dan tanah laterit sesuai untuk pertumbuhan hutan hujan tropika Tanah laterit juga sesuai untuk pertumbuhan pakupakis dan juga belukar BACK .tanih laterit.Terdapat pelbagai jenis tanih di Malaysia termasuk tanih aluvium.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful