Universitatea Ovidius Facultatea de Stiinte ale Naturii si Stiinte Agricole

Potrivit legendelor, fondatorul orasului Bucuresti a fost oierul Bucur, insa o varianta mai plauzibila a intemeierii orasului este aceea a fondarii acestuia de catre Mircea cel Batran, la sfarsitul secolului XIV. In orice caz, prima atestarea doumentara a orasului a fost in 21 spetembrie 1459, intr-un document al lui Vlad Tepes, prin care se intarea o mosie boiereasca. Numita in primii ani si cetatea Dambovitei, asezarea avea un rol strategic, acela de a supraveghea traseul dintre Targusor si Giurgiu, unde se afla o garnizoana otomana. Orasul Bucuresti a fost ales de catre domnitorul Radu cel Frumos ca resedinta domneasca, in anul 1465. Localitatea devine pentru prima data capitala a Tarii Romanesti in anul 1659, in timpul do mniei lui Gheorghe Ghica, la ordinul turcilor, ce doreau o capitala mai usor de controlat si mai apropiata de Dunare. Dupa sfarsitul primului razboi mondial, Bucurestiul devine capitala Romaniei Mari. In perioada comunista, procesul de modernizare s-a accentuat, insa capitalaRomaniei incepe sa isi piarda din farmecul care i-a adus supra-numele de Micul Paris.

Orasul Bucuresti este situat in sudul Romaniei, in judetul Ilfov. Regiunea in care se afla capitala se suprapune in totalitate peste Campia Vlasiei, diviziune a Campiei Romane. OrasulBucuresti are o altitudine cuprinsa intre 58 m si 90 m. Este situat pe malurile raului Dambovita, afluent al Agresului. De asemenea, capitala Romaniei mai este strabatuta de raul Colentina, si prezinta cateva lacuri naturale, in partea sa nordica. Cu o clima temperat-continentala, Bucuresti este un oras ce poate fi vizitat in orice anotimp. Primavara si toamna vremea este placuta, perfecta pentru explorarea orasului si pentru plimbarile romantice sub clar de luna.

In Bucuresti s-a concentrat mare parte din activitatea culturala, sociala, de sanatate, economica si sportiva, de prim rang a tarii: peste 40 de muzee 195 de publicatii cotidiene si periodice 8 teatre, majoritatea cu 2 si 3 sali - Teatrul National, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie, Teatrul Giulesti,Teatrul Evreiesc,Teatrul Mic,6 teatre particulare Levant, Masca, Azi, Act, Teatrul Nostru, Teatrul National de Opereta Opera Nationala Ateneul Biblioteca Nationala, Biblioteca Academiei, Biblioteca Central Universitara 34 de institutii de invatamant superior, de stat si particulare, cu 154 de facultati Societatea Nationala de Radiodifuziune Societatea Romana de Televiziune un numar insemnat de cinematografe 52 de spitale si 53 de policlinici la care se adauga peste 100 de cabinete medicale particulare 27 de cluburi sportive si 17 stadioane

Parcul Herastrau este cel mai mare parc al Bucurestiului. El este situat în partea de nord a orasului, pe amplasamentul delimitat de B-dul Prezan Constantin B-dul Aviatorilor - Sos. Nordului - Str. Elena Vacarescu - Sos. Bucuresti-Ploiesti - Sos. Kiseleff, avand o suprafata de cca. 110 ha. Inainte de 1930 zona respectiva era o zona mlastinoasa care a fost asanata in perioada 1930-1935.
SURSA:TURISMLAND.RO

Muzeul Satului -in 1936 a luat fiinta la Bucuresti, in Parcul Herastrau, unul din primele muzee etnografice in aer liber din Romania si din lume: Muzeul Satului. La acea vreme in anii `30, in Europa, existau doar doua muzee in aer liber: Muzeul Skansen, din Stockholm (Suedia, 1891), si Muzeul Bigdo, din Lillehamer (Norvegia ).

Monumentele, in intregime originale, sunt marturii din viata traditionala romaneasca, prezentari ale unei anume conceptii muzeologice si de prezervare a patrimoniului

Arcul de Triumf - in anul 1878 a fost ridicat binecunoscutul simbol al capitalei bucurestene, ce troneaza langa parcul Herastrau, pentru parada trupelor intoarse din razboiul pentru independenta. Initial era construit din materiale mai usoare deteriorandu-se dupa un timp. A fost apoi reconstruit din piatra, intre anii 1935-1936, dupa planurile arhitectului Petre Antonescu

Muzeul Taranului Roman - se inscrie in familia europeana a Muzeelor de Arte si Traditii Populare. Este un muzeu national aflat sub autoritatea Ministerul Culturii si Patrimoniului National. Posesorul unor colectii de obiecte deosebit de bogate, adapostit intr-o cladire-monument istoric, in stil neoromanesc, practica o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit in anul 1996 onoarea atribuirii trofeului EMYA European Museum of the Year Award.

Muzeul National de Geologie - cladirea impunatoare, declarata monument de arhitectura, a fost construita in stil neobrancovenesc dupa proiectul renumitului arhitect Victor Stefanescu la inceputul secolului XX si a fost destinata initial gazduirii Institutului Geologic

Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” - este una dintre cele mai vechi institutii de cercetare a biodiversitatii si de educare si culturalizare a publicului. Este in acelasi timp si una dintre cele mai cunoscute si apreciate “baze de date” prin colectiile Muzeului, unele dintre ele valori ale tezaurului mondial.

Palatul Victoria se afla in Piata Victoiei si este sediul Guvernului Romaniei. A fost construit in 1937 dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu, acelasi care a proiectat noua fatada a Operei din Timisoara.

Modalitați de acces Metrou (magistralele M2 și M3): stația Piața Victoriei Autobuz: liniile 182, 300, 783, 784 Tramvai: 20, 24, 34, 46

Muzeul National George Enescu - este dedicat marelui compozitor roman. Muzeul functioneaza aici incepand cu anul 1956, si contine obiecte personale ce au apartinut lui George Enescu, partituri ale operelor sale, diplome sau medalii.
Program de vizitare Muzeul National George Enescu: Marti – Duminica: 10:00 – 17:00 Tarif intrare:Adulti – 6 lei Pensionari – 3 lei Elevi, studenti – 1,5 lei Gratuit – pe data de 26 a fiecarei luni

Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” inaugurat in anul 1910, in centrul Bucurestiului, Observatorul Astronomic ne familiarizeaza cu astronomia si cu misterele Universului. Puteti studia fazele lunii, harta cerului si puteti observa stele cazatoare, asteroizii sau cometele.
Program vizitare Expozitie astronomica si observatii solare – Marti – Vineri: 14:00 – 18:00 Observatii nocturne – Marti, Vineri, Sambata – 19:00 – 22:00 Prezentare de planetariu: Sambata – de la 19:30 Tarif intrare: Adulti – 5 lei Elevi, studenti, pensionari – 2 lei

Muzeul Aviatiei - infiintat in anul 1990, onoreaza memoria pionerilor romani in aeronautica, si contine foarte multe piese de valoare. Este alcatuit din trei sectii: istoria aeronauticii nationale si universale, Tehnica de forte aeriene si Istoria rachetelor si cercetarii spatiale (la Medias). Contine peste 15.000 titluri care au apartinut pionierilor aeronauticii, peste 20.000 de volume de specialitate, 24 colectii si 5 arhive, dar si 62 de piese muzeistice: aeronave, radare, etc. Printre acestea se numara obiecte ce au apartinut lui Aurel Vlaicu, dar si o colectie unica despre Henri Coanda.

Monumentul Kilometrul Zero - se afla in gradina Sf. Gheorghe pozitionat in mijlocul unui bazin circular, sub forma de sfera metalica pe care se gasesc semnele zodiacale. De aici se se incepe masurarea distantelor catre granitele tarii.

Cimitirul Bellu este cel mai mare cimitir din Bucuresti si unul dintre cele mai cunoscute din toata Romania, dupa Cimitirul Vesel de la Sapanta. Cimitirul bucurestean se intinde pe o mare suprafata de pamant, din apropierea Parcului Tineretului, fiind infiintat pe locul donat orasului de Barbu Bellu, in anul 1853. Pe aleea scriitorilor, la umbra teiului, odihnește Eminescu, alaturi ii stau confrații Coșbuc, Caragiale, Iorga, Sadoveanu, Labiș, Nichita, Marin Preda. Adresa: Calea Serban Voda, Nr. 249, Sector 4

Opera Nationala Bucuresti - edificiul este construit in anul 1953 dupa planurile lui Octav Doicescu; va avea o capacitate de 2200 locuri. In curand, Bucurestiul se putea mandri cu o viata culturala foarte activa in domeniul operei. Chiar si dupa ce subsediile de stat au fost sistate din motive economice, spectacolele au continuat in imprejurarile cele mai dificile, cum ar fi perioada refugiului la Iasi din timpul primului razboi mondial. In fata cladirii se afla statuia marelui muzician George Enescu, o sculptura in bronz de Ion Jalea.

Casa Poporului - construita pe fostul Dealul Spirii,dupa anii 1980, cind a inceput "urbanizarea " intregului cartier; pozitionata pe o colina artificiala, Casa Poporului are o inaltime de 84m, si cuprinde 12 etaje in care sunt sute de birouri si saloane, in total ~ 1000 de incapaeri cu un lux de neimaginat, are o nota dominanta, colosala, impunatoare, iar cu suprafata sa de 330.000 de metri patrati, devine a doua cladire din lume dupa Pentagon, fapt mentionat si in Cartea Recordurilor. In fata Casei Poporului se deschide Piata Constitutiei ce serveste ca loc de desfasurare pentru spectacole, defilari, sarbatoriri si alte evenimente.

AFI PALACE Cotroceni Cel mai mare mall din Romania, cu o investitie initiala de 300 mil Euro. Este detinut de compania AFI Europe, parte a grupului Africa Israel. Centrul cuprinde: 300 de magazine, 2.500 de locuri de parcare, un hipermarket Real (non-stop), 20 de sali de cinema, primul cinema IMAX din Romania, restaurante, o pista de carting, doua cazinouri, un lac artificial si multe, multe altele. Sun Plaza Dupa o investitie de 200 mil Euro, Sun Plaza este cel mai mare proiect de mall din Bucuresti. Cu o suprafata inchiriabila de 80.000 mp, acest centru este al doilea cel mai mare mall din tara. Centrul 2.000 de locuri de parcare, o zona de divertisment cu 15 Sali de cinema, un club de bowlng si biliard, un cazino, pub-uri si multe cafenele, plus 150 de magazine.

Unirea Shopping Center Printre cele mai vechi centre comerciale din Romania, centrul comercial atrage sute de mii de vizitatori numai datorita renumelui. Situat in centrul Bucurestiului, are o suprafata de 84.000 de mp. Unirea Shopping Center face parte din patrimoniul grupului omului de afaceri Dan Adamescu, Nova Trade

Plaza Romania A fost inaugurata in anul 2004, pe 28 octombrie. Cu un total 150 de magazine si 41.000 de mp suprafata inchiriabila, investitia initiala a fost de 45 mil Euro. Este amplasat intre cartierele Drumul Taberei si Militari.

NR.CRT

NUME

ADRESA CLUBURI SECTORUL 1

AMBIENT

NR LOCURI

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Player Summer Club The Silver Church La Joya Cuzco Club BOA - Beat Of Angels Bonton Palace Chaboo Club G Bar Purely Social Entourage Player Club

Piata Presei Libere Calea Plevnei nr.61 Str. Acedemiei nr.35-37 Str. Mendeleev nr.35 Str. Kiseleff nr.31 Sos. Nordului nr. 1 B-dul. Barbu Vacarescu nr.277-291 Banu Antonache nr.40 Sos. Nordului nr.7-9 Piata Presei Libere

Trendy, Clubbing, Futurist, Stylish, F ancy Studentesc Trendy, Fashionable, Stylish Glamourous, Fashionable

4 000 300 300 250 200

Belvedere, Glamourous, Fashionable, Brittish,Luxuriant, Intim Trendy, Glamourous, Fashionable, St ylish Trendy, Futurist, Stylish, Fancy Trendy, Belvedere, Fashionable, Styli sh , Luxuriant, Stylish

300 350 100 200 400

11 12 13

Tiffany Piano Club Mora Summer Club Icon Series Club

Calea Victoriei nr.100 Sos.Nordului nr.7-9 Calea Floreasca nr.111-113

Brittish, Intim, Interbelic Glamourous, Fashionable, Stylish, Fa ncy

300 450 200

14

Tribute

Calea Victoriei nr.118

Trendy, Blues, Jazz, Intim, Interbelic , Romantic

350

CLUBURI SECTORUL 2 1 Le Gaga Str.Tuzla nr.50 (Intrare dinspre Str. Caroteni) Str. Tuzla Nr.50 Trendy, Belvedere, Futurist, Fashion able, Luxuriant,Stylish Glamourous,Fashionable, Luxuriant, Stylish, Fancy Terasa 140; Club 400; Lounge 80 3000-Sala Free&Chic, 1500-Red Room, 300 Lounge 1500 1400 200

2

Bamboo Club

3 4 5

Fratelli Club Kristal Glam Club Sugar After Hours

Str. Glodeni nr.1-3 Bvd. Regina Elisabeta nr.34 Str. Tuzla nr.50

International, Fusion Trendy, Clubbing, House, Futurist Futurist, Glamourous, Stylish

6

Barletto Club

Str. Oltetului nr.30

Futurist, Stylish, Fancy

250

CLUBURI SECTORUL 3 1 2 3 The Vault Club Pure Club Galliano Club Str. Lipscani nr.29-33 Str. Soarelui nr.9 Str. Blanari nr.1 Futurist, Stylish Luxuriant, Intim, Stylish Trendy, Clubbing, Futurist 500 200

4 5 6

Bound Club & Bar True Club Rococo Cafe & Lounge

Str. Smardan nr.30 Splaiul Independentei nr.25 (colt cu Selari) Str. Selari nr.12

Trendy, Futurist Trendy, Old style, Brittish, Intim, Romantic, Fancy

200 200 250

CLUBURI SECTORUL 4 1 Oxygen Club Calea Vacaresti Nr.391 (In incinta SunPlaza) Trendy, Futurist, Casual 600 Club, 100 Cafenea, 200 Terasa

2

Sun Sensations Beach Daimon Club Big Mamou

Calea Vacaresti nr 391

Glamourous,Fashionable

400

3 4

Calea Piscului nr.10 Splaiul Independentei, nr. 2A

Trendy Trendy, Belvedere, Fashionable, Styli sh

300 250

Unul dintre cele mai impresionante hoteluri din Bucuresti este Grand Hotel Continental 5*. Situat pe Calea Victoriei, intr-o cladire eleganta, plina de istorie, hotelul dispune de 4 restaurante, sali de conferinte, SPA si 59 camere de lux, confortabile. Pretul unei nopti de cazare porneste de la 160 euro si ajunge la 450 euro, in cazul apartametelor.

Hotelul Christina 4* este situat in centrul Bucurestiului, la doar 5 minute de mers pe jos de Piata Roman? si la 10 minute de Piata Victoriei. Hotelul pune la dispozitia turistilor restaurant, lounge bar, parcare pazita, sali de conferinte, acces internet si 24 camere duble dotate cu aer conditionat, balcon filtru pentru cafea si ceai. Pretul unei nopti de cazare porneste de la 70 euro si ajunge pana la 105 euro, in cazul camerelor de lux.

Situat in inima orasului, K+K Hotel Elisabeta 4* se afla in apropiere de principalele obiective turistice si de afaceri: Universitate, centrul vechi, centrul de afaceri, teatre, restaurante ?i parcul Cismigiu. Hotelul dispune de bar si bistro, sauna,sala de fitness, business lounge, 2 sali de conferinte, parcare, room service. Hotelul are 67 camere spatioase, decorate cu facilitati moderne. Pretul unei nopti de cazare porneste de la 90 euro si ajunge pana la 300 euro, in cazul apartametelor.

Situat in centrul istoric, la 2 pasi de terasele si restaurantele de pe Lipscani, hotelul Rembrandt 3* are 16 camere cu aer conditionat si apartamente business. Camerele au decor si mobilier modern, cu pardoseala din lemn si paturi mari din lemn. Micul dejun de tip bufet este servit la Café Klein de la mezanin. Pretul unei nopti de cazare porneste de la 60 euro si ajunge pana la 130 euro, in cazul camerelor business

Hotelul Tempo 3* se afla la 5 minute de mers pe jos de Piata Universitatii, aproape de Biserica Armneasca. Hotelul ofera turistilor salon pentru servirea micului dejun, sala de conferinte, acces Internet gratuit si 32 camere dotate cu toate facilitatile necesare pentru a va simti ca acasa. Pretul unei nopti de cazare porneste de la 45 euro si ajunge pana la 60 euro, in functie de sezon.

Desi are doar 2 *, Hello Hotels se afla la doar 5 minute de Gara de Nord si are 7 etaje cu 150 de camere pentru cazare. Toate camerele sunt dotate cu televizoare LCD, aer conditionat si poti alege intre camerele pentru fumatori sau nefumatori. Hotelul dispune de o cafenea unde poti servi cele mai proaspete sandwich-uri si salate, internet gratuit (in lobby wifi, iar in camere prin cablu). Pretul unei nopti de cazare porneste de la 38 euro si nu depaseste 48 euro pentru camerele executive. infoturism

In Bucuresti exista numeroase restaurante unde se poate manca bine, cu bani putini. Insa, pentru cei care le place sa frecventeze localuri de lux, cu preparate pretentioase, oferta este foarte generoasa. In centrul vechi, in zona Lipscani, se afla multe restaurante: cu specific traditional, libanez, turcesc sau fast-food,locauri pentru toate gusturile si toate buzunarele. Atmosfera de sarbatoare, cladirile vechi, pline de istorie si tinerii care populeaza zona sunt motivul pentru care Lipscani a devenit cea mai populara zona din Bucuresti. Restaurantele din lantul Trattoria Il Calcio sunt raspandite prin tot orasul si sunt renumite pentru mancarea delicioasa, lista de vinuri impresionanta si deserturile mereu proaspete.

Un alt restaurant frecventat de lumea buna din Bucuresti este White Horse. Situat in Dorobanti, restaurantul isi atrage clientii prin mancarea delicioasa, proaspata si servicii rapide. Desi se afla intr-o zona cu pretentii, preturile sunt accesibile.

Restaurantul Fibrio Restaurantul Fibrio meniul este bazat doar pe mancaruri sanatoase: clatite cu spanac si ciuperci, paste, pizza, pui chinezesc cu orez basmatic, prajituri si briose. La Fibrio se servesc doar sucuri naturale sau bauturi pe baza de aloe vera

Violeta''s Kitchen se afla in apropiere de Piata Universitatii, iar meniul, schimbat zilnic, este bogat in mancaruri delicioase, facute din produse proaspete: bors de gaina cu stevie, ou, tarhon, leustean si smantana, sufleu de cartofi cu urda, nuci si marar, pilaf cu scoici si chefal, super crème etc.

Excalibur este un restaurant medieval, iar decorul cu mese din trunchi de lemn, peretii din caramida cu sabii si topoare, lumanarile de pe masa si muzica medievala confirma acest aspect. Majoritatea preparatelor din meniu sunt pe baza de carne, cu garnituri consistente: purcelus cu mar in gura, friptura de porc cu sos de prune, gulas etc

Intr-un oras cu 2 milioane de locuitori, transportul public este foarte util. In ultimii ani, autortatile au construit mai multe poduri pentru fluidizarea traficului. Cel mai rapid mijloc de transport este metroul. Cu 4 linii de metrou ce acopera peste 65.000 km, trenul subteran nu reuseste sa acopere si unele dintre cele mai importante cartiere ale capitalei, cum ar fi Drumul Taberei sau Baneasa. Tramvaiele, autobuzele si troleibuzele ajung in toate zonele din Bucuresti, de la zonele marginase pana in centru. Microbuzele fac legatura cu comunele din apropierea orasului, dar si intre cele mai importante cartiere. Exista 81 de linii de autobuz urbane , 21 de linii de tramvai, doua linii de metrou usor, 32 si 41

Linia turistica este deservita (in perioada primavara - toamna) de patru autobuze speciale, supraetajate, cu o capacitate de 77 locuri, care circula pe traseul Piata Presei, Muzeul Satului, Arcul de Triumf, Piata Victoriei, Calea Victoriei, Palatul Parlamentului, Piata Unirii, Universitate, Piata Romana, Piata Victoriei, Piata Charles de Gaulle, Sos. Kiseleff si Piata Presei. Linia functioneaza intre orele 10.00-22.00, ultimul autobuz din Piata Presei Libere spre Piata Unirii este la ora 21.00, iar din Piata Unirii spre Piata Presei Libere la ora 21.25. Traseul are o lungime de 15,4 km, 14 statii si este parcurs in aproximativ 50 minute. Tarifele de transport pentru aceasta linie, stabilite pe categorii de varsta, sunt: 25 RON/bilet pentru adulti si 10 RON/bilet pentru copiii cu varste intre 7 si 14 ani. Copiii cu varsta de pana la 7 ani, insotiti de adulti, vor beneficia de transport gratuit. Cardul de calatorie se poate procura din autobuzele turistice.

Aeroportul International Aurel Vlaicu este situat la 8 km nord de centrul orasului Bucuresti, pe DN 1. Dispune de o pista de 3,2 km lungime si 60 m latime. A fost inaugurat in anul 1920, si pana in 1970, la inaugurarea aeroportului Otopeni, a fost principalul aeroport dn Bucuresti. Aeroportul Aurel Vlaicu este utilizat de companii de aviatie mai mici, in special pentru zboruri low cost. Printre companiile aeriene care aterizeaza la aeroportul Aurel Vlaicu se numara Blue Air, Sky Europe, My Air.
Linia 783, cu capat la Aeroportul Henri Coanda, are o oprire vizavi de aeroportul Baneasa. Statiile aeroportul Aurel Vlaicu sunt: Piata Presei Libere, Arcul de Triumf, Piata Victoriei, Piata Romana, Piata Universitatii, Piata Unirii. Opresc urmatoarele linii: 112, 131, 148, 301 si 335. Linia 112 face legatura dintre Soseaua Pipera si aeroportul Aurel Vlaicu. Linia 131 face legatura dintre aeroport si centrul orasului Bucuresti, cu opriri in Piata Victoriei si Piata Romana, iar linia autobuzului 148 va va transporta pana la Piata Presei Libere. Autobuzul 301 are traseul spre Bulevardul Aviatorilor si Piata Victoriei, iar 335 ajunge pe Calea Dorobantilor, Soseaua Stefan cel Mare, Soseaua Iancului si Barajul Dunarii.

Aeroportul International Henri Coanda din Otopeni este cel mai mare aeroport din Romania, care asigura legaturi directe intre Bucuresti si cele mai importante orase din lume. Pe aeroportul Otopeni opereaza cele mai importante companii aeriene din lume, printre care Tarom, AirFrance, KLM, Alitalia, SwissAir. De asemenea exista si cateva companii low-cost care zboara tot de pe Otopeni, printre care BlueAir, WizzAir, FlyNiki, FlyDubai, Pegasus. In prezent, aeroportul Henri Coanda are un singur terminal, impartit in doua cladiri interconectate (Plecari si Sosiri). Terminalul de Plecari Internationale prezinta 36 de birouri check-in, 24 porti, iar Plecarile Interne prezinta inca patru porti. In anul 2010, prin aeroportul Henri Coanda au tranzitat 4.917.952 de pasageri.

In ciuda planului extins de reconstructie din anii '80, Bucurestiul ramane un oras al parcurilor, placut, plin de verdeata, cu cafenele deschise pe trotuare in timpul verii si barci de agrement pe lacurile si raurile care il strabat.
Merita sa vizitati Bucurestiul fie si numai pentru muzeele lui, in special Muzeul Satului in aer liber care se afla in Parcul Herastrau, langa Arcul de Triumf. Aici veti vedea exemple ale arhitecturii si mestesugurilor populare de pe tot cuprinsul Romaniei, inclusiv faimoasele bisericute de lemn din Maramures. Viata artistica a orasului a fost intotdeauna la inaltimea poreclei sale pariziene, iar astazi ea este mai activa ca niciodata. Opera nationala pastreaza mereu un repertoriu clasic - Pucini, Verdi, Rossini, Mozart.

http://www.turism.ro/bucuresti.php http://obiective-turistice-bucuresti.viaromania.eu/ http://centrul-istoric.net/ http://www.scribd.com/doc/92584272/TurismBucuresti

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful