PLANIFICARE MEDIA

CURS

MIJLOACE DE PROMOVARE
COMUNICARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Ce este planificarea media?

Folosirea optimă a spaţiilor şi timpilor de media pentru atingerea obiectivelor de marketing ale unei mărci.

Planificarea Media  „La câţi cumpărători potenţiali trebuie să ajungă mesajul publicitar?”  „Ce sumă trebuie alocată pentru fiecare mediu publicitar?”  „De câte ori pe parcursul unei perioade de timp trebuie văzut anunţul publicitar de către cumpărătorii potenţiali?” .

.Planul Media Instrumentul de lucru care prezintă pe scurt toate activităţile de media:  canalele de comunicare  indicatorii de eficienţă ai activităţii media  termenele şi bugetele presupuse de implementarea unei campanii de comunicare.

 Acest proces se desfăşoară în cadrul departamentului media al unei agenţii full service sau se constituie într-un serviciu oferit de agenţiile de media.Strategia de media  Este procesul în urma căruia strategia şi obiectivele de comunicare sunt transpuse într-o soluţie media integrată. .

Paşii planificării media  Cercetarea Mediului Comunicării  Descrierea Audienţei Ţintă  Stabilirea obiectivelor media  Alegerea mixului media  Achiziţia media .

Mediul comunicării  Cheltuielile categoriei  Cota de comunicare / share of voice (SOV).  Mixul media –este combinaţia optimă de canale media prin care fiecare competitor de pe o piaţă îşi comunică mesajele. dar se poate baza şi pe cheltuielile de advertising.procentul de expunere al unui brand în cadrul tuturor afişărilor publicitare. .

 REACH .reprezintă numărul (exprimat în procente) indivizilor diferiţi expuşi la un program media într-o perioadă de timp dată.Obiectivele Media  FRECVENŢA: .       Total Reach Useful Reach Gross Reach OTS /opportunity to see Effective Reach RPC (readers per copy ) .de câte ori este expus un consumator din grupul ţintă la un mesaj într-o anumită perioadă de timp.

. .reprezintă costul pe o mie de indivizi generat de un program media.costul reclamei pentru o mie de vizualizări. -Calendar pulsator – se păstrează o rată specifică pe toată campania.Obiectivele Media  CONTINUITATEA -Calendar continuu.  COSTUL CPM (cost per mile) . dar cu anumite perioade. -Calendar flighting – concentrarea difuzării doar în anumite perioade.

Audienţa TV  totalitatea receptorilor unui mesaj printr-o anumită media. .  se utilizează doar pentru radio şi televiziune ţi se referă la timpul total consumat de un anumit număr de receptori pentru urmărirea unui program.

 Ratingul comercial: numărul de persoane care vor auzi sau vedea într-adevar un mesaj publicitar ( poate varia substanţial faţă de audienţa potenţială).Audienţa TV  „rating”-rata brută de audienţă: este considerat indicatorul cel mai relevant. raportat la numarul total de indivizi care au televizor. . El reprezintă numărul indivizilor care vizionează un anumit program sau canal într-un interval de timp precizat.

transmiterea automată prin e-mail către un numar nelimitat de utilizatori. o nouă aplicaţie de raportare şi analiză a rezultatelor de trafic pe internet care are ca obiective: compararea rezultatelor de trafic pentru 2 sau mai multe site-uri.  SATI (Studiul de Audienta si Trafic Internet) a lansat Scores. distribuţia pe ţări a numărului de clienţi unici. .Măsurarea audienţei radio şi în mediul online  SAR (studiul de audienţă radio) are ca obiectiv măsurarea audienţei posturilor de radio cu acoperire naţională (posturi publice şi reţele private).

marketing direct şi relaţii publice.  Mixul de media este combinaţia optimă de canale prin care veţi comunica mesajele sau ansamblu de mijloace promoţionale folosit de firma în cadrul strategiei promoţionale: publicitate.Planificarea campaniilor publictare în mediul online  Targetarea contextuală plaseaza reclamele pe paginile web care au o legatură cu conţinutul site-ului. . promovarea vânzărilor.

Impactul media .

Sezonalitatea vehiculelor media .

Avantajele şi dezavantajele unor tipuri de media Cotidiane .

Reviste .

Televiziune .

Radio .

Afişaj stradal (outdoor) .

Internet .

Universitatea Transilvania An 3.Realizator: Vrînceanu Amalia Comunicare şi Relaţii Publice. . Grupa 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful