.

Renaşterea (Renesancie) este epoca guvernată de o atitudine critică fata de instituţiile si mentalitaţile medievale. . Tot ce apare pe plan cultural constituie un mijloc de contracarare a actiunilor clerului sau de politizare a vieţii sociale. pe fondul unui flux de idei reformatoare şi umaniste. ghidată de autoritaţile statale. Secolul al XVI-lea a fost totodată perioada umanismului european. Literatura Renașterii se referă la acea epocă din literatura europeană care a început în Italia în secolul al XV-lea. el influențând filosofia Renașterii. ce lupta pentru afirmarea literaturii naţionale şi pentru combaterea uzului excesiv de teme religioase. și care s-a răspândit în toată Europa în secolul al XVI-lea până la începutul secolului al XVII-lea.

Sommo Poeta („poet în cel mai înalt grad”). Dante este primul mare poet de limbă italiană.†14 septembrie 1321. poet și filozof italian. este dramatizarea teologiei creștine medievale. interpretate literar.Durante degli Alighieri (Dante Alighieri) (*29 mai 1265. Autor al „Divinei Comedii”. Florența . cel mai mare scriitor european din Evul Mediu. . „Divina Commedia” este alegoria purificării sufletului și dobândirii liniștei interioare prin înțelepciune și dragoste. om politic florentin. capodoperă a literaturii universale. Dincolo de sensurile sale profunde. alegoric. Opera oferă o sinteză a opiniilor filozofice. Ravenna). moral și mistic. științifice și politice ale artistului.

1313 — d. care apare sub toate aspectele sale. Certaldo/Florența) a fost un poet și umanist italian. o operă medievală alegorică. dar a și creat modelul genului de nuvelă. Peste popularitatea sa. 21 decembrie 1375. reluat în creația multor scriitori europeni. 1470) a influențat nu numai dezvoltarea literaturii italiene. . Cu povestirile sale reunite în Il Decamerone („Decameronul”. cunoscută pentru povestile sale despre iubire. de la punctul de vedere erotic până la cel tragic. Decameronul este o colecție de o sută de nuvele. Decameronul rămâne un document important despre viață și obiceiuri în secolul XIV.Giovanni Boccaccio (n.

Spirit umanist. o satiră acidă la adresa moravurilor acelei epoci.d. prin care critică bigotismul. cu largă deschidere culturală.François Rabelais (n. . superstițiile și abuzurile clerului. Opera care i-a asigurat nemurirea o constituie romanele Gargantua și Pantagruel. circa 1494 . 9 aprilie 1553) a fost un scriitor și medic francez. a fost una dintre cele mai reprezentative personalități ale Renașterii. poliglot.

23 aprilie 1564 . Visul unei nopți de vară este o comedie romantică a dramaturgului englez William Shakespeare. Acțiunea prezintă aventurile a patru iubiți din Atena și a unui grup de actori amatori într-o pădure luminată feeric de Lună și relațiile care se creează între personajele umane și spiridușii care locuiesc în pădure. incluzând unele colaborări. 2 lungi poeme narative.William Shakespeare (n. și alte multe poezii. 154 de sonete. una dintre succesele sale timpurii. 23 aprilie 1616) a fost un dramaturg și poet englez. Este poate cea mai cunoscută piesă a sa. Romeo și Julieta este o tragedie de William Shakespeare despre soarta a doi îndrăgostiți care luptă împotriva destinului. considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză. scrisă cândva în mijlocul anilor 1590.d. Lucrările sale au supraviețuit. . fiind considerată cea mai tipică poveste de dragoste a Renașterii. alcătuite din aproape 38 de piese de teatru.

d. . E considerat simbolul literaturii spaniole. devine o frescă a societății spaniole și o reflexie asupra comportamentului uman. poet și dramaturg spaniol. Madrid) a fost un romancier. Alcalá de Henares . influențat de lecturile sale ajunge să se creadă un cavaler în căutare de aventuri. 29 septembrie 1547.Miguel de Cervantes Saavedra (n. 22 aprilie 1616. cunoscut în primul rând ca autorul romanului „El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha”. Deși fusese concepută ca o satiră la adresa popularelor povesitiri cavalerești. povestea micului nobil Alonso Quixano (Don Quijote) din La Mancha care. pe care mulți critici literari lau considerat primul roman modern și una din cele mai valoroase opere ale literaturii universale.

poeților și dramaturgilor care pot fi incluși în aceste două curente ulterioare ale literaturii de limbă engleză. Un om foarte erudit cu un apetit neobosit pentru controverse.Benjamin Jonson (n. și pentru poemele sale lirice. și în special pentru Volpone și Alchimistul. dramaturg și poet englez din perioada Renaşterii engleze. Este cel mai bine cunoscut pentru piesele sale satirice. respectiv asupra scriitorilor. 6 august 1637) a fost un actor. considerate a fi cele mai bune scrieri dramatice ale sale. Jonson a avut o influență de neegalat asupra literaturi iacobiene și a celei caroliniene. . circa 11 iunie 1572 – d.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful