You are on page 1of 17

Fibre naturale artificiale si sintetice

Filip Elisabeta Osoianu Petronela

. dupa o prealabila innobilare prin finisare: vopsire.. impaslit etc. tricotat.Cele mai multe materiale textile utilizate de om mai ales pentru imbracaminte (tesuturi. ) sunt confectionate din fibre textile prin procedee mecanice de prelucrare: tesut. antistatizare etc. tricotaje etc.

cele mai importante fiind fibrele poliamidice.).  fibre artificiale – denumite astfel intrucat sunt fabricate din materii prime organice naturale. canepa.  fibre sintetice – sunt cele fabricate din materii prime organice de sinteza. iuta etc. poliesterice si poliacrilonitrilice. Reprezentantii mai importanti sunt matasea vascoza si matasea acetat.Fibrele textile se impart dupa provenienta lor in:  fibre naturale – mai importante sunt cele proteice (lana si matasea naturala) si cele celulozice (bumbacul. . inul.

. să o depoziteze. Aproape „respiră”.Fibre naturale Textilele realizate din fibre naturale dispun de acea calitate deosebită. Fibrele sunt formate din fire de mărime microscopică. Materialul natural poate compensa şi diferenţele de temperatură: protejează deopotrivă împotriva frigului şi a căldurii. apoi să o transmită din nou. conform căreia sunt capabile să reţină umezeala excesivă. între fire se află un strat subţire de aer cu rol izolator. Caracteristicile avantajoase enumărate reesă din structura materialului. optim pentru piele. din acest motiv este deosebit de sănătos.

Cenusa ramasa este fina si sfarâmicioasa. fragmente mici de fibra se desprind si ard. Bumbacul este materie prima de baza pentru industria textila. Fibrele sunt prelungiri epidermice celulare ale semintelor. vegetala extrasa din fructul plantei de bumbac. aceasta arde cu o flacara de scurta intensitate si miroase a frunze arse. pâna la epuizare. În timpul arderii. Fibrele de bumbac se obtin din capsulele plantei de bumbac.in care se afla 2-6 seminte de care sunt legate fibrele. în aer.Bumbacul Fibra de bumbac este monocelulara si contine intre 90-92 % celuloza. datorita curentilor de aer. polimerica. . Bumbacul este o fibra naturala.uneori chiar 95-98 %. Când este aprinsa.

. intretinerea usoara. obtinându-se produse de calitate. Materia prima o reprezinta în primul rând lâna fina si semifina obtinuta de la oile merinos.Lâna Lana – fibra naturala animala Prin usorinta de a fi filata. stabilitatea dimensionala corespunzatoare. În ultimii ani se foloseste tot mai mult amestecul cu fire sintetice. tesuta sau finisata. lana (parul de oaie) este superioara tuturor celorlalte categorii de fibre animale produse de epiderma si reprezinta 95-97 % din parul animal care se foloseste in industria textila.      . pastrarea dungii si a formei dupa spalari repetate. reducerea tendintei de sifonare. Introducerea fibrelor sintetice in compozitia tesaturilor tip lana ofera urmatoarele avantaje: marirea rezistentei la uzura.

cu o flacara medie ca intensitate. Cenusa este usor farâmicioasa. Matasea se stinge mai greu. Industria matasii este dezvoltata în statele cu traditii în cresterea viermilor de matase (China. arde repede. obtinuta din gogosile (secretia) viermelui de matase si.D.Matasea Matasea naturala este o fibra cu componenta proteica. Coreeana si Coreea . Aceasta este puternic concurata de fibrele sintetice.P. miroase asmenea parului sau unghiei arse. Italia. în general. ajungând în unele state sa fie înlocuita complet de fibrele sintetice. R.

matase cuproamoniacala. triacetat.). Pentru elasticitate se adauga fibre elastomere (lycra etc.Fibre artificiale Fibrele artificiale obtinute prin modificarea polimerilor naturali sunt : viscoza. acetat. care au o mare capacitate de alungire (se pot lungi de cinci-sase ori sub actiunea unei forte de intindere) si de revenire rapida la lungimea initiala .

Vascoza Vascoza se mai numeste si reion sau matase artificiala. . Fibrele de vascoza sunt mai hidrofile decat cele din bumbac. Aceasta este constituita din macromoleculele de celuloza aproape pura cu un grad de polimerizare mai mic decat al celulozei din bumbac si cu o rezistenta mecanica mai scazuta.

Tesaturile de matase acetat sunt mai rezistente dar mai putin higroscopice decat cele din matase vascoza. iar tehnic este denumita acetat de celuloza. Mirosul este similar cu cel al talasului ars. care nu poate fi stinsa cu usurinta. Lupeni si Popesti-Leordeni.Matasea acetat Matasea acetat este o fibra obtinuta din celuloza. densa. Solutia acestuia in acetona este supusa filarii la cald (uscata). . Procedeul acetat realizeaza matasea acetat. folosind acetatul de celuloza. iar firul de acetat de celuloza coaguleaza si se intareste. Aceasta se foloseste la fabricarea unor materiale plastice. Celuloza care arde face picaturi si lasa o cenusa grea. Acetatul arde usor. cu o flacara licaritoare. Solventul se evapora si este recuperat. La noi in tara fibrele artificiale se fabrica prin procedeul vascoza la Braila.

sa fie solubil în solventi sau sa se topeasca fara descompunere. Aceste fibre sunt rodul dezvoltari uneia dintre cele mai moderne ramuri ale chimiei: chimia polimerilor. sa poata fi orientat si cristalizat. Sintetizarea lor a fost posibila doar atunci când cercetarea a relevat caracteristicile necesare unui polimer fiabil: sa fie filiform (adica fara ramificari sau reticuli ai catenelor).Fibre sintetice O ramura mai recenta a fibrelor chimice care s-a dezvoltat în ultimi 40 de ani într-un ritm extraordinar o reprezinta fibrele sintetice. . sa aiba o masa moleculara potrivita.

mai recent. Fibrelor sintetice li se pot conferi proprietati pe care nu le au cele naturale: neinflamabilitate. Odata cu aparitia unor noi tipuri de fibre sintetice. încarcare electrostatica mare. colorabilitate mai dificila. la procedeele de filare cunoscute s-au adaugat altele noi: filarea din topitura si. efecte de scamosare(pilling). Exista însa si proprietati nesatisfacatoare: absorbtie de umiditate scazuta. filarea din suspensie. filarea din semitopitura etc . rezistenta chimica excelenta.Fibrele sintetice au unele proprietati superioare celor naturale printre care: rezistenta mecanica foarte buna. rezistenta la temperaturi mari etc. rezistenta la molii si la putrezire.

care sunt polare si hidrofile. asemanator cu structura fibrelor proteinelor.Fibre poliamidice Acestea sunt constituite din macromolecule filiforme (fara catene laterale) in care grupele amidice. alterneaza cu portiuni de catene hidrocarbonate nepolare si hidrofobe. .

Nylon-ul se topeste si apoi arde rapid. . a textilelor si a suturilor medicale. daca flacara ramâne pe fibra topita. se simte un miros de plastic ars. Nylon-ul este o poliamida obtinuta din petrol. Fibrele de nailon sunt rezistente si mult mai rezistente decat matasea si relativ insensibile la umezeala si mucegai.Nylon Aceste fibre sunt folosite pentru obtinerea articolelor turnate. Daca se poate mentine flacara pe nylon-ul care arde.

produs petrochimic. . este posibilă şi filarea directă din soluţie prin procedeul de polimerizare continuă în solvenţi. amoniac şi oxigen prin procedeul Sohio) care poate fi filat în filamente prin procedee de filare din soluţie în varianta uscată sau umedă.Poliacrilonitril Polimer obţinut prin polimerizarea acrilonitrilului (monomer obţinut din propenă.

Poliesterul este un polimer obtinut dintr-un amestec de carbune. se lipeste inclusiv de pielea omului. Poliesterul se topeste si arde în acelasi timp. Dacron) care rezulta prin poliestificarea (cu eliminare de apa) a acidului tereftalic cu 1. topitura si cenusa pot sa adere repede la orice suprafata.2 etandiol. sifonare. însotit de un miros dulceag. generând arsuri.caldura. Fumul de la poliesterul ars este negru. Acest tip de fibre au caracter puternic hidrofob si sunt rezistente la lumina. .Fibre poliesterice Acestea au ca reprezentant important Terilena (Terom. apa si produse petroliere.