You are on page 1of 20

Elektronska trgovina od biznisa do potrosaca (business to consumer B2C) cini elektronsku kupovinu-elektronsku maloprodaju,ali obuhvata i obezbedjuje informacije putem

mreze.

Elektronska maloprodaja podrazumeva transakciju izmedju kompanije ( proizvodjac ili maloprodavac),i kupca kao fizicko lice.Brojni poslovni modeli su prisutni u B2C trgovini od virtualnih trgovaca koji prodaju samo online,do clik and brick kompanija kao najpreporucljivije poslovne forme koja obezbedjuje prednost posedovanja klasicnih prodavnica i online sajta koji prodaje.

Na globalnom nivou,B2C trgovina ima znacajnu dinamiku rasta u odnosu na svoje pocetke 1995.god.Sto se moze videti tabelarnim prikazom. Izvor:Adaptirano iz izvestaja ClickZ Network (http://www.clickz.com/stats/stats/toolb ox)

GODINA 1996. 1997. 1998. 1999. 2000.

B2C PRODAJE:REALIZOVANE I PROCENJENE Manje od1 5 10 25 50

2001.
2002. 2003. 2004. 2005. 2006. 2007.

70
80 100 130 150 190 240

Obim realizovanih transakcija 1995.godine u SAD,B2C trgovine iznosila je 190 milijardi dolara.U 1997.godini,5% ukupnih maloprodajnih transakcija realizovano online.Nakon povecanja korisnika Interneta koji kupuju elektronski povecava se na 50% u 2000.godini.U 2001 i 2003.godini povecava se nivo od 717 dolara.Da bi se u 2007.godini video drastican porast online maloprodaje.

Dok je u Evropi ,B2C trgovina znacajno manja, i procenjena na 20 milijardi dolara u 2001.godini.Da bi se u 2005.godini ta vrednost povecala cak i do 10 puta vecu od pocetnog iznosa.Ni za Evropom nisu izostajale druge zemlje poput Nemacke,Britanije...

Ova statistika B2C trgovine govori zapravo o rastu online maloprodaje,gde necu izostaviti artikle koji se najcesce kupuju i to su: televizori,pokloni i cvece,knjige,hrana,pice,racunari kao i usluge poput: softvera,muzike,video pretplata,online igrice,usluge osiguranja...

Poslovni modeli ( business model) jeste set planiranih aktivnosti,osmisljenih radi ostvarivanja profita na trzistu.Dokument u kojem je opisan poslovni model naziva se poslovni plan ( business plan).E-trgovinski poslovni modeli omogucavaju upotrebu Interneta i WWW (World Wide Web) i vode ispunjenju svih sedam elemenata koji moraju biti zadovoljeni da bi ocekivani rezultat bio profit.

Osnovni elementi (komponente) poslovnog modela 1. Predlog vrednosti 2. Model prihoda 3. Trzisne sanse 4. Konkurentsko okruzenje 5. Trzisna strategija 6. Razvoj organizacione strukture 7. Menadzment tim

Poslovni modeli u elektronskoj maloprodaji mogu biti klasifikovani prema sirini obuhvata proizvoda koje nude kupcima.Razlikujemo globalne i regionalne e-maloprodavce.Jos jedan od kriterijuma je distribucioni kanal koji se koristi u prodaji.Prema njemu postoje pet osnovnih modela u e-maloprodaji i to: virtuelni trgovac,click and brick kompanije,kataloski trgovac,online molovi i direktni proizvodjaci.

Elektronsi maloprodavci mogu da budu razlicite velicine, i da imaju razlicite forme.Neki e-maloprodavci,koji se definisu kao click and brick kompanije predstavljaju online kompanije (prodaju iste proizvode), i koji imaju svoje fizicke prodavnice.

Jedan od primera elektronskih maloprodavca je kompanija Kmart,Sears,Target,Maxi,Nike... Kmart maloprodajna kompanija osnovana je 1899.godine.Sebastijan je potrosacima omogucio siroku paletu svojih proizvoda,po jako niskim cenama,kako bi na taj nacin privukao kupce.Takodje je 1991.godine omogucio kupcima uslugu 24h,sedam dana u nedelji,kao i besplatne internet usluge i informacije.Kao i online kanal prodaje.

Domaci e-maloprodavac koji posluje i kroz prodavnice cvrste lokacije je Maxi.Ovaj maloprodavac putem internete prodaje sve kategorije proizvoda koje nudi i u fizickim maloprodajnim objektima.Na posebnoj internet stranici proizvodi se mogu pretrazivati,gledati i dodati na listu kupovine ( kolica).Placanje se vrsi upotrebom elektronskih radnih kartica.

Prednosti kupovine robe I usluge na internetu iz svog doma ili kancelarije,nudi onlinepotrosacima veliki izbor proizvoda I usluga. Omogucava prikupljanje velikog broja informacija o trazenim proizvodima ili uslugama. Proizvodi i usluge na internetu su jeftiniji u odnosu na cene proizvoda ili usluga. Kupac moze izvrsiti brzu online komparaciju cene proizvoda ili uslu.

Nepoverenje kupaca Briga za sigurnost placanja Potencijalni prevarant prodavac Privatnost licnih podataka Teskoca i troskovi pristupa e-prodavcu Vise sajtova online prodaje nije ispravno...

(http://www.clickz.com/stats/stats toolbox); (www.kmart.com); (www.target.com); (www.maxi.rs).