TEHNICA TRANSFUZIEI DE SANGE

TRANSFUZIA DE SANGE
DEFINITIE
Reprezinta introducerea de sange, plasma, sau derivate de sange in sistemul circulator al bolnavului.

TRANSFUZIA DE SANGE INDICATII • hemoragii • anemii • soc • arsuri • intoxicatii SCOP • terapeutic .

se efectueaza grupul sanguin si Rh-ul • Flacoanele de sange izogrup si izo-Rh ce urmeaza a fi transfuzate sunt scoase din frigider si controlate.TRANSFUZIA DE SANGE REGULI TEHNICE RESPECTATE IN PRACTICA TRANSFUZIEI DE SANGE • Se recolteaza sange de la primitor. sistemul de inchidere al flaconului trebuie sa fie integru. se verifica aspectul macroscopic al flaconului • Se determina grupa de sange si Rh-ul • Se efectueaza proba de compatibilitate directa Jeanbreau .

.

permeabila si etansa • Se respecta cu strictete regulile de asepsie si antisepsie • Se supravegheaza bolnavul pe toata durata efectuarii transfuziei • La primele simptome semnalate de bolnav se vor lua masuri terapeutice adecvate .TRANSFUZIA DE SANGE • Flacoanele se incalzesc treptat la temperatura corpului • Trusa de perfuzie trebuie sa fie sterila.

si i.v.TRANSFUZIA DE SANGE 1.       ETAPE Pregatirea materialelor necesare: masa de tratament acoperita cu un camp steril perfuzor cu filtru sange izogrup. casoleta cu campuri sterile .m. izo-Rh 1-2 seringi sterile (5-10 ml) ace de injectie i.

       Pregatirea materialelor necesare: casoleta cu tampoane de vata sterile alcool. elastica musama rompleast aparat de oxigen .TRANSFUZIA DE SANGE 1. betadina garou perna tare.

Pregatirea psihica si fizica a bolnavului se anunta bolnavul.TRANSFUZIA DE SANGE 2. cu antebratul in extensie si in pronatie daca prezinta teritoriu atopic i se administreaza 1 fi de Romergan i.m. se acopera bolnavul .D. i se explica importanta tehnicii se anunta bolnavul sa nu manance pozitia bolnavului: in D.

Rh  se verifica termenul de valabilitate (21 zile)  se verifica aspectul macroscopic  se incalzeste sangele la temperatura corpului (in urgenta la termostat la 37°) .TRANSFUZIA DE SANGE 3. Pregatirea flaconului cu sange ce urmeaza a fi transfuzat  se verifica integritatea flaconului  se verifica daca datele de pe eticheta flaconului corespund cu cele de grup.

TRANSFUZIA DE SANGE 4. tinctura de iod  se desface aparatul de transfuzie si se inchide complet perfuzorul  se introduce tubul de aer pensat . Tehnica – etape:  se spala pe maini cu apa si sapun si se dezinfecteaza cu alcool  se efectueaza proba de compatibilitate Jeanbreau  se dezinfecteaza dopul cu alcool.

Tehnica – etape:  se suspenda flaconul pe suport si se fixeaza tubul de aer cu ajutorul unei benzi de romplast. astfel incat acesta sa depaseasca nivelul sangelui  se indeparteaza pensa hemostatica  se coboara progresiv portacul pana cand tubul se umple cu sange si bulele de aer s-au eliminat complet  se inchide prestubul cand cand picuratorul s-a umplut cu sange pe jumatate .TRANSFUZIA DE SANGE 4.

TRANSFUZIA DE SANGE 4. Tehnica – etape:  se efectueaza punctia venoasa  se indeparteaza garoul si se regleaza numarul picurarilor  se efectueaza proba de compatibilitate Oelecker  se supravegheaza permanent bolnavul si ritmul de scurgere al sangelui  se retin in flacon 6-7 ml de sange pentru eventualele verificari ulterioare  la terminarea transfuziei se scoate acul din vena si se comprima vena cu un tampon cu alcool fixat intr-o banda de romplast .

TRANSFUZIA DE SANGE 5. Ingrijirea pacientului dupa transfuzie bolnavul trebuie sa aiba o pozitie comoda in pat si se acopera se asigura temperatura optima in camera se administreaza bolnavului lichide caldute. numai dupa 2 ore de la terminarea transfuziei se supravegheaza bolnavul .

Reorganizarea locului de munca  se indeparteaza stativul si aparatul de perfuzie  flaconul de sange retinut e dus la punctul de transfuzii  se arunca aparatul de perfuzie  se spala.TRANSFUZIA DE SANGE 6. se dezinfecteaza si se pregatesc pentru sterilizare restul materialelor folosite  se noteaza transfuzia in foaia de temperatura .

astupand orificiile se schimba flaconul cu sange  iesirea acului din vena se punctioneaza alta vena  coagularea sangelui venos refulat in ac se schimba acul  perforarea venei se abordeaza o alta vena .TRANSFUZIA DE SANGE INCIDENTE  aparatul se poate infunda se schimba  filtrul se imbiba cu sange se schimba  sangele contine cheaguri sau pelicule de fibra care se pot depunde de pe filtru.

tahicardie. manitol. .se intrerupe transfuzia la aparitia semnelor precoce: frison. cianoza. Romergan). vajaituri in urechi. retrosternale. dureri lombare. . stare generala alterata. paloare. antihistaminice (HSH.se incepe terapia antisoc si prevenirea insuficientei renale acute: PEV cu solutii glucozate 5-10%. dispnee.TRANSFUZIA DE SANGE ACCIDENTE Incompatibilitatea de grup in sistemul ABO manifestata sub forma de soc hemolitic! .

HIV. hemoptizie.embolie pulmonara cu cheaguri: agitatie. spirochete – manifestari tardive . antibioterapia masiva. se face antibiograma continutului flaconului infectat . cefalee.TRANSFUZIA DE SANGE ACCIDENTE  Transfuzia cu sange alterat . buiote. bauturi calde.sange infectat cu germeni virulenti: paturi.sange infectat cu virusul hepatitei epidemice.substantele pirogene in sange determina: frison. plasmodiul malariei. dureri toracice. cianoza. tuse chinuitoare. febra . febra .

adrenalina 1 0/00 .se administreaza Ca gluconic 10% si algocalmin Reactii alergice .se opreste transfuzia si se administreaza parenteral: antihistaminice. eruptie cutanata. edem palpebral.prurit. soc anafilactic .TRANSFUZIA DE SANGE ACCIDENTE Incidente minore . dispnee.cefalee moderata. corticoizi . bronhospasm. frison usor .

blocaj renal.TRANSFUZIA DE SANGE ACCIDENTE Greseli de tehnica .embolie gazoasa. soc posttransfuzional. stop cardiac .hemoliza intravasculara! . embolie cu cheaguri Transfuzia cu sange neincalzit .

Ca gluconic 10 ml la 100 ml sange conservat transfuzat .in urma transfuziilor repetate Intoxicatia cu citrat de sodiu .determina scaderea calcemiei si alcaloza.in transfuziile masive .v.profilactic se administreaza i.TRANSFUZIA DE SANGE ACCIDENTE Hemosideroza postransfuzionala . aritmii . crize de tetanie.

in apa fierbinte sau deasupra caloriferului Agitarea puternica sau scuturarea flaconului cu sange conservat .TRANSFUZIA DE SANGE IN CAZURILE UNUI ACCIDENT POSTTRANSFUZIONAL SE REFAC TOATE DETERMINARILE DE COMPATIBILITATE SI CAZURILE GRAVE VOR FI REPORTATE CENTRELOR DE RECOLTARE SI CONSERVARE A SANGELUI SUNT STRICT INTERZISE: Incalzirea sangelui la flacara.

TRANSFUZIA DE SANGE GRUPELE SANGUINE NR CRT GRUPA AGLUTINOGEN AGLUTINI NE FORMULA COMPLETA 1 0I 0 α. β 0 I α si β 2 3 4 A II B III AB IV A B AB β α 0 A II β B III α AB IV .

.

DETERMINAREA GRUPELOR SANGUINE • SCOP: Cunoasterea identitatii antigenice dintre grupele de sange ale donatorului si cele ale primitorului pentru a stabili compatibilitatea de grup .

METODE 1. Metoda indirecta Simonin . Metoda directa Beth-Vincent 2.

1. A II. pipete pentru fiecare ser lame de sticla curate si uscate placuta de faianta alba ace sterile alcool casoleta cu tampoane de vata sterile tavita renala METODA DIRECTA BETHVINCENT . B III. - Determinarea aglutinogenelor Pregatirea materialelor: serul standard 0 I.

Verificarea serurilor standard 4. Efectuarea tehnicii . Pregatirea fizica si psihica a bolnavului 3.METODA DIRECTA BETHVINCENT 2.

Interpretarea rezultatelor • Grupa 0 I: aglutinarea este absenta in toate cele trei picaturi • Grupa A II: aglutinarea este prezenta in serul test 0 I si B II. absenta aglutinarii in serul B III • Grupa AB IV: reactii de aglutinare cu toate cele trei seruri test METODA DIRECTA BETHVINCENT . absenta aglutinarii in serul test A II • Grupa B III: prezenta aglutinarii in serul test 0 I si A II.

eritrocite test B III (au pe suprafata lor aglutinogen B) si eritrocite test 0 I (nu contin nici un aglutinogen) .METODA INDIRECTA : SIMONIN Determinarea aglutininelor Se utilizeaza suspensia de eritrocite test A II (au pe suprafata lor aglutinogen A).

Pregatirea materialelor 2.METODA INDIRECTA : SIMONIN 1. Verificarea aspectului eritrocitelor test si a termenului de valabilitate (3 zile) 4. Pregatirea fizica si psihica a bolnavului 3. Efectuarea tehnicii .

METODA INDIRECTA : SIMONIN Interpretarea rezultatelor • Grupa 0 I: aglutinare cu eritrocite test A si B. lipsa aglutinarii cu eritrocitele test 0 • Grupa A II: aglutinare cu eritrocitele test B. lipsa aglutinarii cu eritrocitele test 0 si B • Grupa AB IV: lipsa aglutinarii cu toate tipurile de eritrocite test . lipsa aglutinarii cu eritrocitele test 0 si A • Grupa B III: aglutinare cu eritrocitele test A.

restul de 15% din indivizi nu au acest aglutinogen si sunt Rh negativ. .DETERMINAREA FACTORULUI Rh Factorul Rh este un aglutinogen specific aflat pe suprafata eritrocitului la 85% din populatie (Rh pozitiv). Aglutinogenul Rh nu are anticorpi naturali. anticorpii anti-Rh formandu-se prin transfuzii sau sarcina la persoanele care sunt Rh negative.

pipete .DETERMINAREA FACTORULUI Rh Se folosesc: • ser test anti-Rh • eritrocite test Rh pozitiv si Rh negativ • camera umeda • lame.

sangele este Rh negativ . iar picatura din mijloc cu eritrocitele de cercetat Se omogenizeaza prin miscari circulare si cu colturi diferite ale unei lame de sticla La termostat la 37° se pastreaza lamela intr-o camera umeda 3060 de minute si se interpreteaza Interpretare Daca apare a aglutinarea picaturii din mijloc concomitent cu prima picatura (marcata cu Rh pozitiv) sangele este Rh pozitiv Daca nu apare aglutinarea. picatura din stanga cu eritrocite Rh negativ.DETERMINAREA FACTORULUI Rh • • • • • • Tehnica Pe o placa cu godeuri se pun trei picaturi de ser test anti-Rh Se amesteca picatura din dreapta cu eritrocite Rh pozitiv.

respectand proportia (1/10) • Se citeste dupa 5 minute la rece Interpretarea • Aglutinare in picatura => sangele P incompatibil cu sangele D • Daca nu se produce aglutinarea => sangele P compatibil cu sangele D .PROBA JEANBREAU (COMPATIBILITATE DIRECTA) • Se pun in contact plasma primitorului cu o picatura de zece ori mai mica din sangele donatorului • Se recolteaza prin punctie venoasa 5-7 ml de sange de la primitor • Se centrifugheaza • Pe o lamela se pune o picatura de plasma de la primitor si se amesteca cu eritrocite din flaconul de sange.

se introduc din nou 20 ml sange in ritm rapid. se micsoreaza ritmul. se asteapta 5 minute • Daca nu apare incompatibilitate se fixeaza ritmul transfuziei 20-30 pic/min (viteza medie = 300 ml/h) • In caz de urgenta se mareste ritmul .PROBA DE COMPATIBILITATE OELLECKER – “IN VIVO” • Se efectueaza o transfuzie de sange la pacient • Se lasa sa se scurga prin picurator primii 20 ml de sange in jet continuu • Se strange prestubul pana la 10-15 picaturi/ min. 5 minute • Se supravegheaza atent bolnavul daca apar semne de incompatibilitate de grup • Daca nu apar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful