ETICHETAREA PRODUSELOR ALIMENTARE

PLAN DE RECAPITULARE
► DEFINIREA ETICHETEI

► ARGUMENTAREA IMPORTANTEI ETICHETARII ► IDENTIFICAREA ELEMENTELE COMPONENTE ALE ETICHETEI ► DESCRIEREA ELEMENTELE COMPONENTE ALE ETICHETEI

Printre rafturile unui super-market…

Ajunsa acasă… Heeeeeei. de ce mă arunci la gunoi? Nu mă citeşti? Dar cine eşti tu? .

dreptul de a alege produse si servicii. dreptul la un mediu înconjurător sănătos. dreptul la educare. dreptul la asigurarea necesităţilor şi nevoilor vitale. dreptul la informare. următoarele patru fiind de la Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori: 5.Sunt eu eticheta si am sa-ti povestesc despre mine. M-am născut la data de 15 martie 1962. . El mi-a dăruit primele patru “guri de aer” necesare pentru a trai datorita vouă: 1. dreptul de a fi ascultat.Kennedy. 3. dreptul la despăgubire. 6. 7. 4. 8. 2.F.dreptul la securitate. iar tatăl meu este J.

… iţi descriu produsul. dar tu nu prea mă citeşti. deşi am parte de aceste tratamente negative. … si nu in ultimul rând te informez. … călătoresc alături de produs sau alături de ambalajul acestuia. ilustrare. gravare si litografiere. Eu va ofer informaţii clare si uşor de inteles privind caracteristicile produsului. dar in final ajung la coşul de gunoi. .… m-ati confecţionat din hârtie si m-ati pregătit pentru imprimare. dar in cele din urma ma rupeţi.

in funcţie de posibilităţile financiare .Cum ce informaţii iţi ofer? Importanta etichetării Te informez cu privire la mărfurile in cauza Te informez cu privire la eventualele riscuri la care ai putea fi expus Facilitez alegerea produsului care corespunde exigentelor tale.

CORECTE. denumirile de firma si denumirile de produse tipice cunoscute publicului larg) • INFORMATII LIZIBILE SI INTELIGIBILE • INFORMATII COMPLETE. PRECISE SI EXPLICITE .Si când mă concepi trebuie sa ţii cont de… • REDACTARE IN LIMBA ROMANA A TUTUROR MENTIUNILOR ( excepţie fac mărcile de fabrica si de comerţ.

b) lista cuprinzând ingredientele. h) locul de origine sau de provenienţă a alimentului. g) denumirea sau denumirea comercială şi sediul producătorului. al ambalatorului sau al distribuitorului. j) o menţiune care să permită identificarea lotului. e) data durabilităţii minimale sau. f) condiţiile de depozitare sau de folosire. dacă omiterea acestuia ar fi de natură să creeze confuzii în gândirea consumatorilor cu privire la originea sau provenienţa reală a alimentului. data limită de consum.Iţi ofer următoarele date … Etichetele alimentelor trebuie să cuprindă în mod obligatoriu: a) denumirea sub care este vândut alimentul. c) cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente. în cazul alimentelor care din punct de vedere microbiologic au un grad înalt de perisabilitate. 8. în cazul produselor din import se înscriu numele şi sediul importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România. k) menţiuni suplimentare de etichetare pe grupe de produse . d) cantitatea netă pentru alimentele preambalate. atunci când lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzătoare a alimentelor. conform art. atunci când acestea necesită indicaţii speciale. i) instrucţiuni de utilizare.

Daca vrei pot sa-ti si arat … Aceasta sunt eu .

9.FISA DE EVALUARE Elemente componente 1. 5. 4. 3. 7. 6. . 2. Exemplificare elemente componente 8. 10.

1 3 2 4 7 8 5 6 10 9 .

glucide. vitamine. lapte. 07059. A se feri de contactul direct cu razele solare. cacao. lipide. unt.REZOLVARE FISA DE EVALUARE Elemente componente Denumirea produsului Exemplificare elemente componente Ciocolata Poiana cu lapte si alune Termenul de valabilitate Conţinutul net Denumirea si adresa producătorului Lotul de fabricaţie Condiţii de depozitare Lista ingredientelor folosite Informaţii nutriţionale 31.2008 100 g Kraft Foods 21 Păstrare la 16-180C. 5.10. săruri minerale Codul de bare 76.Cifra de control Simbol protecţia mediului Aruncarea ambalajului in containere speciale .Tara. 22201. umiditatea aerului maxim 65%. Zahar. vanilina Proteine.Podusul.Producătorul.

Fii PROTEJAT. . Fii INFORMAT.Te-am convins sa ma citesti? Fii VIGILENT.

INFORMEAZA-TE! ESTE DREPTUL TAU! ALEGE! ESTE DREPTUL TAU! .

.DENUMIREA PRODUSULUI • Denumirea sub care este vândut alimentul consumatorului final sau agenţilor economici care prepară ori furnizează hrană pentru populaţie este cea prevăzută de reglementările specifice alimentului respectiv. împrumutând o parte din denumirile ingredientelor principale.

MARCAREA PRODUSULUI Va cuprinde denumirea si datele de contact ale firmei producătoare. .

utilizată la producerea sau la prepararea unui aliment şi care va fi conţinută şi de produsul finit ca atare sau într-o formă modificată.Ingredientele • Prin ingredient se înţelege orice substanţă. inclusiv aditivii. determinată în momentul introducerii în fabricaţie. • Lista cuprinzând ingredientele conţine toate ingredientele din alimente în ordinea descrescătoare a cantităţii. . vitaminele şi mineralele adăugate în alimente se menţionează în lista cuprinzând ingredientele.

utilizându-se. e–simbolul european referitor la standardele aprobate de Comunitatea Europeană . • Prevederile referitoare la indicarea cantităţii nete se aplică şi în cazul în care prin acte normative specifice se impune indicarea cantităţii nominale minime sau medii. mililitrul. litrul. după caz.Cantitatea neta • Înscrierea cantităţii nete a alimentelor preambalate se face în unităţi de volum pentru produsele lichide şi în unităţi de masă pentru celelalte produse. kilogramul sau gramul. centilitrul.

."A se consuma. de preferinţă. în cazul alimentelor: . Data se compune din indicarea clară a zilei. ..a căror durabilitate este măi mare de 18 luni. sau . până la sfârşitul . Data va fi precedată de menţiunea: . este suficient să se indice anul. respectiv data până la care acestea îşi păstrează caracteristicile specifice în condiţii de depozitare corespunzătoare.a căror durabilitate este mai mare de 3 luni. este suficient să se indice ziua şi luna.. dacă în dată este inclusă ziua."A se consuma. de preferinţă.". este suficient să se indice luna şi anul. dar mai mică de 18 luni. lunii şi a anului.. înainte de . într-o formă cronologică necodificată.a căror durabilitate este mai mică de 3 luni.Termenul de valabilitate Pe eticheta sau pe ambalajul alimentelor se înscrie de către producător data durabilităţii minimale.".. . dacă se indică luna şi anul sau numai anul.

Răspunderea în ceea ce priveşte stabilirea şi înscrierea lotului revine. care comercializează pentru prima oară produsul. Înscrierea lotului se face în aşa fel încât să poată fi văzută cu uşurinţă.Lotul de fabricaţie • • Alimentele nu pot fi comercializate dacă nu sunt însoţite de o indicaţie care să permită identificarea lotului din care fac parte. • . producătorului sau ambalatorului ori agentului economic înregistrat în România. să poată fi citită cu claritate şi să nu permită ştergerea. după caz.

in relaţie cu factorii de mediu.Condiţii de păstrare • Păstrarea reprezintă acţiunea de menţinere a proprietatilor unui produs. o perioada determinata. . intr-un anumit echilibru.

sodiu. Informaţia se exprimă la 100 g sau la 100 ml .valoarea energetică. conform tabelului care face parte integrantă din prezentele norme Metodologice. Informaţia referitoare la vitamine şi minerale. glucide. .orice informaţie care apare pe etichete şi se referă la: . vitaminele şi mineralele prezente în cantităţi semnificative. trebuie. exprimată în procente din doza zilnică recomandată (DZR) prevăzută în tabel.Eticheta nutriţionala Etichetare nutriţională .următoarele substanţe nutritive: proteine. lipide. fibre. de asemenea.

Codul cu bare Este o modalitate de reprezentare grafica a caracterelor numerice sau alfanumerice prin alternarea unor bare de culoare închisa cu spatii albe de dimensiuni diferite. .

fie cu o abreviere pentru tipul de material. . Semn de codificare a materialului din care este confecţionat – consta intr-o săgeata închisa competata fie cu un număr. Consumatorul trebuie sa arunce ambalajul in containere speciale.Simbol pentru protecţia mediului Recilarea este operaţia de realizare a unui material nou din materiale deja folosite.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful