EVOLUTIA ANALIZEI TRANZACTIONALE

Originile analizei tranzacţionale
Fondatorul analizei tranzacţionale- Eric Berne 1910 Eric Berne s-a născut în Canada ca Eric Leonard Bernstein 1935 A studiat medicina / Medic specialist psihiatru 1941 Are pregătirea de analist psiholog 1943 Psihiatrul forţelor armate americane 1949 Publicarea primului articol, care mai târziu a dus la elaborarea conceptului de analiză tranzacţională 1957 I s-a respins cererea de primire în societateapsihoanalitică Această respingere l-a încurajat să dezvolte conceptul de analiză tranzacţională.

T prin diferiţi autori în domeniile specificate .Evoluţia în primii ani 1950 Seminarii/Spectacole/Întâlniri 1961 Prima lucrare cuprinzătoare a lui Berne: tranzacţională în psihoterapie“ „Analiza 1964 Înfiinţarea ITAA (International Transactional Analysis Association = Asociaţia Internaţională de Analiză Tranzacţională) 1965 Imensul succes comercial duce la răspandirea rapida a analizei tranzacţionale în SUA şi Europa 1970 Decesul lui Eric Berne dupa 1970 Continuarea evoluţiei A.

Definitii 1. Un sistem de psihoterapie bazata peanaliza tranzactiilor si a cailor deTranzactionare care pot apare in timpul Actelor de tratare. 2. 3. O teorie a personalitatii bazata pe Studiul starilor proprii interne. Analiza tranzactiilor simple bazata peStudiul diagramelor tranzactionale. . O teorie a actiunii sociale bazata pe Analiza riguroasa a tranzactiilor ce sunt Determinate de starile interne. 4.

( Asociatia Internationala de Analiza Tranzactionala ) Postulatele majore pe care se intemeiaza filosofia AT sunt formulate astfel:  “ Constient sau nu.Definitie si postulate “Analiza tranzactionala este o teorie a personalitatii umane si un sistem psihoterapeutic in vederea dezvoltarii si schimbarii persoanle”.  “ Oamenii sunt OK”. iar deciziile cruciale ale vietii sale pot fi schimbate doar de ea insasi. fiinta umana decide propriul sau destin.  “Fiecare persoana are capacitatea de a gandi( cu exceptia celor cu grave leziuni cerebrale) .

.

Cele trei forme ale eului le veţi găsi în continuare redate prin următoarele simboluri: Acesta sunt eu! . Analiza tranzacţională nu este o teorie complicată.STARI ALE EU . trebuie să decideţi singuri când şi cum doriţi să vă folosiţi de acest instrument.LUI Analiza tranzacţională nu o găsim în nicio reglementare. Cu judecata noastră sănătoasă noi o aplicăm în activitatea de zi cu zi. Dvs. Ea se dezvoltă singură în funcţie de interesele personale.

de A-I ajuta sau a-I judeca pe Altii. Realitatii in “ ordinatorul” Realism rece Interior. Gandire analitica. Autonomie si responsabiliTate. Prin interiorizarea “vocilor” Care transmit obligatii. Creativitatea. MANIFESTARE Atitudine de dominare. curiozitatea. Respect pentru autoPrin inregistrarea datelor Nomia altora.Cele trei eu – uri CONTINUT -Viata invatata de la parinti. valori Si principii morale. . Atitudini de supunere -Viata “simtita” prin Sau de revolta Inregistrarea emotiilor si Iluzii Sentimentelor:visarea. Prejudecati -Viata experimentata ca atare.

Forme de energie psihica asociate Parinte economiseste energie Adult Consuma energie Copil Are energie proprie .

PARINTE GRIJULIU Este atitudinea parentala care a inregistrat modelele de comportament grijuliu. de a fi critic. Sunt incapatanati. Creaza conditiile necesare ca celalalt sa se ajute singur NORMATIV Are tendinta de a-I povatui pe altii.atentie. gata sa critice si resping din start tot ce nu se potriveste cu parerea lor preconcepute. acordand ocrotire.Este starea care provoaca cele mai multe dificultati. atotstiutori.incredere. intoleranta . Au atitudine sententioasa.

Manifestari pentru starea de parinte Grijuliu Verbale: Poti sa faci asta In locul tau as proceda asa Fa asta si asta Va trebui sa procedezi altfel Asa trebuie procedat in aceste cazuri Normativ Nu ai voie sa faci asa ceva Asa ceva nu este permis sa faci Intotdeauna faci totul pee dos Niciodata nu faci ceva ca lumea Nici de asta data n-ai nimerit-o Estee imposibil Amenintarea cu degetul aratator Miscari de avertizare Ridicarea sprancenelor. incretirea nasului Nonverbale:Atitudine binevoitoare de povatuire Imbratisare plina de afectiune Transmiterea unui sentiment de protectie si siguranta .

Avantaje si dezavantaje pentru starea de parinte grijuliu Avantaje • În profesie şi în familie poate oferi consolare. Tendinţa de a nu aduce critici justificate – şi astfel să se tolereze randamentul insuficient • Poate crea un climat de lucru favorabil • Transmite din generaţie în generaţie modul de comportare de interes vital • Poate să-i facă pe alţii să fie dependenţi de ajutor . încurajare şi protecţie Dezavantaje .

Oferă posibilitatea unei aprecieri a randamentului – în mod pozitiv şi critic – şi prin aceasta creşterea performanţei Normele. Tendinţa • de a critica mereu – de a vedea numai partea negativă Pericolul de a folosi normele stabilite ca singura unitate de măsură: lipsa flexibilităţii Adesea are efect autoritar stimulând contradicţiile • • • Tendinţa de a cere prea mult de la ceilalţi . regulile fac ca deciziile să fie de prisos -degrevarea Eului adult în viaţa cotidiană Dezavantaje .Avantaje si dezavantaje pentru starea de parinte normativ Avantaje .

Functia adultului consta in analizarea datelor si faptelor. Diferente fata de parinte critic: -Parinte critic: Stai drept!(Gaseste cusururi) -Adult: Pe baza faptelor existente. stocarea. .(Depisteaza greselile) Cuprinde:gandirea. acest lucru s-a dovedit a fi fals. calcularea posibilitatilor si in final de a trage concluziile. capacitatea de a analiza. intelectul. interpretarea lor.ADULT Are capacitate analitica.

Ce este asta? -Cum functioneaza chestia asta/ .Dupa ultimele calcule rezulta ca… .Asa sunt toti cei ca el Nonverbale: Gestica meditativa Impletirea degetelor .Rezultatul arata ca… .Ce parere are specialistul X? .Cat costa? .Manifestari pentru starea de adult Verbale: .La ce foloseste asa ceva? .Ne permite punga sa ne gandim la asa ceva? .

mobilitate spirituală . Înlesneşte discuţiile obiective • Se străduieşte să culeagă. să verifice şi să compare cât mai multe informaţii şi cât mai diferite • Disputele fără prejudecăţi cu realitatea.Avantaje si dezavantaje pentru starea de adult Avantaje . Dezavantaje Poate prezenta o persoană ca fiind insensibilă şi rece şi să îngreuneze apropierea de aceasta • Ar putea fi o piedica dificilă pentru o conversaţie ce ar trebui să fie plăcută sau pentru un climat de muncă favorabil .

curiozitatea. cu care se naste un copil: vrerea copilului. creativitatea. invidia-rautatea.COPIL Este starea cea dintai care se dezvolta. manipularea. exteriorizarea sentimentelor. in care se ascunde toata zestrea instinctuala. NATURAL OBEDIENT REBEL . spontaneitatea..

a sari. . Nu mi-e bine -Imi place asta. a se bosumfla. a plange.Nu mai vorbesc de loc cu tine! -Ba al meu e mai frumos! -Ce chestii stii sa faci! -Intotdeauna eu sunt de vina -Nu sunt in stare de nimic Nonverbale:a dansa.Manifestari pentru starea de copil Verbale: -Mi-e bine. a rade. Vreau sa incerc si eu -Da-mi asta! Asta-I a mea! -Lasa-ma ! Ma doare! -Ce frumos este! -Ce culoare tipatoare! . a bate cu piciorul. Nu-mi place asta -Vreau asta.

EXEMPLU O colaboratoare(E) intra in biroul sefului(S): a) E. Am terminat raportul. b) S. . Acesta este. Imposibil! Nu se poate una ca asta! Aceste rapoarte se printeaza intotdeauna in trei exemplare! Asa sa procedat mereu.

Lucrarea este totusi corecta si arata ingrijit. iar pe viitor sa fiti mai atenta. .EXEMPLU c) E. Sunt incorigibila. Ei. d) S. dar am uitat. Da? Nu aveti nici un motiv sa va culpabilizati. Eu sunt de vina. Vom face acum o xerocopie. D-na Muller mi-a spus. lasa D-na Eberlein este bine si asa.

lasa merge si asa S: Nimic nu faci ca lumea! Sub: Eu fac aproape totul si daca fac o gresala sunteti cu ochii pe mine. Ti-e bine? Sub: Probabil curentul.TRANZACTII PARALELE S: Imposibil! E: Eu sunt de vina S: Eu sunt de vina E: E. S: Azi arati palid. Aveti o aspirina? .

totul va fi formidabil.TRANZACŢIILE PARALELE A) Impulsul B) Reacţia Tranzacţiile paralele pot avea loc la toate cele trei niveluri. nu se mai poate spune nimic? A) Angajat străin tipic! B) Exact. EP = EL EA = ER EC = KI A) Poţi să-mi spui unde este crema contra soarelui? B) Este aici. . aceştia nu nicodată punctuali! sunt A) Mă bucur enorm de venirea vacanţei! B) Da. Să te ung cu ea? Mă simt foarte rău! De s-ar ocupa cineva şi de mine! Săracul de tine! A) B) A) Nu mă contraziceţi în permanenţă! B) (cu voce stinsă) Da ce.

cum se scrie paralel? B) Caută în dicţionar! A) Nu-mi da răspunsuri neruşinate! B) Tu să nu ţipi la mine! A) Tu esti cea care ţipă. A) Hai să ne distram! B) Nici nu intră în discuţie. aici sunt două vâsle cu ajutorul cărora putem să vâslim înapoi! B) Fără mine.TRANZACŢII ÎNCRUCIŞATE EP = EL EA = ER EC = KI A) Impulsul B) Reacţia A) Uite. asta poţi să o faci şi singur. întâi trebuie să ne terminăm munca! A) Auzi. nu eu! B) Scuza-mă. dar nervii mei sunt întinşi la maximum! .

Studenta: Nu-I o ideee rea… Ai biblioGrafia ceruta de profesor? . Sunt singur acasa si am putea invata Impreuna toata noaptea.TRANZACTII DUBLE(ASCUN Vanzator Client X Vanzator Client Y Vanzatorul(provocator): Produsul acesta este provocator Prin insusi numele creatorului. Studentul: Ai mei sunt in concediu. Il cumpar… Clientul Y(cu aer meditativ): Aveti dreptate. Presupun ca nu va puteti permite! Clientul X(umflandu-se in pene): Eu imi pot permite. Ramane pe altadata.

TRANZACTII ASCUNSE .

EXCLUDEREA Daca energia psihica se localizeaza sistematic in una sau doua stari ale eului. Excluderea =manifestare patologica in care o stare a eului este eclusa sistematic de la functionarea normala. cea de-a treia este impiedicata sa functioneze normal. X X X .

CONTAMINAREA Contaminare = fenomenul prin care starea de adult interfereaza in diverse proportii cu alte stari ale eului .

ROLURILE INDIVIDULUI IN RELATIILE CU MEDIUL SOCIAL Rolurile – pozitii de viata fundamentale. . respectiv modalitatile de a vedea relatiile cu ceilalti.

EGOGRAMA .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful