OZONSKE RUPE

.Definicija  Ozonska rupa je geografski ograničena pojava smanjivanja ozonskog sloja u atmosferi.

Sredinom sedamdesetih godina 20. .Otkriće ozonske rupe  Prvi puta su otkrivene u 1970-im. stoljeća nad Antarktikom je u ozonskom omotaču uočeno veliko smanjenje koncentracije ozona (ozonske rupe) s obzirom na ranija razdoblja. i to u južnoj hemisferi.

Ozonska rupa nastaje nad Antarktikom stoga što tamo postoji polarni vrtlog s oblacima izuzetno niske temperature. dok drugi tvrde da je čovjek uzrok toga. .Uzroci nastanka  Uzroci pojave ozonskih rupa su sporne. Neki naučnici tvrde da su to prirodne pojave. a niska temperatura je potrebna da bi se oslobodio hlor iz neaktivnih spojeva.

. navodi se da one nastaju i zbog čovjekova uticaja na okolinu i korištenja stakleničkih plinova u industriji (ti plinovi doprinose uništavanju zemljinog ozonskog omotača i zbog toga na površinu pristiže veća koncentracija pogubnih ultraljubičastih zraka sa Sunca). U skladu sa mišljenjem da čovjek izaziva nastanak ozonskih rupa.

Djelovanje UV zraka .

kao što su dezodoransi.Na taj način nastaju rupe u ozonskom omotaču. .odnosno gasova koje oslobađaju proizvodi u obliku sprejeva.propuštajući štetne UV zrake na Zemlju.od kojih je građen ozonski omotač.koji štiti Zemlju od štetnog UV zračenja. razbijaju molekule ozona (O3).farbe.lakovi.molekuli freona.itd.Naime. Ozonske rupe nastaju usljed štetnog djelovanja freona.na molekule kiseonika (O2) i atome kiseonika (O).

Posljedice  Otapanje leda na Antartiku .

 Povećanje nivoa mora .

 Nestanak pojedinih država i gradova .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful