Di Sarawak, Iban:suku kaum terbesar. Banyak mengamalkan pantang larang dan adat-adat tertentu.

Sewaktu mengandung, bersalin & selepas lahir.

   Dilarang menggali parit di kawasan padi/ mana-mana sahaja.     Tidak boleh menanam pokok pisang. tidak boleh pikul batu-bata tajam di dalam raga. Dilarang memotong pokok yang menjalar di atas tanah. Tidak boleh membawa kura-kura ke dalam bilik. . Dilarang menuang minyak ke atas tapak tangan untuk disapu pada rambut. Suami isteri tidak boleh mengetuk telur menggunakan pisau/ kayu.

  Berpantang selama 30 hari.  .   Adat melihat matahari/ merasa garam dijalankan apabila bayi sudah tanggal pusat (usia 4 hari). Menjalani satu amalan ‘berdiang’ / ‘bersalai’ (si ibu perlu duduk dekat dengan ungun api. Si ibu perlu menggariskan kapur pada tiang/dinding rumah untuk menghitung hari kelahiran. Doa/ mantera dibaca agar kesihatan bayi terpelihara.

Beri nama sempena dengan nama salah seorang daripada nenek moyangnya itu. baru dihebohkan kepada saudara. Ayam akan dilepaskan untuk membuat pilihan ‘Manok Tawai’.    Ada upacara pilih nama (kepalan nasi akan diletak di atas papan yang tertulis nama-nama. Kepalan nasi yang dipatuk akan menjadi pilihan. Guna nama timangan sebelum beri nama rasmi.   . Adat memberi nama : nama baik dan elok beri kesan ke atas masa hadapan kanak-kanak itu.

upacara mandi sungai dijalankan (bayi umur 1 bulan). Sebaik mantera dibaca.   2 orang lelaki akan bawa seekor ayam dan panji-panji (ditugaskan membaca mantera & menetak air sungai). Bayi lelaki (sayap ayam akan diikat dengan benang merah yang digantung pada galah berayang). Jiran-jiran dimaklumkan untuk meraikan adat. Selepas beri nama. Doa & mantera dibaca meminta bayi itu akan jadi orang yang sempurna dan berguna.      . Bayi perempuan (benang tersebut digantung pada galah laletan. 2 orang lelaki tadi akan menetak air & ayam disembelih. 2 orang perempuan akan iring lelaki itu (seorang membawa ancak dan seorang lagi mengendong bayi).

Bayi dipangku dan pemangku duduk di atas tawak/gong yang diletakkan di tengah-tengah ruai. Selepas bayi dimandikan (bayi dibawa pulang sambil gendang dipalu). para tetamu akan dijamu dengan air tuak & makanan ringkas. Bayi dan pemangku diselimutkan dengan kain pua kumbu & disiram dengan air rendaman batu penawar burung. cincin emas/wang ringgit lama.     . Selepas upacara mandi selesai. Upacara diakhiri dengan kenduri ‘mandi amak’ (menjamu tetamu dan ahli rumah panjang dengan makanan yang lebih banyak).

perkahwinan dan juga kematian. Ada persamaan dengan masyarakat Melayu.  . Kelahiran.

 Tidak boleh makan buah-buahan yang berbau kuat. Wanita tidak boleh ditakut-takutkan (anak dalam kandungan akan cacat/gugur). *durian (badan jadi busuk). Haiwan buruan di dalam hutan tidak beri kepada wanita hamil (anak dalam kandungan akan melecur seluruh badan).    . Tidak boleh makan pucuk-pucuk paku (susu jadi masam).

Suami – tidak boleh memotong akar temalet (anak akan meninggal dunia tanpa sebab). Suami – tidak boleh melihat sebarang kematian (anak dalam kandungan akan mendapat penyakit). Suami – tidak boleh memotong kayu yang bertindan/memakan ikan pari (mulut anak akan sumbing).   Suami – tidak boleh mengecat.  .

tujuh bertirih dan lima bertirih. Jenis baranagn & hadiah perlu dibawa untuk tanda bertunang dan barang yang mengiringi mas kahwin (seperti adat menuga.   . meminang & majlis perkahwinan. Asas adat perkahwinan – merisik. adat mebin dan pakan). tujuh pikul.  Aspek pangkat dititikberatkan. Mementingkan status sosial – sembilan pikul.

 Suami tidak boleh menetak bumbung rumah dengan parang (hubungan suami dan isteri renggang).  Suami tidak boleh memerah kelapa yang sudah diparut (perut isteri sakit/memulas).   . Pakaian semasa upacara perkahwinan tidak boleh dijahit walaupun koyak (boleh sebab penyakit suami isteri). Isteri dilarang memarut rumbia/ menyeberangi sungai (akan jatuh sakit/anak dalam kandungan keguguran).

   Perkahwinan semula selepas bercerai adalah perkara biasa. Rata-rata mendiami kawasan bukit di luar bandar Kuching. Perkahwinan : satu cara untuk menjadi anggota dan menikmati hak sebagai anggota Biik atau Ramiin itu. Melarang perkahwinan antara sepupu. Mengamalkan monogami sahaja.  .

Bersikap terbuka terhadap pilihan anak-anak mereka. (peraturan perkahwinan agak longgar). Kumpulan Dayak Bukar-Sadong : L & P boleh bebas bergaul dan berkenalan sebelum berkahwin. Masyarakat ini tiada upacara merisik. Boleh berkahwin apabila cukup dewasa.      . Kumpulan Bukar-sadong & kumpulan Selako (mereka dibenarkan untuk pilih pasangan yang disukainya tanpa mengira asal kaum). Kumpulan seperti Dayak Selako : melarang ahlinya daripada berkahwin dengan anggota kaum yang pernah menjadi musuh perang mereka.

Cara kahwin berbeza ikut kumpulan. Kumpulan Selako. perkahwinan boleh didahului dengan pertunangan.   . perkahwinan boleh dilangsungkan.   Masyarakat ini tidak ada upacara merisik. Jagoi dan Lara. Pertunangan : bertukar cincin. Andai kata mereka secocok.

P=16thn. Usia minimum L=18thn. Lebih baik hasil.  Kahwin berkait dengan menuai padi. Majlis kenduri besar & mewah bagi anak sulung lelaki/anak tunggal. Perantaraan perempuan akan menghantar tepak sirih/kapur tunang/sebentuk cincin kepada perempuan (di samping mendapat pandangan pihak P)    . lebih banyak perkahwinan dilangsungkan.

Pihak suami boleh pengaruh isteri untuk tinggal bersama-sama keluarganya (amalan virilokal) & begitu sebaliknya (uksorivokal) Boleh duduk rumah sendiri (amalan neolokal).    . Bergantung kepada kemampuan ekonomi keluarga pengantin. Tempat tinggal selepas kahwin bergantung kepada banyak faktor (faktor utama:ekonomi pasangan berkahwin).

 Biasa pasangan yang hadapi tentangan daripada ibu bapa. Kumpulan Dayak Selako melarang pergaulan bebas L&P.     Iaitu L&P yang kerap dilihat berdua-duaan. Perkawinan terpaksa = amalan ‘batangkap’. Dihadap kepada para pemimpin kampung. Tindakan dibicarakan hubungan disahkan upacara setelah denda. .

(suku Selako. Amalan ‘nyagam’ (bakal suami dihantar bersama-sama segala tikar bantalnya ke kediaman bakal isteri) apabila keduadua belah pihak setuju.Jagoi & Larab). peranan dan perancangan oleh ibu bapa kedua-dua belah pihak. Duda/balu. Perkahwinan sempurna : melibatkan pengetahuan.   .

    . Mayat diletakkan di atas tikar pandan. Kaum wanita menyanyi lagu sedih ‘mpesan’ (kata-kata terakhir/pesanan kepada si mati. 1orang L diarahkan untuk gali kubur & ditugaskan usung mayat ke kubur.  Ahli keluarga & sahabat si mati akan segera ziarah. Pengebumian (semua keluarga berkumpul). Mayat disemadikan & disapu minyak & dipakaikan pakaian indah & dibalut dengan kain putih yang baru.

Segala makanan diletakkan berdekatan dengan mayat tersebut akan dibuang (semasa mayat dibawa ke tanah perkuburan).     . Pengebumian/pembakaran mayat dibuat oleh penduduk kampung. Untuk elak semangat si mati masuk/datang ke bilik itu. Mayat dibakar/ditanam dengan adat tertentu. Tikar dan tempat mayat dikemas serta lantai dicuci untuk hilangkan bau mayat.

 Ahli keluarga si mati tidak dibenarkan meninggalkan rumah selama paling kurang 4 hari. Upacar berkabung & menghormati si mati.   . Penduduk kampung tidak dibenarkan turun ke sawah selama 2 hari.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful