Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

POSDRU/87 /1.3/S/62536 POSDRU/87 /1.3/S/62536 PARTENERI: PARTENERI: -UNIVERSITATEA BUCURESTI -UNIVERSITATEA BUCURESTI -SIVECO ROMANIA S.A. -TEHNE - CENTRUL PENTRU DEZVOLTARE SI-SIVECO ROMANIA S.A. INOVARE IN EDUCATIE -TEHNE - CENTRUL PENTRU DEZVOLTARE SI INOVARE IN EDUCATIE

METODE SI TEHNICI INTERACTIVE DE GRUP

formare de aptitudini.METODE TRADIȚIONALE ȘI INTERACTIVE Traditionale Centrate Interactive Centrate pe profesor(sursa de informatii) Comunicarea unidirectionala Transmitere de cunostiinte Evaluare=reproducere Pasivitatea elevilor Autoritatea cadrului didactic pe elev si pe activitate Comunicare multidirectionala Accent pe dezv.creativitatea Parteneriatul cadru didactic /elev .deprinderi Evaluare formativa Incurajeaza participarea copiilor. gandirii.initiativa.

 Învață cum să învețe .  . experimentează  Elevii trebuie să fie capabili: -să asigure conducerea grupului. -să coordoneze comunicarea. -să fie motivaţi să acţioneze conform cerinţelor.CE FAC ELEVII ? Elevii se ajută unii pe alţii să înveţe. împărtăşindu-şi ideile. -să stabilească un climat de încredere. -să medieze conflicte.se exprimă liber. -să poată lua decizii.

prieteniile.etc. etc.  Stabilește regulile de lucru (se vorbeşte pe rând.CE FACE CADRUL DIDACTIC ? Aranjează mobilierul din clasă în mod corespunzător.)  Explică foarte clar obiectivele activităţii. se lucrează cu culori diferite. nivelul abilităţilor într-un anumit domeniu.  Pregatește spațiul și materialele  . diferite jocuri. ci opinia sa.  Stabilește criteriul de grupare (sexul. nu se monopolizează discuţia. nu rezolvă unul singur sarcina. specifică timpul pe care îl au elevii la dispoziţie. se consultă între ei.) şi dimensiunea grupului (de la 2 la 6 copii). nu se atacă persoana.

manageriale si psihosociale .COMPETENTELE PROFESORULUI IN INVATAREA PRIN COOPERARE       Competenta energizanta Competenta empatica Competenta ludica Competenta organizatorica Competenta interrelationala Competente stiintifice. psihopedagogice si metodice.

ACTIVIZAREA PREDARII-INVATARII-EVALUARII PARTICIPAREA ACTIVA STIMULAREA CREATIVITATII DEZVOLTAREA GANDIRII DEZVOLTAREA INTERESULUI PENTRU INVATARE .

METODE SI TEHNICI INTERACTIVE DE GRUP Metode de predare-invatare interactiva în grup Metode de fixare şi sistematizare a cunoştinţelor şi de verificare Metode de rezolvare de probleme prin stimularea creativităţii Metode de cercetare în grup .

METODE DE PREDARE-INVATARE INTERACTIVA IN GRUP      Metoda predarii/invatarii reciproce Metoda Jigsaw (Mozaicul) Metoda schimbarii perechii Metoda piramidei Cubul .I.

METODE DE FIXARE SI SISTEMATIZARE A CUNOSTINTELOR SI DE VERIFICARE       Tehnica florii de nufar Harta cognitiva (conceptuala) Diagrama cauzelor si a efectului Metoda R.I.A.II. SINELG (Sistemul Interactiv de Notare pentru Eficientizarea Lecturii si Gandirii) Stiu/Vreau sa stiu/Am invatat .

III. METODE DE REZOLVARE DE PROBLEME PRIN STIMULAREA CREATIVITATII          Brainstorming Starbusting Metoda palariilor ganditoare Studiul de caz Phillips 6/6 Tehnica 6/3/5 Metoda Frisco Sinectica Metoda ciorchinelui .

IV. METODE DE CERCETARE IN GRUP   Tema sau proiectul de cercetare in grup Portofoliul de grup .

Obiectiv : exersarea capacității creatoare în procesul didactic care să conducă la formarea unor elevi activi  Etapele brainstormingului:-se desfașoară în grupuri de 5-20 copii 1. se optează pentru soluția finală)     Cadrul didactic nu are voie sa dea idei sau sa comenteze Se intervine atunci când nu se respectă regulile Se acceptă toate soluțiile. Etapa pregătitoare. de organizare și de familiarizare cu tehnica. dar se preiau doar cele valoroase . faza de pregatire a ședințelor) 2.cu cele 3 faze (de selecționare a membrilor grupului. rezolvarea problemelor. este o metodă de stimulare a creativității ce constă în enunțarea spontană a mai multor idei pentru soluționarea unei probleme. Etapa trierii și selecționării ideilor-evaluarea (analiza ideilor emise. culegerea ideilor) 3.BRAINSTORMING  In traducere directă "furtună în creier" sau "asalt de idei". Etapa productivă a grupului (stabilirea temei.

fiecare copil din grup interpretează un rol în funcție de sarcina primită .asocierea.prezintă pe rând răspunsul formulat .elevii rezolva sarcina individal într-un timp dat .CUBUL Strategie de predare –învățare ce urmărește un algoritm ce vizează descrierea. aplicarea. Etape – se formeaza grupuri de 4-5 elevi . comparatia . argumentarea atunci cand se doreste explorarea unui subiect nou sau unul cunoscut pentru a fi imbogatit cu noi cunostinte sau a unei situatii privite din mai multe perspective. analizarea.

EXPLOZIA STELARĂ    Este o metodă de stimulare a creativității. DE CE . . copiii spun întrebările elaborate (fie individual. Grupurile cooperează în elaborara întrebărilor  La expirarea timpului. precum și modul de cooperare. fie un reprezentant al grupului)  Elevii din celelalte grupuri răspund la întrebări sau formulează întrebări la întrebări. interacțiune. CÂND • 5 copii din grupa extrag câte o întrebare • fiecare copil din cei 5 își alege 3-4 colegi. o modalitate de relaxare a elevilor și se bazează pe formularea de întrebări pentru rezolvarea de noi probleme și noi descoperiri Obiectiv: formularea de întrebări și realizarea de conexiuni între ideile descoperite de elevi în grup prin interacțiune și individual pentru rezolvarea unei probleme Descrierea metodei  pe steaua mare se scrie sau se desenează ideea centrală • pe 5 steluțe se scrie câte o întrebare de tipul CE. organizându-se în cinci grupuri. CINE.  Se apreciază întrebările elevilor. efortul acestora de a elabora întrebări corect . UNDE.

conduce activitatea. supărarea. faţă de personajele întâlnite.METODA PĂLĂRIILOR GÂNDITOARE  Pălăria albastră – este liderul. simbolul gândirii pozitive şi constructive. extrage concluzii – clarifică/alege soluția corectă Pălăria albă – deține informații despre tema pusă în discuție. oferă informația brută așa cum a primit-o – informează Pălăria roşie – îşi exprimă emoțiile. Este pălăria responsabilă cu controlul discuțiilor. nu se justifică – spune ce simte Pălăria neagră – este criticul. creează finalul. idei noi. prezintă posibile riscuri.caută alternative (Ce trebuie facut?) – generează idei noi Pălăria galbenă – este creatorul. face conexiuni. sentimentele. exprimă doar judecați negative – identifică greșelile Pălăria verde – oferă soluţii alternative. inovatoare. explorează optimist posibilitățile. pericole.greșeli la soluțiile propuse. – efortul aduce beneficii      .

2.TEHNICA LOTUS • • • • • • • • Este o modalitate interactivă de lucru în grup care oferă posibilitatea stabilirii de relații între noțiuni pe baza unei teme principale din care derivă alte opt teme.abordarea celor opt teme principale pentru cadranele libere 5. Obiectiv – stimularea inteligențelor multiple și a potențialului creativ în activități individuale și în grupe teme din domenii diferite. sublinierea ideilor noi . analiza produselor. stabilirea în grupuri mici de noi legături/relații/conexiuni pentru aceste opt teme și trecerea lor în diagramă 6. prezentarea rezultatelor muncii în grup.grupul de elevi se gândește la continuțurile/ideile/cunoștințelor legate de tema principală 4. aprecierea în mod evaluativ. plasarea temei principale în mijlocul schemei grafice. Etape 1. construirea schemei/ diagramei tehnicii de lucru. 3.

Se formeaza grupuri de cate 4 elevi Elevii rezolvă o sarcină de lucru care permite mai multe perspective de abordare sau mai multe soluții Produsele activitaţii grupelor .opinia tuturor membrilor grupului Descrierea metodei 1. 3. comentariile critice. 2. ideile propuse de colegi și le înscriu pe poster într-un loc stabilit anterior. colaje. grupurile revin la locul inițial și citesc comentariile. 5. reexaminându-și produsul . 4.TURUL GALERIEI Este o tehnică de învățare prin cooperare care stimulează gândirea.se expun pe pereţii clasei. observațiile Dupa ce se termină turul galeriei. care se transformă într-o galerie expozițională Grupurile de copii trec pe la fiecare exponat pentru a examina soluțiile. observațiile de pe lucrarea lor. întrebările. postere. .desene. creativitatea şi învăţarea eficientă încurajând elevii să-şi exprime opiniile cu privire la soluţiile propuse de colegii lor Obiectiv –elaborarea unui plan care să conducă la finalizarea unui produs ce constituie concepția .

sentimente .CVINTETUL Este o tehnică de reflecție ce constă în crearea de cinci versuri respectându-se cinci reguli în scopul de a se sintetiza conținutul unei teme abordate Obiectiv –să se sintetizeze cunoștințele .Comunicarea sarcinii de lucru (se anunță tema și sunt reamintite regulile de alcătuire a unui cvintet) primul vers un singur cuvant ce denumeste subiectul al doilea vers 2 cuvinte care definesc caracteristicile subiectului -2 adjective al treilea vers – format din 3 cuvinte care exprima actiuni( verbe la gerunziu) al patrulea vers –format din patru cuvinte care exprima starea copilului fata de subiect al cincilea vers.să exprime gânduri .un cuvant care arata insusirea esentiala a subiectului 2.idei personale asupra subiectului prin intermediul cuvântului Descrierea metodei 1.informațiile despre subiect . Se prezintă cvintetele realizate și se analizează .

mai ales cand se realizeaza individual . acestea se pot face cu linii trasate de la nucleu la contributiile elevilor sau a grupurilor  Este bine ca tema propusa sa fie cunoscute elevilor. individual sau in grupuri mici. de la titlu la lucrarile copiilor.CIORCHINELE   Stimulează realizarea unor asociații noi de idei Permite cunoașterea propriului mod de a înțelege o anumită temă ETAPE:  Se scrie un cuvant sau se deseneaza un obiect in mijlocul sau in partea de sus a tablei / foaie de hartie  Elevii . emit idei prin cuvinte sau desene legate de tema data  Se fac conexiuni.

Rezumarea-se expune sinteza textului citit sau a imaginii contemplate timp de 5-7min.PREZICATORII .(REZUMATORI) 2. și se gasesc impreuna raspunsuri-CLARIFICATORII 4. apoi se formuleaza intrebari folosindu-se de paletele cu intrebari-INTREBATORII 3.comportamente etc. Punerea de intrebari-analizeaza textul sau imaginea in grup. Precizarea (pronosticarea)-se analizeaza textul. Clarificarea datelor.PREDAREA –ÎNVĂȚAREA RECIPROCĂ Este o strategie de invatare prin studiu pe text/imagine sau imagine/text pentru dezvoltarea comunicarii elev-elev si experimentarea rolului cadrului didactic Se poate aplica atat in jocurile libere cat si in activitatea frontala (povestire. expresii.etc.) 1.memorizare.imaginea si se prognozeaza ce se va intampla.fapte.lectura dupa imagini. exprimand cele mai neasteptate idei.se identifica cuvinte.

invatare interactiva de grup ce consta in rezolvarea sarcinii de lucru in pereche Obiectiv-stimularea comunicarii si rezolvarea de probleme prin lucru in pereche Etape -1.Prezentarea rezultatelor-copiii revin in cerc si se analizeaza ideile perechilor . care se asaza in doua cercuri concentrice pe scaune 2.cazului 3. Organizarea grupului de elevi -doua grupe egale. Comunicarea sarcinii didactice-problemei. Activitatea in perechi-la un semnal schimba perechea copiii din cercul exterior 4.SCHIMBA PERECHEA    Este o metoda de predare .

1. Realizarea activitatii propuse in cercul interior Cerinte pentru elevii pesti-cercul interior-lucreaza timp de 10 minute in rezolvarea sarciniiavand la dispozitie materialele informative adecvate Cerinte pentru observatori-cercul exterior-observa comportamentul unui singur coleg din cercul interior si activitatea intregului grup. formuleaza intrebari pentru copiii pesti .explica demersul folosit de copiii pesti pentru rezolvarea sarcinii. grupul pestilor-cercul interior.descrie comportamentul copiilor pesti.nu critica .raspund la intrebarile adresate de copilul peste  .ACVARIUL Este o tehnica ce evalueaza comportamentul elevului in timpul unei activitati de invatare organizata in grup  Obiectiv-rezolvarea creativa a unei sarcini de invatare si evaluarea comportamentelor individuale si de grup  Etape. grupul observatorilor –cercul interior 2. Organizarea copiilor in doua grupuri.

o situatie pentru a determina pe ascultator sa inteleaga cursul real al evenimentului prezentat Etape:  1. Identificarea evenimentului  2. Selectarea informatiilor culese  4. Redactara textului . Elaborarea unui plan  5. un fapt. Culegerea informatiilor  3.REPORTAJUL    Este o strategie care utilizeaza informatii despre situatii si evenimente specifice elevilor Obiectiv: dezvoltarea capacitatii de a transmite informatii despre un eveniment.

Evaluare    . Stabilirea temei si impartirea in 4-5 subteme 2.MOZAICUL Presupune invatarea prin cooperare. prin interdependenta grupurilor si exercitarea statutului de expert in realizarea unei sarcini de invatare  Obiectiv: documentarea si prezentarea rezultatelor studiului independent celorlalti. Organizarea grupelor de invatare 3. Constituirea grupelor de expert  4. devenind expert pntru tematica studiata  Etape:  1. Activitati in echipa initiala de invatare  5.

jetoane . Realizarea blazonului in grup 3. Comunicarea sarcinii de lucru-grupuri de 4-5 copii in 15 minute vor reliza blazonul cu una din subteme 2.cuvinte sau propozitii care prezinta sinteza unui aspect real  Obiectiv -identificarea caracteristicilor unei teme sub forma simbolica sau scrisa -realizarea unei sarcini comune intr-un timp dat. intr-o atmosfera relaxanta si cooperanta o Etapele de realizare a blazonului 1.TEHNICA BLAZONULUI Tehnica blazonului presupune completarea compartimentelor unei scheme cu desene.Expunerea si evaluarea frontala a blazonului  .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful