You are on page 1of 11

MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE

 Comentati existenta unor relatii intre urmatoarele concepte: aptitudini – talent. eventual vocatie – competente – autoritate profesionala – caracter – temperament – personalitate – manager de resurse umane .

. talentul. o capacitate deosebita care favorizeza o activitate creatoare. Acestea au un rol important in activitatile pe care le intreprindem. vocatia Aptitudinile sunt sinomine cu talentul si vocatia.Aptitudinile. reprezentand acea atractie innascuta spre un anumit domeniu. pentru ca reprezinta acea inclinatie care te motiveaza si iti da satisfactia ca intreprinzi activitatile care iti fac placere.

combinatie de cunostinte. abilitate in contextul unei anumite functii etc. Notiunea aceasta de baza s-a pastrat si in intelesul actual al cuvantului. abilitati si comportamente/ atitudini.Competentele Competentele semnifica aptitudinile. insa. Termenul latin din care provine cuvantul competenta desemna capacitatea unei persoane de a face un anumit lucru. . performanta in job. dar se articuleaza si prin notiuni precum calificare. definitiile conceptului graviteaza in jurul unor cuvinte cheie cum ar fi: cerinta standard. priceperea. dar si cunostintele pe care le detine o persoana pentru a putea exercita anumite atributii.

Ca latura relationala a personalitatii. deoarece pune in contact individul cu realitatea.Caracterul Caracterul constituie ansamblul trasaturilor morale. facilitandu-i stabilirea relatiilor. . potrivit specificului individual. Caracterul reprezinta configuratia sau structura psihica individuala. cu mare valoare adaptativa. definitorii ale unei persoane. ca o structura psihica complexa prin intermediul careia se filtreaza cerintele externe si in functie de care se elaboreaza reactiile de raspuns. relativ stabila si definitorie pentru om. responsabila de modul in care oamenii interactioneaza in cadrul societatii. ca un mod de a fii al omului. caracterul a fost interpretat ca o amprenta ce se imprima in comportament. orientarea si comportarea.

mobila sau rigida. Constituind latura dinamico-energetica a personalitatii. Temperamentul vizeaza fenomene caracteristice firii unui individ. mai ales. avand o baza ereditara si exprimandu-se stabil in comportament. modul in care este consumata aceasta. temperamentul ne furnizeaza informatii cu privire la cat de iute sau lenta. pe de alta parte exprima care este cantitatea de energie de care dispune un individ si. dispozitia afectiva persistenta. reactivitatea la stimuli emotionali. . uniforma sau neuniforma este conduita individului.Temperamentul Temperamentul reprezinta ansamblul particularitatilor legate de latura dinamica si energetica a activitatii psihice a unei persoane. forta si rapiditatea raspunsurilor. accelerata sau domoala.

        Temperamentul se exprima cel mai pregnant in conduita si comportament. modul de folosire. de consumare a energiei disponibile. persistenta si iesirea din actiune. existand o serie de indicatori psihocomportamentali care ne pot ajuta sa identificam temperamentul: ritmul si viteza desfasurarii trairilor si starilor psihice. vivacitatea sau intensitatea vietii psihice. capacitatea de adaptare la situatii noi. . egalitatea sau inegalitatea manifestarilor psihice. impresionalitatea si impulsivitatea. intrarea. durabilitatea manifestarilor psihocomportamentale.

Vorbind despre personalitate. realizate in prezent si proiectate in viitor. . relativ stabil si il deosebeste de ceilalti. prin socializare si prin asimilarea valorilor si comportamentelor sub forma unei invatari continue. structurilor profunde.Personalitatea Personalitatea reprezinta un ansamblu sistematic. trasaturilor. insusite de om. deosebit de complex al programelor. precum si organizarea lor privind omul concret in ceea ce are el unic. original. discutam in termeni majori despre om: in personalitate este implicata atat existenta omeneasca in ceea ce are ea substantial si spiritual. cat si intregul ansamblu de valori acumulate de o anumita comunitate sau de intreaga omenire. Fiecare ne nastem cu un potential uman care se valorifica si se dezolta treptat.

exprimata de nivelul de pregatire si experienta de care dispune o persoana si prin care dobandeste recunoasterea meritelor si a contributiei personale la realizarea obiectivelor. . Autoritatea reprezinta puterea oficializata prin care se confera titularului postului dreptul de a dispune executarea unor sarcini. In acelasi timp.Autoritatea profesionala Autoritatea exprima limitele in cadrul carora titularul unui post are dreptul de a actiona pentru realizarea obiectivelor individuale si exercitarii atributiilor. titularul postului trebuie sa dispuna si de competenta sau autoritatea profesionala. de a intreprinde o actiune sau de a produce o anumita schimbare in comportamentul individual si organizational.

. recrutare si selectie. protectia muncii). stabilirea sistemelor de beneficii si de recompense. instruire.Managerul de resurse umane Managerul de resurse umane se ocupa de coordonarea si conducerea tuturor activitatilor de resurse umane (planificarea resurselor umane. orientare.

temperamentul si personalitatea potrivite pentru acea functie. competentele si autoritatea profesionala cerute pentru functia respectiva.Concluzii In concluzie. dar si de caracterul. persoana in cauza are nevoie de aptitudinile. oricare ar fi aceea. relatia dintre conceptele prezentate mai sus este aceea ca pentru a detine o functie. .