Corpuri de iluminat

Corpul de iluminat este un aparat electric destinat în principal distributiei si transmisiei fluxului luminos emis de lampi. Acesta cuprinde elemente de fixare, elemente de protectie si de alimentare cu energie electrica

Corpul de iluminat are doua componente principale: - sistemul optic: are ca scop redistribuirea fluxului luminos emis de lămpi, astfel încât pe o suprafata sa se obtina o iluminare corespunzatoare. De asemenea, se va micsora luminanta exagerata a lampilor cu ajutorul unor ecrane, sa scoata lampa din câmpul vizual. Este constituit din elemente reflectante si transmitatoare de lumina. - armatura: este confectionata din materiale metalice si are rolul de fixare a lampii si al sistemului optic, de protejare fata de mediu, de a alimenta lampa cu energie electrica sau de fixare a elementelor de aprindere si stabilizare a descarcarilor, daca este cazul.alimentare cu energie electrica.

Este alcătuit dintr-un soclu și un balon de sticlă vidat sau umplut cu un gaz inert. Filamentul incandescent este protejat și ferit de o eventuală oxidare în aer de către balonul de sticlă. Într-o lampă cu halogeni. . evaporarea filamentului este prevenită de un procedeu chimic ce redepozitează vaporii de metal în filament. Becul electric este o lampă electrică cu incandescență care produce lumină prin trecerea curentului electric printr-un filament. în interiorul căruia se află filamentul.

Balon de sticlă 2.Fir de contact 5.1.Fir de contact 6.Soclul filetat 10.Izolație 11.Contactul lateral 9.Gaz inert la joasă presiune (sau vid) 3.Suport de sârmă 7.Montură de sticlă 8.Contactul central .Filament de tungsten 4.

Conectarea poate fi făcută în reţeaua de:  Medie Tensiune Un post de transformare tip consumator (abonat) va fi deci de proiectat.  . În acest caz. la nevoie). Acest post de transformare poate fi o instalaţie exterioară sau interioară în conformitate cu standardele şi normele în vigoare corespunzatoare (partea de joasă tensiune poate fi studiată separat. contorizarea este posibilă atăt pe medie cît și pe joasă tensiune. Joasă Tensiune Instalația va fi conectată la rețeaua locală de energie electrică și va fi contorizată (dacă este necesar) În conformitate cu tarifele pe joasă tensiune. construit şi echipat.

transportul. transportului. . Deosebim instalatii pentru producerea. distributia si utilizarea energiei electrice.Instalatii electrice Instalatia electrica este asamblu de echipamente electrice interconetate intr-un spatiu dat si cu scop functional determinat. distributia si utilizarea energiei electrice. Echipamentul electric este format din dispozitive pentru producerea . Receptor electric este un dispozitiv care transforma energia electrica in alta forma de energie utila.

legate intre ele printr-un scop tehnologic functional.Instalatii electrice Deosebim receptoare de iluminat si respectiv de forta. Consumatorul electric este format din totalitatea receptoarelor electrice dntr-un spatiu. Receptorele de forta se clasifica in receptoare electromecanice. electrotermice sau electrochimice. .

Corpuri:  Încastrate  Suspendate  Montate la suprafata  Montate pe perete  Lampi pentru interior  Lampi incastrate : .în perete  Proiectoare de interior  Tuburi fluorescente .în podea .

vopsit în alb. cu lamele din aluminiu vopsit. acomodeaza toate accesoriile electrice pre-cablate Reflector de aluminiu de înaltă puritate. Conceput pentru montaj îngropat.Carcasă din tablă de oţel CRCA. Corpuri încastrate .

• . precum şi bogat. precum şi la fel de simplu de menținut. turnat sub presiune care îi conferă un aspect neted.PMMA este usor de manevrat. Difuzorul este realizat din PMMA gros de o calitate foarte mare pentru a obţine o experienţă excelentă de iluminare difuză.Corpuri suspendate • Carcasa este din aluminiu extrudat.

6 mm. Formele concave ale lamele oferă lumina excelenta eficiență tehnică de performanţă Lamele realizate de 0. • . oferă libertate în designul interior. din pulberi de poliester epoxidic acoperite cu aluminiu extrudat.Corpuri montate la suprafaţa • • Lamele 3D OLC.

Trei setari de temperatură şi de redare a culorii.Lampi pentru interior • • Lumină intensă Selectare de opacitate in 5 pași. Tehnologia LED înseamnă puțina căldură și economie de energie. • .

Corpuri montate pe perete • Ochi-de capturare efect de la corpurile de iluminat sau de wall-/ceilingmounted pandantiv pentru TL5 C circulară sau PL-C. disponibile ca accesorii • • . lămpi fluorescente compacte Instalare si intretinere usoara. cu un dispozitiv de balama dedicat pentru acces uşor la conexiunile electrice Efecte personalizate de iluminat cu filtre de culoare albastru sau verde.

Lămpi încastrate în podea • Permite schimbări dinamice de culoare • Disponibil în versiuni rotunde. cu o casetă de montaj pentru perete sau podea. dreptunghiul are şi pătrate. .

• Se poate alege culoarea albă sau gri.Lămpi încastrate in perete • Lampă de putere medie • Echipamen t de economisir ea energiei. .

Proiectoare de interior • Cea mai subțire sursa de LED-uri în ceea ce priveşte fluxul luminos LED-ul integrat permite o soluţie de iluminat ajustabilă în viitor Potrivit pentru înlocuirea convenţionalel or becuri cu halogen de 50 W. • • .

Tuburi fluorescente • Iluminare robustă pentru locuințe. .

Schema electrică casa .

pentru strada sau reședințe .pentru drumuri Panouri cu LED pentru tunele .cu LED .  Stâlpi:.

console. cu un design compact.Stâlpișori cu led • • Integrare perfectă în arhitectura urbană. felinare şi elemente optice ofera soluții complete. Performanţă excelentă de iluminare urbană în timpul orelor de întuneric cu estetica deosebită în timpul zilei Gamă largă de catarge.pentru fiecare situaţie • .

• • . Se pot alege surse convenţionall e sau cu LED Materiale transparente.Stâlp pentru strada sau resedințe • Alegerea de modele include montarea pe perete şi versiuni cu stalp mic dintro gamă largă de stâlpi şi braţe.

Durata lunga de viata. cu întreţinere redusă Soluţie totală. cu stâlpi şi braţe.Stălp pentru drumuri • Sistem flexibil compatibil cu toate soluţiile de control al iluminatului pentru economisire a energie. • • .

.Panouri cu LED pentru tunele • Sistem optic multilayer. • Materiale de înaltă calitate şi finisaje • Sistem de administra re a energiei si a caldurii supradimension at.

Aceasta face fibra să se comporte ca ghid de undă. și deoarece sunt imune la interferențe electromagnetice. iar cele ce suportă un singur mod sunt fibre monomodale (SMF).   Fibra optică este o fibră de sticlă sau plastic care transportă lumină de-a lungul său. și apoi unite fie mecanic fie prin sudare cu arc electric. . permițând astfel vizualizarea în zone înguste. Fibrele monomodale se utilizează pentru comunicații pe distanțe de peste 550 m. Fibrele care suportă mai multe căi de propagare sau moduri transversale se numesc fibre multimodale (MMF). Fibrele optice sunt folosite pe scară largă în domeniul telecomunicațiilor. Conectarea fibrelor optice una de alta este mai complexă decât cea a cablurilor electrice. unde permit transmisii pe distanțe mai mari și la lărgimi de bandă mai mari decât alte medii de comunicație. Lumina este dirijată prin miezul fibrei optice cu ajutorul reflexiei interne totale. inclusiv senzori și laseri. Se utilizează conectori speciali pentru conexiuni ce pot fi înlăturate. Fibrele optice sunt utilizate și pentru iluminat și transportă imagine. Fibrele sunt utilizate în locul cablurilor de metal deoarece semnalul este transmis cu pierderi mai mici. Fibrele multimodale au în general un diametru mai mare al miezului și sunt utilizate în comunicații pe distanțe mai scurte și în aplicații în care trebuie transferată multă putere. Unele fibre optice proiectate special sunt utilizate în diverse alte aplicații. Capetele fibrei trebuie să fie atent tăiate.

se rezolva problema curentului electric in mediu umed. tavan celular. Prin folosirea acestui tip de iluminat. a schimbului de spoturi in locurile greu accesibile. Produsele nu sunt nocive. . destinat tavanelor de gipscarton. in sape si tencuieli. piscinelor. proiectorul deservind minim 100 de puncte de la o singura sursa de lumina led. nu sunt radiante ca cele pe baza de fosfor!!!si sunt vizibile si pe timp de zi. Seturile de fibra optica sunt destinate in principal pentru obtinerea efectului de cer instelat. sau halogen.

poate fi tras prin sape de beton. O aplicatie mai putin cunoscuta este cea de fibra optica NEON. tencuieli . O alta aplicatie este perdeaua de lumina generata de fibra optica SIDEF care lumineaza partial pe toata lumngimea firului. Aceasta tehnologie permite impartirea luminii sursei(proiectorului) in mai multe directii. emite lumina pe toata lungimea firului. in cazul fibrei optice tavan cer instelat.Lumina pe baza de fibra optica poate fi folosita si in mediu subacvatic. sau terminatii. Aceasta dupa cum si nuimele sugereaza.

SPARKLE cu insertii de bule de aer care se"aprind" cand sunt luminate -Side glow cu luminare in cant pe toate lungimea.  .Tipurile de fibra optica sunt: -Endglow cu lumina doar in capete.

Fibra optica tip End glow .

Fibra optica tip Side glow .

     Costache Florin Honțan Andrei Horatiu Grupa : 6 Seria : A An :I .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful