You are on page 1of 16

Atena

mai ales în Grecia Antică. în greaca clasică Ἀθῆναι. Athēnai [plural]) este capitala Greciei.Capitala Greciei › Atena (în greaca modernă Αθήνα. Athina [singular]. fiind locuită de oameni încă din Epoca Bronzului. . Atena a avut o evoluție glorioasă.

964 km² › Fus orar: EET (UTC+2) –Urbană411.Informații › Țară: Grecia › Provincie: Attica › Subdiviziuni: 7 districte › Guvernare: Primar: Nikitas Kaklamanis (ND.717 km² – Ora de vară EEST (UTC+3) –Metropolitană2928.462 loc.780 locuitori – Densitate7.550 – Densitate metropolitană1295 . ales 2007) › Suprafață: –Oraș38.160 – Densitate urbană7604 – Metropolitană3.737.717 km² › Prefix telefonic+30 (0)210 › Populație (2011): – Oraș655.074./km² – Urbană3.

.

e. al cetății sale solide de pe Acropolă și a ieșirii la mare. › Începând cu 900 î.n. Atena a devenit unul dintre principalele centre comerciale din regiune. .e. Acest statut ar fi putut să fie și rezultatul poziției sale centrale în lumea greacă. realizările sale culturale punând bazele civilizației occidentale. › Atena a devenit principalul oraș al Greciei antice în secolul al V-lea î..Scurt istoric › Atena este locuită permanent de cel puțin 7000 de ani..n. care îi dădea un avantaj natural față de alte orașe rivale de pe uscat.

și a fost relativ prosper în timpul Cruciadelor.. după care și-a revenit în secolele al IX-lea–al X-lea e.n. orașul a decăzut. profitând de pe urma comerțului cu orașele italiene. .› Până la sfârșitul antichității târzii. › În 1453 a fost cucerit de Imperiul Otoman și a intrat într-o lungă perioadă de declin.

Este înconjurată de Muntele Aegaleo în vest. . Muntele Parnitha în nord și nord-est. dealurile sunt din mase de calcar. deși suburbiile metropolei sunt în expansiune continuă. Atenei îi este dificil să se extindă în continuare datorită barierelor geografice menționate mai sus. › Capitala este străbătută de către râul Kifissos care mai apoi se varsă în Golful Salonic și Faliro. › Solul este stâncos și nu este foarte fertil. Muntele Penteli Hymettos la est și de Golful Saronic în sud-vest.Așezarea geografică și relieful › Atena se întinde de-a lungul Câmpiei centrale din regiunea Attica.

.

Clima › Clima din Atena semiaridă. uscată. . › Precipitațiile medii anuale sunt de 380 mm și cad în special din luna octombrie până în luna aprilie. este › În Atena se înregistrează o umiditate scăzută pe tot parcursul anului.

› Zona metropolitană a Atenei era a XII-a în Uniunea Europeană. Rep. . conform Eurostat. iar capitala a înghițit multe localități din nord și est.130.Populația › Aria metropolitană are o suprafață de 412 km². › Numărul locuitorilor din Atena este mai ridicat datorită numeroșilor emigranți care provin din țări ca Albania.840. Pakistan și unele țări africane. iar numărul locuitorilor în 2001 era de 3. Expansiunea Atenei începută în anii 1950 1970 continuă și în prezent. Moldova. România.

.

tramvaie. metrou și trenuri suburbane. troleibuze. în care se regăsesc toate mijloacele de transport: autobuze. .Transportul › Atena beneficiază de un transport bine pus la punct.

Obiective turistice › Atena este unul dintre centrele lumii în ceea ce privește cercetarea arheologică. › Cel mai important obiectiv din Atena îl reprezintă Acropola. având ca punct principal de atracție Parthenon. .

› Teatrul lui Dionysos este unul dintre cele mai vechi stabilimente de acest gen din lume: are aproximativ 2. .câteva coloane uriașe. › Ruinele templului lui Zeus Olimpianul . în stil antic. rămase în picioare – îți dau o idee despre grandoarea arhitectonică a lăcașurilor de cult.500 de ani.

în prelungire. Hr.locul în care se întâlneau.› Vechea Agora . Forul Roman. . e utilizat și astăzi pentru reprezentații de toate felurile. excelent conservat.. comunicau și luau decizii cetățenii Atenei antice . în secolul II d.are alături Templul lui Hephaistos (cel mai bine păstrat templu antic grecesc) și. › Teatrul antic ("Odeon") construit de Herodes Atticus. grandios.

org/wiki/Atena •http://travel.BIBLIOGRAFIE: •http://ro. CNER .desc opera.wikipedi a.ro/7788690 -10-atractii-aleorasului-Atena Prezentat de: Diac Sabina Ana. XII B.