PJM3106

Anatomi & Fisiologi
Dibentangkan oleh:

Abdul rahim agus

Anatomi dan fisiologi

Definisi Anatomi dan Fisiologi

Konsep Asas

Definisi Anatomi
 Anatomi

berasal daripada perkataan Greek yang

bermaksud “memotong atau membelah anggota badan”.
 Anatomi

ialah bidang sains yang berkaitan dengan

struktur tubuh manusia. Anatomi juga dikenali

sebagai morfologi atau sains bentuk.

Konsep Asas  Anatomi merangkumi bebarpa subdisiplin seperti anatomi kasar dan mikroskopik.  Anatomi kasar terbahagi kepada: .  “Anatomi kasar” mengkaji struktur tubuh yang dapat dilihat dengan mata kasar. Cth: paru-paru. otot. dsb.  “Anatomi mikroskopik” (histologi) ialah kajian tisu dengan bantuan mikroskop.

2) Anatomi bersistem (systemic) Semua organ yang mempunyai fungsi yang ada kaitan antara satu sama lain akan dikaji secara bersama.Konsep Asas 1) Anatomi kawasan (regional) Semua struktur badan dalam bahagian atau kawasan tubuh yang dikaji secara berkumpulan. anatomi bahagian abdomen atau kepala. Pendekatan anatomi bersistem ini sesuai bagi melihat hubungkait antara struktur . Sebagai contoh.

Konsep Asas 3) Anatomi permukaan (surface) Kajian ini melibatkan struktur – struktur tubuh yang dapat dilihat dan dirasa pada permukaan tubuh. .

Sebagai contoh. tibia dan fibula dapat menyokong berat badan kita.Konsep Asas Definisi Fisiologi Anatomi berkait rapat dengan fisiologi iaitu disiplin yang mengkaji fungsi struktur tubuh badan. . tulang-tulang kaki yang panjang dan tebal seperti femur.

Sistem Tubuh Badan Sistem Tubuh Badan .

Sistem Tubuh Badan .

panas. asid urik dan lebihan garam mineral. tekanan dan sentuhan. sejuk. • Mengkumuhkan air. • Pembalut luar tubuh • Sintesis vitamin D • Peka kepada rangsangan sakit. .Sistem Tubuh Badan Sistem Integumentari Komponen utama Kulit Rambut Kuku Kelenjar peluh Fungsi • Melindungi dan mengelakkan kecerdaan pada tisu-tisu dalaman.

Sistem Tubuh Badan Struktur kulit Struktur kuku .

• Tuas untuk pegerakan badan • Lokasi pembentukan sel darah merah dan putih serta platelet dalam sum-sum tulang. • Lokasi pelekatan tulang. .Sistem Tubuh Badan Sistem Rangka Komponen utama Tulang rangka Kartilej Ligamen sendi Fungsi • Memberi dan mengekalkan bentuk badan • Menyokong berat badan • Melindungi organ-organ dalaman.

Sistem Tubuh Badan Sistem Rangka .

.Sistem Tubuh Badan Sistem Otot Komponen utama Otot rangka Fungsi • Menghasilkan lokomotor • Mengekalkan postur badan • Menghasilkan haba melalui aktiviti sel di dalam otot • Mempamerkan ekspresi muka • Menstabilkan sendi.

Sistem Tubuh Badan Sistem Otot .

menerima dan bergerak balas terhadap rangsangan yang diterima. • Menyimpan maklumat. .Sistem Tubuh Badan Sistem Saraf Komponen utama Otak Saraf tunjang Saraf periferi Reseptor Fungsi • Sistem kawalan tindak balas pantas badan • Mengesan.

Sistem Tubuh Badan Sistem Saraf .

Pituitari .Sistem Tubuh Badan Sistem Endokrin Komponen utama Kelenjar: .Adrenal .Tiroid . reproduktif dan metabolisma.Pankreas Fungsi • Kelenjar merembeskan hormon untuk menyelaraskan dan mengawal atur proses fungsi tubuh seperti pertumbuhan. • Mengubahsuai aktiviti sistem organ-organ yang lain dengan bertindsak balas secara perlahan terhadap struktur atau persekitaran. .

Sistem Tubuh Badan Sistem Saraf .

nutrien dan oksigen ke seluruh badan serta bahan kumuh seperti karbon dioksida ke sistem respiratori • Salur darah menyerap oksigen dari paru-paru ke jantung secara resapan .Sistem Tubuh Badan Sistem Kardiovaskular Komponen utama Jantung Darah Salur darah Fungsi • Jantung mengepam darah • Darah merupakan pengangkutan utama badan dengan membawa hormon.

Sistem Tubuh Badan .

Sistem Tubuh Badan Sistem Limfatik Komponen utama Nodus limfa Pembuluh limfatik Duktus torasik Timus Fungsi • Rumah kepada sel darah putih yang menjadi sistem pertahanan badan • Menghasilkan limfosit • Mengangkut bahan kumuh dari tisu ke sistem darah untuk diuraikan oleh hati. .

Sistem Tubuh Badan .

Sistem Tubuh Badan Sistem Respiratori Komponen Fungsi utama Rongga hidung • Membekalkan oksigen ke dalam Farinks darah danmengkumuhkan Larinks karbon dioksida Bronkiol • Pertukaran gas oksigen dan Paru-paru karbon dioksida antara paruparu • Mengekalkan keadaan dan persekitaran dalaman tubuh yang stabil (homeostasis) .

Sistem Tubuh Badan .

Sistem Tubuh Badan Sistem Pencernaan Komponen utama Rongga mulut Esofagus Perut Usus besar Usus kecil Rektum Ileum Hati Fungsi • Memecahkan makanan kepada unit-unit kecil yang boleh diserap oleh darah • Makanan yang tidak dicernakan dikumuhkan dalam bentuk najis .

Sistem Tubuh Badan .

Sistem Tubuh Badan Sistem Urinari Komponen utama Ginjal Pundi kencing Ureter Uretra Fungsi • Menyingkirkan bahan kumuh nitrogen dari badan • Mengawal air dan eletrolit • Mengawal keseimbangan asidbes dalam darah .

Sistem Tubuh Badan .

.Sistem Tubuh Badan Sistem Reproduktif (lelaki) Komponen utama Testis Penis Pundi postat Skrotum Vasikel semen Fungsi • Menghasilkan zuriat • Testis menghasilkan sperma dan hormon seks lelaki • Duktus dan kelenjar membantu menyalurkan sperma ke trek reproduktif wanita.

Sistem Tubuh Badan .

Sistem Tubuh Badan Sistem Reproduktif (wanita) Komponen utama Ovari Tiub fallopio Uterus Vagina Fungsi • Ovari menghasilkan telur dan hormon seks wanita • Uterus merupakan lokasi persenyawaan antara sperma dan ovum dalam perkembangan janin semasa kehamilan .

Sistem Tubuh Badan .

Selular dan Tisu Organisma .Peringkat Peringkat Kimia.

Contohnya. Garam masak pula adalah daripada natrium dan klorin .  Bidang ini adalah penting kerana setiap unit air adalah dibentuk melalui jasad adalah terdiri daripada bahan kimia.Pengenalan Pengenalan  Kimia ialah bidang sains yang mengkaji jasad yang kecil serta interaksinya. penggabungan satu ato oksigen dan dua atom hydrogen.

Peringkat Kimia .

Peringkat Kimia Kimia Utama Dalam Badan  Atom  Unsur  Karbohidrat (elemen) (sebatian)  Lipid  Protein  Kompaun  Molekul  Elektrolit .

.  Setiap atom mempunyai elektron bercas negatif. dengan proton dan neutron yang terkandung dalam suatu atom.Peringkat Kimia Atom  Atom adalah satu struktur yang asas untuk membina sesuatu bahan kimia.  Atom boleh dibezakan antara satu sama lain bilangan subatomnya iaitu elektron. proton bercas positif dan neutron yang neutral.

Peringkat Kimia Atom Hidrogen Atom Hellum .

Peringkat Kimia  Bilangan proton sentiasa diimbangi dengan bilangan elektron yang sama supaya sesuatu atom adalah sentiasa bercas neutral (tidak bercas). sesuatu atom boleh proton ataupun elektron dan kehilangan seterusnya menjadi atom yang bercas positif atau negatif. .  Dalam tindak balas kimia.

Peringkat Kimia

Unsur (elemen)
 Unsur

pula merujuk kepada jenis atom iaitu nama bagi

sesuatu atom.
 Unsur-unsur

kimia telah diatur ke dalam jadual berkala

mengikut sistem elektron dan petalanya.
 Hasilnya,

atom-atom yang berlainan jenis mempunyai

nama yang unik seperti hidrogen, oksigen, bromin,

nitrogen dsb.
 Unsur-unsur

hendaklah selalu dalam keadaan yang

neutral kerana unsur yang bercas akan mengelirukan.

Peringkat Kimia

Peringkat Kimia

Kompaun (sebatian)
 Sebatian

ialah satu kumpulan unsur yang digabungkan

secara ionik apabila satu unsur kehilangan elektron

(bercas positif) dan satu lagi menerima elektron
(bercas negatif).
 Contoh

sebatian ialah seperti NaCI, KNO3, Fe(NO3)2

dan sebagainya.
 Sebatian

berperanan membekalkan elektrolit (cecair

yang bercas) untuk mengimbangi caj-caj dalam cecair
badan.

Peringkat Kimia Sebatian Natrium Klorida .

O2. H2 .  Contoh molekul adalah seperti CCl4. molekul tidak terlarut dan tidak membentuk ion kerana sifat kimia adalah berlainan dengan berkutub).Peringkat Kimia Molekul  Dalam air. Cl2.  Molekul air (air merupakan molekul yang boleh wujud dalam cecair apabila ia dileburkan atupun larut dalam pelarut organik yang bersifat kovalen.

Peringkat Kimia Molekul Hemoglobin .

 Dalam biokimia.Peringkat Kimia Elektrolit  Ion yang terhasil apabila sesuatu campuran terlarut dalam air akan membentuk elektrolit yang berupaya membawa elektrik. . elektrolit dalam cecair badan berfungsi untuk memekatkan / mencairkan kandungan cecair badan.

 Individu yang muntah dan cirit-birit berlebihan mengakibatkan kehilangan ion yang boleh .Peringkat Kimia  Kehadiran ion yang tinggi akan memekatkan cecair dan seterusnya mengawal tekanannya seperti dalam darah.  Ion-ion dalam elektrolit juga penting dalam menolong prosesyang proses lain seperti faktor penghadaman memerlukan sampingan dan sebagainya.

Peringkat Kimia Elektrolit Larutan Elektrolit .

karbohidrat adalah gula. dan O. maltosa. Namun. dalam istilah biokimia. karbohidrat adalah sukrosa.Peringkat Kimia Karbohidrat  Ia adalah sejenis makanan organik yang larut dalam pelarut organik kerana kehadiran banyak ikatan kovalen antara unsur-unsur C. glukosa.  Dalam perkataan harian. . H. fruktosa dsb.

Peringkat Kimia  Kesemua gula ini akan dicernakan dalam sistem pencernaan supaya menjadi unit yang lebih kecil iaitu glokosa untuk diserap oleh sel.  Kesannya.  Kekurangan glukosa tidak untuk dalam darah bermakna tenaga proses yang dalam seseorang mencukupi badan. roti.  Nasi. mempunyai meneruskan individu tersebut akan pitam dan pengsan. dan gandum merupakan sumber .

Peringkat Kimia Sistem Pencernaan Karbohidrat .

 Lipid juga merupakan komponen yang penting dalam membentuk sel membran.  Ia berfungsi sebagai penebat bawah kulit untuk melindungi badan daripada kesejukan.  Ia juga bertindak sebagai minyak pelincir untuk geseran antara organ semasa mengelakkan bergerak.Peringkat Kimia Lipid  Lipid adalah lemak yang diperlukan untuk melindungi badan kita. .

Peringkat Kimia .

 Protein biasanya diambil dari daging-daging seperti ayam.  Ia adalah unsur yang penting semasa pertumbuhan dari peringkat kanak-kanak ke dewasa. ikan. lembu. . soya dsb.Peringkat Kimia Protein  Protein adalah sumber yang penting dalam membina otot-otot badan.

Peringkat Kimia .

bertumbuh dan membiak.Peringkat Selular Sistem Sel Sebagai Unit Asas Hidup  Sel adalah unit yang paling asas untuk kesemua benda hidup kerana ia mempu menjalankan semua proses hidup seperti bernafas.  Dalam biologi. makan. .  Perbezaan utama antara kedua-dua sel tersebut adalah kehadiran sel dinding dan kloroplas. sel dibezakan sebagai sel haiwan dan sel tumbuhan. berkumuh.

Peringkat Selular .

kenyal.5 hingga 8 nanometer  Membran plasma juga dikenali sebagai membran sel  Membran plasma mempunyai selaput nipis. dan separa telap. .Peringkat Selular Struktur Membran dan Fungsinya  Dengan mikroskop elektron membran sel kelihatan tersusun dari dua lapisan dengan ketebalan antara 7. Ia terbina daripada dua lapisan fosfolipid dan protein.  Fosfolipid mempunyai bahagian kepala berkutub yang bersifat hidrofilik (tertarik kepada air) dan bahagian ekor tidak berkutub yang hidrofobik (tidak tertarik kepada air).

Peringkat Selular .

 Tugas membran sel ialah memisahkan sitoplasma daripada bahagian luar sel (yang umumnya terdiri daripada cecair ekstrasel). Sifat ini menyebabkan membran plasma mempunyai sifat bendalir  Protein mempunyai tugas-tugas khusus seperti membantu pengangkutan molekulmolekul merentasi membran sel.Peringkat Selular  Molekul protein dan fosfolipid tidak statik tetapi boleh bergerak bebas. . ia juga membekalkan sistem pengangkutan untuk sebahagian bahan-bahan supaya dapat masuk ke dalam sitoplasma.

Peringkat Selular Pergerakan bahan melalui Membran Sel  Pengangkutan pasif  Pengangkutan aktif .

.Peringkat Selular Pengangkutan Pasif  Pengangkutan pasif ialah bentuk pergerakan molekul yang tidak memerlukan tenaga apabila merentasi membran sel dan halaju pergerakan bergantung kepada kecerunan kepekatan disebalik sempadan membran tersebut.

Peringkat Selular .

Peringkat Selular  Bentuk - pengangkutan pasif: Resapan mudah Resapan protein berbantu melalui terusan - Resapan berbantu melalui perlekapan osmosis .

gas dan molekul yang telap lipid.Peringkat Selular  Resepan mudah .Antara bahan-bahan yang merentasi membran plasma melalui resapan mudah ialah air. Kadar pergerakan resapan bergantung pada kecerunan kepekatan/tekanan/cas bahan berkenaan . Melalui cara ini. pergerakan bahan berkenaan adalah mengikut arus („pasif‟).

Na+.Peringkat Selular  Resapan berbantu melalui protein terusan . Ca2+) asid amino dan monosakarid tidak dapat melepasi dwilapisan fosfolipid ini. .Bahan-bahan yang telap air. seperti ion (K+. Ia memerlukan suatu mekanisma bantuan untuk membawanya melepasi membran. Bantuan ini didapati daripada protin terusan yang terdapat secara berselerak terbenam dicelahcelah struktur membran.

Protein pembawa.Protein pembawa yangterdapat pada membran mempunyai tapak pelekap untuk bahan-bahan tertentu seperti asid amino. Bahan-bahan tersebut akan melekapkan diri pada pada protin pembawa.Peringkat Selular  Resapan berbantu melalui perlekapan pada protein pembawa . . yang mulanya bertukar bentuk. akan balik semula kepada bentuk asal selesai membawa bahan-bahan tersebut. gula dan protin yang kecil.

seperti juga molekul-molekul lain.Peringkat Selular  Osmosis . bergerak melalui resapan daripada kawasan yang tinggi kepekatan air kepada kawasan yang rendah kepekatannya.Air. . Bahanbahan kepekatan terlarut merendahkan bebas. dipanggil osmosis. Resapan air melalui membran separa telap dan mengikut kecerunan. merendahkan molekul air Osmosis tidak memerlukan tenaga sel.

yakni jenis melawan kecerunan kepekatan. ia memerlukan tenaga (yang terdiri daripada Adenosine Trifosfat atau „ATP‟) untuk menggerakkan bahan-bahan melalui membran plasma. .Peringkat Selular Pengangkutan Aktif  Pengangkutan aktif merupakan pergerakan yang melawan arus.  Dengan itu.

Peringkat Selular .

Peringkat Selular  Bentuk - pengangkutan aktif: Endositosis eksositosis .

Peringkat Selular  Endositosis . .Bahan-bahan menerusi proses kemasukan yang sukar yang di panggil endositosis (bahasa Yunani bermakna „masuk kedalam sel‟). memencil dan seterusnya membentuk suatu karung membran yang dipanggil vesikel dengan partikel tersebut terperangkap didalamnya. membran plasma mula2 sekali akan merangkumi partikel tersebut. Semasa endositosis.

. khususnya cecair ekstrasel - Endositosis berbantu mediator: ianya dibawa oleh reseptor “Exositosis” jika pergeraknannya menghala dari dalam sel ke arah luar sel - Fagositosis: dilakukan oleh sel darah putih dan organisma peringkat tinggi.Peringkat Selular  Jenis Endositosis - Pinositosis: ialah pegerakan yang membawa masuk bahan cairan.

terdapat empat jenis tisu utama iaitu: - Tisu Epitelium Tisu Otot Tisu Saraf Tisu Penghubung atau Pengikat . Di dalam tubuh manusia.Peringkat Tisu Organisma Jenis dan Fungsi Tisu Utama  Tisu ialah sekumpulan sel yang telah bersatu untuk menjalankan tugas yang tertentu.

Peringkat Tisu Organisma .

Epitelium berasal daripada ketiga-tiga lapisan germa embrio. mesoderma dan endoderma.Peringkat Tisu Organisma  TISU - EPITELIUM ialah tisu yang dibina oleh Epitelium sekumpulan sel. iaitu ektoderma. - Terbahagi kepada:  Tisu  Tisu  Tisu epitelium permukaan epitelium kelenjar epitelium khusus .

Peringkat Tisu Organisma .

- Epitelium juga melapisi semua saluran yang mempunyai langsung hubungan. tidak samada dengan secara bahagian ataupun ekterior badan.Peringkat Tisu Organisma  Ciri-ciri umum epitelium: - Epitelium menyelubungi seluruh permukaan ekterior badan. Cth: epitelium dalam sistem pernafasan. . Cth: epidermis kulit. sistem pencernaan dan sistem urogenital.

. i. Epitelium ini disebut endothelium Epitelium terletak diatas satu lapisan membran yang dipanggil membran asas.e satu lapisan yang memisahkan epitelium dengan tisu perantara dibawahnya.Peringkat Tisu Organisma - Epitelium melapisi kaviti-kaviti badan seperti kaviti peritoneum. kaviti pleural dan kaviti perikardium - Epitelium juga melapisi salur-salur sistem kardiovaskular (jantung dan pembuluh).

Susunan lapisan selnya iaitu samada selapis (simple) atau berlapis (stratified). . - Faktor pengelasan epitelium: i. Ini termasuk permukaan eksterior atau permukaan interior badan atau organ. ii. kiub. Bentuk selnya iaitu samada skuamus.Peringkat Tisu Organisma  Tisu - epitelium permukaan yang menyelubungi atau melapisi Epitelium sesuatu permukaan.

Peringkat Tisu Organisma  Epitelium selapis: squamus  Epitelium .Epitelium berlapis: skuamus .Epitelium selapis .Epitelium peralihan berlapis palsu .Epitelium berlapis kolumna .Epitelium .Epitelium kolumnar selapis .Epitelium berlapis kiub selapis .Epitelium kiub berlapis kolumna .

. sel-sel epitelium ini sesuai untuk aktiviti pemindahan gas. alveolus paru-paru. sistem kardiovaskular dan saluran limfa. lapisan parietal kapsul Bowman (ginjal).Peringkat Tisu Organisma - Epitelium squamus selapis Sel-sel epitelium ini berbentuk pipih menyerupai sisik ikan. Fungsi. Nukleusnya memanjang dan terletak mengikut paksi panjang sel. pleural). perikardium. cecair dan metabolit. Didapati di kaviti-kaviti badan (peritonuem.

. Didapati di tubul proksimal dan distal ginjal. Nukleusnya kelihatan lebih bulat dan terletak ditengah sel. (e.g tubul proksimal dan distal ginjal). Dari segi fungsi. duktus kelenjar.Peringkat Tisu Organisma - Epitelium kiub selapis Sel-sel epitelium ini berbentuk kiub. saiz dan bentuk sel epitelium ini sesuai melapisi duktus-duktus dan mempunyai peranan dalam proses rembesan dan penyerapan. bronkiol terminal danpermukaan ovari.

oviduktus dan pundi hempedu . Epitelium ini sesuai untuk aktivit rembesan dan penyerapan.Peringkat Tisu Organisma - Epitelium kolumnar selapis Sel-sel epitelium ini kelihatan lebih tinggi dan mempunyai bentuk seperti satu turus memanjang. uterus. Didapati di: sebahagian besar trakus sistem pencernaan. bronkiol. duktus kelenjar. Nukleusnya membujur mengikut paksi panjang sel dan biasanya bertempat berdekatan dengan bahagian dasar sel.

vas deferens.Peringkat Tisu Organisma - Epitelium kolumna berlapis palsu Epitelium ini dikatakn berlapis palsu kerana sel- selnya kelihatan seolah-olah mempungai lebih dari satu lapisan Epitelium ini biasanya mengandungi sel goblet dan mempunyai silium atau stereosilium di permukaan bebasnya. . sebahagian urethra lelaki dan wanita. Didapati di sebahagian besar trakus pernafasan.

kesemua lapisan selnya masih mengandungi nukleus sebab ia tidak mengalami proses pengkeratinan. . Untuk epitelium skuamus tak berkeratin.Peringkat Tisu Organisma - Epitelium skuamus berlapis Epitelium skuamus berlapis terdiri daripada dua jenis iaitu yang berkeratin dan yang tak berkeratin. Dalam jenis berkeratin. sel-sel skuamus di bahagian permukaan epitelium kelihatan tidak mempunyai nukeus.

- Epitelium kolumna berlapis Sel-sel kolumna yang membentuk eoitelium ini hanya terdapat di lapisan superfisial sahaja. Didapati di forniks konjunktiva. . duktus kelenjar yang besar.Peringkat Tisu Organisma - Epitelium kiub berlapis Epitelium ini terbentuk daripada dua lapisan sel kiub. Didapati di: duktus kelenjar peluh. bentuk sel berbeza daripada kiub kepada polihedron. Di bahagian bawah.

. Didapati di: trakus sistem kencing seperti pelvis renal. ureter. pundi kencing dan bahagian proksimal uretra.Peringkat Tisu Organisma - Epitelium peralihan Epitelium ini agak unik kerana bentuk sel di alpisan superfisialnya tidak menunjukkan ciri-ciri skuamus atau kolumna tetapi lebih membulat atau berbentuk kubah. Epitelium ini sesuai bagi organ yang memerlukan tindakan regang.

i. Sel- sel epitelium akan menembusi lapisan tisu perantara. membentuk kelenjar endokrin (Kelenjar tiroid).Peringkat Tisu Organisma  Tisu epitelium kelenjar Bermula dengan proliferasi sel-sel epitelium. Kelenjar ini membentuk dua bahagian. membentuk kelenjar eksokrin (Kelenjar parotid). Jika duktus kekal. .e bahagian duktus dan bahagian rembesan. Jika duktus hilang.

 Ringkas dan majmuk – berdasarkan sistem duktus kelenjar . Multisel – dibina oleh beberapa sel rembes. Unisel – dibina oleh satu sel rembs sahaja. eg.berasaskan bilangan sel yang  unisel membentuk kelenjar.Peringkat Tisu Organisma - Kelenjar Eksorin dan multisel . sel goblet.

dan seromukus – berasaskan ciri- ciri bahan yang dirembeskan. . mukus. alveolus (asinus) dan tubulo-alveolus – berdasarkan bahagian rembesan yang bersifat tubul.  Serus.Peringkat Tisu Organisma  Tubul. mucus rember mucus (cecair pekat). Serus rembes cecair. seromukus rembes kedua-dua jenis rembesan.  Merokrin. alveolus dan tubulo-alveolus. holokrin dan apokrin – berasaskan cara sel epitelium merembeskan bahan.

Cth: kelenjar tiroid. . Bahan rembesan masuk terus ke sistem darah.Peringkat Tisu Organisma  Kelenjar Endokrin Tidak mempunyai sistem duktus. adrenal dan pituitari.

Fungsi mikrovilus adalah untuk menambahkan luas permukaan sel bagi melicinkan proses peyerapan.Peringkat Tisu Organisma  Pengkhususan  Mikrovilus sel epitelium Struktur berbentuk seperti jejari yang terdapat dipermukaan bebas sel epitelium yang menunjukkan fungsi penyerapan seperti sel yang melapisi usus. .

Peringkat Tisu Organisma  Silium dan flagelum merupakan struktur rerambut pada Silium permukaan sel epitelium.. . Flagellum lebih panjang. Banyak pada epitelium pada permukaan sistem pernafasan dan tiub uterus. Fungsi flagelum sebagai satu struktur yang motil jelas dilihat dalam pergerakkan spermatozoa.

Peringkat Tisu Organisma
 Kompleks

persimpangan

Struktur yang biasanya terdapat di sel-sel epitelium

yang mudah terdedah kepada tarikan (traction) dan
tekanan. Lekatan yang wujud di antara sel bukan sahaja disebabkan oleh bahan-bahan yeng terdapat diantara sel malah juga dibantu oleh struktur ini. Terdapat tiga bentuk :
-

Zonula okludens atau persimpangan ketat
Zonula adherens

-

Makula adherens atau desmosom

Peringkat Tisu Organisma

 TISU

PERANTARA/PENYAMBUNG

DAN

PENYOKONG
-

Ciri

umum

semua

tisu

penyambung

dan

penyokong ialah berasal dari mesoderma. Tisu
penyambung embrio (mesenkima) berasal dari mesodermal somites dan splancnic mesoderm. Semua tisu penyambung dan penyokong berasal dari mesenkima.

Peringkat Tisu Organisma

-

Semua tisu penyambung dan penyokong terdiri daripada sel, serat dan bahanbahan berbagai

bentuk (amorphous ground substance, yang
terdiri daripada proteoglycans) dalam komposisi yang berbeza

Peringkat Tisu Organisma .

Peringkat Tisu Organisma  Fungsi - tisu perantara Membina bentuk atau menyokong - Memberi perlindungan atau pertahanan dari serangan mikroorganisma .

Peringkat Tisu Organisma  Jenis - tisu perantara: Tisu perantara sebenar merupakan tisu penyokong bagi sel-sel Ia epitelium. . pengangkutan. Tisu perantara wujud daripada tisu mesenkima (iaitu tisu perantara embrionik) yang berasal daripada lapisan mesoderm. Selain itu tisu perantara juga memainkan peranan dalam fungsi pertahanan. tisu otot dan tisu saraf. pusat simpanan. pemulihan tisu dan sintesis serat-serat kolagen.

limfa dan tisu hematopoiesis (seperti sumsum tulang. limpa dan timus) adalah merupakan tisu perantara khusus. rawan. darah. Ini kerana mereka mempunyai fungsi yang lebih khusus . nodus limfa. Tulang.Peringkat Tisu Organisma - Tisu perantara khusus.

Otot rangka/berjalur/terkawal .Peringkat Tisu Organisma  TISU OTOT Tisu otot berasal dari mesoderm dan khusus untuk kontraksi. otot boleh dibahagikan kepada tiga jenis berasaskan ciri-ciri morfologi dan fungsi-fungsinya. Iii. ii. i.Otot yang terdapat pada jantung.Otot yang terdapat pada sistem rangka. Otot jantung . Secara umum. Otot licin / tak berjalur / tak terkawal / viscera Otot yang terdapat dalam viscera badan. .

Peringkat Tisu Organisma .

Otot merah terdapat pada kawasan yang melakukan kerjakerja yang berterusan. . Terdapat dua jenis otot berjalur: merah dan putih (pink). tidak bercabang dan memanjang. manakala otot putih terdapat yang melakukan pergerakkan yang cepat dan berselang-seli.Peringkat Tisu Organisma  Otot berjalur Terdiri daripada serat-serat multinukleus.

. terutamanya pada bahagian leher dan bahu disepanjang spine scapula. sistem urogenital. satu dipaggil viscera dan satu lagi otot multi-unit. Terdapat dua jenis. sistem pembiakan dan sistem kencing. Otot viscera terdapat perut dan usus. dan dalam otot arector pilli pada dasar rambut. sistem pernafasan.Peringkat Tisu Organisma  Otot Licin Boleh didapati dengan banyak dalam trakus sistem pencernaan.

Nukleus otot jantung terletak dibahagian tengah sarkolemma. . Perbezaan yang ketara ialah dari segi bentuk selnya dan kedudukan nukleus. Otot jantung bergerak secara involuntary dan berterusan. Sel-sel otot jantung mempunyai cabang dan bercantum dengan sel-sel lain. Maka ia kaya dengan mitokondrion dan glikogen.Peringkat Tisu Organisma  Otot Jantung Mempunyai ciri morphologi yang hampir serupa dengan otot rangka.

Fungsi utama ialah mekoordinasikan kesemua kegiatan badan. endokrin.Peringkat Tisu Organisma  TISU SARAF .Melalui tisu saraf. khususnya yang berkaitan dengan fungsi-fungsi visera. isyarat atau stimulus yang diterima dari luar dan dalam badan akan diproses dan dianalisis terlebih dahulu sebelum tindakbalas berlaku. . motor dan mental.

Peringkat Tisu Organisma .

Peringkat Tisu Organisma . Dua kumpulan sel yang membina tisu saraf: neuron dan neuroglia (sel bukan neuron) . dan sistem saraf periferi yang merangkumi serat-serat saraf spina dan saraf kranium.Sistem saraf boleh dibahagikan kepada dua bahagian utama: sistem saraf pusat yang terdiri daripada otak dan korda spina. serta ganglion.

fibrils. granul. lisosom. Dendrit dan akson adalah cuaran. ER. mitokondria.Peringkat Tisu Organisma  Neuron Terbahagi kepada 3 bahagian iaitu Perikarion (badan sel). . Mengandungi organel sel – nukleus. dendrit dan akson. Badan sel adalah bahagian yang mempunyai nukleus. vesikel dan alat golgi. tubul.

dan pertahanan neuron. ia boleh dibahagikan kepada 4 jenis: astrosit. mikroglia dan sel . Berdasarkan fungsi dan morfologi. Ia terletak diantara neuron.Peringkat Tisu Organisma  Neuroganglia Merupakan kumpulan sel-sel kecil dalam tisu saraf. ependima. ia juga membekalkan makanan. Selain sebagai sel penyokong. oligodendrosit.

terima kasih .PJM3106 -TAMAT- Sekian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful