PERTUMBUHAN DAN PERKEMBANGAN KANAK-KANAK

TUGASAN TUTORIAL 2

Pelajar berbincang dan membuat banding beza antara pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak dari aspek jeris.

Pertumbuhan dan perkembangan yang menunjukkan peringkat kerumitan. Pertumbuhan dan perkembangan mengikut tertib. Pertumbuhan dan perkembangan berlaku pada kadar yang berbeza. .PERSAMAAN… Pertumbuhan dan perkembangan berlaku dari umum kepada khusus. Pertumbuhan dan perkembangan berlaku secara beransur-ansur.

Capai kemuncak bila capai kematangan Perubahan tingkah laku fizikal Berterusan dari lahir ke akhir hayat Perubahan tingkah laku mental (pemikiran) . sosial..PERBEZAAN. rohani. otot. ASPEK PERTUMBUHAN Perubahan bersifat kuantitatif Boleh diukur mengikut peringkat atau masa PERKEMBANGAN Perkembangan bersifat kualitatif Tidak boleh diukur perubahannya umum Boleh dilihat perubahan atau diperhatikan Perubahan fizikal (luaran): tinggi. Sukar dilihat Perubahan dalaman: pemikiran. kelenjar. moral. berat badan..

PERKEMBANGAN Kemahiran menggunakan anggota seperti berlari. melompat dan berjalan. cemburu. riang. saraf. pemikiran ingatan dan taakulan.duka. Kemahiran menggunakan bahasa perkataan. takut. cemburu. sayang. Timbul kesedaran disiplin kumpulan perbezaan jantina. . daging. berat. Bertambah dan berkembang keupayaan berfikir termasuk perkara yang subjektif.ASPEK JASMANI PERTUMBUHAN Tinggi. Memahami perasaan menguasai dan mengamalkan perasaan ketika marah. saiz. marah jijik dan takut. rakan sebaya. EMOSI Perasaan gembira. pertumbuhan gigi. angka. jiran dan masyarakat. suka. perasaan dan penyesuaian rakan. urat. MENTAL SOSIAL Luaskan perhubungan dan pergaulan dalam keluarga.

.Gambar….

.Gambar….

Gambar… .

Gambar… .

Gambar… .

Gambar… .

Gambar… .

.

PERINGKAT-PERINGKAT PERKEMBANGAN KANAK-KANAK DAN TEORI-TEORI PERKEMBANGAN YANG BERKAITAN .

TUGASAN TUTORIAL 4 Pelajar membuat rujukan di pusat sumber/internet dan berbincang tentang ciri-ciri fizikal mengikut peringkat dan hasilkan dalam bentuk power point. .

CIRI CIRI FIZIKAL KANAK-KANAK umur 0-4 bulan: Bermain-boleh menyokong kepala tetapi berat kepala menjadikannya sukar untuk dilakukan. -boleh pegang objek dengan tangan. Bahasa-komunikasi awal memberi tindak balas kepada suara. . Pergerakan-bermain dengan tangan sebagai permainan pertama.

Pergerakan-mula mencapai objek dan menukar objek dari tangan kanan ke tangan kiri. . -boleh bergolek dan merangkak Bahasa-bole buat bunyi dan tiup buih.Umur 6-8 bulan Bermain-boleh duduk tanpa sokongan.

Kepura-puraan yang biasa seperti menyuapkan makanan kepada anak patung. .Umur 1 tahun Bermain: Boleh berjalan dengan elok. Bahasa: Gembira dengan permainan. Mengeluarkan suku kata yang merenyah. Mula suka kepada buku dan cerita.bukaan tangan dan langkah yang lias membantu keseimbangan. Pergerakan: Bermain dengan permainan yang memberikan mereka penggunaan yang betul.

Umur 18 bulan Bermain: Sensori motor bermain menjelajahi sifat-sifat benda. Berkehendak untuk melakukan sesuatuapabila diberitahu. . Bahasa: Boleh menyebut 10 perkataan. Pergerakan: Boleh merangkak dan berjalan dengan laju tetapi tidak boleh melompat.

Pergerakan: Boleh berjalan tetapi masih sukar untuk melompat. . Mula memanjat perabot. Boleh membuat ayat tetapi pemahamannya tidak sama dangan percakapan. Bahasa: Suka memberontak dan mengatakan tidak kepada sesuatu perkara.Umur 2 tahun Bermain: Mula bermain dengan kawan pada jangka masa yang pendek.

Umur 2 ½ tahun Bermain: Perkembangan peramah terutama kepada ahli keluarga. Bahasa: Menggunakan kata nama. Pergerakan: Menggunakan langkah bersama untuk memanjat tangga. .

Umur 3 tahun Bermain: Menyertai aktiviti kumpulan. Boleh masuk dan keluar kerata/bas secara sendiri. Faham giliran. . Boleh menangkap bola yang besar. Faham perkataan yang senang dan perbandingan yang mudah. Pergerakan: Boleh menunggang basikal 3 roda dan memanjat tangga. Bahasa: menggunakan ayat yang kompleks.

Bahasa: Tahu warna dan nombor Boleh menerangkan peristiwa. Boleh dengar dan fokus.Umur 4 tahun Bermain: Faham alasan dan ketakutan terhadap benda yang tidak diketahuinya. Boleh melompat dan boleh membuat aktiviti keseimbangan. . Perkembangan terhadap rasa keselamatan di luar. harapan dan kekecewaan. Pergerakan: Boleh panjat dan hayun benda yang besar.

melompat dan menunggang basikal. . Boleh membaca perkataan yang senang. Faham undang-undang dalam permainan.Umur 5 tahun Bermain: Boleh memulakan atau menyertai aktiviti. Bahasa: Boleh mengikuti satu cerita tanpa gambar. Pergerakan: Boleh berlari.

Sekin Terima kasih .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful