1)DEFINISI 2)JENIS-JENIS UNDANGUNDANG TORT 3)BENTUK-BENTUK HUKUMAN .

Penyerahan tanggungjawab tersebut hanya dlm bentuk lisan. Satu bentuk undang-undang melibatkan pengabaian tanggungjawab secara tidak berkontrak. maka mereka dikatakan telah melakukan kecuaian di bawah undang-undang tort.  CONTOH: Murid dan guru bertanggungjawab menjaga harta benda sekolah tetapi tanggungjawab ini tidak dibuat secara bertulis atau kontrak. jika mereka mengabaikan tugas ini dan menyebabkan kerosakan kepada harta benda sekolah. .

. Berkontrak ialah undang-undang sivil yang melibatkan perjanjian bertulis atau kontrak. kesahihannya oleh pihak pendakwa. Ia melibatkan kes kecuaian yang perlu dibuktikan. baru mahkamah boleh jatuhkan hukuman. Terbahagi 2 iaitu : 1) Tort dengan niat 2) Tort tanpa niat.UNDANG-UNDANG SIVIL Berkontrak Tidak Berkontrak (TORT) Tort ialah undang-undang sivil yang tidak melibatkan kontrak.

Menyerang tanpa memukul (assault) Memukul dan mencedera (battery) Bertukar niat (transferred intent) Mengurung (false imprisonment) Menyebabkan tekanan secara emosi (infliction of emotional distress) .

. • Contoh : seorang pelajar dengan secara sengaja memukul mangsa dengan tujuan untuk mencederakannya. • Melakukan kecederaan berbentuk fizikal dgn cara pukulan. • Contoh : seorang pelajar menyerang pelajar lain dengan mengertak hanya untuk menakutkannya sahaja tanpa memukul pelajar tersebut.Menyerang tanpa memukul (assault) Memukul dan mencedera (battery) • Menyerang tanpa menyebabkan kecederaan.

Bertukar niat (transferred intent) • Bermaksud mengubah niat daripada menyerang kepada memukul. pelajar menukar niat melakukan memukul. • Contoh : serangan gertakan tidak berkesan. Menyebabkan tekanan secara emosi (infliction of emotional distress) • Bermaksud dengan niat mengejek atau mengkritik kerana hasad dengki atau dendam • Contoh : Seorang pelajar mengejek rakannya yang berbadan besar tidak dapat berlari dengan pantas . Mengurung (false imprisonment) • Bermaksud berniat untuk menindas atau bergurau • Contoh : Seorang pelajar mengurung pelajar lain ketika di dalam bilik persalinan.

.  Contoh seorang pelajar tidak sengaja telah memecahkan cermin tingkap bilik darjah semasa bermain dengan rakannya.1) Tidak berniat (unintentional)  Bermaksud pihak pertama melakukan kerosakan secara cuai dan tidak sengaja yang menyebabkan kerosakan pada harta benda orang lain.

2) Liabiliti bersama (vicarious liabiliti)  Bermaksud pihak yang dipertanggungjawabkan atas kesalahan yang dilakukan pihak kedua.  Pihak dipertanggungjawabkan atas kerosakan yang berlaku ialah penyokong sekolah A. Secara tidak langsung pengetua A telah menanggung kecuaian yang dilakukan pelajarnya. Pengetua sekolah A juga akan disabitkan kesalahan yang dilakukan oleh muridnya kerana gagal mengawal displin pelajar. .  Contoh penyokong bola sepak dari sekolah A telah merosakan harta benda di sekolah B semasa menyaksikan satu pertandingan bola sepak yang diadakan di sekolah B.

Pampasan setimpal Bentuk Hukuman Pampasan nominal Pampasan menghukum .

 Pampasan atau ganti-rugi dibayar berdasarkan jumlah kerugian dialami pendakwa (plaintif)  Contoh : Jika terdapat murid yang merosakkan bet pingpong. maka murid berkenaan dikehendaki membayar ganti-rugi harga bet pingpong berkenaan kepada guru PJ .

 Contoh : Seandainya pelajar didapati telah merosakkan kayu hoki dan berpunca daripada tindakannya untuk mencederakan rakan lain. Di bawah hukuman ini kadar ganti rugi yang dikenakan adalah tinggi. Tujuan pampasan ini adalah untuk menghukum pihak defenden (tertuduh) yang telah melakukan kecuaian dengan niat untuk mencederakan plaintif. pelajar tersebut dikehendaki membayar harga kayu hoki tersebut sebanyak dua kali ganda .

.  Contoh : Pelajar yang mematahkan kayu penghadang yang digunakan untuk aktiviti lompat pagar. Pampasan atau ganti rugi yang dibayar adalah sedikit kerana plaintif hanya menanggung kerugian yang sedikit. hanya perlu membayar ganti rugi yang sedikit .

AINA IKIN ZAITY FARAH HUSNA .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful