You are on page 1of 21

Personalitate creatoare– Constantin Brancusi

Considerat de majoritatea criticilor drept cel mai mare sculptor al secolului XX, Constantin Brancusi este fara indoiala cel mai celebru artist pe care Romania l-a dat omenirii. Lucrarile sculptorului nascut intr-o modesta localitate gorjeana au fost expuse in cele mai mari saloane de arta din Europa si America, devenind piesele preferate ale numerosilor colectionari bogati de arta, oameni care au cheltuit extrem de multi bani pentru a intra in posesia unei lucrari semnate Constantin Brancusi. Desi s-a nascut in Romania si tot aici a facut primii pasi in sculptura, Brancusi s-a afirmat cu adevarat in Franta, unde a realizat cele mai multe dintre operele sale. De altfel, celebrul artist s-a stins din viata la Paris, ultima sa marturisire - facuta arhiepiscopului Teofil, de la biserica ortodoxa din capitala Frantei - fiind: “Mor cu inima trista, pentru ca nu ma pot intoarce in tara mea”.

bunul simt. Stilul acestor ornamente va influenta opera lui Brancusi. respectiv de: simplitatea. Constantin este al cincilea copil al lui Nicolae si Maria Brancusi. stalpii si fatadele caselor erau adesea decorate cu sculpturi in lemn. . dragostea de natura. obiectele casnice.   Nascut in data de 19 februarie 1876 in Hobita. In Romania. In copilarie a invatat sa sculpteze lemnul pentru a confectiona diferite unelte si obiecte casnice. In memoriile sale artistul spunea ca tinuta si modul sau de viata au fost influentate de tara sa de origine. judetul Gorj.

Dupa numai un an.  In 1883. in 1888. primul sau an de scoala. dar fuge din nou. suparat ca fusese pedepsit pentru ca scrijelise cu briceagul banca din sala sa de clasa si se “angajeaza” ca ucenic la un negustor de butoaie. pentru a deveni ucenic in boiangeria lui Ion Mosculescu. Sirul plecarilor copilului rebel de acasa nu se incheie aici: in 1887 pleaca din nou la Targu Jiu. in timp ce era elev in clasa a doua la Scoala din Pestisani. Este readus la Hobita. fiind gasit de mama sa la Targu Jiu si adus inapoi de aceasta la Hobita. micul Constantin pleaca de acasa. . inainte de a termina scoala primara. unde se angajeaza ca baiat de pravalie. de data aceasta la Slatina. fuge din nou din localitatea natala.

Timp de doi ani. Carol Davila. cateva dintre acestea fiind chiar premiate. lucrare careia i se atribuie o medalie de bronz. care va fi instalat in fata Spitalului Militar din Bucuresti. dupa ce se vor face cateva copii. Va ramane aproape 9 ani in capitala Olteniei. fiind chiar bursier. .din anul 1893 . pe durata studiilor realizand mai multe lucrari. un studiu pentru reprezentarea corpului omenesc. Brancusi creeaza prima sa sculptura remarcabila: bustul generalului dr. la 30 septembrie 1898.dupa cum o spunea el atunci. In anul 1903. dar . unde a expus acelasi bust al lui Gheorghe Chitu si s-a bucurat de laudele tuturor. intre 1900 si 1902. pe care o termina in anul 1897 pe primul loc (din 16 elevi). pentru “a face avere” . in acelasi an debutand in cadrul Expozitiei Regionale de la Craiova. cu ajutorul doctorului Dimitrie Gerota realizeaza Ecorseu. Precizia detaliilor acestei lucrari va face ca Ecorseul sa fie folosit in scolile romanesti de medicina. muncind aici 18 ore pe zi. din Piata Garii. La 31 august 1895 este admis la specializare in sectia Sculptura in lemn.incepe sa urmeze cursurile Scolii de Meserii.    Anul 1889 il gaseste pe Constantin Brancusi la Craiova. La 24 septembrie 1902 i se acorda diploma de absolvire a Scolii de Arte Frumoase (al doilea din promotia sa). in acelasi an modeland bustul lui Gheorghe Chitu. unde se angajeaza la birtul fratilor Spirtaru. fondatorul scolii. in cadrul careia obtine note excelente. Apoi. Brancusi se inscrie la Scoala Nationala de Arte Frumoase din Bucuresti.

Traian Vuia. De aici. In acelasi an. Brancusi intra in "Cercle des etudiants roumains" (Cercul studentilor romani). unde frecventeaza cursurile Academiei Regale de Belle Arte. Henri Coanda. la interventia ministrului roman Grigore Ghica. seful atelierului de sculptura al scolii. Aurel Vlaicu. unde inchiriaza . In 1905. Camil Ressu si alti artisti si intelectuali de marca romani care studiau la Paris. Tanarul roman ia examenul si devine elevul lui Antonin Mercie.o camera in mansarda unei case.impreuna cu un alt roman .    1904 este anul plecarii lui Constantin Brancusi din Romania: el porneste pe jos spre Paris. oprindu-se pentru perioade mai lungi la Budapesta si la Viena. Brancusi este acceptat pentru a da examen de admitere la cursul de sculptura al Scolii Nationale de Arte Frumoase din Paris. . Apoi. se stabileste o vreme la Munchen. iar pentru a-si putea plati cheltuielile practica meseria de infirmier. Ion Pillat. pleaca apoi cu trenul spre Paris. din care mai faceau parte George Enescu.

cu ajutorul unei roabe! In ianuarie 1907. Brancusi expune pentru prima oara in Franta. . explicatia sa ramanand in istoria artei: “Nimic nu poate creste la umbra unui copac foarte mare”. celebrul pictor si sculptor italian devenindu-i prieten si realizandu-i cateva portrete. Dupa numai cateva luni. Anul urmator. Dupa un timp. transportandu-si singur lucrarile la locul expozitiei.in atelierul lui Rodin.    Dupa numai un an. marmura sau piatra. a renuntat definitiv la alte tehnici. preferand sa-si ciopleasca lucrarile. “Sarutul” si “Cumintenia pamantului”. celebrul sculptor francez. Rezultatele artistice de exceptie incep sa apara inca din acel an (1907): lucrarile “Capul unei fete tinere”. Brancusi il cunoaste pe Modigliani. a revenit la ceea ce iubea cel mai mult : cioplirea. in cadrul Salonului de Toamna de la Paris. Rodin. pentru ca apoi sa le toarne in bronz dar dupa despartirea de maestrul sau. in 1906.la interventia Reginei Elisabeta a Romaniei . Brancusi obisnuia sa-si realizeze operele in lut sau gips. indiferent daca era vorba de lemn. Brancusi paraseste atelierul maestrului sau. Brancusi face un nou pas extrem de important in drumul sau catre succes si celebritate: este acceptat ca practician .

primele “coloane”. Urmeaza ani intregi in care sculptorul creeaza o serie extrem de valoroasa de opere de arta. Constantin Brancusi isi face debutul si pe continentul american. 1914 este si anul in care Brancusi se intoarce in tara. dar pentru ca nu este bine primit de personalitatile culturale ale acelor vremuri. Brancusi sculpteaza . Acest nefericit eveniment il face pe Tudor Arghezi sa afirme: “Cel care nu a putut fi stimat in Romania isi va gasi locul in colectiile din strainatate. inaugurata la New York. Dintre toate acestea. alaturi de alti clasici”. care sunt expuse pe rand in cele mai importante capitale europene sau care devin piese de baza in colectii de prestigiu. In 1913.in lemn . in acelasi an maestrul expunand si la Bucuresti cateva lucrari in bronz si piatra. pe 12 martie 1914. la Photo Secession Gallery. un “antrenament” pentru ceea ce urma sa fie cea mai importanta realizare artistica a sa: “Coloana fara sfarsit”. cateva dintre lucrarile sale fiind expuse la New York. se intoarce in scurt timp in Franta.   In 1909. vom aminti doar prima expozitie personala a lui Constantin Brancusi. . in cadrul expozitiei “The Armory Show”.

pe care sculptorul o vedea “inalta de cel putin 50 de metri si amplasata intr-una dintre pietele Bucurestiului. opera sa fiind finalizata in 1937. Brancusi se intoarce in tara. la Targu Jiu. la invitatia lui Camil Ressu. atat de sarace in statui”. Dar abia in 1935 aceasta idee incepe sa se contureze. in 1920. cand pleaca din nou la Paris. alaturi de alte realizari de exceptie. pentru a reveni in 1938. Dupa desavarsirea acestui complex expozitional de la Targu Jiu. cand Liga Nationala a Femeilor din judetul Gorj ii propune lui Brancusi sa realizeze o astfel de coloana. Gandul de a realiza opere si in tara sa natala nu-i da pace: Brancusi discuta. cu prilejul inaugurarii oficiale. ca “Poarta sarutului” si “Masa tacerii”. Brancusi pleaca iarasi din tara. in 1930. cu primarul de atunci al Bucurestiului despre ridicarea unei “Coloane a Infinitului”. . pana in 1921. Totusi. ca monument in cinstea eroilor romani cazuti in primul razboi mondial. care a avut loc pe 27 octombrie.

Brancusi refuza sa mai participe la orice manifestare artistica publica. . Revoltat ca fusese aspru si pe nedrept criticat in “Academia Republicii Populare Romane” (controlata de propagandistii comunisti). Mai mult decat atat. fiind inmormantat in Cimitirul Montparnasse. pe care o obtine la 15 iunie 1952. in timpul celui de-al doilea razboi mondial.  In 1944. Brancusi isi depune la 1 august 1951 pasaportul romanesc la Ambasada de la Paris si cere cetatenia franceza. pe 16 martie 1957. in semn de solidaritate cu Rezistenta franceza si ca protest impotriva ocupatiei naziste. Apreciat de o lume intreaga. Brancusi se stinge din viata la Paris. ii ascunde in atelierul sau pe cativa dintre liderii Rezistentei care erau cautati de hitleristi. dar ignorat de conducerea comunista din Romania.

o decantare si o noua integrare a spiritualitatii si nensibilitatii. pozitiva. cu o emotionanta intelegere. ale intregului patrimoniu cultural romanesc. Asceza formelor. Un clar principiu solar. In operele sale Masa tacerii. El propune . ecou prelungit prestigios si in arta zilelor noastre . . fundamentand o nevoie de ordine si ratiune. Poarta sarutului si Coloana infinitului. Atitudinea constructiva. Brancusi Brancusi regaseste dimensiunile artei populare. intalnesc aceasta permanenta tensiune antropocentrista. ce se degaja din aceasta abordare a fenomenelor vietii face din Brancusi unul din creatorii ce au marcat decisiv evolutia sculpturii moderne.un unic ecou in constiinta artistica a primei jumatati de secol. exprimata cu o caldura. pe care le-a introdus in atmosfera agitata a artei moderne. conduce demersul artistului popular spre aproprierea esentelor realitatii. fascinatia geometriei impunand o rigoare carteziana in conceperea spatiului.

Brancusi incarca opera sa de forte miraculoase.reale fireste. dar reduse la un pitoresc invocat de unii exegeti ai sai . momentele cruciale ale vietii – nasterea. al marilor sanctuare dacice din Muntii Orastiei. sculptorul. unde timpurile . Coloana ascunde in simplitatea sa efortul constructiv. creatia. un punct evocator. iubirea. cum il numea Giulio Carlo Argon.se unifica. Crescand impetuos pe verticala. este reluat de Brancusi cu dorinta de a sacraliza un loc. moartea.trecut. in fluxul imemorial al vremii. . aspiratia spre lumina. este fascinat de zorii nasterii omului. "Genius loci al Romaniei". circular. pur si persistent. Spatiul inchis. spre ratiune. Iluminat de cultul pamantului patriei si al stramosilor sai. Revelatia stravechii culturi ii ofera nu atat o suma de morfologii . Preluad elemente de limbaj din zacamantul culturii populare. prezent si viitor . pentru a pastra. descoperind.ci mai ales o structura morala si filosofica. sensul inaltarii umane. munca. masurand curgerea vremii si mentinand treaz spiritul.

in consecinta. . Abia in 1964 Brancusi a fost "redescoperit" in Romania ca un geniu national si. la Muzeul de Arta al Republicii din Bucuresti s-a deschis prima expozitie personala Brancusi din Europa. ansamblul monumental de la Targu-Jiu cu Coloana (recunostintei) fara sfarsit. dupa ce fusese lasat in paragina un sfert de veac si fusese foarte aproape de a fi fost daramat. Brancusi a fost contestat ca unul din reprezentantii formalismului burghez cosmopolit. Masa tacerii si Poarta sarutului a putut fi amenajat si ingrijit. In Romania. Totusi. in decembrie 1956. in epoca realismului socialist.

. de la muzia si stiinta la filosofie. avea un gust muzical eclectic. Brancusi era o personalitate deosebit de complexa. Era cunoscut printre prietenii parizieni ca un bucatar pasionat de felurile traditionale romanesti si un mestesugar neintrecut. purtand barba si in ultima parte a vietii haine taranesti. dar si piese de mobilier. care a reusit sa-si construiasca singur un fonograf. Violonist si cantaret talentat. Jovial si bonom. pe care foarte putini s-au putut lauda ca o cunosc si inteleg. era interesat de aproape orice subiect. Personalitatea Desi o persoana incantatoare si foarte sociabila. unelte si chiar usi in atelierul sau.

bucatar si animator. asa ca a ales sa se refugieze in solitudine si tacere. Pe masura ce faima sa crestea necontenit. Pe de alta parte. . Cei care il cunosteau mai bine credeau ca nu este decat un joc. Constantin Brancusi in tinerete era cunoscut in cercurile boeme ca un adevarat suflet al petrecerii. majoritatea fiind teme pe care le mai exploatase si in trecut. organizand petreceri reusite. unde era in acelasi timp gazda. Pe masura ce castiga tot mai mult. ajungand sa fie tratat pentru intoxicatie cu nicotina. singuratatea sa era autentica. Cel de-al doilea razboi mondial si factorul inerent al varstei l-au impiedicat mai tarziu sa paraseasca Parisul.   Cu toate acestea. Desi nu s-a casatorit niciodata. nu se cunoaste astazi motivul care a determinat o schimbare atat de profunda a atitudinii artistului. gata de distractie in orice moment. Din cauza reticentei de a face confesiuni. chiar daca isi primea la fel de bucuros vizitatorii care treceau pragul atelierului. In ultimii 19 ani ai vietii artistul a realizat doar aproximativ 12 lucrari. chiar daca obisnuia sa exagereze cu toate trei. fostul boem devenea tot mai mult un pustnic. Ii placeau tigarile si vinurile de buna calitate. Datorita varstei ii era greu sa isi faca alti prieteni. compania femeilor. a avut numeroase relatii si cel putin un copil. excesele i-au adus o data necazuri. pe care nu l-a recunoscut niciodata. dar unul in care Brancusi s-a refugiat pentru a se feri de publicul avid sa-l cunoasca. pentru ca majoritatea relatiilor sale erau superficiale sau pur profesionale.

au aparut in toate partile lumii peste 50 de carti si monografii si mii de studii si articole despre Constantin Brancusi. . stabilind in mod definitiv locul lui ca artist genial si chiar ca "unul din cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor" (Jean Cassou). Brancusi a devenit cetatean francez in 1952. Brancusi a fost ingrijit de doi refugiati romani. cunoscutul sculptor Henry Moore scria: "Brancusi a fost acela care a dat epocii noastre constiinta formei pure". la varsta de 81 de ani. lasand in urma sa peste 1200 de fotografii si 215 sculpturi.   In ultimii ani ai vietii. Mai aproape de noi. de o valoare estetica si culturala incalculabila. Din 1963 pana astazi. In 1937. Frank Gehry indica cu precizie influenta pe care marele sculptor roman a avut-o asupra sa. A murit in data de 16 martie 1957. care se mutasera in apartamentul de langa atelierul sau. Pentru a-i putea desemna pe acesti ultimi prieteni mostenitori si pentru ca atelierul si lucrarile sa intre in patrimoniul Muzeului National de Arta Moderna din Paris.

.

.

Primul strigat (1917) Nou nascutul (1920) Inceputul lumii (1924) Pasari in vazduh (1923) Coloanele fara sfarsit (1918-1928) .

Rugaciun Pasarea ea (1910) maiastra (1910) Somnul (1908) Promete Muza u (1911) adormita (19091910) Domniso ara Pogany (serie 19121933) .

Bustul generalului medic Carol Davila Ecorseu .