Personalitate creatoare– Constantin Brancusi

Considerat de majoritatea criticilor drept cel mai mare sculptor al secolului XX, Constantin Brancusi este fara indoiala cel mai celebru artist pe care Romania l-a dat omenirii. Lucrarile sculptorului nascut intr-o modesta localitate gorjeana au fost expuse in cele mai mari saloane de arta din Europa si America, devenind piesele preferate ale numerosilor colectionari bogati de arta, oameni care au cheltuit extrem de multi bani pentru a intra in posesia unei lucrari semnate Constantin Brancusi. Desi s-a nascut in Romania si tot aici a facut primii pasi in sculptura, Brancusi s-a afirmat cu adevarat in Franta, unde a realizat cele mai multe dintre operele sale. De altfel, celebrul artist s-a stins din viata la Paris, ultima sa marturisire - facuta arhiepiscopului Teofil, de la biserica ortodoxa din capitala Frantei - fiind: “Mor cu inima trista, pentru ca nu ma pot intoarce in tara mea”.

   Nascut in data de 19 februarie 1876 in Hobita. dragostea de natura. Constantin este al cincilea copil al lui Nicolae si Maria Brancusi. obiectele casnice. In memoriile sale artistul spunea ca tinuta si modul sau de viata au fost influentate de tara sa de origine. In copilarie a invatat sa sculpteze lemnul pentru a confectiona diferite unelte si obiecte casnice. respectiv de: simplitatea. Stilul acestor ornamente va influenta opera lui Brancusi. judetul Gorj. bunul simt. . In Romania. stalpii si fatadele caselor erau adesea decorate cu sculpturi in lemn.

. Este readus la Hobita. primul sau an de scoala. suparat ca fusese pedepsit pentru ca scrijelise cu briceagul banca din sala sa de clasa si se “angajeaza” ca ucenic la un negustor de butoaie. micul Constantin pleaca de acasa. unde se angajeaza ca baiat de pravalie. de data aceasta la Slatina. inainte de a termina scoala primara. fuge din nou din localitatea natala. dar fuge din nou. in timp ce era elev in clasa a doua la Scoala din Pestisani. Sirul plecarilor copilului rebel de acasa nu se incheie aici: in 1887 pleaca din nou la Targu Jiu. Dupa numai un an. in 1888. fiind gasit de mama sa la Targu Jiu si adus inapoi de aceasta la Hobita. pentru a deveni ucenic in boiangeria lui Ion Mosculescu.  In 1883.

in cadrul careia obtine note excelente. La 24 septembrie 1902 i se acorda diploma de absolvire a Scolii de Arte Frumoase (al doilea din promotia sa).    Anul 1889 il gaseste pe Constantin Brancusi la Craiova. muncind aici 18 ore pe zi. Carol Davila. in acelasi an debutand in cadrul Expozitiei Regionale de la Craiova. La 31 august 1895 este admis la specializare in sectia Sculptura in lemn. intre 1900 si 1902. in acelasi an modeland bustul lui Gheorghe Chitu. un studiu pentru reprezentarea corpului omenesc. pe durata studiilor realizand mai multe lucrari. pe care o termina in anul 1897 pe primul loc (din 16 elevi). cu ajutorul doctorului Dimitrie Gerota realizeaza Ecorseu. . Brancusi se inscrie la Scoala Nationala de Arte Frumoase din Bucuresti. care va fi instalat in fata Spitalului Militar din Bucuresti. In anul 1903. cateva dintre acestea fiind chiar premiate. Apoi. la 30 septembrie 1898.dupa cum o spunea el atunci. pentru “a face avere” . fiind chiar bursier. unde a expus acelasi bust al lui Gheorghe Chitu si s-a bucurat de laudele tuturor. din Piata Garii. Timp de doi ani. unde se angajeaza la birtul fratilor Spirtaru. fondatorul scolii. dupa ce se vor face cateva copii.din anul 1893 . dar . Brancusi creeaza prima sa sculptura remarcabila: bustul generalului dr. Precizia detaliilor acestei lucrari va face ca Ecorseul sa fie folosit in scolile romanesti de medicina. lucrare careia i se atribuie o medalie de bronz.incepe sa urmeze cursurile Scolii de Meserii. Va ramane aproape 9 ani in capitala Olteniei.

Brancusi este acceptat pentru a da examen de admitere la cursul de sculptura al Scolii Nationale de Arte Frumoase din Paris. Traian Vuia. Aurel Vlaicu. iar pentru a-si putea plati cheltuielile practica meseria de infirmier. oprindu-se pentru perioade mai lungi la Budapesta si la Viena. unde frecventeaza cursurile Academiei Regale de Belle Arte. pleaca apoi cu trenul spre Paris. Brancusi intra in "Cercle des etudiants roumains" (Cercul studentilor romani). De aici. Tanarul roman ia examenul si devine elevul lui Antonin Mercie. Henri Coanda.impreuna cu un alt roman . Camil Ressu si alti artisti si intelectuali de marca romani care studiau la Paris. seful atelierului de sculptura al scolii. Ion Pillat. In 1905. Apoi.o camera in mansarda unei case.    1904 este anul plecarii lui Constantin Brancusi din Romania: el porneste pe jos spre Paris. se stabileste o vreme la Munchen. . In acelasi an. unde inchiriaza . la interventia ministrului roman Grigore Ghica. din care mai faceau parte George Enescu.

Rezultatele artistice de exceptie incep sa apara inca din acel an (1907): lucrarile “Capul unei fete tinere”. a revenit la ceea ce iubea cel mai mult : cioplirea. Dupa un timp.in atelierul lui Rodin. “Sarutul” si “Cumintenia pamantului”. celebrul sculptor francez.la interventia Reginei Elisabeta a Romaniei . cu ajutorul unei roabe! In ianuarie 1907. Brancusi il cunoaste pe Modigliani. indiferent daca era vorba de lemn. in cadrul Salonului de Toamna de la Paris. a renuntat definitiv la alte tehnici. Dupa numai cateva luni. in 1906. transportandu-si singur lucrarile la locul expozitiei. marmura sau piatra. Brancusi obisnuia sa-si realizeze operele in lut sau gips. explicatia sa ramanand in istoria artei: “Nimic nu poate creste la umbra unui copac foarte mare”. Brancusi face un nou pas extrem de important in drumul sau catre succes si celebritate: este acceptat ca practician . preferand sa-si ciopleasca lucrarile. Rodin. Anul urmator. Brancusi paraseste atelierul maestrului sau. Brancusi expune pentru prima oara in Franta. celebrul pictor si sculptor italian devenindu-i prieten si realizandu-i cateva portrete. pentru ca apoi sa le toarne in bronz dar dupa despartirea de maestrul sau.    Dupa numai un an. .

primele “coloane”.in lemn . Acest nefericit eveniment il face pe Tudor Arghezi sa afirme: “Cel care nu a putut fi stimat in Romania isi va gasi locul in colectiile din strainatate. Constantin Brancusi isi face debutul si pe continentul american. . cateva dintre lucrarile sale fiind expuse la New York. pe 12 martie 1914. un “antrenament” pentru ceea ce urma sa fie cea mai importanta realizare artistica a sa: “Coloana fara sfarsit”. vom aminti doar prima expozitie personala a lui Constantin Brancusi. dar pentru ca nu este bine primit de personalitatile culturale ale acelor vremuri. In 1913. alaturi de alti clasici”. Dintre toate acestea. Brancusi sculpteaza . se intoarce in scurt timp in Franta. care sunt expuse pe rand in cele mai importante capitale europene sau care devin piese de baza in colectii de prestigiu. in cadrul expozitiei “The Armory Show”. la Photo Secession Gallery. 1914 este si anul in care Brancusi se intoarce in tara. inaugurata la New York.   In 1909. in acelasi an maestrul expunand si la Bucuresti cateva lucrari in bronz si piatra. Urmeaza ani intregi in care sculptorul creeaza o serie extrem de valoroasa de opere de arta.

alaturi de alte realizari de exceptie. Dar abia in 1935 aceasta idee incepe sa se contureze. Totusi. pentru a reveni in 1938. in 1920. Dupa desavarsirea acestui complex expozitional de la Targu Jiu. . atat de sarace in statui”. pe care sculptorul o vedea “inalta de cel putin 50 de metri si amplasata intr-una dintre pietele Bucurestiului. care a avut loc pe 27 octombrie. la Targu Jiu. opera sa fiind finalizata in 1937. ca “Poarta sarutului” si “Masa tacerii”. in 1930. Brancusi pleaca iarasi din tara. la invitatia lui Camil Ressu. Brancusi se intoarce in tara. cu primarul de atunci al Bucurestiului despre ridicarea unei “Coloane a Infinitului”. cand Liga Nationala a Femeilor din judetul Gorj ii propune lui Brancusi sa realizeze o astfel de coloana. ca monument in cinstea eroilor romani cazuti in primul razboi mondial. pana in 1921. cand pleaca din nou la Paris. Gandul de a realiza opere si in tara sa natala nu-i da pace: Brancusi discuta. cu prilejul inaugurarii oficiale.

Brancusi isi depune la 1 august 1951 pasaportul romanesc la Ambasada de la Paris si cere cetatenia franceza.  In 1944. Revoltat ca fusese aspru si pe nedrept criticat in “Academia Republicii Populare Romane” (controlata de propagandistii comunisti). dar ignorat de conducerea comunista din Romania. Brancusi refuza sa mai participe la orice manifestare artistica publica. Mai mult decat atat. ii ascunde in atelierul sau pe cativa dintre liderii Rezistentei care erau cautati de hitleristi. pe 16 martie 1957. pe care o obtine la 15 iunie 1952. in semn de solidaritate cu Rezistenta franceza si ca protest impotriva ocupatiei naziste. in timpul celui de-al doilea razboi mondial. . Brancusi se stinge din viata la Paris. Apreciat de o lume intreaga. fiind inmormantat in Cimitirul Montparnasse.

Un clar principiu solar. ce se degaja din aceasta abordare a fenomenelor vietii face din Brancusi unul din creatorii ce au marcat decisiv evolutia sculpturii moderne. . pozitiva. Poarta sarutului si Coloana infinitului.un unic ecou in constiinta artistica a primei jumatati de secol. cu o emotionanta intelegere.o decantare si o noua integrare a spiritualitatii si nensibilitatii. Brancusi Brancusi regaseste dimensiunile artei populare. Asceza formelor. exprimata cu o caldura. fundamentand o nevoie de ordine si ratiune. fascinatia geometriei impunand o rigoare carteziana in conceperea spatiului. ecou prelungit prestigios si in arta zilelor noastre . Atitudinea constructiva. intalnesc aceasta permanenta tensiune antropocentrista. pe care le-a introdus in atmosfera agitata a artei moderne. ale intregului patrimoniu cultural romanesc. El propune . conduce demersul artistului popular spre aproprierea esentelor realitatii. In operele sale Masa tacerii.

"Genius loci al Romaniei".trecut. este reluat de Brancusi cu dorinta de a sacraliza un loc. pentru a pastra. este fascinat de zorii nasterii omului.ci mai ales o structura morala si filosofica. momentele cruciale ale vietii – nasterea. unde timpurile .se unifica. descoperind. al marilor sanctuare dacice din Muntii Orastiei. un punct evocator. circular. iubirea. Spatiul inchis. Coloana ascunde in simplitatea sa efortul constructiv. Crescand impetuos pe verticala. Iluminat de cultul pamantului patriei si al stramosilor sai. spre ratiune. in fluxul imemorial al vremii. sensul inaltarii umane. Revelatia stravechii culturi ii ofera nu atat o suma de morfologii . . prezent si viitor .reale fireste. aspiratia spre lumina. masurand curgerea vremii si mentinand treaz spiritul. dar reduse la un pitoresc invocat de unii exegeti ai sai . cum il numea Giulio Carlo Argon. Brancusi incarca opera sa de forte miraculoase. Preluad elemente de limbaj din zacamantul culturii populare. sculptorul. munca. moartea. pur si persistent. creatia.

Abia in 1964 Brancusi a fost "redescoperit" in Romania ca un geniu national si. In Romania. Totusi. in epoca realismului socialist. . in consecinta. dupa ce fusese lasat in paragina un sfert de veac si fusese foarte aproape de a fi fost daramat. ansamblul monumental de la Targu-Jiu cu Coloana (recunostintei) fara sfarsit. Brancusi a fost contestat ca unul din reprezentantii formalismului burghez cosmopolit. in decembrie 1956. la Muzeul de Arta al Republicii din Bucuresti s-a deschis prima expozitie personala Brancusi din Europa. Masa tacerii si Poarta sarutului a putut fi amenajat si ingrijit.

 Personalitatea Desi o persoana incantatoare si foarte sociabila. Violonist si cantaret talentat. era interesat de aproape orice subiect. Jovial si bonom. unelte si chiar usi in atelierul sau. dar si piese de mobilier. purtand barba si in ultima parte a vietii haine taranesti. care a reusit sa-si construiasca singur un fonograf. . Brancusi era o personalitate deosebit de complexa. de la muzia si stiinta la filosofie. Era cunoscut printre prietenii parizieni ca un bucatar pasionat de felurile traditionale romanesti si un mestesugar neintrecut. avea un gust muzical eclectic. pe care foarte putini s-au putut lauda ca o cunosc si inteleg.

dar unul in care Brancusi s-a refugiat pentru a se feri de publicul avid sa-l cunoasca. Desi nu s-a casatorit niciodata. pentru ca majoritatea relatiilor sale erau superficiale sau pur profesionale. fostul boem devenea tot mai mult un pustnic. compania femeilor. Din cauza reticentei de a face confesiuni. a avut numeroase relatii si cel putin un copil. Constantin Brancusi in tinerete era cunoscut in cercurile boeme ca un adevarat suflet al petrecerii. chiar daca obisnuia sa exagereze cu toate trei. gata de distractie in orice moment. Ii placeau tigarile si vinurile de buna calitate. chiar daca isi primea la fel de bucuros vizitatorii care treceau pragul atelierului. pe care nu l-a recunoscut niciodata. excesele i-au adus o data necazuri. Pe masura ce castiga tot mai mult. bucatar si animator. nu se cunoaste astazi motivul care a determinat o schimbare atat de profunda a atitudinii artistului. ajungand sa fie tratat pentru intoxicatie cu nicotina. In ultimii 19 ani ai vietii artistul a realizat doar aproximativ 12 lucrari. Datorita varstei ii era greu sa isi faca alti prieteni. Pe masura ce faima sa crestea necontenit. Cel de-al doilea razboi mondial si factorul inerent al varstei l-au impiedicat mai tarziu sa paraseasca Parisul. organizand petreceri reusite.   Cu toate acestea. Pe de alta parte. Cei care il cunosteau mai bine credeau ca nu este decat un joc. . majoritatea fiind teme pe care le mai exploatase si in trecut. unde era in acelasi timp gazda. singuratatea sa era autentica. asa ca a ales sa se refugieze in solitudine si tacere.

stabilind in mod definitiv locul lui ca artist genial si chiar ca "unul din cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor" (Jean Cassou). cunoscutul sculptor Henry Moore scria: "Brancusi a fost acela care a dat epocii noastre constiinta formei pure".   In ultimii ani ai vietii. A murit in data de 16 martie 1957. lasand in urma sa peste 1200 de fotografii si 215 sculpturi. au aparut in toate partile lumii peste 50 de carti si monografii si mii de studii si articole despre Constantin Brancusi. Frank Gehry indica cu precizie influenta pe care marele sculptor roman a avut-o asupra sa. Pentru a-i putea desemna pe acesti ultimi prieteni mostenitori si pentru ca atelierul si lucrarile sa intre in patrimoniul Muzeului National de Arta Moderna din Paris. la varsta de 81 de ani. Mai aproape de noi. . care se mutasera in apartamentul de langa atelierul sau. Brancusi a fost ingrijit de doi refugiati romani. de o valoare estetica si culturala incalculabila. In 1937. Brancusi a devenit cetatean francez in 1952. Din 1963 pana astazi.

.

.

Primul strigat (1917) Nou nascutul (1920) Inceputul lumii (1924) Pasari in vazduh (1923) Coloanele fara sfarsit (1918-1928) .

Rugaciun Pasarea ea (1910) maiastra (1910) Somnul (1908) Promete Muza u (1911) adormita (19091910) Domniso ara Pogany (serie 19121933) .

Bustul generalului medic Carol Davila Ecorseu .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful