SEJARAH PENUBUHAN PALANG MERAH/BULAN SABIT MERAH

Disediakan oleh: Diana Nadia Binti Ahmad Fauzi KPLI Math/BI/MU Parvathy Devi a/p Sannasy KPLI Sains/BI/MO

Rujukan: 1988, Bulan Sabit Merah dan Negaraku, Fajar Bakti Sdn. Bhd, Petaling Jaya, Selangor. http://www.redcrescent.org.my http://www.redcrescent.org.my/pahang

SEJARAH PENUBUHAN PALANG MERAH DI DUNIA
 Idea

Palang Merah tercetus dalam hati dan pemikiran seorang anak muda berbangsa Swiss bernama “Henry Dunant” semasa beliau berada di medan pertempuran di Solferino utara Italy pada bulan Jun1859 askar mati kerana tiada bantuan

 Ramai

JEAN HENRY DUNANT

BAPA PALANG

BIODATA

CIRI PERIBADI

KRONOLOGI KEHIDUPAN

JEAN HENRY DUNANT

BIODATA
 Lahir

pada 8 Mei 1828  Di Geneva, Switzerland  Bapanya seorang peniaga  Ibunya seorang yang penyayang & patuh kepada agama.

CIRI PERIBADI
 Berdisplin  Patuh

pada agama  Berahklak tinggi  Aktif dalam aktiviti amal dan agama.  Memberi bimbingan dan kaunseling untuk banduan.

KRONOLOGI KEHIDUPAN
 1849

bekerja sebagai perantis dalam bank di Geneva -diberi jawatan sementara sbg “Colonies Suisses de setif”  1855 menubuhkan Perikatan Sedunia “Young Mens Christian Association”(YMCA)  1858 berhenti kerja utk memulakan perniagaan “The Mons-Djemile Company Ltd” di Algeria.

SAMB………
 25

June 1859 berada di medan perang Solferino.  1862 penerbitan buku “kenangan di Solferino” yg merupakan kemuncak kegemilanganya. -saranan buku persatuan-persatuan ada sukarelawan yg terlatih untuk menolong tentera yang cedera dlm peperangan.  9 Feb 1863 “Geneva Society of Public Utility” bersetuju untuk mempraktikan ideanya.

SAMB……
 Sep/Okt

1863 Mengembara di Eropah Tengah  26/29 Okt 1863 Pertubuhan Palang Merah  1864 Konvensyen Geneva pertama diasaskan.  1867 tahun malang.Perniagaan merosot. Hartanya diserahkan untuk membayar hutang. Pada usia 39 Dunant meninggalkan Geneva selamalamanya.

SAMB…..
 1871

berada di Paris semasa kepongan 20 tahun bergantung hidup atas belas kasihan sahabat & keluarga.Kadang-kadang muncul di Perancis,German, Italy &England utk terima penghormatan atas penubuhan Palang Merah.

 Selama

SAMB……..
 1887

beliau kelihatan di Bandar kecil Heiden, Switzerland.  1892 Dimasukkan ke dalam hospital di mana beliau menulis bukunya, Di Heiden(Switzerland).  Dis 1901 Menerima Penganugerahan Hadiah Keamanan Nobel pertama  30 Okt 1910 Meninggal dunia pada usia 82 tahun.

Sejarah Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia
PENGENALAN

Palang Merah telah wujud di Persekutuan Tanah Melayu di bawah penjajahan British “ a branch of the British Red Cross”. Akibat perang dunia kedua – beberapa kawasan di dalam negara kita musnah dan rakyatnya hidup dalam kemiskinan dan penderitaan. Laporan tahunan Persatuan Palang Merah British bagi 1945 mencatatkan: • Borneo Utara kawasan yang teruk dilanda kemusnahan.

KRONOLOGI PENUBUHAN
April 1948 – Cawangan pertama ditubuhkan di Sabah . • Terdapat dua divisyen:  Pantai Timur (Sandakan)  Pantai Barat (Jesselton – Kota Kinabalu)  April/Mei 1948 – Cawangan di Sarawak pula ditubuhkan. • Aktiviti:  Pemberian darah, kejururawatan dan pertolongan cemas serta mengendalikan perkhidmatan ambulans.

SAMB……..
1950 – Unit Palang Merah pertama di Semenanjung Malaysia ditubuhkan di Pulau Pinang.  1951 – Cawangan Persekutuan Tanah Melayu ditubuhkan dengan bantuan Miss Jordan dan Miss Johnson serta dua orang pegawai medan Palang Merah British.  Hujung 1951 – Palang Merah British pula ditubuhkan di Melaka, Johor dan Pahang.  Oktober 1957 – Lady Limerick (Naib Pengerusi Palang Merah British) menghadiri satu upacara penyerahan panji-panji kepada Persatuan Palang Merah Persekutuan Tanah Melayu yang baru.

SAMB……..
1962 - Federation of Malaya Red Cross Society diluluskan dan dikuatkuasakan pada 16 April 1962 .  1963 – Persatuan mendapat pengiktirafan Persatuan Palang Merah Antarabangsa & ahli badan antarabangsa itu.  1965 – Persatuan Palang Merah Tanah Melayu Cawangan Sabah, Sarawak dan Singapura diserapkan di bawah nama Persatuan Palang Merah Malaysia.  1975 – Pertukaran nama diluluskan iaitu Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia.

SEKIAN… TERIMA KASIH.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful