PENAMPILAN DIRI

TAJUK 3 ETIKET DI MEJA MAKAN

ETIKET DI MEJA MAKAN kesopanan dalam majlis

Budi pekerti dan sopan santun yang mulia akan membuatkan sesorang itu senang didampingi dalam sesuatu majlis. Bukan itu sahaja, budi pekerti dan sopan santun juga akan membuat kita dihormati dan disanjung tinggi. Ada beberapa perkara yang perlu dielakkan dalam sesuatu majlis :

ETIKET MEJA MAKAN kesopanan dalam majlis


 

Menggoyang-goyangkan kaki samada semasa duduk atau berdiri Mengunyah gula-gula getah atau sebagainya sambil bercakap Mencelah perbualan orang lain yang sedang asyik berbual. Bercakap dengan mulut yang penuh dengan makanan

Memakai minyak wangi yang kuat baunya pada waktu siang Meletakkan barangan peribadi atas meja makan. mengorek telinga.ETIKET MEJA MAKAN kesopanan dalam majlis     Menggigit kuku. . hidung dan mencungkil gigi di khalayak ramai Membiarkan sudu dalam gelas atau cawan dan kacau kopi/teh dengan bunyi yang kuat.

.ETIKET MEJA MAKAN kesopanan dalam majlis      Mengguna atau berjenaka lucah Bergaduh Bertumpu ke meja makan secara bufet dan mengambil makanan secara berlebihan Berbedak. bergincu dan bersikat rambut di khalayak ramai. Memakai pakaian yang tidak sesuai dengan majlis.

ETIKET MEJA MAKAN kesopanan dalam majlis        Berkelakuan yang tidak senonoh dan melakukan perkara-perkara sumbang Bercakap dengan nada suara yang tinggi Merokok bagi kaum wanita Berbisik-bisik sesama teman Menggunakan bahasa asing yang tidak difahami oleh orang lain Berlagak sombong Menyendiri dan menjadi kera sumbang .

pisau.ADAB DAN TERTIB DI MEJA MAKAN tatacara menggunakan perkakasan    Hidangan secara barat banyak gunakan perkakasan Sudu. piring. pinggan. garfu. gelas mengikut jenis hidangan Jangan belek perkakas atas meja .

ADAB DAN TERTIB DI MEJA MAKAN Tatacara menggunakan perkakasan

ADAB DAN TERTIB DI MEJA MAKAN Tatacara menggunakan perkakasan

ADAB DAN TERTIB DI MEJA MAKAN Tatacara menggunakan perkakasan

ADAB DAN TERTIB DI MEJA MAKAN tatacara menggunakan perkakasan .

. Setelah selesai makan. JANGAN tunduk/membongkok jika napkin jatuh. Minta bantuan pelayan utk mengambilnya. letakkan napkin atas meja semula TANPA membentuk pada bentuk asalnya.PANDUAN GUNA NAPKIN TANGAN     Letak napkin atas pangkuan JANGAN selit napkin pada tali pinggang.

 Jika meninggalkan tempat duduk untuk sementara.mempedap mulut . ia menandakan anda telah selesai makan.  Sekiranya kain napkin diletak atas meja.  .menutup mulut ketika membuang tulang yang terselit. letakkan kain napkin di atas kerusi.PANDUAN GUNA NAPKIN TANGAN Tujuan napkin adalah untuk .

PANDUAN MENGGUNAKAN SUDU GARPU   Penggunaan sudu garpu adalah dari luar ke dalam Ini bermaksud pisau atau sudu yang paling luar dari pinggan utama adalah pisau atau sudu yang digunakan dahulu. .

PANDUAN MENGGUNAKAN SUDU GARPU .

Pegang hujung pangkalnya dengan jari ibu di bahagian atasnya dan bahagian bawahnya terletak di atas jari hantu serta dibantu oleh jari manis dan kelengkeng .CARA MEMEGANG GARPU   Sekiranya menggunakan garfu sahaja. peganglah dengan bahagian cabangnya terlentang.

CARA MEMEGANG GARPU .

maka ia hendaklah dipegang di tangan kiri dengan bahagian belakangnya melangkup ke bawah .CARA MEMEGANG GARPU  Apabila garfu digunakan bersama pisau.

. peganglah dengan bahagian cabangny terlentang ke atas.CARA MEMEGANG GARPU   Apabila memakai garpu pisau. Pangkalnya hendaklah berada di tengah tapak tangan dengan jari telunjuk di bahagian atas dan jari ibu di bahagian bawah.

CARA MEMEGANG PISAU  Pisau hendaklah dipegang dengan kanan dengan pangkalnya berada di dalam tapak tangan dengan ibu jari terletak di tepi pangkalnya dan jari telunjuk di bahagian atas .

CARA MEMEGANG PISAU .

CARA MEMEGANG PISAU  Apabila pisau digunakan bersama garfu. pisau juga digunakan untuk menolak makanan ke atas garfu .

CARA MEMEGANG GARPU .

ia hendaklah dipegang dengan tangan kanan sama seperti memegang garpu tanpa pisau .CARA MEMEGANG SUDU  Sekiranya memegang sudu sahaja.

CARA MEMEGANG SUDU .

cara memegangnya adalah sama dengan memegangnya tanpa garpu.CARA MEMEGANG SUDU  Apabila menggunakan sudu bersama garpu. .

GARPU DAN PISAU SELEPAS MAKAN  Pisau dan sudu atau garpu diletakkan rapat disebelah kanan pinggan dengan cabang garpu dan sudu ditelentangkan .CARA MELETAKKAN SUDU.

CARA MELETAKKAN SUDU. GARPU DAN PISAU SELEPAS MAKAN .

CARA MENGGUNAKAN GELAS   Sekiranya anda tidak meminum minuman keras. JANGAN ditelungkupkan gelas-gelas yang disediakan. Memadai dengan menutup mulut gelas dengan jari semasa pelayan hendak menuangkan minuman berkenaan .

CARA MENGGUNAKAN GELAS .

CARA MENGGUNAKAN GELAS .

CARA MENGGUNAKAN GELAS  Air biasa akan sentiasa dipenuhkan oleh pelayan sebaik sahaja ia kurang dari paras yang mula-mula dituangkan. .

makan hanya hidangan utama sahaja dan tinggalkan hiasan. .TATACARA MAKAN .appetizer  Bagi makan cara barat. jika appetizer ( makanan pembuka selera ) dihidangkan.

appetizer   Appetizer biasanya dalam bentuk cocktail prawn. . shrimp atau mixed seafood beserta dengan sos tertentu Setelah makan koktel ini.TATACARA MAKAN . garpu kecil yang digunakan untuk makanan itu hendaklah diletakkan di atas piring sebelah kanan dalam keadaan terlentang.

Air sejuk digunakan bagi menghilangkan rasa sos yang ada di dalam mulut.TATACARA MAKAN . biarkan air sejuk dalam mulut seketika sebelum di telan . garpu dipegang di sebelah kanan dan menyuapkan ke mulut ialah dengan menghalakan bahagian tajamnya ke bawah.appetizer   Bagi makanan koktel ini.

gunakan sudu di sebelah kanan yang berbentuk bulat Halakan sudu sup ke arah luar dari badan.TATACARA MAKAN .sup   Bagi sup pula. ( inward towards outer position ) .

mintalah bantuan pasangan .sup   Sekiranya perlu boleh ditambah lada atau garam ke dalam sup.TATACARA MAKAN . jika lada putih atau garam yang diperlukan diluar jangkauan. Bagi wanita.

. letakkan sudu di dalam mangkuk sup.sup   Makan roti atau ‘bun’ dengan cara mencubit atau mematah menjadi kecil serta disapukan butter dan suap menggunakan tangan kiri atau boleh juga ditukarkan ke tangan kanan Selesai makan sup.TATACARA MAKAN .

sudu sup diletak disebelah kanan atas piring pelapik dalam keadaan terlentang. . Setelah selesai makan.Boleh dipegang kedua-dua belah telinga utk makan sup.TATACARA MAKAN .sup   Bagi sup Bouillon ( sup daging lembu dlm btk cair ) mangkuk sup bertelinga akan digunakan.

ikan  Jika hidangan ikan disediakan sebelum hidangan utama.TATACARA MAKAN . limau yang disertakan bersama hidangan hendaklah diperah dengan memegang kedua-dua bucu limau tadi dan menikam bahagian tengah limau itu dengan garpu dan pusingkan perlahan-lahan. .

Hirisan limau nipis jika disertakan dengan hidangan utk hiasan bukan utk dimakan.ikan   Dengan cara ini jus limau akan keluar dengan mudah dan lap jari dengan menggunakan napkin. .TATACARA MAKAN .

ikan   Perkakasan yang digunakan utk hidangan ini ialah pisau dan garpu.TATACARA MAKAN . letakkan pisau dan garpu di sebelah kanan pinggan dengan cabang garpu berkeadaan telentang. Pisau dipegang sebelah kanan dan garpu sebelah kiri. . Selesai makan.

Suapkan ke mulut dengan garpu. gunakan pisau dan garpu yang disediakan.TATACARA MAKAN – daging stik   Jika memakan daging stik. . Potonglah daging untuk anggaran sesuap mulut sahaja.

TATACARA MAKAN – daging stik .

pisau dan garpu tadi hendaklah dirapatkan di sebelah kanan pinggan dengan keadaan cabang garpu terlentang. .TATACARA MAKAN – daging stik  Setelah selesai makan.

TATACARA MAKAN – pembasuh mulut  Makanan pembasuh mulut hendaklah dimakan dengan menggunakan sudu garpu yang khas .

Gunakan garpu untuk memakannya .TATACARA MAKAN – pembasuh mulut  Buah-buahan yang dihidangkan biasanya sudah siap dipotong.

TATACARA MAKAN – teh dan kopi   Teh dan kopi yang dihidangkan adalah bergantung kepada jenis cawan yg disediakan. Sekiranya cawan yang disediakan adalah jenis kecil bermakna kopi akan dihidangkan .

Sekiranya pelayan membawa dua jenis minuman. maka teh akan dihidangkan. . pada waktu yg sama. buatlah pilihan sendiri.TATACARA MAKAN – teh dan kopi   Sekiranya cawan besar disediakan.

JANGAN cungkil gigi. Ianya kurang sopan.TERTIB DI MEJA MAKAN    Jika ingin keluar dari meja. . Tolak semula kerusi ke tempat asal dan letak napkin atas kerusi. gunakan napkin untuk tutup mulut. sendawa atau bersin sesenyap mungkin. ELAKKAN sendawa dan bersin. tolak kerusi dgn perlahan dan keluar dari sebelah kanan. Jika tidak tertahan.

.TERTIB DI MEJA MAKAN  Bercerita ttg makanan yg dinikmati selepas makan adalah tidak sesuai pada tempatnya.

selepas dif jemputan meninggalkan majlis. .TERTIB DI MEJA MAKAN   Hindarkan mengambil barang atas meja. Boleh meninggalkan majlis.

.TERTIB DI MEJA MAKAN   Elakkan membelek-belek peralatan atas meja walaupun ianya mengancam dan canggih JANGAN bercakap ketika mulut penuh dengan makanan. JANGAN suap makanan terlalu banyak ke dalam mulut.

teguklah air sejuk dan telan. Elakkan makan menggunakan tangan jika makan daging/ikan atau ayam melainkan majlis barbeku. Jika makanan yg disuap terlalu panas.TERTIB DI MEJA MAKAN    JANGAN terlalu bising ketika menggunakan sudu dan garpu. JANGAN luahkan makanan yg sudah dimasukkan ke dalam mulut. .

.TERTIB DI MEJA MAKAN  ELAKKAN sendawa  Cuba jangan tumpahkan kuah atau nasi.

Benda tersebut boleh dikeluarkan dengan tangan secara menutup mulut dengan napkin. Jika termakan sesuatu yg tidak boleh ditelan. JANGAN luahkan ke dalam pinggan.TERTIB DI MEJA MAKAN   JANGAN celupkan atau cicah roti dalam sup. .

.TERTIB DI MEJA MAKAN  Jika perlu meninggalkan meja minta diri dari teman-teman semeja dulu.

TERTIB DI MEJA MAKAN   JANGAN mencungkil gigi. . mengorek hidung/telinga di depan tetamu. JANGAN biarkan sudu atau garpu di dalam gelas atau cawan.

TERTIB DI MEJA MAKAN  ELAKKAN merokok di meja makan melainkan mendapat persetujuan dari semua yang hadir .

TERTIB DI MEJA MAKAN  JANGAN menyusun pinggan mangkuk selepas makan atau menghantarnya ke dapur .

TERTIB DI MEJA MAKAN   ELAKKAN menuang minuman panas dalam piring dan hirup. Kacau kopi atau teh seberapa senyap yang boleh .

TERTIB DI MEJA MAKAN   JANGAN terlalu gelojoh semasa menelan makanan. . Sekiranya dihidangkan makanan yg tidak digemari. katakan terima kasih saja tanpa memberi alasan lain.

IANYA SEOLAH-OLAH MENGHINA TUAN RUMAH melainkan melihat kotoran dengan jelas.TERTIB DI MEJA MAKAN  JANGAN lap sudu dan garpu dengan kain napkin. .

TERTIB DI MEJA MAKAN  TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful