Apakah Kepentingan Ramalan Cuaca

Kumpulan 2: Nik Mohd Amiruddin bin Nik Mat Mohd Hanafi bin Sulaiman Ainaamira binti Mohd Rashidi Nurfatin binti Idrus Vanitha a/p Balakrishnan

• Cuaca bermaksud .

Imej satelit Imej Radar .

penerbangan awam/tentera. o Orang awam: dapat menyusun jadual/aktiviti yang ingin dilakukan. Memberi maklumat ramalan cuaca untuk orang awam. nelayan dan aktiviti marin. o Penerbangan awam: waktu yang sesuai melakukan penerbangan. . o Nelayan: waktu dan cuaca yang sesuai pergi ke laut.1.

.

2. . o Jabatan Meteorologi Malaysia mengeluarkan amaran awal mengenai hujan lebat dan ribut petir yang boleh mengakibatkan banjir kilat. Memberi amaran awal kemungkinan kejadian cuaca buruk dan keadaan laut yang bergelora untuk orang awam dan agensi berkaitan yang terlibat dalam menangani becana.

o Contoh: o Banjir di Pantai Timur o Tsunami o Agensi yang terlibat: JPAM dan JKM .

– Maklumat gempa bumi dan gelombangnya penting supaya kerja-kerja pembinaan bangunan dan infrastruktur yang lain tidak terganggu. .3. Menyediakan maklumat seismologi kepada pelbagai industri kejuruteraan awam dan pembinaan.

4. . Vanitha tambah…. Menjalankan operasi pembenihan awan bagi meningkatkan sumber air untuk pertanian dan pelbagai tujuan lain.

pdf .met.gov.my/index.php?option=co m_frontpage&Itemid=1 • http://climate.• http://www.gov/documents/workshop1 002/kulesa.dot.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful