You are on page 1of 11

Oul complet este alcătuit din: Coajă (10%). Membrane cochilifere (1%). bogat în toți factorii nutritivi necesari organismului. într-o formă ușor asimilabilă. Gălbenuș (30%).Oul este un aliment de origine animală. . Albuș (59%).

.

brun rășcată . Ouă de rață Ouă de prepeliță .Culoarea cojii este albă. verzuie (oul de rață) sau pestriță (oul de prepeliță).

A. P . K . fosfolipide GĂLBENUȘ Substanță uscată 50 – 51% . B2. steride. ovomucina . 4% 49 – 50% 33% 16% 1% 1% . K.substanțe minerale . E.substanțe minerale: Na. Fe. 6% 0.vitamine:B1. B12. D. B3.proteine: ovoalbumina.glucide 86 % 13% 0.Apă ALBUȘ Substanță uscată 14% Apă . Ca.proteine: ovovitelina .lipide: trigliceride. ovoglobulina. Mg.

albuş de culoare albă sau uşor albastruie. bombată. gelatinos. Prospeţimea ouălor se poate evalua si cu ajutorul proprietaţilor fizicochimice: pH-ul albuşului si galbenuşului. putred. gălbenuşul işi pierde forma sferica. de brânză (putrefacţie gazoasă sau fecaloidă produsă de Bacillus mezentericus). plăcut. fără miros străin. albusul este lichefiat. conţinutul de fosfaţi din albuş şi altele. dens în jurul gălbenuşului. mucegai.culoare cenusie verzuie.starea de prospeţime constituie o componentă de bază a aprecierii calitaţii ouălor. Examinarea la ovoscop ofera cele mai concludente informaţii privind prospeţimea. are formă hemisferică. gălbenuş de culoare galben auriu –roşcat. Ouăle vechi pot avea miros de ranced. de peşte (alterare datorată unor tipuri de bacterii coliforme). mirosul este specific alterării oului de hidrogen sulfurat (putrefacţie neagră dată de proteus asociat cu Escherichia coli sau Aerobacter). consistenta si se amestecă cu albuşul. mai fluid spre exterior. Ouăle proaspete au miros caracteristic. .Deoarece pe perioada păstrarii ouălor acestea pot suferi profunde modificări nedorite. de mucegai. este complet separat de albuş de membrana perivitelinică.

cu ambele capete ascutiţe. Aceste ouă sunt bune de consum. ouă prea poroase. cu ambele capete groase. Sunt mai mari ca ouăle obişnuite. ouă cu coajă neuniform de groasă. ouă cu sânge. sunt comercializabile. ouă cu coajă subţire. ouă rugoase. defecte de formă. In general. in general nu pot fi consumate din cauză aspectului dezagreabil.Se pot produce in timpul formării oului in oviduct sau după ouat. Nu se pot comercializa. o parte din apa oului se evaporă. nu sunt comercializabile. păstrat în condiţii improprii suferă numeroase modificări de natura fizică. ouă cu crapaturi. ouă cu corpi străini: graunţe. dar trebuie consumate cat mai repede. chimică şi biologică. Sunt foarte mici. cu formp sferică Nu ridica probleme de ordin sanitar-veterinar. dar nu sunt rezistente la conservare. Oul este un produs usor alterabil. Sangele se gãseste sub formã de striuri sau cheaguri. deoarece au valoare nutritivă redusă. care.uneori albuşul este colorat in roşu. conţinutul lui se micşorează şi volumul camerei de aer creşte. intrucit posibilitaţile de contaminare cu germeni sunt foarte mari. ouăle cu sange nu sunt consumabile. Anomalii şi defecte provenite in timpul formării oului: anomalii ale cojii: ouă fără coajă sau ouă cu coajă moale. ouă cu paraziţi: nu sunt consumabile. din cauza invechirii sau a proastei conservări. . ouă fără albuş. În timpul păstrarii. ouă fără gălbenuş. Se pot intalni ouă cu forma obisnuită: alungite. ouă cu 2 sau 3 gălbenuşuri. se intalnesc extrem de rar. pene.

.

astfel: • cifra 1 – pentru ouă de găini crescute în aer liber. ouăle destinate comercializării vor fi marcate obligatoriu cu codul producatorului. un NUMAR DE IDENTIFICARE format dintr-un cod alfanumeric care reprezintă ţara. De exemplu . • cifra 2 – pentru ouă de găini crescute în hale la sol. .3ROCT001: acest cod indică faptul că ouăle sunt produse în România. au acordat şi acordă fiecarui producător de ouă. Data durabilitatii minime trebuie fixată la mai puţin de 28 de zile după data ouatului. • cifra 0 – pentru ouă de găini crescute ecologic. judeţul. Direcţiile pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală judeţene. un număr de ordine în cadrul judeţului. • cifra 3 – pentru ouă de găini crescute în baterii. în judeţul Constanţa şi provin de la păsări crescute în baterii. şi o cifră în faţa codului ţării care va indica metoda de creştere.Conform legislaţiei europene şi a legislaţiei naţionale.

câte 30 bucăți la cofrag. Ouăle foarte proaspete se preambalează în cutii de 6 – 12 bucăți. . cu vârful în jos.AMBALAREA OUĂLOR PROASPETE: se realizează în cofraje unde ouăle se așează în poziție vertical.

VĂ MULȚUMIM .