Flora dan fauna di kawasan iklim sederhana panas

Subtitle

• Min suhu bulanan kurang 18°C.(musim dingin kering) 2. . Iklim Mediterrean. iklim sederhana berhujan.Pengenalan… • Suhu purata melebihi 10°C pada musim panas. iklim sederhana berhujan ( lembab dalam semua musim) 3. • Tiga jenis iklim: 1. • Musim panas dan musim sejuk dingin yang sederhana. • Musim sejuk purata suhu antara -3°C.

fauna di kawasan iklim sederhana berhujan (musim dingin kering) .Flora.

 tumbuh-tumbuhan yang nyata.  pokok tahan kemarau.  rumput tinggi yang diselangi dengan pokok renek. dikenali sebagai savanna tropika. Pokok2 renek mempunyai duri dan daun kecil. Rumput tinggi .atau daun keras seperti kulit yang menyekat kehilangan air.  pokok meluruhkan daun dalam musim kering.ciri-ciri/taburan flora.

zirafah dan gajah. rusa. kuda belang. gazelle..  Padang rumput afrika merupakan tempat tinggal semulajadi bagi binatang maun seperti wildebeest. seladang. hyena dan jackal. badak sumbu. Binatang-binatang ini menjadi makanan singa.Taburan spesis fauna  binatang pemburu dan mangsa.  haiwan mangsa bergantung kepada kepantasan larian dan kebolehan penyamaran untuk mengelak daripada haiwan pemangsa. kijang. . harimau kumbang.

.

.

Flora dan Fauna di kawasan iklim Sederhana Berhujan .

dan slash pine.  daun lebih kecil dan lebih kasar. sudur daunnya tidak begitu rimbun.  hutan merupakan tumbuhan asal . pokok pedokap (pedocarpus) dan bich berdaun kecil (nothofagus)  terdapat juga liana dan epifit.  hutan belukar dari jenis longleaf loblolly.  di New Zealand tumbuhan terdiri daripada paku gajah. pokok konifer yang besar seperti pokok kauri (agathis australis).  kawasan pendalaman mempunyai hutan daun luruh yang menghijau dalam musim panas. .Taburan dan ciri-ciri spesis Flora.

.

Taburan Flora dan Fauna di kawasan iklim Mediterranean .

dan rosemary. o pokok mempunyai daun kecil yang berlilin dan akar yang panjang. dan pokok renek seperti lavender. o pokok dan pokok renek malar hijau berdaun keras. karri. dan jarrah. daunnya yang tebal tidak luruh walaupun dalam musim kemarau yang melampau. 1981). berduri. dan tumbuh secara berselerak dan sesetengahnya berbau wangi seperti lavender. keras. o Pokok renek ini rendah. o Pokok Mediterranean adalah seperti sequoia. o Tumbuhan yang tumbuh di kawasan ini adalah seperti rumputrumput keras. o Pokok juga bersifat malar hijau. laurel. . o Hutan sklerofil terdiri daripada pokok-pokok rendah berdaun kecil. dan kasar. laurel. myrtle. dan rosemary (J.F Jarvis.Taburan Flora.

.

burung dan serangga. 2006). beruang.  Haiwan yang penting juga termasuklah beberapa spesies dari rodent seperti arnab cyote. kucing liar.  Terdapat sebanyak 201 spesies haiwan vertebrata di selatan California dan Chile yang mana sebanyak 75% adalah spesies burung (K. Taburan/ciri-ciri Fauna… . musang berbulu ayam. arnab beever. musang. dan rusa liar.  Zirafah merupakan binatang ganjil yang dapat menyesuaikan kehidupannya di kawasan hutan jarang savana. cicak. helang. dan helang. lehernya yang penjang membolehkannya memakan daun-daun yang tinggi di atas pokok yang tumbuh di sana-sini. ular dan beberapa jenis burung pemangsa seperti burung layang-layang. Bharatdwaj.  Mamalia di sini didominasi oleh tupai tanah. tikus kayu. menjadi habitat kepada hidupan liar seperti serigala. marten. falcon.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful