”Rolul Inteligenței emoționale în relațiile interpersonale”

Microcercetare la psihologia afectivității și proceselor reglatorii

Motto:
 Succesul

si fericirea depind de capacitatea individuala de a stabili si mentine relatii cu ceilalti.

De unde a apărut motivația pentru cecetarea acestui subiect?!  Dovezile arată ca persoanele care se descurcă din punct de vedere emoțional – care își cunosc și își stăpînesc bine sentimentele și care deslușesc și abordează eficient sentimentele celorlalți – sunt în avantaj în orice domeniu al vieții. .

Scopul propus:  Să identific rolul inteligenței emoționale în stabilirea și întreținerea relațiilor interpersonale! .

Termenul „inteligenta emotionala” a fost folosit pentru prima data intr-un articol din anul 1990 de catre psihologii. Peter Salovey si John Mayer .

care presupune stabilirea de relaţii între oameni. care înseamnă a relaţiona.Ce este IE??? Termenul de INTELIGENŢĂ provine de la latinescul INTELLIGERE.motivaţionale  .  Inteligenţa apare ca o calitate a întregii activităţi mintale. inclusiv a celor afectiv . a organiza sau de la INTERLEGERE. ca expresia organizării superioare a tuturor proceselor psihice.

 .  Inteligența Emoțională implică un proces îndelung de dezvoltare personală continuă.… Inteligența Emoțională implică o politică în care persoanele au dreptul la alegere în funcție de cum își exprimă propriile sentimente.

 raspunsuri emotionale. secretiile hormonale si memorie.  secretii hormonale. Amigdala .Localizarea neurologică a emoțiilor.este implicata in raspunsul emotional.  .  controlul respunsurilor autonome asociate cu frica.

Solovey oferă 5 domenii principale de extindere a IE Cunoașterea propriilor emoții Gestionarea emoțiilor Manevrarea emoțiilor Inteligența Emoțională Motivarea de sine Înțelegerea Emoțiilorempatia .

etc. Persoanele care reușesc sa-și conștientizeze sentimentele sunt niște piloți mai buni ai propriei vieți. de a se căsători.Conștientizarea IE / ”Cunoaște-te pe tine însuți”  Conștientizarea emoțiilor reprezintă piatra de temelie a IE. avînd un simț al siguranței în luarea deciziilor de a profesa într-un anumit domeniu. .

Gestionarea emoțiilor  Capacitatea de menține un echilibru emoțional. . adică de a construi conștientizarea de sine. Cei care nu reușesc sa-și stăpînească emoțiile se confruntă permanent cu dezamăgiri și disperări.

cei care stăpînesc această capacitate au performanțe mai mari în viață. sunt mai productivi și mai eficienți în tot ce fac.Motivarea de sine  Reprezintă autocontrolul emoțional – amînarea recompenselor și înăbușirea impulsurilor – stă la baza reușitelor de tot felul. .

.

reprezintă capacitatea de a te detașa de celalalt. sau ceea ce numesc.Recunoașterea emoțiilor în ceilalți Fundamentul ”capacității de înțelegere a celorlalți”.  Empatia. mai nou. de a nu ne identifica pentru a evita amestecul emoției noastre cu a celuilalt sau a problemei noastre cu problema celuilalt  . psihologii – EMPATIA.

. dar fara a te lasa coplesit .Empatia=sa te incalti in pantofii altuia pt o clipa.

Manevrarea relațiilor  Arta de a stabili relații înseamnă capacitatea de a gestiona emoțiile celorlalți. . Această abilitate dezvoltă popularitatea. spiritul de conducere și eficiența relațiilor interpersonale.

Doar 36% dintre oameni iși înțeleg emoțiile pe măsură ce apar .Ce spun statisticile despre Inteligenta Emotionala?       EQ este responsabil pentru 60% din performanța în toate tipurile de meserii. Oamenii cu EQ ridicat sunt de 10 ori mai productivi decat cei cu EQ scăzut . Doar 15% dintre oameni simt că sunt respectați și prețuiți de către angajatorii lor . 70% dintre noi nu gestionăm conflictele sau stresul eficient . 90% dintre performerii de top au un EQ ridicat .

 Cum .  Cum să manipulezi impulsurile agresive.Nucleul inteligenței emoționale  constă în două din cele mai importante abilități : să faci față presiunii și frustrărilor emoționale.

Abilitățile sociale  „Ma astept sa trec prin lume o singura data. Orice bine pe care pot sa-l fac. sau orice bunatate pe care o pot arata aproapelui meu. Lasa-ma sa nu o neglijez sau sa o aman deoarece nu voi mai trece pe aceasta cale inca odata ” Stephen Grellet . lasa-ma sa o fac ACUM.

.

.Scopul Inteligentei Emotionale  este intelegerea emotiilor si sa invatarea modului in care sa le administram.  Managementul Stresului si Managementul Furiei.

.

 În grupul de prieteni.  La școlă.  ORIUNDE!  .  În stradă.  În transportul public.  La locul de muncă.  La universitate.Unde e nevoie de IE?! In familie.

77% .23% EQ .Raportul IQ / EQ în coeficientul de succes IQ .

pentru că acesta i-a dat doar 80 de puncte din 100 la un chestionar. profesor de fizică a fost înjunghiat de cel mai bun elev al său. cu un cuțit de bucătărie. Jason.Cînd a fi deștept e o prostie?  David Pologruto. . Și acest lucru l-a speriat pe Jason care visa să ajungă la facultatea de Medicină de la Harvard.

dar în vreme ce au continuat să se descurce bine și la facultate. ignorînd inteligența emoțională! . luînd note excelente.Studiu …  În 1981 s-a efectuat un studiu asupra a 81 de absolvenți ai liceelor din Illinois. cam pînă la 30 de ani nu au ajuns să atingă decît un nivel mediu de reușită. Pentru ca un IQ ridicat nu-ți garantează prosperitatea. doar unul din patru se afla la cel mai înalt nivel în profesia pe care și-o alesese și mulți nu se descurcaseră prea grozav. prestigiul. sau fericirea în viață. care aveau cele mai mari medii. La 10 ani după absolvirea liceului.

. li s-a analizat nivelul de ostilitate fata de societate.Studii si cercetari…!  Intr-un studiu efectuat pe un esantion de cateva sute de studenti la medicina la University of North Carolina cu varsta cuprinsa in jurul celei de douazeci de ani. Dupa o perioada de 25 de ani. numarul celor cu nivelul cel mai ridicat de agresivitate care nu au mai fost in viata a fost de sapte mare decat al celorlaltora.

http://www.ro/articol/gestionareaemotiilor-este-cheia-succesului?page=0. http://www. Daniel.ro/abilitatiie/constientizarea/ .cariereonline.suntparinte.ro/relatii-de-familie/67prescolar/2593-puterea-cuvintelor-cumcomunicam-cu-copilul. Goleman – «Inteligenta emotionala» .1.inteligenta-emotionala.Surse bibliografice:     http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful