crizã care poate dura de la cinci.Persoanele care suferã de epilepsie. Cea mai des intalnita manifestare a bolii este criza de pierdere de cunostintã Grand Mal. pentru cã nu-si dau seama de ceea ce s-a întâmplat . Acesta va fi diagnosticat si investigat pentru stabilirea formei clinice de boalã si a conduitei de tratament. bolnavul trebuie dus de urgentã la medicul neurolog. deoarece crizele pot fi frecvente. denumitã popular boala copilului. pânã la 10 minute. cu sau fãrã muscarea limbii. La instalarea primei crize de pierdere de cunostintã. unii nu merg la medic atunci când are loc criza inauguralã. Din pãcate. cu sau fãrã emisiune de urinã. cu convulsii. au un regim de viatã foarte strict.

nu trebuie sã conducã autovehivule pe drumurile publice. precum si cu utilaje cu risc sau la foc deschis.Reguli stricte Tratamentul are douã directii importante: *in primul rând. vorbim de regimul igieno-dietetic si de viatã. fiind inconstient. * Cea de-a doua directie vizeazã tratamentul medicamentos cu antiepileptice. întrucât ele pot declansa crizele epileptice. bolnavii nu trebuie sã desfãsoare activitãti la înãltime. . care exclude complet si categoric consumul de alcool si de cofeinã. anticonvulsivante. Acest tratament se initiazã si se conduce de catre medicul neurolog. bolnavul poate suferi în cãdere traumatisme severe de craniu si coloanã. nu au voie sã desfãsoare activitãti în functii de sigurantã a circulatiei. Crizele pot fi amenintãtoare de viatã pentru cã. Din acest motiv.

Trebuie avutã însã mare grijã ca bolnavul sã nu fie traumatizat mai tare de cei care doresc sã îl ajute în timpul crizei. pentru ca atunci când are spasme sã nu se loveascã cu capul. bolnavul trebuie imobilizat. Pânã la sosirea acesteia. este indicat sã chemãm ambulanta.Cum procedãm în cazul unei crize Dacã o persoanã bolnavã suferã o crizã de epilepsie. sau cu coloana. .

Odata ce descopera medicamentul potrivit sau combinatia potrivita de medicamente. agitatie. O alta optiune de tratament pentru copiii ai caror crize nu pot fi controlate cu ajutorul medicamentelor. Raspunsul copilului la aceasta dieta va fi atent monitorizat atat de medicul specialist cat si de medicul nutritionist. Parintii pot tine o evidenta a crizelor pentru a vedea daca se repeta anumiti factori. Acestea nu vindeca boala dar evita recidivarea crizelor. la numerosi pacienti crizele dispar. este dieta cetogenica .bogata in grasimi si cu continut scazut de carbohidrati. Uneori crizele copilului sunt provocate de anumiti agenti declansatori: stres. caz in care se recomanda evitarea pe cat posibil a acestora.EPILEPSIA LA COPII Majoritatea copiilor care sufera de epilepsie sunt tratati cu medicamente antiepileptice. . plictiseala sau lipsa somnului.

Convulsiile necontrolate au un impact semnificativ asupra modului de viata: nu se pot obtine permise de conducere de automobile. prin ele insele nu afecteaza fizic bolnavii. inecarea sau alte accidente. Convulsiile apar pe neasteptate si pot determina caderea bolnavului. calitatea vietii bolnavilor se imbunatateste considerabil. . anumite meserii sunt interzise. depinzand de locatia in care se afla si momentul in care bolnavul face convulsii. mai mult de 5 minute) duce la coma si moarte. Prin reducerea frecventei sau eliminarea convulsiilor.Tratamentul epilepsiei Tratamentul poate reduce frecventa aparitiei convulsiilor sau le poate preveni in cele mai multe cazuri si determina disparitia crizelor pe toata durata vietii. precum si anumite activitati. Asa numitul status epileptic (o criza convulsiva care dureaza mai mult decat de obicei. Desi convulsiile. ele prezinta un risc la traumatisme fizice si chiar si moarte.

care include efectele adverse. trebuie ca pacientul sa cantareasca beneficiile unui anumit tratament comparativ cu dezavantajele. E posibil ca un tratament care amelioreaza un tip de convulsii sa agraveze altele. riscurile si costurile acestui tratament.Un diagnostic corect este vital pentru administrarea tratamentului eficient. Deciziile de tratament se bazeaza in primul rand pe tipul epilepsiei si tipul convulsiilor. . Cu ajutorul medicului. Varsta. starea de sanatate si stilul de viata sunt alti factori importanti in alegerea tratamentului.

In cazul convulsiilor tonico-clonice generalizate. gabapentina. complexe si generalizate secundar) medicamentele de prima alegere sunt: Carbamazepina. Fenitoina. carbamazepina sau fenitoina. . In cazul convulsiilor cu debut focal (crize partiale simple. sau ca alternative la aceste medicamente se pot folosi lamotrigina. medicamentele de prima intentie sunt: acidul valproic. sau daca nu se poate trata cauza. de etiologie cunoscuta sau nu. Acidul valproic. fenobarbital sau primidona. 2.Tratamentul medicamentos antiepileptic Acesta trebuie inceput la orice pacient cu crize recurente. Alegerea medicamentelor anticonvulsivante se face in functie de tipul convulsiilor astfel: 1. Alternativele sunt fenobarbital si primidona.

primul fiind retras treptat. fenobarbital. In cazul absentelor se administreaza: Etosuximida. mai ales in stabilirea orarului initial al administrarilor. iar ca alternativa clonazepam . Cele mai multe anticonvulsivante trebuie introduse relativ lent si uneori este nevoie de monitorizarea nivelului seric al medicatiei. Doza de medicament se scade gradat timp de 2-3 luni. In cazul convulsiilor miotonice si atonice se administreaza acid valproic. Daca un medicament nu are efect nici la doza maxima admisa. .3. Medicatie alternativa: acetazolamida. crizele sa fie de un singur tip (partiale sau generalizate). 4. clonazepam. se inlocuieste cu alt medicament antiepileptic. examenul neurologic sa fie normal si EEG normala. Pentru intreruperea tratamentului pacientul trebuie sa intruneasca urmatoarele conditii in totalitate: crizele sa fie complet controlate medicamentos timp de 1-5 ani.

La unii pacienti cu crize severe se practica hemisferectomia sau rezectia multilobara.Tratamentul chirurgical al epilepsiei refractare 20% din pacientii cu epilepsie sunt rezistenti la tratamentul medical. Complicatiile chirurgicale sunt mai mici de 5%. La acestia se poate opta pentru interventia chirurgicala. . iar ameliorarea este spectaculoasa. Crizele focale cu origine corticala se rezolva prin excizia focala a neocortexului. La pacientii cu epilepsie de lob temporal se rezeca portiunea anteromediala a lobului sau se rezeca o portiune mica din hipocamp si amigdala.

.000 de bolnavi de epilepsie. sunt peste 200.In prezent. in Romania.

Sub indrumarea doamnei profesoare Eva Ionescu  .Proiect realizat de: Manea Claudia si Nicoara Andreea Cls a XI a C.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful