Bab4-Kepelbagaian sumber bumi 2-4 Bab5-pencemaran udara 5-8 Bab 6-tenaga-9 Bab 7-10

Untuk menghasilkan kraftangan daripada tanah liat (clay) dan kaca (glass). kepentingan pemeliharaan dan pemuliharaan sumber Bumi  Untuk mengelakkan organismaorganisma seperti harimau dan tumbuh-tumbuhan tertentu daripada ancaman kepupusan (extinction).  Untuk memastikan bahawa bekalan logam (metal) dan bukan logam (nonmetal) di dalam kerak Bumi (Earth's crust    .  Untuk memastikan bahawa bekalan keperluan asas manusia tidak terjejas (not jeopardized).  Untuk memastikan bahawa komposisi gas di udara kekal seimbang. Untuk menjalankan aktiviti penternakan (livestock) dan pertanian (agricultural).Kepelbagaian sumber bumi (B6D4E1)  kepentingan kepelbagaian sumber Bumi kepada manusia   Udara mengandungi oksigen yang mana ianya penting (vital) untukpernafasan. Benda-benda hidup menyediakan makanan yang diperlukan bagi membekalkan tenaga untuk menjalankan kerja dan aktiviti harian. untuk menjaga kesihatan dan tumbesaran badan dan untuk pembiakan. Melarutkan (dissolves) bahan makanan dan oksigen bagi memudahkan ianya diangkut (transported) oleh darah ke sel-sel yang memerlukan.

maksud pemeliharaan dan pemuliharaan sumber Bumi  pemeliharaan  (preserve) menjaga dan melindungi. . pemuliharaan  (conserve) sumber Bumi bagi memastikan bahawa sumbersumber tersebut kekal dalam keadaan yang baik.

Sebagai contoh. Mengamalkan sikap berjimat cermat (thrifty attitude).  Cari sumber alternatif (pilihan) untuk menggantikan sumber yang terancam atau semakin berkurangan.  mengamalkan penggunaan.  Amalkan kitar semula (recycling). berhatihati dan berekonomi apabila menggunakan sumber-sumber Bumi. petroleum dan gas asli. plastik dan logam timah menjadi bahan baru. yang mana ianya adalah menggunakan semula bahan-bahan seperti kertas bagi melambatkan penggunaan sumber semula jadi tersebut.  Amalkan penggunaan semula (reusing). guna semula dan kitar semula bahan  . yang mana ianya adalah untuk memproses semula bahan buangan (waste products) seperti kaca.

pencemaran udara (B6D5E1)  contoh bahan cemar udara sumber bahan cemar udara  Habuk  asap  Ekzos kereta  Kilang  Pembakaran secara terbuka .

pencemaran udara  kesan pencemaran udara bagaimana kehidupan jika tiada udara bersih  Meningkatkan suhu bumi  Tidak mempunyai udara bersih untuk bernafas  Penyakit merebak .

langkah-langkah yang perlu diambil untuk menghalang dan mengawal pencemaran udara.   Menggunakan pengangkutan awam  Membakar di dalam insenarator  Meninggikan cerobong asap kilang .

pencemaran udara  cadangan cara mengekalkan udara supaya bersih mempraktikkan amalan yang mengekalkan udara yang bersih  Mencipta kereta yang tidak mengeluarkan asap  Mengurangkan penggunaan kenderaan perseorangan seperti kereta dan motor  Berkongsi kenderaan ke tempat kerja .

Beberapa cadangan tentang cara-cara penggunaan tenaga secara cekap Penggunaan mentol penjimat tenaga Berkongsi kereta ke tempat kerja Menggosok banyak pakaian dalam suatu masa Penggunaan periuk tekanan penjimat tenaga Tenaga            mengapa kita perlu memulihara sumber tenaga. mencadangkan cara-cara menggunakan tenaga secara cekap. Sebab-sebab atau mengapa kita perlu memulihara sumber tenaga Sebab-sebab atau mengapa kita perlu memulihara sumber tenaga adalah disebabkan oleh bilangan penduduk unia semakin bertambah. menjimatkan penggunaan tenaga dan mengelakkan pembaziran.       (B6D6E1) Definisi pemuliharaan sumber tenaga Pemuliharaan sumber tenaga bermaksud menguruskan sumber tenaga dengan cermat. Penggunaan tenaga oleh setiap individu bertambah mengikut kadar pertumbuhan ekonomi dan kemajuan sesebuah negara.    Penggunaan pengangkutan awam Kepentingan memulihara sumber tenaga . Hal ini bermakna keperluan dan penggunaan tenaga juga semakin bertambah.

.mengaplikasikan prinsip pengembangan dan pengecutan jirim dalam menyelesaikan masalah yang mudah. Dengan menggunakan prinsip pegembangan dan pengecutan jirim dapat memudahkan kita membuka penutup botol besi dan menutupnye semula. (B6D7E1)bab7 contoh pelbagai kegunaan pengembangan dan pengecutan jirim dalam kehidupan harian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful