Blanes

Bernat Campmajó Martinez 4tA Escola Guilleries

Situació
• Està situat a l’extrem meridional de la costa brava
a l’esquerra de la plana al·luvial que ha deixat la boca de la Tordera, entre els vessants de la Serra Llarga i el Litoral Mediterrani. A l’est limita amb Lloret de Mar i a l’oest amb els municipis de Tordera, Palafolls i Malgrat de Mar, que pertanyen a la comarca del Maresme.

Relleu i Hidrografia
• El terme de Blanes ocupa una superfície
de 18 Km2 i està a una altura de 13 m. sobre el nivell del mar. • Al municipi hi ha 3 conques fluvials : la de la Tordera, la riera de Valldeburg i la riera de Blanes.

Població
• Blanes és la localitat més important de la
comarca. En aquests darrers anys ha crescut molt, especialment a partir del 1960, gràcies al turisme, que va fer arribar molts immigrants per treballar a la construcció i als serveis.

Xarxa de comunicacions
• El municipi està molt ben comunicat ,té
una estació d’autobús, una estació de trens i la carretera d’accés a la Costa Brava. Enllaça la ciutat amb N-2 i l’autopista del Maresme, i amb Lloret de Mar i Tossa pel nord. Això fa que estigui ben connectat amb els municipis costaners , Girona, Barcelona i l’aeroport GironaCosta Brava.

Activitats Econòmiques
• Actualment els serveis oferts als turistes i
estiuejants(sector terciari), són el principal motor econòmic. A la població hi ha nombrosos establiments comercials molt actius sobretot durant la temporada turística; botges, hotels, fondes, càmpings...

Festes i Tradicions
• La festa Major es celebra l’ultima setmana
de juliol a l'entorn del dia 26 en honor a Santa Anna, patrona de la ciutat. Un dels actes més destacats és el Concurs internacional de jocs d’artifici de la Costa Brava, que es fa des del 1.970.

Personatges importants
• Jaume Ferrer de Blanes(1.4451.523):cosmògraf. Assessor de la Corona espanyola i de qui es diu que va assessorar a Cristòfol Colom. Fra Gaspar Roig i Jalpí(1.621.691):cronista i escriptor. Nil Fabra i Deàs(1.841-1.903):periodista.

Curiositats
• Blanes té 2 jardins Botànics que atreuen
molts turistes. El més antic és el Mar i Murtra, que va construir l’alemany Karl Ferest, a partir de l’any 1.921.L’altre és el de Pinya de Rosa, que va ser iniciativa d’un industrial barceloní, Ferran Rivière de Queralt.