Caldes de Malavella

AUTORA: IVET TURON RIPOLL 4t A

Escola Guilleries

SITUACIÓ
Caldes de Malavella és una vila i municipi de la comarca de la Selva a Catalunya. Caldes és en mig de la Costa Brava i de la Serra de les Guilleries, a la plana de la Selva. L’aigua termal és el patrimoni més característic i original de Caldes.

CLIMA

El clima de Caldes de Malavella és mediterrani, amb estius calents i hiverns suaus.

Encara que el municipi sigui a la plana de la Selva es beneficia de les pluges que retenen el massís del Montseny i de les Guilleries, però, de manera irregular i en gran part a la tardor i primavera.
La temperatura oscil·la dels -4ºC a l’hivern i els 25ºC a l’estiu.

RELLEU I HIDROGRAFIA
Caldes de Malavella esta repartit entre la Depressió de la Selva i la Serralada Litoral la Depressió de la Selva es troba en l’extrem nord de la depressió Pre-Litoral Catalana, on predominen les superfícies planes. Caldes es troba a 95 m d’altitud. Les dues conces hidrogràfiques d’aquest territori són la del Ter,al nord(riera Banaula), i la Tordera(rieres Santa Maria i Malavella), al sud.

VEGETACIÓ I FAUNA
El relleu de la zona dibuixa un paisatge erosionat de petits turons amb alzinars i rouredes, camps de conreus i pinedes, amb la fauna típica de la zona, senglars, conills, guineus, perdius,etc...

POBLACIÓ
La població total a 2011 es de 6.998 hab. Amb una densitat de 122.02 hab/km2 repartit entre varis veïnats com ara el Llac del Cigne,Aigües Bones,Can Carbonell,Franciac,Malavella Parc,etc.. . Evolució demogràfica Any Any Any Any Any 1515: 1787: 1877: 1940 : 2000 : 98 hab. 996 hab. 1.835 hab. 2.325 hab. 4.031 hab.

ACTIVITATS ECONÒMIQUES
Hi ha dos balnearis que aprofiten les aigües termals del municipi en els que les aigües brollen a una temperatura 60ºC. La principal activitat econòmica es el sector servei (hotels, restaurants, golf) i en la indústria dedicada a l’envasament de les aigües termals .Hi ha tres empreses amb plantes envasadores dins del terme municipal. També hi ha un camp de golf de la PGA i un Pitch and Putt.

XARXA DE COMUNICACIONS
Caldes de Malavella ja des de l’època dels romans ha estat sempre ben comunicada i ara fa de pont entre l’Eix Barcelona-Girona(N-ll,A7) i els accessos a la Costa Brava. També està molt a prop de l’Eix Tranversal (Girona-Vic-Lleida), i l´aeroport Girona-Costa Brava.

FESTES I TRADICIONS
A Sant Maurici es troben les restes de l’antic castell de Malavella. Segons una llegenda en aquesta fortalesa,citada en documents de 1057,vivia una “mala vella”,que va donar origen al topònim de la vila. Últim dissabte d’abril: FESTA DE LA MALAVELLA. Aprofitant les pedres del castell es va construir una capella dedicada a Sant Maurici. 22 de setembre: APLEC DE SANT MAURICI. A la zona de Sant Grau es troben les restes del castell de Caldes. Caldes de Malavella celebren la seva festa major el primer cap de setmana del mes d’agost, i la Fira de l’Aigua el primer cap de setmana d’octubre. Per setmana Santa: VIACRUCIS I CANTADA DE GOIGS I CARAMELLES i el 2n cap de setmana de maig: APLEC DE LA SARDANA.

HISTÒRIA I PERSONATGES IMPORTANTS
Els orígens del Poble de Caldes es remunten al paleolític superior per tant això demostra que ja era lloc de pas. En l’època romana esdevé nucli urbà amb el nom de Aquae Calidae, gràcies a les seves termes. A l’època medieval el poble varia una mica, emmurallen la vila i fan el castell anomenat de Caldes. Durant el segle XVII les activitats agràries i artesanals prenen molta importància. No és fins a la segona meitat del segle XIX que Caldes es converteix lentament en vila balneària i poble d’estiueig per burgesos barcelonins. Amb la importància que pren l’aigua, Caldes creixerà econòmicament. Un dels personatges més coneguts de la vila és el Dr. Modest Furest i Roca, impulsor del conegut Balneari Vichy Catalan.

EDIFICIS IMPORTANTS
• Termes romanes:
Monument històric d’interès nacional. Són les restes més ben conservades del municipi romà d’Aquae Calidae, actualment Caldes de Malavella, compostes per una piscina termal que està envoltada d’habitacles destinats a la realització dels tractaments a base d’olis Són dues fonts termals molt properes que estan entre les més conegudes de la població. L’aigua brolla a una temperatura aproximada de 60ºC. L’església del segle XI dedicada a Sant Esteve ha estat molt modificada. Dels seus orígens només es conserva els absis romànics de grans dimensions, d’estil llombard i la planta basilical. La portalada és renaixentista i el campanar de base quadrada.

• Font de la mina i raig d’en Mel:

• Església de Sant Esteve:

• Balneari Vichy Catalan:
És un dels balnearis més grans de Catalunya, la construcció de la qual es va iniciar l’any 1898 per iniciativa del Dr. Modest Furest i Roca.

• Sant Maurici i castell de Malavella:
L’ermita consagrada a Sant Maurici es troba just al costat de les restes del castell i probablement es va erigir per continuar el culte religiós que l’antiga ermita del castell ja feia a la zona. Documentat ja l’any 1057, el castell es va construir en una zona elevada, com a control del territori. En aquest castell es creu que vivia una “dolenta-vella” (mala vella) que va acabar donant el seu nom al municipi.

• Camp dels Ninots:
El camp dels Ninots és un jaciment paleontològic en un antic cràter de 500 metres de diàmetre i que deu els seu nom a les formes capritxoses de les pedres d’òpal que abunden.

• Poblat medieval de caulers:
Datat entre els segles VIII i IX, aprofitant les ruïnes d’una torre de vigilància de l’època romana es van establir formant un patit poblat.

OFICIS TRADICIONALS

Els oficis tradicionals estaven relacionats al voltant de l’aigua termal i els seus balnearis, més tard es va començar a elaborar en plantes envasadores juntament amb la tradicional ratafia i diferents aiguardents.

CURIOSITATS
Hi ha dos balnearis que aprofiten les aigües termals del municipi en els que les aigües brollen a una temperatura de 60ºC.

FONT DE LA MINA