MODUL 3

:
SCAN PENYAKIT DAN TERAPI URUTAN

SCAN PENYAKIT
 Penyakit boleh dikategorikan kepada dua jenis iaitu   

penyakit rohani dan penyakit jasmani (fizikal). Masing-masing menunjukkan simtom dan gejala yang berbeza. Penyakit jasmani (fizikal) boleh dilihat oleh mata kasar manakala penyakit rohani sebaliknya. Penyakit rohani adalah gangguan makhluk halus dan ini boleh menganggu ketenangan jiwa dan mental. Penyakit jasmani atau fizikal ialah kesakitan organ dan tubuh yang disebabkan oleh kecederaan atau kegagalan berfungsi.

SCAN PENYAKIT
Penyakit Rohani

Penyakit Fizikal

SCAN PENYAKIT
 Mencari punca penyakit memerlukan pengalaman,
   

kemahiran dan ilmu pengetahuan. Penyakit yang tidak dirawat boleh membawa kepada kemudaratan dan bahaya. Pengalaman diperlukan untuk membezakan jenisjenis penyakit. Kemahiran diperlukan juga untuk menentukan penyakit. Ilmu pengetahuan pula untuk mengetahui perjalanan penyakit.

PENYAKIT ROHANI-(SIHIR)
 SIHIR PEMISAH: Memutuskan hubungan, berlaku keraguan

antara suami-isteri, membesar-besarkan perselisihan .  SIHIR PERCINTAAN: Gelora cinta yang membuakbuak/keterlaluan, sukar mengawal cintanya, rindu bayang yang berlebihan, patuh secara membuta-tuli.  SIHIR PANDANGAN: Orang melihat benda yang diam seolaholah bergerak dan sebaliknya, melihat yang kecil menjadi besar dan sebaliknya, melihat sesuatu tidak sebagaimana yang sebenarnya, seperti melihat tali dan tongkat menjadi ular yang bergerak dan merayap ke arah Nabi Musa a.s.  SIHIR MENJADI GILA: Jadi bingung/bodoh, pelupa, cakap merapu, Tidak tenang pada satu-satu tempat. Tidak mampu meneruskan pekerjaan tertentu. Tidak pedulikan penampilan diri. Berjalan tidak tentu arah dan tiada tujuan matlamat.

PENYAKIT ROHANI-(SIHIR)
 SIHIR MENAHAN PERNIKAHAN: Sesak di dada terutama

setelah asar hingga tengah malam, Melihat pelamar bermuka hodoh, Selalu rasa sakit di perut dan tulang punggung bahagian bawah.  SIHIR PENDARAHAN: Jin mengeluarkan darah dengan cara masuk ke dalam tubuh wanita tersebut dan berjalan di uraturatnya bersama darah.  SIHIR MEMBUAT PENYAKIT: Selalu sakit pada salah satu anggota badan, saraf tersumbat, lumpuh salah satu anggota tubuh, lumpuh menyeluruh, tidak berfungsi salah satu pancaindera.  SIHIR MEMDENGAR PANGILAN: Bermimpi mendengar suarasuara yang bercakap kepadanya dalam keadaan jaga tetapi tidak melihat orannya, Selalu was-was, Selalu meragukan teman dan orang-orang yang dicintainya., Mimpi seolah-olah akan jatuh dari tempat tinggi.

PENYAKIT ROHANI-(SANTAU)
 Batuk berlarutan, kadang-kadang batuk berdarah dan       

bernanah dan keluar debu-debu kecil seperti serbuk kaca. Istihadhah yang berpanjangan bagi wanita sehingga satu hingga tiga bulan atau lebih. Sakit dan sesak nafas terutama waktu Maghrib. Kuku menjadi hitam dan nafas menjadi busuk. Mimpi bahan-bahan miang seperti miang buluh dan ulat bulu. Mimpi kanak-kanak kecil seperti mimpi menyusukan kanak-kanak tersebut. Mimpi binatang yang menakutkan seperti ular. Mimpi makan makanan yang kotor seperti bangkai dan babi.

PENYAKIT ROHANI-SAKA
 Orang memiliki saka sukar untuk mendapat anak.  Banyak perkara ganjil berlaku di dalam hidup seperti pernah

berjumpa dengan orang aneh namun orang lain tidak dapat melihatnya dan sebagainya.  Tidak berupaya untuk hidup dengan sempurna kerana menghidap pelbagai penyakit moden malah penyakit aneh yang tidak mampu didianogsiskan. Mungkin juga berpotensi menghidap penyakit kanser kerana kanser mempunyai pertalian yang rapat dengan gangguan jin.  Tidak suka bergaul dengan manusia lain dan kurang suka hidup bermasyarakat , sangat sensitif dan mudah terasa dengan katakata orang.  Kadangkala tahu perkara-perkara mustahil diketahui oleh orangorang itu. Namun hakikatnya ia adalah bisikan iblis dan jin.

PENYAKIT ROHANI-SAWAN
 Tangisan akibat gangguan pada kebiasaannya mengeluarkan

suara yang mendayu-dayu dan berpanjangan. Mata bayi kelihatan kejam. Kalau diperhatikan dengan teliti, akan didapati bahawa tangisan itu terjadi seumpama dalam keadaan tidak sedarkan diri (tidur).  Kanak-kanak yang dalam keadaan terganggu, adakala berhenti menangis semula. Mata yang kejam ketika berhenti menangis itu kadang-kadang melahirkan ombak dikelopak mata, seolaholah kedua-dua biji matanya itu sedang memerhatikan sesuatu di bahagian kanan atau pun kiri.  Ada anak-anak kecil yang terganggu, menangis dan menjerit dalam keadaan ketakutan dan mengigil seolaholah adanya susuatu yang mengerikan di hadapannya.

KAEDAH SCAN PENYAKIT ROHANI 4S
(SIHIR, SANTAU, SAKA, SAWAN)
 Istiqfar  Selawat 3x, 7x atau 11x  Hadiah Fatihah pada 1. Sheikh Abdul Qadir 2. Sheikh

Ismail Ariffin 3. Sharif Muhammad Al-Bahdadi 4. Sheikh Abdul Malik 5.Walid Al Malik. (Lafas: bil baraqah wal koramah/mahabbah - nama……………al-fatihah)  Mohan syafaat (Lafas: Bil syafaat Nabi Muhammad SAW)  Mohan izin dan redho (Lafas: Bil izinilah wa redho Allah)  Selawat Nafas (Tarik nafas dari nufus menuju ke tanafas dengan selawat kemudian ke nufus kembali dengan lafas Allah, Allah, Allah kemudian niat untuk mengetahui penyakit.

Pratikal Scan Penyakit Rohani
Tanafas

Selawat Nafas -Tarik nafas dari nufus menuju ke tanafas dengan selawat kemudian ke nufus kembali dengan lafas Allah, Allah, Allah kemudian niat untuk mengetahui penyakit.

A. Tarik nafas dari nufus menuju ke tanafas lafas selawat Allahuma solli ala saidina muhammad

B. Hembus nafas dari nufus menuju ke nufus dan lafas selawat wa ala allihi saidina muhammad

Nufus

PENYAKIT JASMANI
 Penyakit

jasmani terbahagi kepada dua iaitu kesakitan fizikal dan kesakitan organ dalaman.  Aduan fizikal seperti SENDI-sakit yang menyucuk ke dalam tubuh. OTOT-lenguh-lenguh, kekejangan. SARAF-kebas-kebas.  Aduan organ dalaman seperti PERUT- sakit perut, muntah, sedu, kentut berlebihan atau berkurangan dan najis berdarah. BUAH PINGGANG-kualiti air kencing berubah dari segi warna, volum dan kandungan. PARU-PARU- hidung berair dan berkhahak, batuk tidak henti-henti. JANTUNG- sesak nafas dan pucat atau kebiruan, sakit sebelah kiri dada, sesak nafas dan badan berpeluh pekat.

PENYAKIT JASMANI
(SENDI, OTOT & SARAF)
 SENDI- Gout, arthritis, kehausan lutut, slipped disc,

leher, belikat dan gejala seperti sakit yang menusuk dan bertambah menusuk pada waktu sejuk, sakit apabila sendi digerakkan dan bengkak.  OTOT-Gejala sakit otot yang ditunjukkan adalah seperti lenguh-lenguh, kekejangan, rasa lemah otot dan kependekan otot.  SARAF-Gejala sakit saraf yang ditunjukkan adalah seperti kebas-kebas semacam lintasan elektrik turun atau naik dari bahagian yang sakit.

PENYAKIT JASMANI
(SENDI, OTOT & SARAF)
SENDI OTOT

PENYAKIT JASMANI
(SENDI, OTOT & SARAF)
SARAF SALUR DARAH

KAEDAH SCAN JASMANI
(SENDI, OTOT & SARAF)
 Untuk

mengenal pasti kesakitan luaran sendi, otot dan saraf, kita akan gunakan titiktitik magnetik di jari-jari kaki.  Titik ini mewakili sendi, otot dan saraf seluruh badan.  Dengan menekan titik ini, anda akan tahu bahagian dan struktur mana yang sakit.

LANGKAH-LANGKAH KENAL PASTI
 LANGKAH 1: Tekan semua titik dengan menggunakan

ibu jari di setiap titik magnetik (RM 1, RP 1 dan RL 1) dan kenal pasti titik-titik yang sakit dengan merasa atau bertanya kepada pesakit. Didapati titik yang sakit adalah keras sedikit daripada biasa, ingat tentang perwakilan titik yang sakit ini (garis yang terlibat).  LANGKAH 2: Setelah mengetahui tempat atau bahagian sakit secara umumnya dan garis terlibat, rancang rawatan dan beri keterangan masalah kepada pesakit.

PENYAKIT JASMANI
(ORGAN DALAMAN-PERUT)
 PERUT:

Perut merupakan organ berongga dan merupakan sebahagian daripada salur alimentari yang bertujuan untuk mencerna bahan makanan supaya mudah dihadam dalam badan  Di antara penyakit perut dan usus adalah gastrik, hernia atau uluran, sembelit, pendarahan perut, apendik, cirit birit dan masalah usus besar dan kecil.  Di antara aduan kesakitan adalah sakit perut, muntah, sedu, kentut berlebihan atau berkurangan dan najis berdarah.

PENYAKIT JASMANI
(ORGAN DALAMAN- BUAH PINGGANG)
 BUAH

PINGGANG: Buah pinggang atau ginjal berperanan dalam mengekalkan imbangan cecair badan dengan penapisan dan penyingkiran metabolit (seperti urea) dan galian dari darah dan menyingkirkannya bersama air sebagai kencing  Di antara gangguan yang disebabkan oleh penyakit buah pinggang ialah tekanan darah tinggi, gout, masalah metabolik dalam darah dan lain-lain.  Pesakit yang mengalami masalah ini akan mendapat gejala seperti kualiti air kencing berubah dari segi warna, volum dan kandungan.

PENYAKIT JASMANI
(ORGAN DALAMAN-PARU-PARU)
 PARU-PARU: Paru-paru merupakan organ dalam

sistem pernafasan. Paru-paru berfungsi menukar oksigen dari karbon dioksida ke dalam darah dengan bantuan hemoglobin.  Penyakit paru-paru terdiri daripada asma, selsema, batuk kokol, TB, kuman paru-paru dan lain-lain.  Ciri-ciri penyakit paru-paru adalah hidung berair dan berkhahak, batuk tidak henti-henti, sesak nafas dan pucat atau kebiruan.

PENYAKIT JASMANI
(ORGAN DALAMAN-JANTUNG)
 Jantung merupakan organ berongga yang berfungsi

mengepam darah ke dalam saluran darah dengan denyutan yang sekata yang berulang-ulang.  Di antara punca-punca sakit jantung adalah kurang senaman, sentiasa hidup dalam tekanan, kolesterol tinggi, kencing manis dan lain-lain.  Gejala yang kerap bagi sakit jantung adalah sakit sebelah kiri dada, sesak nafas dan badan berpeluh pekat.

PERUT

BUAH PINGGANG

PARU-PARU

JANTUNG

KAEDAH SCAN JASMANI-PERUT
 Tekan

SM 4

titik SM 4 di Rajah sebelah dengan menggunakan ibu jari.  Lokasi titik ini diantara bawah betis dengan pergelangan kaki sebelah dalam ibu jari kaki.

KAEDAH SCAN JASMANI
BUAH PINGGANG
 Tekan

RP 41

titik RP 41 di Rajah sebelah dengan menggunakan ibu jari.  Lokasi titik ini diantara bawah lengan dengan pergelangan tangan selari dengan jari hantu (bahagian tapak tangan).

KAEDAH SCAN JASMANI
PARU-PARU
 Tekan

SL 4

titik SL 4 di Rajah sebelah dengan menggunakan ibu jari.  Lokasi titik ini diantara bawah betis dengan pergelangan kaki sebelah luar jari kelingking.

KAEDAH SCAN JASMANI
JANTUNG
 Tekan

RA 39

titik RA 39 di Rajah sebelah dengan menggunakan ibu jari.  Lokasi titik ini diantara bawah lengan dengan pergelangan tangan selari dengan jari hantu (bahagian belakang tapak tangan).

TERAPI URUTAN
 Rawatan yang berkesan bergantung kepada diagnosis

yang dibuat.  Banyak pengamal perubatan sama ada moden atau alternatif gagal berbuat demikian, jadi tahap maksimum rawatan tidak dapat dicapai sepenuhnya.  Kesan urutan pada bahagian rawatan akan meningkatkan tenaga elektromagnetik dalam tubuh.  Tenaga ini tersebar di seluruh tubuh termasuk di kawasan sakit lalu memberi tenaga kepada sel-sel yang rosak.

KAEDAH TERAPI URUTAN
LANGKAH 1: JARI- JARI KAKI
 Pastikan lokasi titik pada

semua jari-jari kaki.  Tekan perlahan-lahan kenalpasti titik yang sakit.  Titik yang sakit mewakili organ yang berpenyakit.  Apabila sudah kenal-pasti jari yang sakit , kemudian tekan perlahan-lahan sehingga kurang sakit. Ulang pada jari yang lain.

KAEDAH TERAPI URUTAN
LANGKAH 2: TAPAK TANGAN
 Pastikan lokasi tepi tulang

pada semua jari-jari tangan.  Tekan perlahan-lahan kenalpasti tulang yang sakit.  Tulang yang sakit mewakili kawasan yang berpenyakit.  Apabila sudah kenal-pasti tulang yang sakit , kemudian urut perlahan-lahan sehingga kurang sakit. Ulang pada tulang yang lain.

KAEDAH TERAPI URUTAN
LANGKAH 3: BETIS & LENGAN
 Pastikan lokasi garis pada

a. Garis B2SM

b. Garis B2SL

betis dan lengan.  Tekan atau urut perlahanlahan kenal-pasti garis yang sakit.  Garis yang sakit mewakili kawasan yang berpenyakit.  Apabila sudah kenal-pasti garis yang sakit , kemudian urut dengan minyak perlahan-lahan sehingga sakit kurang. Ulang pada garis yang lain.

c. Garis B13RP

d. Garis B13RA

KAEDAH TERAPI URUTAN
LANGKAH 4: GARIS MAGNETIK

a. Garis SM

B. Garis RP

KAEDAH TERAPI URUTAN
LANGKAH 4: GARIS MAGNETIK

c. Garis SL

d. Garis RA

KAEDAH TERAPI URUTAN
LANGKAH 4: GARIS MAGNETIK

e. Garis RM

f. Garis RL

KAEDAH TERAPI URUTAN
LANGKAH 4: GARIS MAGNETIK

g. Garis SP

h. Garis SA

TEKNIK RAWATAN
TEKNIK 1:
Menggunakan ibu jari, jari telunjuk, jari hantu dan jari manis.

A.

B.

TEKNIK RAWATAN
TEKNIK 2: Menggunakan sendi siku

C.

D.

RAWATAN ORGAN DALAMAN
(PERUT, BUAH PINGGANG, PARU-PARU & JANTUNG)  Merawat organ dalaman dengan gelombang elektromagnetik tubuh.  Jarak gelombang bagi manusia yang sihat adalah satu kaki. Bagi yang sakit, jarak gelombang boleh menjadi lebih atau kurang.  Gelombang elektromagnetik keluar dari badan membentuk satu medan magnet.  Di bahagian sendi-sendi badan, gelombang ini masuk dari belakang dan bergerak ke hadapan.  Di bahagian kepala, gelombang ini masuk dan keluar di Golden Points 2 ( GP 2), 3 (GP 3) dan 4 (GP 4).

GELOMBANG ELEKTROMAGNETIK TUBUH

(a)

(b)

(c)

Gelombang Magnetik a) Kepala b) Anggota Atas c) Anggota Bawah

KAEDAH MERAWAT MENGUNAKAN TANGAN

Lokasi gelombang magnetik keluar dari tangan boleh digunakan untuk mengesan dan merawat penyakit

KAWASAN RAWATAN
a b c e e a

f

a) Paru-paru b) Jantung c) Perut d) Pundi Kencing e) Buah pinggang

RAWATAN ROHANI
(SIHIR, SANTAU, SAKA DAN SAWAN)
Persedian perawat sebelum merawat
 Selawat nafas.  Sarung fatihah.  Amalan ayatul Kursi 7.

Persedian perawat semasa merawat
 Istiqfar  Selawat 3x, 7x atau 11 x  Hadiah Fatihah pada 1. Sheikh Abdul

 Jaga makan(halal dan tidak

subahah).  Mengamalkan wazifah Al-Malik  Hidupkan setiap hari dengan amalan sunnah, selawat dan bacaan sirah nabi.  Jaga syariah dan hakikat islam untuk diri dan keluarga.

Qadir 2. Sheikh Ismail Ariffin 3. Sharif Muhammad Al-Bahdadi 4. Sheikh Abdul Malik 5.Walid Al Malik. (Lafas: bil baraqah wal koramah/mahabbah ……………al-fatihah)  Mohan syafaat (Lafas: Bil syafaat Nabi Muhammad SAW)  Mohan izin dan redho (Lafas: Bil izinilah wa redho Allah)  Selawat Nafas (Tarik nafas dari nufus menuju ke tanafas dengan selawat kemudian ke nufus kembali dengan lafas Allah, Allah, Allah kemudian niat untuk merawat penyakit.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful