Analiza spectrala

 Iliescu Catalin  Ziadin Selen

Analiza spectrala  Deoarece spectrele caracterizeaza substantele care emit sau absorb lumina.  In analiza spectrala calitativa se compara spectrul substantei date cu unul de referinta cunoscut (de obicei. studiul acestora pot da informatii despre natura acestora. Se cauta lungimile de unda identificate in tabele cunoscute si se afla carei substante ii apartine spectrul respectiv.  Analiza spectrala poate fi calitativa sau cantitativa. cu spectrul fierului). .

 Metodele spectrale de analiza sunt des folosite deoarece sunt simple si rapide.Analiza spectrala  Analiza spectrala cantitativa se bazeaza pe faptul ca intensitatea liniei spectrala depinde de concentratia atomilor emitatori din substanta de studiat.  Studiile bazate pe analiza spectrala aplicate stelelor/galaxiilor au adus informatii interesante si inedite referitoare la teoria expansiunii Universului. Metoda este foarte precisa: erorile sunt de 3-5%. . Cu cat concentratia este mai mare cu atat intensitatea liniilor spectrale este mai mare.

Istoric  Drumul analizei spectrale a fost deschis de cercetarile chimistului german Robert Wilhelm Bunsen (cunoscut. ca inventatorul becului Bunsen) si de catre fizicianul Gustav Robert Kirchhoff. mai ales. . in secolul al XIX-lea.

in culorile spectrului. Prin analiza spectrala. savantii au putut detecta existenta si concentratia de elemente chimice dintr-o substanta .Istoric  Tot ei au construit primul spectroscop. un aparat care separa lumina produsa.

a stelelor. cele mai multe informatii despre Univers sunt oferite de analiza spectrala. a permis studierea campurilor magnetice. a nebuloaselor planetare.  Analiza spectrala in infrarosu (IR) este foarte utila in controlul medicamentelor. temperatura.Aplicatii ale analizei spectrale  In zilele noastre. lumina. care a evidentiat relatia dintre materie. permitand evaluarea principiilor active si a impuritatilor din aceste substante . a cometelor etc.

au fost puse la punct metode de diagnoza si tratament bazate pe analiza spectrala. analiza spectrala de emisie/de absorbtie – se utilizeaza pentru cercetarea probelor de materie organica sau anorganica (urme ale accidentelor. incendiilor. a tesuturilor sanatoase/patologice. in imagistica medicala. in diversele ei forme – in raze X. armelor de foc. oferind schemele de tratament cele mai potrivite  In criminalistica. punand in evidenta structura organelor.Aplicatii ale analizei spectrale  In medicina. de exemplu. NLS (Sistemul de Analiza Nonlineara) valorifica analiza spectrala a a campului magnetic. in infrarosu. analiza spectrala. identificarea documentelor false etc.) .

de asemenea. la evaluarea calitatii alimentelor (de exemplu. a vechimii acestora. in industria chimica. a structurii energetice a apei. uleiuri. analiza spectrala ofera raspunsuri extrem de precise  Spectroscopia se foloseste. cereale etc. in evaluarea calitatii materialelor. in cea petroliera. in industria alimentara. determinarea compusilor din sucurile de fructe. in metalurgie. .Aplicatii ale analizei spectrale  In stabilirea autenticitatii operelor de arta.). in industria aerospatiala. in protectia mediului etc. in prospectiunile geologice.

Spectroscoapele moderne sunt aparate extrem de sofisticate. care au un computer integrat. oferind informatii complete. indispensabile pentru orice domeniu de activitate – de proiectare. analizoarele spectrale sunt. . de cercetare. de testare si de diagnoza. practic.Aplicatii ale analizei spectrale  In contextul tehnologic actual.

.Metoda analizei spectrale a undelor de suprafata Metoda urmareste determinarea grosimii pavajelor de beton si aprecierea rigiditatii acestora prin analiza spectrala a vitezei de deplasare a undelor de suprafata R.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful