Industria vinului în Republica Moldova

Jucov Lucreţia MKL 272

Cuprins:

• Viticultura în Republica Moldova • Vinificaţia în Republica Moldova • Întreprinderile vinicole din Republica Moldova.Catalogul companiilor • Despre vinurile moldoveneşti in cifre • Date referitoare la industria vinicolă

Viticultura în Republica Moldova.Istoria
Viticultura şi vinificaţia ani de-a rîndul au rămas principalul gen de activitate al populaţiei.Acest proces sub aspect cronologic, a cunoscut mai multe etape: • Perioada preistorică • Perioada antică • Evul mediu • Perioada nouă si cea modernă

Viticultura în Republica Moldova.Zonele
principale de cultivare a viţei-de-vie

Zona Codru (Centrala)-masivul principal al plantaţiilor de viţa-de-vie (circa 60%) şi majoritatea întreprinderilor specializate atât in vinificaţia primara, cît şi în producerea şi îmbutelierea tuturor varietaţilor de vin. renumitele hrube de la Cricova, Mileşti şi Braneşti. Zona sud-estică sau Purcari (Nisreana)-se extinde în formă de faşie îngustă de-a lungul malului nistrean. La sfarşitul secolului XIX vinurile de Purcari erau solicitate in cantităţi semnificative de curtea regală britanică. Zona sudică (Cahul)-Perimetrul ei cuprinde stepa Bugeacului si extremitatea sudică propriu-zisa. Cele mai cunoscute centre vinicole din zona respectiva sunt Comratul, Taraclia, Ciumaiul si Trifesti. Zona nordică (Bălti)-viile sunt plantate in special cu soiuri albe de struguri : Aligote, Pinot, Feteasca, Traminer.

Vinul este o băutura cu valenţe simbolice si culturale pentru oamenii din toate timpurile. În Republica Moldova clasificare vinului se efectueaza pe baza particularitaţilor sociale, economice si tehnologice. • În funcţie de modul de prelucrare a strugurilor: *de soi *de sepaj *de cupaj. • În funcţie de culoare lor în *albe *roze *rosii • În funcţie de parametrii calitativi si termenele de maturare : *ordinare (de consum curent) *de calitate superioara (maturate). • În conformitate cu tehnologia aplicată *naturale (cu conţinut de spirt de provenienţa endogenă) *speciale (produse cu aplicarea unor procedee speciale, care conduc la obţinerea de calitaţii complementare).

Vinificaţia în Republica Moldova.Vinul şi clasificarea lui

Întreprinderile vinicole din Republica Moldova.Catalogul companiilor
Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A., renumit pentru labirinturile sale subterane unice şi, în special, pentru vinurile sale excelente, a fost fondat in 1952. Beciurile de la „Cricova” adăpostesc si o remarcabilă colecţie de vinuri – Oenoteca Nationala. Exponate unicale, precum sunt “Ierusalim de Pasti”, licoarea “Ian Beher” (recolta anului 1902), impreuna cu inca 158 de marci din Burgundia, Moselle, Tokaji, Rhein..., formează tezaurul preţios atît al Combinatului, cît şi al Republicii Moldova, cuprinzând actualmente circa 1,3 mln.de sticle.„Cricova” este o întreprindere cu un potenţial de producere imens, fiind declarată „obiect al patrimoniului cultural naţional” si decorată cu cea mai înaltă distincţie de stat – Ordinului Republicii.

Întreprinderile vinicole din Republica Moldova.Catalogul companiilor
Este o istorie turnată in sticlă…

Vinăria Purcari este cea mai veche vinărie din Moldova. Ea a fost fondată în 1827 şi are o moştenire istorică bogată. Vinurile Purcari au început să câştige medalii la numai un an după renaşterea vinăriei. Din 2004 încoace vinurilor Purcari li s-au conferit 29 de medalii şi un Grand Prix la numeroasele competiţii vinicole internaţionale de top. Vinăria Purcari încearcă să cultive aprecierea celor mai rafinate vinuri, in rândul consumatorilor ca: • Chardonnay de Purcari • Sauvignon de Purcari • Pinot Noir de Purcari • Merlot de Purcari • Cabernet Sauvignon de Purcari • Rosu de Purcari • Negru de Purcari • Cagor de Purcari

Întreprinderile vinicole din Republica Moldova.Catalogul companiilor


IS CVC „Milestii Mici” dispune de o colecţie de vinuri, care a marcat o dată şi pentru totdeauna faima si prestigiul întreprinderii pe piaţa internă si pe arena internatională a vinurilor. În luna august a anului 2005 „Colecţia de Aur” Mileştii Mici a fost înregistrată în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cea mai mare colecţie de vinuri din lume. Aici se păstrează vinuri cu o vechime de zeci de ani. Circa 2 mln de butelii de vin se păstrează în colecţie, vinurile comercializîndu-se atât în ţara, cît şi peste hotare.

Întreprinderile vinicole din Republica Moldova.Catalogul companiilor

“VISMOS”S.A
Întreprinderea “Vismos” este una din cea mai mare si veche întreprindere producătoare de vinuri din Republica Moldova specializată în producerea vinurilor spumante,obişnuite de marcă,celebre si cognacuri.

”Vismos”lasă în urmă peste 45 marci de produse care sunt cunoscute nu numai de consumatorii autohtoni dar cît si de cei străini.

Întreprinderile vinicole din Republica Moldova.Catalogul companiilor “LION-GRI”
Fondată în 1997, Lion Gri şi-a creat o reputaţie de invidiat în aspectele calităţii şi inovaţiilor. Astăzi vinăria cultivă 1000 hectare de podgorii. Produce o gamă largă de vinuri rafinate: tinere şi de calitate superioară, spumante clasice, vinuri de desert şi brandy. Crama din satul Ciorescu reprezintă o mândrie deosebită a vinăriei, situată la o adâncime de 25 de metri are o suprafaţă de 50 mii m2.

Despre vinurile moldoveneşti în cifre


Republica Moldova ocupă locul 11 în topul exportatorilor mondiali de vinuri. Exporturile medii de vin ale Moldovei se cifrează la cca 150 milioane litri pe an. Republica Moldova este singurul producător de vin din Europa de Est care a intrat in topul exportatorilor mondiali. Adaptate la piaţa rusă, vinurile moldoveneşti au o concentraţie alcoolică medie de 13%, faţă de media romanească, de 10%. Combinatul de vinuri "Cricova" are un depozit de calcar în care sînt păstrate la temperatură optimă cca 1 milion de sticle de vin, din 600 de sortimente. În localitatea Mileştii Mici din suburbia Chişinăului se află cea mai mare colecţie de vinuri din lume - peste 1,5 milioane sticle - care în 2005 a fost introdusă în Cartea Recordurilor Guinness.

Date referitoare la industria vinicolă
Moldova Margaritar
Cele mai cultivate Soiuri de vita de Vie in RM

Izabella

Muscat

Cardinal

Feteasca Aligote

Lidia

Date referitoare la industria vinicolă

La ora actuală în Republica Moldova sunt cultivate o varietate de soiuri de viţă-de-vie, peste o sută de soiuri, dintre care: soiuri europene – 70%, soiuri caucaziene – 14%, soiuri autohtone – 16%. Structura acestora conform tipurilor tehnologice este reprezentată în diagrama ce urmează: Potrivit estimărilor piaţa mondială a vinului ar putea creşte cu aproape 10 la sută, pînă în anul 2010, mai ales ca urmare a recentelor clasări ale Chinei şi Rusiei în primele 10 ţări consumatoare.

Concluzie:

În Moldova vinul se produce din cele mai stravechi timpuri. Pe parcursul secolelor tradiţiile si-au adâncit rădăcinile, in paralel cu înnoirile, iar Moldova a devenit ceea ce este binecunoscut azi:patria unor vinuri extraordinare. Ajutată de faptul că se află într-o zonă geografică favorabilă fabricării vinurilor de calitate Republica Moldova oferă vinurile alese, rafinate, băuturi care sunt apreciate şi căutate în întreaga lume pentru calităţile lor deosebite, la preţuri accesibile.

Bibliografie:
• • • • • • www.vinmoldova.md www.statistica.md www.cricova.md www.purcari.md www.vinuri-alese.ro www.worldofMoldova.com

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful