SOALAN TEKA-TEKI

PERKUMUHAN DAN PENYAHTINJAAN

SOALAN 1 Melawat Johor singgah di Muar, Ke hulu ke hilir mencari bahan, Tidak ku minta ia keluar Membasahi diriku yang keletihan

SOALAN 2 Tidur malam tersangatlah nyenyak. . Minum air tersangatlah banyak. Memaksanya lagi untuk keluar. Sehingga terlupa memakai seluar.

SOALAN 3 Adik termenung menanggung rahsia. Organ terbesar di badanmu manusia. . Siapalah aku cubalah teka. Selalu terlepas kerana terleka.

di bawah hati. Singgah ke kedai membeli roti. Berbentuk kacang diriku ini. Berada di pinggang. .SOALAN 4 Balik kampung ke pasar tani.

PERKUMUHAN DAN PENYAHTINJAAN MANUSIA 4 ENGLISH .

SISTEM PERKUMUHAN MANUSIA SISTEM PERKUMUHAN? PARU-PARU KULIT GINJAL .

SISTEM PERKUMUHAN? Merupakan satu proses pembuangan bahan yang tidak diingini oleh badan. Sekiranya bahan buangan dalam badan tidak dikumuhkan. Manusia mempunyai TIGA organ perkumuhan: 1) Paru-paru 2) Kulit 3) Ginjal . bahan-bahan tersebut akan membahayakan sel-sel didalam badan.

PA R U -P A R U PARU-PARU di klasifikasikan sebagai organ perkumuhan. . Ini adalah kerana paru-paru membantu menyingkirkan KARBON DIOKSIDA dan AIR daripada badan semasa bernafas.

PARU-PARU Bahan buangan : Karbon dioksida. dan Wap air Cara perkumuhan: Menghembus nafas .

badan kita mengeluarkan AIR dan GARAM MINERAL melalui kulit. .K U L I T Apabila kita berpeluh.

dan Garam Mineral Cara perkumuhan : Berpeluh . Urea.K U L I T Bahan buangan : Air.

GARAM MINERAL dan bahan buangan NITROGEN lain daripada darah. Sisa-sisa tersebut larut didalam air yang berlebihan dan menjadi air kencing yang dikumuhkan didalam ginjal. . Ginjal membuang pelbagai bahan seperti AIR YANG BERLEBIHAN.G I NJA L GINJAL merupakan organ perkumuhan manusia yang penting.

Urea. dan Garam Mineral Cara perkumuhan : Penghasilan air kencing .G I NJA L Bahan buangan : Air.

SISTEM PERNYAHTINJAAN MANUSIA SISTEM PERNYAHTINJ AAN? .

SISTEM PENYAHTINJAAN • Proses mengeluarkan najis daripada badan Najis: sisa makanan yang tidak dicernakan oleh badan • Terbentuk di dalam USUS BESAR .

USUS BESAR PERUT USUS KECIL REKTUM USUS BESAR .

Penyerapan nutrien lemah 4. Kanser kolon .Akibat USUS yang tidak sihat: 1. Mempercepat penuaan 3. Sembelit 2.

KESAN SISTEM PENYAHTINJAAN YANG ROSAK • Kanser kolon adalah kanser yang paling biasa dengan 94.000 kes baru dilaporkan setiap tahun.000 didiagnoskan dengan kanser rectum setiap tahun. Manakala. (National Cancer Registry Malaysia) . sebanyak 37. (The Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Centre at John Hopkins) • Kanser yang menjejaskan kolon dan rectum adalah yang paling kerap berlaku dalam kalangan lelaki Malaysia dan yang ke-3 paling kerap dalam kalangan wanita.

KEPENTINGAN PERKUMUHAN DAN PENYAHTINJAAN MANUSIA .

.

RUMUSAN .

ginjal dan kulit Organ terlibat Peluh. Bahan wap air dan karbon buangan dioksida .Perkumuhan Aspek Pernyahtinjaan Proses pembuangan bahan yang tidak dapat dicernakan oleh badan Usus besar Najis@ tinja Proses pembuangan Definisi bahan kumuh yang tidak diperlukan oleh badan Peparu. air kencing.

urea) Peluh (air. garam mineral. wap air Air kencing (air.PERKUMUHAN Organ Paru-paru Ginjal Kulit Bahan buangan (bahan kumuh) Karbon dioksida. garam mineral. urea) .

PERNYAHTINJAAN Organ Usus besar Bahan buangan Najis (bahan yang tidak dicerna oleh badan) .

Mengapa badan kita perlu berkumuh dan bernyahtinja??? @_@ • Kawal suhu badan • Elakkan bahan bertoksik kekal di dalam badan • Kekalkan jumlah air dalam badan .

Soalan???? .

Terima Kasih ^_^ .Sekian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful