You are on page 1of 49

Disediakan Oleh: Jumaiah Binti Abdul Unit K1

Sistem limfatik adalah rangkaian saluran yang membawa suatu cecair jernih yang dipanggil limfa. Sistem limfa ada di semua bahagian badan kecuali sistem saraf pusat (di tulang belakang).

Sistem imuniti ialah struktur dan proses biologi dalam sesuatu organisma yang bertindak melindungi organisma tersebut daripada serangan penyakit dengan mengenalpasti dan membunuh patogen dan sel tumor.

LIMPA

TIMUS

NODUS LIMPA

ORGAN UTAMA SISTEM LIMFATIK
SUMSUM TULANG SALUR LIMFATIK

organ utama seperti limpa. ini dianggap merupakan salah satu pusat kegiatan pada sistem retikuloendotelium.nodus limfa dan salur limfa. adalah kelenjar tanpa saluran (ductless) yang berhubungan erat dengan sistem sirkulasi dan berfungsi menghancurkan sel darah merah tua.Organ Utama untuk Sistem Limfatik  Sistem limfatik terdiri daripada organ .  Limpa  Organ .

 Menakung darah pada waktu kritikal. .   Menghasilkan sel darah merah yang baru. memusnahkan sel darah merah yang telah tua. terletak di bahagian atas kiri ruang abdomen iaitu dipermukaan perut.  Ia berfungsi memerangkap dan menapis antigen.LIMFA Organ seperti span.

Bahagian berwarna hijau adalah lokasi limfa .

 Cecair limfa mesti melalui nodus limfa sebelum kembali ke dalam sistem peredaran darah.  Mengandungi ‘leukocyte’ (sel darah putih) yang mempunyai fungsi pagositosis. berwarna kelabu-merah jambu (greyish-pink). .  Terletak di sepanjang hentian sistem limfatik.NODUS LIMFA  Bintilan tisu yang berbentuk seperti biji kacang.  Berdiameter 2 hingga 35 mm.

 Nodus limfa merupakan tempat berlakunya pemusnahan agen jangkitan dan toksin. leher. pelvik. axilla (ketiak) dan pangkal paha. dikesan apabila ia menjadi bengkak. limfa biasanya terdapat banyak di bahagian dada.  Nodus  Boleh .

STRUKTUR NODUS LIMFA KAPSUL RUANG² YANG MENGANDUNGI LIMFOID TISU KAPILARI DARAH SALUR EFFERENT LIMFATIK SALUR AFFERENT LIMFATIK .

SALUR LIMFATIK .

o Pembuluh limfa bermula sebagai pleksus halus kapilari yang sangat kecil atau sebagai rongga – rongga limfa dalam tisu sebagai organ. o Terletak dibawah kulit dan selaras dengan kapilari darah. o Ia nipis dan mempunyai sistem injap untuk mengelakkan berlakunya ‘backflow’.o Ia merupakan salur-salur halus yang saling bersambungan dan membentuk struktur seperti jaring. . o Pembuluh limfa yang terkecil atau kapilari limfa lebih besar daripada kapilari darah terdiri daripada hanya selapis endothelium.

.

• Tempat berlaku pembentukkan limfosit. .TIMUS • Sepasang kelenjar yang terletak pada ventral trakea dan atas sedikit dari jantung.

.

SUMSUM TULANG .

Menyaring dan menghancurkan mikroorganisma (MO). Perlindungan jangka panjang terhadap MO dan benda-benda asing yang memasuki tubuh badan.Fungsi Sistem Limfatik Mengumpulkan kelebihan cairan dan protein dari cairan tubuh dan mengembalikannya ke dalam darah. . Mengangkut lemak dari jaringan sekitar usus halus ke darah.

.

menghasilkan timosin. 6. tempat mengembangkan limfosit menjadi limfosit T. 2. Nodus Lilmfatik. Kelenjar timus membentuk antibodi pada bayi baru lahir. menyimpan sel darah merah. 5. Salur Limfatik berfungsi membawa cairan limfa dari kapilari limfatik ke vena di leher yang akan dikembalikan ke salur darah. 3. Kapilari Limfatik yang berfungsi mengumpulkan lebihan cairan interstisial di jaringan. 4. melepaskan darah kedalam tubuh pada bahagian yang kehilangan darah.Komponen Struktural SL 1. Limpa berfungsi menyaring benda-benda asing dari darah. Terdapat sepanjang salur limfatik yang berfungsi untuk menyaring bahan asing dari limfa sebelum masuk ke salur darah. Tonsil berfungsi untuk menghancurkan benda-benda asing yang memasuki saluran penafasan bahagian atas dan sistem pencernaan. . menghasilkan limfosit.

Gambar rajah yang menunjukkan Sistem Limfatik .

SALURAN LIMFATIK .

kapilari limfa mempunyai liang-liang seni yang menjadikan kapilari limfa telap kepada cecair intersis. Kapilari limfa akan bersambung dengan salur yang lebih besar disebut salur limfa. kapilari limfa terdiri daripada satu lapisan sel.  Dinding  Dinding .

.

dada dan ketiak. limfa banyak terdapat di perut. sepanjang salur limfa terdapat nodus limfa pada jarak tertentu. Kapilari limfa berbeza daripada kapilari darah kerana salah satu hujungnya adalah buntu atau tertutup sementara hujung yang satu lagi dihubungkan kepada salur limfa. leher.  Di  Nodus .

 Nodus limfa berfungsi menghasilkan limfosit yang terlibat dalam penghasilan antibodi. sepanjang salur limfa terdapat injap untuk memastikan limfa mengalir dalam satu arah sahaja. intersis berwarna kuning pucat yang meresap masuk ke dalam kapilari limfa dan salur limfa disebut limfa.  Cecair  Di .

kemudian tertutup untuk menghalang pengaliran limfa kebelakang. berasal dari plasma darah yang keluar dari sistem kardiovaskular ke dalam jaringan sekitarnya.  Injap  Limfa . Apabila satu bahagian salur di antara dua injap dipenuhi dengan limfa .dinding salur limfa akan mengecut dan menolak limfa ke hadapan menyebabkan injap terbuka dan limfa mengalir ke dalam bahagian salur limfa yang berikutnya.

 Cairan ini kemudian dikumpulkan oleh sistem limfa melalui proses difusi ke dalam kelenjar limfa dan dikembalikan ke dalam sistem sirkulasi. . Pengaliran limfa di sepanjang salur limfa yang dibantu oleh injap dalam salur limfa.

LIMFOSIT .

 Limfosit adalah sejenis sel darah putih yang terlibat dalam sistem imuniti pada vertebrata. Gambar rajah Limfosit .

 Ada dua kategori besar limfosit. limfosit berbutiran besar (large granular lymphocytes) dan limfosit kecil.  Limfosit dapat menghasilkan antibodi pada kanakkanak dan akan meningkat seiring dengan bertambahnya usia.  Limfosit dihasilkan di sumsum tulang dan hati (pada fetus) dengan bentuk awal yang sama tetapi kemudian berbeza. Limfosit dihasilkan oleh nodus limfa yang terlibat dalam penghasilan antibodi.  Limfosit mempunyai peranan penting dalam sistem pertahanan tubuh. .

TISU LIMPOID .

limpa. mengandungi banyak tisu limpoid.  Limfosit  Tisu limpoid termasuk nodus limfa. tonsil dan adenoids(tisu yang mengembang pada bahagian belakang kerongkong) serta thymus (kelenjar tanpa duktus pada dasar leher. Tisu limpoid merupakan sebahagian daripada sistem keimunan badan yang membantu untuk melindungi badan daripada ancaman bakteria.) .

 Selain  Oleh itu. Tisu dalam bidang perubatan bukan macam sehelai kertas tisu.tisu dalam bidang perubatan tidak semestinya ialah lapisan. itu.  Tisu ini merupakan nama yang digunakan kepada sekumpulan sel yang mempunyai fungsi yang spesifik. sum. .sum tulang juga merupakan salah sejenis tisu.

.SEL IMUNITI Sumsum Tulang:  Menghasilkan sel limfosit B. Thymus: • Menghasilkan sel limfosit T.

.

MEKANISMA PERTAHANAN BADAN BARISAN PERTAHANAN PERTAMA BARISAN PERTAHANAN KEDUA BARISAN PERTAHANAN KETIGA .

.

Organ kulit iaitu hidung.BARISAN PERTAHANAN PERTAMA    Mempunyai halangan fizikal dan kimia yang dapat mencegah patogen daripada masuk ke dalam tubuh. 3. Membran mukus iaitu peluh. Halangan di barisan pertama ini juga dikenali sebagai pertahanan tidak khusus iaitu. . 2. mulut dan salur respirasi. sebum dan asid perut. ianya tidak dapat membezakan patogen daripada patogen yang lain. Terdiri daripada: 1. virus dan parasit. Patogen merupakan mikroorganisma penyakit seperti bakteria. Mekanisme pembekuan darah.

Kulit:      Tebal menghalang patogen masuk. Asid hidroklorik dalam perut dan jus gastrik (berasid) membunuh patogen dalam makanan yang dimakan (mencerna) dan menghalang percambahan mikrob. Enzim lisozim dalam peluh dan sebum di permukaan peluh dapat membunuh mikrob. 2. 1. Sebum yang mengandungi asid laktik yang tinggi boleh menghalang pertumbuhan bakteria dan kulat. pH kulit (3-5) berasid menghalang percambahan mikrob. Lapisan kulit mati juga sentiasa disingkirkan. perut. sistem ini akan bertindak melalui kulit. Perut:  . mata dan mekanisme pembekuan darah.Apabila patogen masuk.

Mata:  Air mata mengandungi enzim lisozim (protein antimikrob) yang menguraikan dan membunuh sesetengah jenis patogen yang memasuki mata. Darah membeku dan mengeras lalu membentuk keruping Keruping tersebut bertindak sebagai penganti kepada kulit (benteng pertama) serta menghalang patogen masuk ke dalam badan. Antibodi dalam serum dapat membunuh bakteria yang memasuki luka. 3.2. Apabila terluka mekanisma bertindak mengumpalkan darah pada tempat luka. Mekanisme pembekuan darah:    .

akan berlaku 2 mekanisma iaitu: >A.BARISAN PERTAHANAN KEDUA   Barisan pertahanan kedua juga merupakan pertahanan tidak khusus.  Proses Fagositosis     perlekatan (benda asing terlekat pada sel-sel fagosit Pseudopodia akan mengelilingi mikrob kemudian membran akan membentuk sac mengelilingi mikrob dan di panggil Vakuol Fagositik ia akan terpisah dari membaran sel memasuki sitoplasma . FAGOSITOSIS/PHAGOCYTOSIS -proses permusnahan dan penelanan mikrob dan bendabenda asing oleh sel fagosit dalam darah. Fagositosis >B. Bakterialisis A. Patogen yang berjaya melepasi kulit @ mukosa.

 .  apabila bercantum ia akan membentuk Phagosom.  dalam Phagosom.selepas itu. ia akan bertemu dengan lysosome yang mengandungi enzim pencernaan dan bahan bakteriosidal. kebanyakkan bakteria akan dimusnahkan  maka terjadilah fagositosis.

Proses fagositosis .

memproses dan menyampaikan antigen kepada limfosit untuk memulakan pembentukan antibodi dan keimunan sel.membersih tubuh dari pelbagai bahan-bahan asing dan sisa. Sel-sel yang ada Kapasiti Fagositosis A) Sel Polimorfonukleus    B) Sel Retikulo C) Agranulocytes ( terdiri dari monocyte) b)BAKTERIALISIS  Pembunuhan bakteria secara lysis * iaitu pembinasaan sel-sel melalui kerosakan @ pemecahan membran plasma Neutrofil Basofil Esinofil .sisa bakteria.  Fungsi Utama Fagositosis .menelan dan membunuh agen-agen jangkitan . virus dan parasit .

BARISAN PERTAHANAN KETIGA  Sistem Imuniti Kebolehan tubuh untuk menentang jangkitan mikrob Spesifik (pertahan yang ada pada seseorang) selepas jangkitan)  Pertahan  antibodi(diperolehi  Pertahanan   spesifik terbahagi kepada 2: keimunan aktif (active immunity) keimunan pasif (passive immunity) .

pembentukan antibodi terjadi secara 1) Semulajadi (naturally acquired active immunity)  diperolehi apabila seseorang itu sembuh daripada jangkitan penyakit. antigen kepada patogen tersebut akan merangsang tindak balas imun. .  Apabila seseorang itu terdedah kepada patogen.A) KEIMUNAN AKTIF >terhasil apabila tubuh menghasilkan antibodi secara aktif >sukar diperolehi dan akan kekal selamanya .  Sistem imuniti akan menghasilkan antibodi sebagai tindak balas kepada antigen.

infeksi secara subklinikal 2) Buatan (artificially acquired active immunity) imuniti yang terhasil melalui imunisasi atau vaksinasi  Contohnya. Diphteria. tetanus. pertussis. seseorang yang menjadi imun kepada virus campak selepas disuntik dengan vaksin campak  Contoh penyakit yang memerlukan suntikan vaksin ialah hepatitis B. poliomyelitis.  Contoh vaksin ialah Salk poliomyelitis vaccine dan Sabbine vaccine  .  Selepas seseorang itu sembuh daripada jangkitan. Contoh : virus chiken pox .penyakit klinikal . badannya telah kebal kepada patogen kerana limfosit kekal di dalam badan.

B)KEIMUNAN PASIF Diperolehi melalui 2 cara iaitu 1) Semulajadi (naturally acquired active immunity)  Diperolehi daripada ibu sama ada melalui susu ibu (colostrum) atau melalui placenta 2) Buatan(artificially acquired active immunity)  melalui suntikan serum yang mengandungi antibodi specifik  Contohnya. serum yang mengandungi spesifik antibodi menentang sesuatu penyakit seperti tetanus dan rabies .

terima kasih… .Sekian.