You are on page 1of 18

UNIVERSITATEA TEHNICA “GHEORGHE ASACHI” FACULTATEA DE MECANICA SPECIALIZAREA SISTEME SI ECHIPAMENTE TERMICE

PROIECT TRANSFER DE CALDURA SI MASA

Profesor coordonator:
POPESCU ARISTOTEL

Studenţi:
LUPU ANA-GEORGIANA MOISII MIHAI MARIUS JITARU-SEL MARIUS ROTARU ALEXANDRU TALMACIU DAN-MARIAN

Energia regenerabila: Sursele de energie regenerabila: Energia solara: Acest concept se referă la energia care este direct produsa prin transferul energiei luminoase radiată de soare .

Panourile solare pentru energia electrica Cantitatea de energia electrică produsă de un panou solar nu este standard. -iazul solar .Tehnologii disponibile pentru exploarea energiei electrice Energie solara experimentala .investitie cu functionare indelungata. .turnul solar ascendent. . -sistemele solare de putere .durabilitate indelungata. Panourile solare pentru energia termica -nu contamineaza mediul. ci depinde de următorii factori: puterea panoului. de evolutia zilelor insorite pentru locatia vizată. .costurile de funcționare sunt zero cat timp este soare indiferent de anotimp .dispozitivele termoelectrice. .

sunt dispozitive care functioneaza pe acelasi principiu ca si morile de vant din antichitate: palele unei elice aduna energia kinetica a vantului pe care o transforma in energie mecanica. Turbina eoliana nu poate genera o cantitate standard de curent electric. ci depinde de viteza vantului. puterea nominala a turbinei si de alti factori. motiv pentru care trebuie asigurata o sursa alternativa de electricitate . Cel mai mare dezavantaj al turbinei eoliene este faptul ca nu se obtine curent cand vantul nu bate sau bate prea slab.Tehnologii disponibile pentru exploatarea energiei eoliene Turbina eoliana .

. care va direcţiona apa într-un canal. Apa sub presiune. În urma construirii barajului pe cursul râului. prin intermediul unei conducte fortate. este folosită pentru punerea în mişcare a unei instalaţii de irigat sau pentru a acţiona alte dispozitive. conducte pentru transportul apei şi clădirea centralei electrice. Roata hidraulica . la rândul ei. o parte din energia mecanică a apei se transformă în energie mecanică. care.pentru amenajarea unei hidrocentrale este necesară construirea unui barajul (stăvilar).Tehnologii disponibile pentru exploatarea energiei hidraulice Hidrocentrala . se formează un lac de acumulare. cade astfel de la o anumită înăltime.principiul de funcţionare a roţii hidraulice constă în transformarea mişcării de translaţie a apei în mişcare de rotaţie a roţii şi axului ei.

care folosesc ca surse de căldura: solul. comerciale. Pompa geotermalareprezintă sisteme de climatizare ale locuințelor. apa din lac/râu/fântână Biomasa reprezinta partea biodegradabila a produselor. rocile. care poate fi utilizată nu numai pentru încăzire. . ci și pentru funcționarea aparaturii electrice și electrocasnice ale locuinței. industriale si reziduurilor agricole. deseurilor urbane. centrala geotermică produce electricitate. Este prima sursa de energie utilizata de om. apa din pânza freatică.spre deosebire de pompa geotermală.Tehnologii disponibile pentru exploatarea energiei geotermale Centrala geotermala. gheizerele cu apă fierbinte sau abur.

PREZENTAREA CASEI SI A CALCULULUI TERMIC Judetul Suceava .

S E V N .

Camera 1 Camera 2 .

Camera 3 Camera 4 .

Camera 3 Fluxul termic cedat prin transmisie corespunzator diferentei de temperatura intre interiorul si exteriorul elementelor de constructie care delimiteaza incaperea este: Qtotal=7485 [w] .

nepoluanta si ecologica. energie electrica gratuita.PANOURI SOLARE FOTOVOLTAICE Panourile solare fotovoltaice capteaza energia solara si o transforma in energie electrica. .

de exemplu un generator de curent pe combustibil.în ceea ce priveşte costurile. .Sisteme fotovoltaice tip insulă Componentele instalației fotovoltaice tip insulă: panouri solare fotovoltaice. regulator de incărcare. .ca şi avantaj se poate aminti faptul. care poate completa necesarul de energie . Avantaje / dezavantaje instalații fotovoltaice tip insulă: . invertor. acumulatori. că veţi fi independenţi de reţeaua de electricitate. când radiaţia solară este foarte redusă– este nevoie de alte surse. în principiu iarna. un astfel de sistem costă aproximativ dublu faţă de un sistem conectat la reţea .nu poate furniza necesarul de energie electrică tot anul.sistemele necesită intreţinere si acumulatori speciali. şi nici de preţul în creştere a electricităţii. nu veţi fi afectat de eventualele întreruperi de curent.

.Incalzire in pardoseala electrica Sistemele electrice de incalzire prin pardoseală aduc mai multe beneficii decât orice altă formă de încălzire traditionala Sistemelele de înălzire electric prin pardoseală sunt instalate în cele mai multe cazuri.Atunci când funţionează. sistemul emite energie termică într-un mod uniform prin pavimentul final.de unde caldura este transmisa la spaţiul care este destinat să se încălzească. imediat inainte de montarea pavimentului final.

Avantaje: -Confort şi flexibilitate -Sigur şi invizibil -Economic şi simplu -Înbunătăţirea calitaţii arerului din interior .

stochează energia termică produsă de panourile solare iar pierderile prin pereţi sunt foarte mici. . 6 atm respectiv 4 atm.Boilerele pentru sisteme solare Avantajele boilerului solar: • • • • • produce apă caldă menajeră prin transferul termic realizat prin intermediul serpentinelor schimbător de căldură. puterea minimă a cazanului este cuprinsă în intervalul 30 – 70 kw. temperatura optimă de acumulare este de 65o C. cuva interioară şi serpentina schimbător de caldură lucrează sub presiune.

Protejaţi mediul înconjurător consumând resursele cu raţiune! NU distrugeţi planeta poluând. ci fiinţa umană Planeta se reface într-o mie de ani. omul NU .

VA MULTUMIM PENTRU ATENTIE !!! .