MARI BERKENALAN DENGAN FROG VLE

Apakah itu projek 1BestariNet? .

000 buah sekolah rendah dan menengah di Malaysia akan dilengkapkan dengan akses internet berkelajuan tinggi 4G dan platform pembelajaran maya yang menyediakan sambungan Internet berkelajuan tinggi serta akses kepada Penyelesaian Pembelajaran Bersepadu. sebanyak 10. sila layari Mengenai Kami. Di bawah projek ini. 1BestariNet adalah projek yang diinisiatifkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dan dilaksanakan dengan kerjasama YTL Communications. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut. .

Apakah maksud Penyelesaian Bersepadu? .

pembelajaran. dengan adanya sambungan Internet (Internet Yes 4G). Untuk keterangan lanjut. yang boleh diakses di sekolah atau di mana juga. kolaborasi dan pentadbiran dijalankan melalui Persekitaran Pembelajaran Maya (Frog VLE) yang berasaskan internet. . sila layari Penyelesaian Bersepadu. sekolah-sekolah akan dilengkapkan dengan penyelesaian bersepadu yang membolehkan pengajaran. Di bawah projek 1BestariNet.

Apakah itu Frog VLE? .

 Bayangkan Persekitaran Pembelajaran Maya Frog (Frog VLE) sebagai intranet. ujian dan markah secara maya. sementara para pelajar boleh menghantar kerja rumah mereka dan menyemak markah yang diperolehi melalui Frog VLE. semuanya dalam di bawah satu bumbung. . Ibu bapa pula boleh berkomunikasi dengan guru-guru dan pihak pentadbir sekolah boleh menyusun kalendar sekolah dan memaparkan notis melalui Internet. bilik darjah online dan ruang sosial untuk sekolah. pada bila-bila masa dengan adanya sambungan Internet. Sebagai contoh. Frog VLE boleh diakses di mana jua. guru-guru boleh memberi tugasan. Ia adalah sistem pembelajaran berasaskan laman web yang menyerupai pendidikan dunia sebenar dengan menyatukan konsep pendidikan konvensional.

Kenapa perlu menggunakan Frog? .

selain direka khas untuk pengguna. untuk memajukan lagi teknik pengajaran dan pembelajaran. penekanan turut diberi kepada usaha untuk melengkapkan dan membimbing sekolah-sekolah tentang penggunaan Frog sebagai satu peralatan yang boleh menambah-baik sekolah secara keseluruhannya. Dibangunkan di United Kingdom dengan rekod pencapaian selama 13 tahun. Frog VLE adalah platform pembelajaran maya yang telah memenangi anugerah dan mudah digunakan. Selain teknologi. Frog memfokuskan kepada usaha untuk memudahkan kehidupan guru dan pelajar sekaligus untuk mempertingkatkan teknik pengajaran dan pembelajaran. penyedia penyelesaian Frog VLE.Ketahui lebih lanjut bagaimana Frog boleh mempertingkatkan pembelajaran dengan menonton video-video ini! . FrogAsia. Sebagai tambahan. turut bekerjasama rapat dengan golongan pendidik tempatan dan organisasi-organisasi pendidikan untuk membekalkan sistem pembelajaran bertaraf dunia yang releven dengan rantau Asia. Frog VLE juga disepadukan dengan rakan kandungan dan alat pendidikan lain yang berkuasa. termasuklah Google Apps untuk Pendidikan dan Khan Academy.

Bagaimanakah saya boleh mengakses Frog VLE? .

Setiap sekolah mempunyai URL yang tersendiri untuk tujuan log masuk. sila klik di sini. . ID Yes 1BestariNet untuk daftar masuk tunggal akan membolehkan anda untuk mengakses Frog VLE. Untuk mendapatkan alamat VLE sekolah anda.

Bagaimanakah Frog VLE mempertingkatkan pengajaran dan pembelajaran? .

pembelajaran boleh dilaksanakan pada bila-bila masa.    . beg sekolah yang berat bakal menjadi sejarah. Belajar di luar sempadan: Oleh kerana Frog adalah berasaskan awan (cloud-based). disebabkan pelajar boleh melakukan penyimpanan awan. di mana jua. Frog VLE dibina dengan mengutamakan penggunanya. Menjimatkan masa dan usaha:Frog memberikan guru alatan yang mudah untuk melaksanakan tugas seperti merancang pengajaran. Malah. Hubung dan kolaborasi: Frog VLE juga menghubungkan para pendidik di seluruh negara bagi membolehkan mereka berkolaborasi serta berkongsi sumber dan idea. menandakan tugasan dan menguruskan kalendar akademik. Sasarannya adalah untuk melahirkan rakyat Malaysia yang berkuasa ke atas pemilikan pendidikan mereka serta bersedia bersaing dalam ekonomi global yang berasaskan pengetahuan.

dengan hanya beberapa klik mudah. untuk memajukan lagi teknik pengajaran dan pembelajaran. Platform pembelajaran yang terbukti: Frog mempunyai rekod pencapaian selama 13 tahun dan digunakan di lebih 700 buah sekolah di United Kingdom dan di seluruh dunia. imej. termasuklah Google Apps untuk Pendidikan dan Khan Academy. Sebagai tambahan. tanpa perlunya kepakaran teknikal.  . Frog VLE turut disepadukan dengan rakan kandungan dan alat pendidikan lain yang berkuasa. Ini membolehkan guru menghasilkan sumber-sumber pengajaran yang menarik dan menambat perhatian bagi memenuhi gaya pembelajaran berbeza. sumber pendidikan) dan menjadikannya sebagai satu laman web. Menarik dan Menambat Perhatian: Sistem Frog yang mudah digunakan membolehkan guru dan pelajar mencari kandungan pendidikan di internet (video.

Bagaimanakah guru dan pelajar diberi sokongan sepanjang pelaksanaan projek 1BestariNet? .

Lebih daripada itu. Di Laman Komuniti Frog. Mereka juga boleh mencari kumpulan berdasarkan subjek yang diminati. . guru-guru boleh mendapatkan idea-idea baru serta berkongsi amalan terbaik dan cerita-cerita kejayaan dengan bersambung dengan para pendidik lain di seluruh negara. atau membuat kumpulan sendiri. menjemput guru-guru lain untuk menyertai kumpulan. buku panduan latihan serta buku panduan pengguna yang dapat membantu mereka memahirkan diri dengan kemahiran baru Frog. menghantar mesej dan terlibat dalam forum. blog. Laman Komuniti Frog turut menyediakan sumber dan material lain sebagai cabaran dan inspirasi untuk golongan pendidik. Laman Komuniti Frog dalam Frog VLE adalah satu ruang yang disediakan untuk memberi sokongan kepada guruguru melalui penyediaan tutorial video.

satu bahagian dalam The Pond yang memberi ruang untuk para pelajar mengemukakan pendapat mereka. melayari pautan pendidikan.Tidak setakat itu. serta mengetahui tentang perkembangan Juara Pelajar Lain di Wall of Fame. The Pond juga adalah ruangan untuk pelajar menyertai pertandingan. permainan dan tip-tip. video. The Pond adalah portal pelajar yang boleh diakses melalui Frog VLE dan ia menyediakan sumber-sumber yang boleh dipelajari oleh Frog Student Champions dan membantu mereka untuk memacu penggunaan Frog VLE di kalangan sesama pelajar. para pelajar boleh bersambung dengan rakan sebaya serta berkongsi idea dan menyatakannya di dalam The Voice. Sebagai tambahan. .

Adakah ibu bapa akan diberi akses Frog VLE? .

Dengan ID log masuk mereka. Ibu bapa akan diberi ID Yes 1BestariNet untuk mengakses Dashboard ibu bapa dalam Frog VLE. acara sekolah. mengakses laporan PIBG. butiran perhubungan sekolah serta memuat turun borang-borang penting dan dokumen. . ibu bapa boleh mengikuti aktiviti anak-anak mereka di sekolah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful