KENAPA PSV?

terpaksa dan dipaksa  tiada pilihan. Guru tetapkan kelas mengikut pakej  tak kisah… apa-apa jelah..  minat  berbakat  cita-cita  nak tambah A dalam sijil SPM

Pendidikan Seni Visual SPM

Kertas 1 - teori – 50soalan- 1jam 15minit

Kertas 2 – Seni Halus – 6soalan – 3 jam (pilih satu)  Kertas 3 – Kerja Kursus – 3 bulan

Teknik Menjawab Soalan
KERTAS 2 (SENI HALUS) PENDIDIKAN SENI VISUAL SPM

Kelebihan Kertas 2 (Seni Halus)PSV
 

Soalan bocor Sekurang-kurangnya seminggu sebelum peperiksaan, soalan diedarkan. Langkah yang perlu diambil: 1. Pilih soalan. Tentukan perkara/objek/suasana yang ada dalam soalan 2. Cari gambar-gambar objek berkaitan soalan dari internet, majalah/suratkhabar, buku cerita dll. 3. tiru gambar-gambar tersebut dan olah semula dari segi saiz dan rekaletaknya dalam kertas lukisan supaya menjadi gubahan yang menarik.

Hasil Gubahan Catan terbahagi kepada Ruang Dalam dan Ruang Cetek :
Contoh Ruang Dalam

Ruang Dalam dalam catan dihasilkan apabila pelajar menjawab soalan berkaitan pemandangan atau objek/aktiviti berlaku di luar bangunan/rumah.

Hasil Gubahan Catan terbahagi kepada Ruang Dalam dan Ruang Cetek :
Contoh Ruang Cetek Ruang Cetek terhasil apabila catan/lukisan menggambarkan objek atau suasana di dalam bilik atau sesuatu bangunan.
BENTUK Beri penekanan kepada bentuk objek semasa mewarna dengan memasukkan kesan cahaya dan bayang.

Contoh Gubahan Catan
Soalan: Suasana pada waktu pagi. Ayam-ayam keluar dari reban Soalan: Suasana pada waktu pagi. Ayam-ayam keluar dari reban mencari makanan. Seekor ayam jantan berada jauh ari kumpulan mencari makanan. Seekor ayam jantan berada jauh dari kumpulan ayam yang lain. Gambarkan suasana tersebut dengan penekanan ayam yang lain. Gambarkan suasana tersebut dengan penekanan terhadap ruang lanskap dan jalinan pada ayam jantan. terhadap ruang lanskap dan jalinan pada ayam jantan.

Gambar dari clip art

Contoh Gubahan Catan

Contoh Gubahan Catan
RUANG DALAM Terbahagi kpd Ruang Depan, Ruang Tengah, Ruang Belakang. PERSPEKTIF WARNA Warna objek hadapan lebih terang dan beransur kabur pada latar belakang. PERSPEKTIF Garisan perspektif dapat menjelaskan ruang dengan lebih berkesan

Objek hadapan lebih besar dan terperinci jalinannya. Penekanan kpd unsur bentuk melalui kesan cahaya dan bayang.

Contoh Soalan

Sebuah rumah batu yang usang dan terbiar serta sebahagiannya dilitupi oleh tumbuhan. Kelihatan di sekeliling pokok-pokok besar yang tumbuh meliar. Gambarkan suasana ini.

Contoh Soalan
1. Anda telah tersesat di dalam sebuah hutan cendawan raksasa. Kelihatan beberapa ekor binatang yang aneh sedang berkeliaran . Gambarkan situasi ini. 2. Sebuah titi kayu merentangi anak sungai di sebuah desa. Di hujung titi kelihatan dua orang kanak-kanak sedang leka memancing ikan. Gambarkan pemandangan ini dengan memberi penekanan kepada ruang, bentuk dan jalinan objek.

Kertas 2 (Seni Halus)PSV

Amaran Keras

JANGAN HANYA MENGGUNAKAN IMAGINASI SEMATA-MATA! (KECUALI ANDA MEMANG ‘TERROR’)

TERIMA KASIH KERANA MEMBERI PERHATIAN. SELAMAT MAJU JAYA.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.