BIOETICA

“o provocare”. “o preocupare” la nivel mondial • Problematica bioeticii: . medicale prin impactul lor asupra devenirii societăţii umane .• Bioetica este o “atitudine”.judecăţi de valoare morală .reflecţii asupra posibilităţilor şi oportunităţilor oferite de metodele şi tehnicile biologice.

.ETICA.exprimă tendinţa omului către valorile morale • Bioetica .exprimă comandamentele societăţii care a elaborat-o . gândirii.răspunsurile nu sunt definitive. BIOETICA • Etica . fiind în concordanţă cu nivelul de dezvoltare al ştiinţei.. organizării şi scopurilor sociale la momentul respectiv ...reprezintă studiul impactului etic al marilor descoperiri ale ştiinţelor naturii(medicină...acoperă întrega viaţă –fecundarea. . genetică) .moartea .este “un câmp de reflexie” în care se caută permanent răspunsuri la zbuciumatele şi/sau tragicele întrebări pe care le generează procesul neîntrerupt al ştiinţei .reprezintă ştiinţa normelor morale . naşterea...se compune din numeroase întrebări care au sau nu răspunsuri . moralei.....

medicaţie având în vedere că există conştiinţa faptului că prin aceste acţiuni moartea pacientului va surveni cu certitudine  Euthanasia voluntară – voinţa unui pacient de a-şi scurta voluntar viaţa aflată sub incidenţa unei suferunţe insuportabile .SUBIECTELE CENTRALE ALE BIOETICII  EUTHANASIA Definiţie: “moatea asistată”. când şansele de supravieţuire sunt epuizate. .În 1993 s-a legalizat în Olanda. iar suferinţele bolnavului sunt insuportabile .opunere din parte religioasă – viaţa nu poate fi întreruptă prin intervenţia directă a omului  Euthanasia activă – induce moartea unei persoane în suferinţă intensă şi pentru care nu mai există nici o speranţă de resuscitare  Euthanasia pasivă – sistarea deliberată a furnizării de echipament.

REFUZUL DE TRANSFUZII SANGUINE ŞI DE TRANSPLANT DE ORGANE   Apartenenţii unor confesiuni religioase refuză aceste intervenţii Există o incompatibilitate între viziunile asupra vieţii şi finalităţii ei ale medicinei şi ale unor astfel de doctrine religioase .

chiar ilegitim. prin aportul tehnologiilor de manipulare genetică În cercetări pe animale: există mai multe clone de succes(urmaşii celebrei oi Dolly) Mulţi cercetători aşteaptă momentul . pentru a putea lucra la tehnologia revoluţionară a clonării umane Clonarea umană este interzisă!!! .CLONAREA     Reprezintă reproducerea fiinţelor vii.

REACŢIA SOCIETĂŢII-COMUNITĂŢILOR FAŢĂ DE CEI INFESTAŢI CU HIV     SUA – au apărut cerinţe vehemente de izolare a seropozitivilor(alungaţi din cartier) Finlanda – o familie cu 3 copii (infestaţi cu produse sanguine)au fost alungaţi şi casa lor a fost incendiată Malyazia – un băiat de 7 ani este exclus din şcoală Este o replică contemporană asemănătoare locuitorilor cetăţilor medievale faţă de ciumă. buba neagră .

CONCEPŢIA UMANĂ       Sterilitate – imposibilitatea de a obţine o sarcină Infertilitate – incapacitatea de a duce o sarcină până la termen Fiecare om are dreptul biologic de avea copii!!! Fertilizare în vitro – fecundare în afara organismului apoi implant în uter Primul copil conceput în laborator s-a născut în 1978 Azi sunt în jur de 11000 fiinţe umane astfel concepute .

datoria sa este conservarea vieţii. ca valoare primordială din punctul de vedere al bolnavului.aceste valori au o doză de relativitate în funcţie de valorile lor personale la un anumit moment al vieţii .medicul alege cel mai bun tratament pe care îl consideră eficace din punctul de vedere al bolnavului – doreşte să se recunoască propriile dorinţe Pincipiul legat de starea de bine al bonavului din punct de vedere medical.PRINCIPII ETICE ÎNTÂLNITE ÎN BIOETICĂ     - Principiul autonomiei în luarea deciziilor din punct de vedere medical.avantajele trebuie să fie mai mari decât suferinţa Principiul relativităţii daunelor din punct de vedere medical.se traduce prin echivalenţa.evitarea daunelor din punctul de vedere al bolnavului. unde rezultatul este important Principiul relativităţii “conservării vieţii” din punct de vedere medical.medicul trebuie să urmărească beneficiul bolnavului din punctul de vedere al bolnavului.

RĂSPUNSURI      Ştiinţele şi tehnologiile au un ritm mai rapid de dezvoltare. Care sunt limitele??? Până unde poate merge tehnologia în modificarea raporturilor vieţii umane cu ceea ce consideră legea naturală a Creaţiei??? În jurul acestor (unor asemenea)întrebări s-a dezvoltat aria de preocupări ale bioeticii !!! . Societatea umană trebuie să-şi revizuiască din ce în ce mai des principiile etice.ÎNTREBĂRI .

.  .a apela la specialişti.a se consilia.IMPORTANŢĂ Cunoştinţele despre bioetică pregătesc oamenii pentru: . să poată lua o decizie corectă în spiritul respectului pentru propria viaţă şi a celorlalţi. .a analiza.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful