You are on page 1of 11

Hal itu tidak diesenangi Cikgu Harun kerana terpaksa menegur Ahmad setiap kali bermulanya sesi pembelajaran Kemarahan Cikgu Harun sudah sampai kemuncak apabila Ahmad tidak menukar pakaian waktu bersenam di sekolah.    Cikgu Harun menerima hadiah daripada anak muridnya menjelang hari guru setiap tahun Pemberian itu telah mengingatkannya kepada peristiwa yang telah berlaku hampir 3 dekad lalu sewaktu beliau menjadi pendidik di kawasan pedalaman. Cikgu Harun telah mendenda Ahmad dengan menyuruh Ahmad memakai kelopak jantung pisang sebagai kasut. . Kemiskinan menyebabkan Ahmad tidak mampu untuk membeli kasut sekolah dan hanya berkaki ayam ke sekolah. Ahmad merupakan pelajar miskin yang tinggal bersama-sama dengan ibunya.

Cikgu Harun berasa sedih dan membelikan Ahmad sepasang kasut dan pakaian baharu untuk ke sekolah.     Ahmad tidak dibenarkan membuka kelopak jantung pisang itu sehingga dia membeli kasut baharu. Ahmad berjaya menjadi pengurus besar di sebuah syarukat pengeluar kasut terkemuka di bandar. Perkara ini membimbangkan Cikgu Harun. Akhirnya. Ahmad berasa malu terhadap kawan-kawannya. Cikgu Harun telah pergi ke rumah Ahmad dan berjumpa dengannya. Cikgu Harun terkejut kerana Ahmad tidak membuka kasut kelopak jantung itu kerana tidak mempunyai duit untuk membeli kasut baharu. Oleh itu. . dia tidak hadir ke sekolah selama seminggu.

Kepentingan kasut terhadap kehidupan. Ketabahan seorang pelajar miskin dalam menghadapi dugaan hidup PERSOALAN     Patuh kepada arahan guru. Bertanggungjawab terhadap perbuatan yang dilakukan. . Berkorban untuk kejayaan individu lain.

Seorang yang tidak sabar Seoang yang tergopoh-gapah dalam membuat keputusan . Seorang guru yang pemarah. beliau bukanlah seorang yang garang.WATAK UTAMA CIKGU HARUN     Seorang bekas pendidik yang pernah berkhidmat di pedalaman.

WATAK SAMPINGAN Ahmad       Murid darjah 3 Tinggal di kawasan pedalaman bersama-sama dengan ibunya Seorang pelajar yang miskin Seorang pelajar yang tabah Seorang yang mengenang budi Seorang yang cekal .

Pada waktu pagi Pada waktu petang Pada zaman yang sudah maju Latar Tempat    Di dalam kelas Di padang Di rumah ahmad .Latar Masa     Mengambil masa yang panjang. Hampir beberapa minggu.

Masyarakat yang patuh kepada arahan guru Masyarakat yang mengenang jasa guru Sudut Pandangan Pengarang menggunakan sudut pandangan orang ketiga dalam cerpen ini.Latar Mayarakat    Masyarakat yang hidup dalam kemiskinan. .

Simile Terasa ketika itu kakinya macam kaki gajah yang untut dan tidak cantik Personafikasi Cikgu Harun tidak menyangka bahawa tindakannya telah menyentuh perasaan muridnya. Peribahasa    Ahmad pun datang terkebil-kebil Ahmad seperti lurus bendul Tertunduk-tunduk seperti ayam kalah menyabung .

    Kepatuhan Kasih sayang Pengorbanan Ketabahan .

Kita mestilah menyelidik sesuatu perkara sebelum membuat keputusan.     Kita perlulah sentiasa patuh kepada arahan guru. . Kita mestilah sentiasa memakai kasut agar dapat menjaga kebersihan diri. Kita hendaklah bertanggungjawab terhadap perbuatan yang telah dilakukan. Kita mestilah tabah dan menerima segala takdir yang menimpa kita serta menganggapnya sebagai ujian daripada tuhan kepada hambanya.