You are on page 1of 14

Animalele pe cale de dipariie sunt anumite specii de animale care tind s dispar n urmtorii 10-20 de ani.

Multe animale, in special cele de talie mare, sunt periclitate din cauza activitatilor umane si, padoxal, supravietuirea lor depinde exclusiv de oameni.

Peste 380.000de specii de plante de pe Glob sunt clasificate ca fiind pe cale de disparitie.Alte cateva mii de speciii ajung in pragul disparitiei in fiecare an inainte ca biologii sa le poataidentifica,pierzndu-se astfel posibile plante cu proprieti medicinale.

CAUZE :
Animale -Poluarea ; -Defriarea excesiv ; - Distrugerea ariilor protejate prin braconaj ; Plante

- Distrugerea habitatelor ;
- Exploatarea comercial ; - Poluarea.

- Omul si activitatile acestuia ;


- Bolile .

Exemple de animale pe cale de disparitie

Maimuta paianjen
Maimutele paianjen nu sunt foarte raspandite pe Glob. Ele se intalnesc numai in sudul Mexicului si in regiunile tropicale din America Centrala si de Sud. Ea este cunoscuta pentru abilitatea de a-si folosi coada ca un extra-membru. Este considerata specie periclitata, din cauza faptului ca populatia lor continua sa scada.

Balena dreapta
Este clasificata ca specie in pericol, din cauza populatiei mici, estimate la mai putin de 250 de exemplare adulte si inregistrand o rata de diminuare de 20%, in ultimele doua generatii. In trecut, balena dreapta a fost cea mai vanata balena, dar acum este protejata de lege.

Linxul iberian
Linxul iberian, cunoscut si ca rasul spaniol, face parte din familia felinelor si este pe cale de disparitie. Odinioara intalniti pe portiuni extinse ale Peninsulei Iberice, lincsii siberieni mai poti fi intalniti astazi doar in Andaluzia, Spania. Motivul principal pentru care aceste feline sunt pe cale de disparitie il reprezinta distrugerea habitatului natural. In prezent, se estimeaza ca declinul populatiei de lincsi va fi de cel putin 20%, in urmatoarele doua generatii.

Armadillo gigant
Armadillo gigant se afla in pericol de disparitie, din cauza vanatorii excesive si pierderii habitatului, ca urmare a dezvoltarii agriculturii si asezarilor umane. El se mai gaseste in America de Sud, la sud de Anzi, din nord-vestul Venezuelei pana in nord-estul Argentinei. Armadillo gigant este un animal nocturn, puternic, care sapa foarte repede.

Exemple de plante pe cale de disparitie

Koki'o

Copacul descoperit in 1860, in Hawaii, a fost considerat disparut din 1950. Dupa 20 de ani, a fost gasit un singur exemplar, distrus apoi intr-un incendiu in anul 1978. Cu toate astea, s-a reusit salvarea unei ramuri, altoita apoi in 23 de copaci diferitti, iar planta a reusit sa se adapteze.

Floarea de ciocolata
Aceasta floare este de un maron inchis, este originara din Mexic, iar vara emite un puternic parfum de vanilie.

Floarea de colt
Floarea de col,numit i Floarea reginei este una din plantele aflate pe cale de dispariie. Floarea reginei poate fi ntlnit n Muntii Maramuresului i Muntii Rodnei,Muntii Bucegi,Fagaras, Cozia i Retezat. n afara spaiului romnesc, floarea reginei nfrumuseeaz zone din Alpi, Balcani, Carpai, Pirinei, dar i din Asia Central i de Est.

Liana de jad

Liana de jad uimeste in primul rand prin culoarea sa, un turcoaz spectaculos, foarte rar intalnit in natura. Habitatul sau natural este in Filipine, insa floarea se gaseste foarte greu, fiind amenintata de defrisarile locale.