You are on page 1of 14

Abuz de poziie dominant Controlul preurilor

Bucur Victoria Florentina Margineanu Stefania Simona Stoican Andra Bianca

Cadrul legal:

Art. 82 din Tratatul Uniunii Europene; Legea concurentei nr. 21/ 1996. Art. 82 interzice numai abuzul de poziie dominant, nu doar simpla sa existen.

Practicile comerciale incriminate in cazul unei firme care deine poziie dominant privesc comportamentul abuziv prin dou categorii de practici :

de excludere: practicarea preturilor de ruinare prin stabilirea unor preturi sub propriile costuri sau cu profit foarte mic in scopul inlaturarii concurentilor, discriminarea prin pret; de exploatare: impunerea, in mod direct sau indirect, a preturilor de vanzare sau de cumparare; preturi de constrangere, excesive sau discriminatorii.

Piaa relevant se poate defini pornind de la doi principali determinani:


Piaa produsului; Piaa geografic.

Studiu de caz Prile implicate

S.C. COST S.A. Trgovite (n prezent SC Mechel Trgovite SA) -sediul social os. Geti nr. 11, Trgovite, jud. Dmbovia -numrul de nregistrare la Registrul Comerului J15/284/1991 -codul unic de nregistrare (CUI) 913720 -obiect de activitate: producerea, comercializarea de otel carbon si oeluri speciale (aliate i nalt aliate) pentru scule, bare, blocuri, semifabricate forjate, profile laminate i bare trase, band i tabl pentru industria electrotehnic, precum i alte activiti de cercetare, proiectare i prestri servicii

Prile implicate

S.C. PCC STEROM S.A. Cmpina (n prezent SC Cameron Romnia SA) -sediul social in Campina, Str. B. P. Hadeu, nr. 1, jud Prahova -numrul de nregistrare la Registrul Comerului J40/385/1994 -codul unic de nregistrare (CUI) 1323964 -obiectul de activitate: producerea i comercializarea de prjini de pompare folosite la sondele de extracie a petrolului

STEROM cumpr de la COST produse din oel de tipul bare laminate i bare laminate trase, pe care le folosete la fabricarea de prjini de pompare utilizate la sondele de extracie a petrolului.

Faptele susinute n plngere

12 febr. 2004 STEROM a depus o plangere mpotriva COST privind un posibil abuz de poziie dominant prin nclcarea art.6, lit.a),d) i f) din Legea Concurenei nr.21/1996 STEROM semnaleaz urmtoarele fapte: - COST impune preurile de vnzare, refuznd negocierea (art. 6 lit. a); - n contractul propus de COST, clauzele privind penalitile de ntrziere i daunele-interese n ndeplinirea obligaiilor contractuale sunt impuse numai n sarcina cumprtorului, respectiv STEROM (art. 6 lit. a); - COST impune o clauz prin care STEROM este obligat s livreze vnztorului toate deeurile feroase rezultate n procesul tehnologic, n proporie de minim (...) din produsele cumprate (art. 6 lit. d); - COST exploateaz starea de dependen a STEROM, fiind singurul furnizor de bare din oel aliat obinute prin tragere la rece, folosite la fabricarea prjinilor de pompare (art. 6 lit. f).

Piaa relevant

Piaa produsului: piaa barelor din oel aliat obinute prin tragere la rece Piaa geografic: teritoriul Romniei

Evaluarea posibilului abuz de poziie dominant


COST este singurul productor de bare din oel aliat obinute prin tragere la rece, de pe teritoriul Romniei.

STEROM este singurul client al lui COST pentru acest produs.


Este aadar un monopol contracarat de monopson (un singur productor, un singur beneficiar), ceea ce nseamn c ambele ntreprinderi au posibilitatea de a negocia de pe poziii egale.

Posibila nclcare a prevederilor art. 6 lit. a) din lege prin impunerea preurilor de vnzare de ctre COST

25 febr. 2004 majorarea preurilor de ctre COST att pentru STEROM, ct i pentru ali beneficiari.
Pe piaa otelului, nceputul anului 2004 s-a manifestat printr-o cretere spectaculoas a preurilor de achiziie la fier vechi, precum i la alte materii prime, materiale, energie electric, gaze naturale. Studiul arat c majorarea preurilor impus de COST este mai mic dect majorarea costului total de producie suportat de COST. Majorrile de pre propuse de COST sunt justificate.

Posibila nclcare a prevederilor art. 6 lit. d) prin condiionarea, de ctre COST, a ncheierii contractului prin impunerea unor clauze stipulnd prestaii suplimentare care nu au legtur cu obiectul contractului

COST impune o clauz prin care STEROM este obligat s livreze vnztorului toate deeurile feroase rezultate n procesul tehnologic, n proporie de minim (...) din produsele cumprate.

Aceast clauz se regsete n toate contractele ncheiate de COST i beneficiarii si.

Posibila nclcare a prevederilor art. 6 lit. f) din lege, prin exploatarea, de ctre COST, a strii de dependen n care se afl STEROM

STEROM se afl n stare de dependen fa de COST, acesta fiind singurul furnizor de bare din oel obinute prin tragere le rece, folosite la realizarea prjinilor de pompare. STEROM fiind unicul client al COST pe aceast pia, exist o relaie de interdependen ntre cele dou societi.

Nu se poate vorbi de o exploatare a strii de dependen n care s-ar afla STEROM, att timp ct preurile de vnzare ale barelor din oel obinute prin tragere la rece, sunt negociate de pri.

Concluzii

Majorrile de pre propuse de COST ctre Sterom sunt justificate de majorarea costului de producie. n contractul cadru pe care COST l negociaz cu beneficiarii si exist o clauz care prevede livrarea deeurilor feroase rezultate n urma procesului tehnologic. Referitor la exploatarea strii de dependen semnalat n plngerea STEROM, situaia real este de fapt o interdependen n care se afl cele dou societi.

Concluzii

n cadrul investigaiei nu s-au identificat elemente care s conduc la concluzia c S.C. COST TRGOVITE S.A. ar fi abuzat de poziia sa dominant pe piaa barelor trase din oel aliat prin impunerea preurilor de vnzare, a unor prestaii suplimentare care nu au legtur cu obiectul contractului sau prin exploatarea strii de dependen economic, care s justifice impunerea de msuri sau sanciuni de ctre Consiliul Concurenei.