Abuz de poziţie dominantă Controlul preţurilor

Bucur Victoria Florentina Margineanu Stefania Simona Stoican Andra Bianca

. 21/ 1996. Legea concurentei nr. 82 din Tratatul Uniunii Europene.Cadrul legal:   Art. Art. 82 interzice numai abuzul de poziţie dominantă. nu doar simpla sa existenţă.

. a preturilor de vanzare sau de cumparare. in mod direct sau indirect. de exploatare: impunerea. discriminarea prin pret. excesive sau discriminatorii.Practicile comerciale incriminate in cazul unei firme care deţine poziţie dominantă privesc comportamentul abuziv prin două categorii de practici :   de excludere: practicarea preturilor de ruinare prin stabilirea unor preturi sub propriile costuri sau cu profit foarte mic in scopul inlaturarii concurentilor. preturi de constrangere.

.Piaţa relevantă se poate defini pornind de la doi principali determinanţi:   Piaţa produsului. Piaţa geografică.

jud.Studiu de caz Părţile implicate  S. proiectare şi prestări servicii . semifabricate forjate. Târgovişte (în prezent SC Mechel Târgovişte SA) -sediul social Şos.C. bandă şi tablă pentru industria electrotehnică. Târgovişte. precum şi alte activităţi de cercetare. Găeşti nr. profile laminate şi bare trase. 11. blocuri. COST S. comercializarea de otel carbon si oţeluri speciale (aliate şi înalt aliate) pentru scule. bare.A. Dâmboviţa -numărul de înregistrare la Registrul Comerţului J15/284/1991 -codul unic de înregistrare (CUI) 913720 -obiect de activitate: producerea.

C. 1. . PCC STEROM S. Str. nr.A. pe care le foloseşte la fabricarea de prăjini de pompare utilizate la sondele de extracţie a petrolului. Haşdeu. Câmpina (în prezent SC Cameron România SA) -sediul social in Campina. P.Părţile implicate  S. jud Prahova -numărul de înregistrare la Registrul Comerţului J40/385/1994 -codul unic de înregistrare (CUI) 1323964 -obiectul de activitate: producerea şi comercializarea de prăjini de pompare folosite la sondele de extracţie a petrolului STEROM cumpără de la COST produse din oţel de tipul bare laminate şi bare laminate trase. B.

Faptele susţinute în plângere  12 febr. respectiv STEROM (art. a).) din produsele cumpărate” (art..a). clauzele privind penalităţile de întârziere şi daunele-interese în îndeplinirea obligaţiilor contractuale sunt impuse numai în sarcina cumpărătorului. .. lit. fiind singurul furnizor de bare din oţel aliat obţinute prin tragere la rece. f). 2004 STEROM a depus o plangere împotriva COST privind un posibil abuz de poziţie dominantă prin încălcarea art.21/1996 STEROM semnalează următoarele fapte: .COST impune o clauză prin care STEROM este obligată să livreze vânzătorului „toate deşeurile feroase rezultate în procesul tehnologic.d) şi f) din Legea Concurenţei nr. . 6 lit.în contractul propus de COST. 6 lit.COST impune preţurile de vânzare. . d). 6 lit.COST exploatează starea de dependenţă a STEROM. refuzând negocierea (art. 6 lit.6. . folosite la fabricarea prăjinilor de pompare (art. a). în proporţie de minim (.

Piaţa relevantă   Piaţa produsului: piaţa barelor din oţel aliat obţinute prin tragere la rece Piaţa geografică: teritoriul României .

de pe teritoriul României. ceea ce înseamnă că ambele întreprinderi au posibilitatea de a negocia de pe poziţii egale.Evaluarea posibilului abuz de poziţie dominantă COST este singurul producător de bare din oţel aliat obţinute prin tragere la rece. . un singur beneficiar). STEROM este singurul client al lui COST pentru acest produs. Este aşadar un monopol contracarat de monopson (un singur producător.

precum şi la alte materii prime. 6 lit. gaze naturale. materiale. Pe piaţa otelului. Majorările de preţ propuse de COST sunt justificate. energie electrică. începutul anului 2004 s-a manifestat printr-o creştere spectaculoasă a preţurilor de achiziţie la fier vechi. cât şi pentru alţi beneficiari. a) din lege prin impunerea preţurilor de vânzare de către COST 25 febr. 2004 majorarea preţurilor de către COST atât pentru STEROM.Posibila încălcare a prevederilor art. . Studiul arată că majorarea preţurilor impusă de COST este mai mică decât majorarea costului total de producţie suportat de COST.

Această clauză se regăseşte în toate contractele încheiate de COST şi beneficiarii săi. d) prin condiţionarea.) din produsele cumpărate”.Posibila încălcare a prevederilor art. a încheierii contractului prin impunerea unor clauze stipulând prestaţii suplimentare care nu au legătură cu obiectul contractului  COST impune o clauză prin care STEROM este obligată să livreze vânzătorului „toate deşeurile feroase rezultate în procesul tehnologic. 6 lit. de către COST.. . în proporţie de minim (..

Posibila încălcare a prevederilor art. Nu se poate vorbi de o exploatare a stării de dependenţă în care s-ar afla STEROM. a stării de dependenţă în care se află STEROM   STEROM se află în stare de dependenţă faţă de COST. . folosite la realizarea prăjinilor de pompare. sunt negociate de părţi. 6 lit. există o relaţie de interdependenţă între cele două societăţi. acesta fiind singurul furnizor de bare din oţel obţinute prin tragere le rece. de către COST. atât timp cât preţurile de vânzare ale barelor din oţel obţinute prin tragere la rece. f) din lege. STEROM fiind unicul client al COST pe această piaţă. prin exploatarea.

Referitor la exploatarea stării de dependenţă semnalată în plângerea STEROM. În contractul cadru pe care COST îl negociază cu beneficiarii săi există o clauză care prevede livrarea deşeurilor feroase rezultate în urma procesului tehnologic.Concluzii  Majorările de preţ propuse de COST către Sterom sunt justificate de majorarea costului de producţie. situaţia reală este de fapt o interdependenţă în care se află cele două societăţi.   .

.Concluzii În cadrul investigaţiei nu s-au identificat elemente care să conducă la concluzia că S. ar fi abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţa barelor trase din oţel aliat prin impunerea preţurilor de vânzare. COST TÂRGOVIŞTE S.C. a unor prestaţii suplimentare care nu au legătură cu obiectul contractului sau prin exploatarea stării de dependenţă economică. care să justifice impunerea de măsuri sau sancţiuni de către Consiliul Concurenţei.A.