RELIEFUL DESERTIC

URSU BIANCA CLS.A IX A J

presiuni mari si vanturi care bat regulat spre zona ecuatoriala.  Deserturile cuprind regiuni in care evaporatia depaseste cu mult cantitatile de precipitatii. . Acestea corespund ariilor tropicale caracterizate prin descendenta aerului.

.

In functie de conditiile de ariditate avem:  În funcție de gradul de ariditate sunt trei tipuri principale de deșerturi: Hiperaride Aride Semideserturi .

.

.

.

Africa de Nord Suprafata:9 100 000 km patrati .Cele mai mari deserturi ale lumii   Sahara.

  Marele Desert Australian.Australia Suprafata:3 830 000 km patrati .

  Gobi.Asia Suprafata:1 295 000 km patrati .

.

in afara zonei tropicale.la 2000 m altitudine.iar cea mai mica chiar si sub 0 °C Diferenta dintre temperaturile din timpul zilei si cele din timpul noptii este foarte mare.Cateva sunt reci. Cea mai mare temperatura a fost de 72 °C .aflat in Asia.   ..?  Nu toate deserturile sunt fierbinti.precum desertul Gobi.Stiati ca.

       Deserturile cuprind regiuni in care evaporatia depaseste cu mult cantitatea de precipitatii. In functie de conditiile de ariditate se intalnesc deserturi hiperaride.sub 0 °C )  Nu exista doar deserturi fierbinti-Desertul Gobi este un desert rece.Karakum Diferenta dintre temperaturile din timpul zilei si cele din timpul noptii este foarte mare(72 °C .Gobi.serpi Solurile specifice sunt cele cenusii de desert.Kalahari. Cel mai mare desert este Desertul Sahara fiin urmat de Marele Desert Australian.aride si semideserturi Vegetatia este saraca(pelinul negru.saratica. .scorpioni.calul salbatic.salcamul) Fauna:camile.hiene.

Bibliografie    Manual de clasa a IX-a-Geografie fizica generala Wikipedia Descoperiti minunile lumii-Ghidul celor mai spectaculoase peisaje .