You are on page 1of 24

UNSUR, SEBATIAN DAN CAMPURAN

Unsur / Elemen

Elemen (element) atau unsur adalah bahan yang paling ringkas/mudah (simplest substance). Ianya tidak boleh dipisahkan dengan menggunakan kaedah kimia kepada apa-apa komponen yang lebih ringkas/mudah

manakala 20 dicipta oleh para saintis. Daripada jumlah tersebut. Terdapat beberapa unsur yang mempunyai atom dari jenis yang sama. yang bergabung untuk membentuk molekul. 92 jenis unsur adalah terjadi secara semulajadi di bumi.   . Semua unsur (element) adalah terdiri daripada hanya satu jenis atom sahaja. Terdapat 112 jenis unsur.

Zink (zinc). Oksigen (oxygen).         Contoh-contoh unsur: Emas (gold). Nitrogen. Karbon (carbon). Besi (iron). Aluminium. Hidrogen (hydrogen). .

.

         Contoh-contoh logam: Kalium (potassium) Kalsium (calsium) Magnesium Merkuri/raksa (mercury) Natrium (sodium) Perak (silver) Kuprum/tembaga (copper) Platinum Emas (gold) . Unsur-unsur boleh dikelaskan kepada logam (metal) dan bukan logam (non-metal). Logam 87 jenis logam telah dikenal pasti.

Contoh-contoh bukan logam: Hidrogen (hydrogen) Oksigen (oxygen) Fluorin (fluorine) Klorin (chlorine) Karbon (carbon) Fosforus (phosphorus) Bromin (bromine) Iodin (iodine) Nitrogen Sulfur (sulphur)           . Bukan Logam 17 jenis bukan logam telah dikenal pasti.

helium. neon. iodin. sulfur. fluorin. selenium. krypton. radon) . klorin.    Contoh-contoh bentuk bukan logam pada keadaan suhu bilik: Pepejal (cth: karbon. oksigen. fosforus) Cecair (cth: bromin) Gas (cth: hidrogen. Tetapi. Kebanyakan bukan logam wujud dalam bentuk gas pada suhu bilik (room temperature). terdapat juga beberapa bukan logam yang wujud sebagai pepejal dan cecair. argon. xenon.

Sebatian  Sebatian (compounds) terbentuk apabila dua atau lebih jenis unsur (element) bergabung secara kimia (combine chemically). Contoh: Air (water) adalah suatu sebatian. Zarah terkecil dalam suatu sebatian adalah molekul (molecule). Molekul air terdiri daripada dua atom hidrogen dan satu atom oksigen yang bergabung secara .

Karbon dioksida (Carbon dioxide) Komponen: Satu atom karbon. Keterangan di bawah menunjukkan beberapa jenis sebatian serta komponen-komponennya. dua atom oksigen.   .

. satu atom klorin. Natrium klorida (Sodium chloride) Komponen: Satu atom natrium.

. Benzena (Benzene) Komponen: Enam atom karbon. enam atom hidrogen.

. Metana (Methane) Komponen: Satu atom karbon. empat atom hidrogen.

. tiga atom hidrogen. Ammonia Komponen: Satu atom nitrogen.

. dua atom hidrogen. Air (Water) Komponen: Satu atom oksigen.

sebagai contoh. Komponen-komponen dalam suatu sebatian hanya boleh dipisahkan secara kimia. Komponen-komponen sebatian tersebut tidak boleh dipisahkan secara fizikal (cannot be physically separated). dengan menggunakan haba yang tinggi (pemanasan) atau menggunakan tenaga elektrik (elektrolisis). .

2.   Pemerhatian: 1. titisan air terpeluwap (condense) pada dinding tabung uji. Kesimpulan: Gula dipecahkan kepada karbon (unsur) dan air (sebatian) apabila dipanaskan.  Memecahkan (breaking down) sebatian dengan pemanasan Memecahkan sebatian gula (sugar) Satu sudu gula dimasukkan ke dalam tabung uji yang kering dan dipanaskan dengan kuat (heated strongly). 3. . Semasa pemanasan pepejal hitam (karbon) terbentuk. Gula berwarna putih sebelum pemanasan. Selepas pemanasan dan dibiarkan sejuk.

2. Merkuri oksida berwarna kuning sebelum pemanasan. Semasa pemanasan. Kesimpulan: Merkuri oksida dipecahkan kepada merkuri (unsur) dan oksigen (unsur) apabila dipanaskan.  Pemerhatian: 1. 2. . Merkuri berwarna perak (silver) terbentuk pada dinding tabung uji. Memecahkan sebatian merkuri oksida (mercury oxide) Sedikit merkuri oksida (mercury oxide) dimasukkan ke dalam tabung uji yang kering dan dipanaskan. gas yang dilepaskan didapati boleh menyalakan kayu uji berbara.

P dan Q.   . Gas dalam P menyalakan kayu uji berbara. Pemecahan air oleh arus elektrolisis menghasilkan gas oksigen dalam P tiub dan gas hidrogen dalam tiub Q. Kesimpulan: Air adalah sebatian daripada unsur oksigen dan unsur hidrogen.  Memecahkan (breaking down) sebatian dengan elektrolisis Memecahkan sebatian air tulen (pure water)  Pemerhatian: Gas tidak berwarna dikumpulkan ke dalam kedua-dua tabung uji. manakala gas dalam Q menghasilkan bunyi 'pop' apabila diuji dengan kayu uji yang menyala.

Campuran  Campuran (mixtures) adalah terdiri daripada dua atau lebih bahan (substances) yang digabungkan secara fizikal (combined physically). dengan mengacau (stirring). contohnya. .

Campuran homogen (homogenous mixture) terbentuk apabila bahan dicampur dengan sama rata dan identiti setiap bahan tidak dapat dikenal pasti dengan mudah. larutan garam biasa dan minuman ringan. Contohnya. komponen-komponen di dalam campuran boleh dipisahkan dengan secara fizikal (physical means). Campuran heterogen (heterogenous mixture) terbentuk apabila bahan boleh dikenal pasti . Jadi. Bahan-bahan di dalam campuran tidak bersatu (do not unite) oleh tindak balas kimia.

◦ Darah Komponen: Hormon. wap air. rempah. sel darah. ◦ Kari Komponen: Santan kelapa. serbuk cili. Keterangan di bawah menunjukkan beberapa jenis campuran serta komponennya. ◦ Tanah Komponen: Air. kerikil. gula. gula. . perisa. ◦ Udara Komponen: Nitrogen. tanah gambut. nutrien. gula. ◦ Air laut Komponen: Natrium klorida. ◦ Makanan ringan Komponen: Garam. karbon dioksida. oksigen. humus. tanah liat. gas lengai (inert gas). habuk. cuka air. garam. mikroorganisma. air. plasma. oksigen. ◦ Jeruk buah-buahan Komponen: Buah-buahan. magnesium. oksigen. kalsium. pasir. air. pengawet. gula. garam. ◦ Air limau Komponen: Garam. limau. pewarna. mineral.

 Bahan yang terdapat di dalam suatu campuran boleh dipisahkan secara fizikal dengan menggunakanproses-proses berikut: ◦ ◦ ◦ ◦ ◦ ◦ ◦ ◦ Penurasan (Filtration) Pengayakan (Sieving) Penyejatan (Evaporation) Penyulingan (Distillation) Kromatografi (Chromatography) Pengekstrakan (Extraction) Menggunakan magnet (Using a magnet) Pemendakan (Precipitation) .

Sebagai contoh. serbuk besi (ferum) dan sulfur membentuk suatu sebatian yang dipanggil ferum (II) sulfida apabila ianya dipanaskan. . Campuran boleh bertukar kepada suatu sebatian dengan cara pemanasan (heating).