You are on page 1of 16

Realizatori: Costache Crina Diaconescu Silvia Manea Alexandra Marinescu Adriana Radulescu Cristina

Elemente 2. Monumente ( prezentarea Catedralei Sfanta Sofia) 2.2. Sculptura 3. Pictura 4.2. Elemente 4. 3.1. Trasaturi 4. Tehnici 2. .2. Tehnici 3. Icoanele 5.1. Arte decorative Traditia Bizantina in Arta Romaneasca 6. Istoria artei bizantine Arhitectura 2. Arhitectura laica si militara 2.1.3.4. Mozaicurile ( prezentarea Bisercii San Vitale) 4.CUPRINS 1.3.

iar inspre nord pana in Rusia. ale artei mesopotamiene. persane. III. siriene. . format pe fondul artei grecesti si romane. armene. A primit de asemenea influenta artei popoarelor mai vechi din Asia vestica. Influentele sale au ajuns pana in tinuturile indepartate ale Asiei si ale Italiei.  Arta paleocrestina a fost prima manifestare a artei crestine.  Arta bizantina stabileste un nou mod de exprimare artistica. arta paleocrestina continua in Imperiul de Rasarit si devine treptat arta bizantina (sec IV). aparuta la inceputul sec. egiptene.ISTORIA ARTEI BIZANTINE  Arta bizantina a dainuit intre secolele IV si XV. Dupa caderea Romei.

Ravenna. inainte de toate. Din aceste tehnici lesne de manuit. O alta tehnica foloseste tuburi de pamant ars etans incastrate cu mortar. cu materiale usoare. aceasta este vizibila la exterior si acoperita in interiorul edificiilor. se naste arhitectura supla. Istanbul  • • • Exterior Biserica San Vitale. o arhitectura a caramizii. Tehnici Arhitectura bizantina este.ARHITECTURA RELIGIOASA: O CAUTARE DE SIMBOLURI  Arhitectii bizantini au reusit sa creeze in constructii o arta proprie. Italia . Exterior Sfanta Sofia. folosind odata cu elementele cunoscute si unele inovatii.

inscriindu-se in interiorul unui patrat. Capitel-imposta. San Tipul de plan in cruce Cupola Catedralei Vitale greaca este cea mai Sfanta Sofia origiala creatie a artei bizantine. care se sprijina pe stalpi. Arcuri si capiteluri. care face trecearea intre marginea arcuita a cupolei si staplii de sustinere. usor rotunjita in partea de sus. Sfanta Sofia . San Vitale folosindu-se asanumitele pandantive Pandantivul este un element de zidarie de forma triunghiulara. Element inovator a fost cupola cu baza rotunda. prin intermediul capitelurilor. Capitelul bizantin este bogat ornamentat. creat Planul in cruce greaca a Biserici San Cupola sustinuta de dintr-un singur bloc de Marco. Se prezinta sub forma unei cruci cu patru brate egale. Venetia pandantive.ELEMENTE      Arcul in plin cintru. pe care l-au sprijinit pe coloane. semicircular.

Istanbul . Ravenna Sfanta Sofia. Venetia San Vitale.MONUMENTE San Marco.

. cad pe suprafata mozaicurilor. imparatul Iustinian a exclamat “ Te-am invins . Solomon” • A devenit moschee dupa 1453. • Cand a intrat pentru prima data in edificiu. • Cupola ei s-a prabusit in 558. acestea capatand o stralucire fara seaman.CATEDRALA SFANTA SOFIA • A fost construita de Isidor din Millet si Anthemios din Tralles. Razele de lumina care patrund prin ferestre. In interiorul edificiului se teste un incredibil joc de lumina.

Decorat cu fildes.ARHITECTURA LAICA SI MILITARA  Palatul Imperial a fost construit cu materiale foarte scumpe. circ. competitii sportive. era legat prin galerii de salile de ospat. aur. pietre pretioase. argint. intocmai ca la Roma) Pozitia Marelui Palat in centrul Constantinopolului . de Catedrala Sfanta Sofia si amfiteatru (unde se tineau serbari.

uneori cu praf de sticla colorata.  Elemente Relieful bizantin se joaca cu culorile. vegetale si animaliere stilizate si scene religioase. sub influente orientale. Tehnica basoreliefului accentuat. contrastele intre plin si gol. dezvolta o arta a reliefului ornamentala si decorativa. in motive umane.SCULPTURA  Tehnici Lumea bizantina. oferea aspectul suprafetelor de “dantela de piatra”. Relieful champleve prezinta motive sculptate pe un fond usor scobit si umplut cu o pasta inchisa la culoare. neplat. Capitel decorat cu motive animaliere ( San Vitale) .

Absida Bisericii San Vitale Chipul Imparatesei Teodora. alaturate si lipite cu mortar asa incat sa alcatuiasca un decor. mozaic San Vitale Christos Pantocrato r ( Sfanta Sofia) sec. urmat indeaproape de fresca. pasta de sticla. Mozaicurile Pentru realizare se ansambleaza mici cuburi de marmura. teracota. XV .PICTURA   Arta bizantina propune pentru decoratia monumentala folosirea mozaicurilor.

Vitalie .MOZAICURILE BISERICII SAN VITALE Imparatul Iustinian Imparateasa Teodora Iisus Christos si Sf.

ICOANELE  Icoana era facut din fildes. email sau matase. traditia icoanelor este continuata de scolile rusesti din Moscova si Novgorod.   Fecioara din Vladimir. ale orfevrariei sau emailului. Dupa 1543. Poate recurge atat la tenicile picturii. sec XII . cat si la cele ale mozaicului. metale.

Ceramica bizantina.ARTELE DECORATIVE     Manuscrisele avea scoarte ferecate in aur si argint si bogate ornamente in relief. Covoarele prezentau motive geometrice ori elemente stilizate din fauna si flora. . de o mare varietate si bogatie de culori. evoluata din Asia vestica. a influentat dezvoltarea ceramicii noastre. Broderiile prezentau scene religioase.

Mănăstirea Govora. 1395 Maica Domnului cu Pruncul. 1530 (?) Aer dăruit de Ştefan cel Mare Bisericii Sfântul Nicolae de la Radăuţi.TRADITIA BIZANTINA IN ARTA ROMANEASCA Epitaful de la Cozia. c. 1493 .

TRADITIA BIZANTINA IN ARTA ROMANEASCA Manastirea Cozia Manastirea Tismana Manastriea Râşca .

org/wiki/Marele_Palat_din_Constantin opol . Editura Noi Media Print. Jean-François. Arhitectura. 93-112 Favre. I.wikipedia. Pimentel. Sculptura. Dietrich . vol. pag. pag.greatbuildings. Editura Enciclopedia RAO.html http://www. 132-136 Internet: http://www. Antonio Filipe . Grünewald.Istoria Artei. Editura didactica si pedagogica Bucuresti.com/buildings/San_Vitale.sacred-destinations.BIBLIOGRAFIE     • • • Arta de traditie bizantina in Romania. Marin Nicolau. pag.Istoria Artei:Pictura. Jacek. Debicki.com/turkey/istanbulhagia-sophia-photos/ http://ro. 57-65 Golfin.