DIFORMITATI OSOASE

Scolioza • DEFINITIE: - deviatie a coloanei vertebrale in plan
frontal (Galen)
Frecvent este prezenta o asimetrie vertebrala, de aprox 10˚ - Orice deviatie > 10˚ este considerata patologica - O prima diferentiere se face intre scoliozele functionale (atitudinile scoliotice sau scoliozele nestructurale) si scoliozele structurale
-

-

Scoliozele functionale, nestructurale = deviatiile in care anatomia vertebrelor si a discurilor este normala, doar aliniamentul in plan frontal este perturbat. Deviatia este complet reductibila clinic si radiografic in pozitie culcata. Scoliozele structurale = vertebrele prezinta modificari structurale (rotatii, cuneiformizari). Deviatia nu este reductibila in pozitie culcata, avand o tendinta evolutiva.

Scoliozele functionale
• CLASIFICAREA STAGNARA 1. Defecte de postura - fara o cauza evidenta, apar in cursul copilariei si dispar spontan in cursul puseului pubertar de crestere. In aceasta categorie se gasesc si scoliozele pitiatice (isterice) 2. Curburi scoliotice reductibile – simptomatice unor afectiuni vertebrale sau juxtavertebrale (atitudini antalgice). Ex: un conflict disco-radicular poate determina aparitia unei scolioze antalgice care dispare o data cu disparitia cauzei. 3. Curburi de compensatie – ale unor defecte cu sediul la distanta de rahis. Ex: inegalitatea de lungime a MI, torticolis congenital.

Scoliozele structurale I. Juvenile – cand apar intre 4 (6-8-10) ani si debutul pubertatii • C. Infantile – daca apar intre 1-3 ani (pot fi rezolutive sau progresive) • B. Ale adolescentului – intre debutul pubertatii si maturitatea osoasa . Idiopatice • A.

TULBURARI MEZENCHIMALE VI. SCOLIOZA LEGATE DE REGIUNEA LOMBOSACRATA . TUMORALE X. OSTEOCONDRODISTROFII IX. INFECTII OSOASE XIII.Scoliozele structurale             II. CONGENITALE IV. TRAUMATICE VII. CONTRACTURI EXTRAVERTEBRALE VIII. AFECTIUNI REUMATOIDE XI. BOLI METABOLICE XII. NEUROMUSCULARE III. NEUROFIBROMATOZA V.

rezultatul unei tulburari multifactoriale •Scoliozele idiopatice au o predispozitie de a dezvolta curburi toracice drepte si lombare stangi.3 – 15. in jur de 11 anu la fete si 13 ani la baieti) Prevalenta: 0. Definitie: incurbarea laterala a coloanei vertebrale care apare la un copil. si la care nu poate fi decelata nici o cauza.3 ‰ Etiologie: . rotatie axiala si inclinare laterala) Scolioza infantila apare intre 1 – 3 ani. Scolioza juvenila apare intre 4 ani si debutul pubertatii. Limita dintre scolioza juvenila si cea a adolescentului – la debutul puseului pubertar de crestere (in varsta osoasa. Scolioza este o deviatie tridimensionala a coloanei. Scolioza adolescentului apare intre debutul pubertatii si maturitatea osoasa. . de altfel sanatos.factorul ereditar .Scoliozele indiopatice Cea mai intalnita forma a scoliozei structurale. (lordoza intervertebrala.

Curbura majora = curbura a carei valoare in grade este mai mare. Este o curbura structurala. uneori poate fi si vertebra limita sup sau inf Zona apicala = este cea mai lateral si sagital deplasata fata de linia gravitatii . care este cea mai putin reductibila si care are rotatia cea mai importanta. Curburile de compensatie = curburi sau semicurburile care permit rahisului sa-si gaseasca aliniamentul deasupra si dedesubtul curburii structurale (majore) Curbura majora = Curbura primara Curbura compensatorie = Curbura secundara Curbura este denumita dreapta sau stanga. dupa cum convexitatea este localizata la dreapta sau la stanga planului medio-sagital. Vertebra apicala = vertebra cea mai rotata si cea mai deplasata fata de linia gravitatii corpului Vertebra limita sup = vertebra de la limita sup a curburii si al carei platou sup este cel mai inclinat spre concavitatea curburii Vertebra limita inf = vertebra de la limita inf a curburii si al carei platou inf este cel mai inclinat spre concavitatea curburii Vertebra neutra = vertebra de la limita sup sau inf a curburii care nu mai este rotata.

Examen clinic •Pete de culoare “café au lait” pot semnala o neurofibromatoza •O zona de hiperpilozitate la nivelul sacrului sau a coloanei lombare poate indica o spina bifida sau o malformatie medulara .

.

Scolioza idiopatica toracica dreapta si lombara stanga radiografii in ortostatism. incidenta AP si L .

Unghiul Cobb Masurarea consta in 3 pasi: 1.Masurarea unghiul format de tangenta la platoul sup al vertebrei neutre sup.Localizarea vertebrei neutre inferioare 3.Localizarea vertebrei neutre superioare 2. Daca suprafetele nu sunt vizibile se pot folosi pediculii. cu tangenta la platoul inf al vertebrei neutre inf (sau de perpendicularele ridicate de pe aceste 2 tangente) unghiul scoliozei. Unghiul Cobb se calculeaza si pentru contracurburi. .

Testul Risser

Tratamentul scoliozelor idiopatice

•Kinetoterapie – in atitudine scoliotica si scolioza neevoluata cu un unghi de max 15˚ •Atat tratamentul ortopedic cat si cel chirurgical necesita kinetoterapie

Tratamentul ortopedic
•Corsete gipsate (s-a renuntat aproape in totalitate) sau ortopedice • scolioze peste 30˚ - pacienti cu imaturitate a scheletului (Risser 0-2, premenstrual sau postmenstrual sub 1 an) • scoliozelor in jur de 20˚ care si-au facut proba evolutivitatii (agravare de 6˚ intre 2 controale, la 6 luni interval) •limita superioara a posibilitatilor tratamentului ortopedic de 40˚, maximum 45˚pentru formele toracice si de max 30˚ pentru formele lombare.

Corset Milwaukee  tratamentul scoliozei infantile si juvenile.pt ca nu aplica presiuni asupra toracelui. presiuni ce ar determina deformarea acestuia .

Corset Cheneau tratamentul scoliozei cu 2 curburi toracice .

Corset Lyon/Stagnara tratamentul scoliozei cu 2 curburi toracice .

Corset Malaga .

Corser Spinecor .

Corset Sforzesco .

Corset Providence .

Corset BOSTON si EUROBOSTON tratamentul curburilor din regiunea lombara .

instrumentatia Luque .intrumentatia spinala segmentara Artrodeza vertebrala anterioara .Tratament chirurgical Artrodeza vertebrala posterioara – instrumentatia Harrington. .

16 ani ♀ .M.A.Scolioză idiopatică toracală dreaptă 62o. King III J.

I C 14 ani. Scolioză idiopatică TL stângă 43o Lenke 5 B N .

I C 14 ani – aspect intraoperator .

 Cifozele structurale: curburi rigide. miopia necorectata antreneaza o cifoza toracala. fixe. Persistenta acestor deviatii functionale duce la structuralizarea lor. care nu se pot redresa decat partial.CIFOZA  Definitie: accentuarea curburii vertebrale. determinand o diformitate cu o convexitate post si o concavitate ant excesiva  Accentuarea cifozei toracale este cea mai frecventa diformitate a coloanei in plan sagital  Clasificare:  Cifozele functionale (posturale): nu se insotesc de modificari de structura ale corpilor vertebrali si ale caror curburi sunt reductibile. insotite de modificari de structura ale corpilor vertebrali . ex: atitudinea astenica prepubertara si pubertara.

Cifozele structurale
 Etiologii:
Categorii Traumatice Iatrogenice Inflamatorii Cauze specifice Traumatism unic, microtraumatisme Post laminectomie, post iradiere PR, SA

Infectioase
Posturale Cifoza Scheuermann Degenerative Congenitale

Infectii piogene, tuberculoza

Fr osteoporotice, Maladie Paget, Discartroze Defect de formare, defect de segmentare

Neoplazice
Displazice De dezvoltare

Tumori primare, tumori metastatice
Acondroplazia, pseudoacondroplazia, displazia distrofica Idiopatice

Neuromusculare

Mielodisplazie, paralizie cerebrala

Evaluare clinica si imagistica
 Anamneza: poate evidentia caracterul ereditar al unei cifoze  Examen clinic: in ortostatism (in pozitia obisnuita a pacientului), pozitie

sezanda, culcata (peste marginea unei mese), semnele pubertare (cotatia Tanner), eventualele semne neurologice si capacitatea vitala, exam cu firul de Pb in plan frontal si sagital. Se masoara in plan sagital, sageata lordozei cervicale si lombare
 Examenul radiologic: al intregii coloane de fata si de profil in ortostatism, va

evidentia si masura (metoda Cobb) diformitatile vertebrale de fata si profil. Masurarea cifozei va tine cont de vertebra intermediara, cea mai inclinata, dintre curbura toracica si cea lombara. La partea superioara a curburii toracice se poate utiliza pt masuratori T4. Intre tangenta la platoul superior al corpului vertebral T4 si tangenta la platoul inferior al vertebrei intermediare, se masoara valoarea unghiulara a cifozei toracale.

Cifoza Scheuermann

Incidenta: 0.4 – 8% Etiopatogenia: este inca disputata -Necroza aseptica a listelului marginal vertebral -Prezenta herniilor intraspongioase vertebrale -Factori mecanici -Contractura musculara -Persistenta santului vascular vertebral anterior -Factori endocrini +/_ nutritionali -Defecte genetice

deoarece nu a aparut listelul marginal.  Prezenta cifozei care nu poate fi redresata spontan (voluntar) poate fi unicul semn.Simptomatologie clinica  Initial este discreta  Debutul bolii apare in jurul varstei de 10 ani  Cuneiformizarea vertebrelor nu este evidenta radiologic inaintea acestei varste. corpurile vertebrale avand mai degraba un profil curbiliniu decat rectangular. .

cel putin 3 vertebre adiacente trebuie sa aiba o cuneiformizare de peste 5˚ . .Examenul imagistic  Criteriile de diagnostic ale cifozei Scheuermann (Bradford): Neregularitati ale placilor vertebrale sup si inf 2. Ingustarea spatiului discal 3. O cifoza mai mare de 40˚ 1. Cuneiformizarea cu peste 5˚ a uneia sau mai multor vertebre 4.cifoza trebuie sa depaseasca 45˚ CT poate evidentia mai precoce hernieri ale discului in corpul vertebral. .

in pofida masurilor terapeutice -Pentru cei netratati. necesita tratament chirurgical. din cauza agravarii rapide a curburii.ham de memorie -corsetul Milwaukee. chirurgia este indicata adolescentilor cu curburi ce depasesc 65˚ -Corectia cifozei pe cale posterioara – rezectia completa a apofizelor articulare din aria cifotica.localizarile toracale si toracolombare -aparat gipsat corector tip Stagnara -Tratament chirurgical -5% din pacientii tratati ortopedic. urmata de aplicarea instrumentatiei posterioare in compresiune. .Tratament -Kinetoterapia -Tratament ortopedic: -Orteza tip Picault .

41° .A.♂. artrodezaT2-T12. postop37°.23a.o.V. recul 5ani p. cifoza 83° rigida – timpul II: osteotomie PONTE T6-T7-T8.

datorita unui cotil displazic si a mentinerii coapselor in adductie.  Luxatia teratologica: se constituie in perioada embrionara. extremitatii proximale a femurului si cotilului. .Luxatia congenitala a soldului  Displazia luxanta de sold (DDS): o dezvoltare anormala ducand la defecte ale capsulei. de organogeneza. intalnita pana la varsta de 7-8 luni.  Luxatia congenitala de sold: este o consecinta a displaziei si poate apare mai curand sau mai tarziu dupa nastere.

 transmiterea ereditara se intalneste la 10% din cazuri.6:1).  este mai frecventa la primul nou-nascut si la cei nascuti in prezentatie pelvina. .Incidenta  aproximativ 1‰  sexul feminin este mai des afectat (rata este de 4:1 .  localizarea bilaterala reprezinta 70-80% din numarul total de cazuri.

.capul femural usor turtit. . .capsula articulara prezinta laxitate accentuata.limbusul este impins si deformat.ligamentul profund este hipertrofic.Anatomopatologic La nastere: . . .cavitatea cotiloida putin profunda prin urmare mai plata si ingusta.

.capul femural se deplaseaza progresiv antero-superior sau posterior. . se turteste.Anatomopatologic La copil: .limbusul este hipertrofic si rasturnat. .spranceana slab dezvoltata.cotil alungit. .muschii adductori si psoas se scurteaza.capsula alungita. . . impiedicand reducerea luxatiei.

Manevra Ortolani .

Testul Barlow .

Semnul riglei micsorarea distantei dintre creasta iliaca si marele trohanter de partea bolnava comparativ cu cea sanatoasa. Inegalitatea de inaltime a pliurilor fesiere .Diagnostic clinic 3 luni1 an  Limitarea abductiei la 50-60 grade. micsorarea distantei dintre marele trohanter si spina iliaca antero-superioara.  Pliuri cutanate asimetrice  Devierea fantei vulvare: fanta vulvara este orientata oblic     catre soldul luxat.

.

la sprijin numai pe membrul inferior de partea luxatiei bazinul se inclina catre partea sanatoasa iar trunchiul. .cand luxatia este bilaterala mersul este leganat. se inclina catre partea bolnava. compensator.este inceput cu intarziere si este schiopatat.Diagnostic clinic >1 an Mersul: . Semnul lui Trendelenburg: . fiind descris asemanator mersului de rata. .

metoda non-invaziva si non-iradianta. Rx bazin se realizeaza dupa varsta de 3-4 luni dupa aparitia nucleului de osificare cefalic al femurului (la 4 luni prezent la 66% din copii) -in cazul soldului luxat nucleul apare cu intarziere si este hipoplazic. . . .imediat dupa nastere.Diagnostic paraclinic Ecografia soldului: .gold standard in primele luni de viata.

.

Cadranele Ombredanne .

Masurarea unghiului lui Hilgenreiner .

. .se face in functie de varsta copilului(<6 luni.Tratament Tratamentul displaziei luxante de şold: . 6luni-3 ani. >3 ani).trebuie inceput imediat dupa diagnosticare.

pe cand in luxatia prenatala reducerea este dificila sau chiar imposibila (in luxatia teratologica). aparat gipsat Lorentz) se efectueaza controlul radiologic care va obiectiva reducerea corecta.luxatia perinatala se caracterizeaza prin reducere usoara cu manevra Ortolani.Tratamentul luxatiei de sold in perioada neonatala . perna Frika. . -plasarea copilului in aparatul de abductie (atele Sophen von Rosen. hamuri Pavlik.

.

dupa 10-12 zile se realizeaza reducerea luxatiei in conditii de anestezie generala si se imobilizeaza in abductie cu controale periodice clinic si radiologic la intervale de 2 luni. .La varsta de 6 luni – 3 ani tratamentul luxatiei cuprinde .procedeul de tractiune continua care permite o elongare treptata a vaselor circumflexe care hranesc capul femural evitand astfel in mare proportie necroza ischemica postreductionala. .

reducere sangeranda.tip Chiari peste 4 ani.acetabuloplastie Pemberton peste 4 ani . . 2.la aceasta varsta tratamentul presupune interventie chirurgicala indiscutabila constand in: . . Osteotomii de bazin: . In viciu de orientare a colului femural – oteotomii de derotare.postoperator sunt necesare imobilizari gipsate.tip Salter la 1-4 ani. .Tratamentul luxatiei la copilul peste 3 ani .osteotomii de directie si de sprijin: 1. .

.

.

OSTEOTOMIE TIP GANZ .

.

Osteotomiile de valgizare .

Osteotomia intertrohanteriana de varizare .

pot fi unilaterale si apar mai devreme de 40 ani malformatii osoase congenitale . .in tara noastra reprezinta aprox 51% din cazuri . coxa valga.pentru diagnosticul acestor forme este necesara coxometria soldului .displazia luxanta a copilului cu subluxatie anteversiune exagerata.frecvent la femei . epifizita postreductioanala .COXARTROZELE SECUNDARE .evolutia displaziei netratate sau insuficient tratate.

pentru vizualizarea si cunatificarea modificarii arhitecturii soldului pe radiografia soldului afectat fata si profil se cuantifica urmatoarele repere a.Coxometria radiologica . unghiul de inclinatie al colului fata de diafiza normal 125-130 grade (CCD) .

La copil o valoare mai mare indica o displazie cotiloidiana . Unghiul de acoperire (VCE Wiberg) sub 20 grade o acoperire insuficienta iar peste 30 grade se poate lua in calcul o protuzie acetabulara c. Unghiul de oblicitate al cotilului (THE. Hilgenreiner) NORMAL 10-12 grade.b.

Arcul cervico-obturator (Menard-Shanton) – o linie curba ce urmareste marginea inferioara a colului femural si se continua cu ramuro iliopubiana a bazinului. intreruperea lor fiind un semn de subluxatie .d. Curbele au in mod normal aceiasi raza.

unghiul de acoperire a capului pe radiografia de profil normal mai mare de 25 grade .e.

purtarea unei carje sau un baston reduce incarcarea soldului cu 20-30 kg . Menajarea soldului – scaderea ponderala si evitarea ridicarii greutatilor reduce incarcarea soldului .repaus in decubit la jumatatea zilei de circa 1 ora .reducerea mersului pe jos sau mersul cu bicicleta .TRATAMENT Desi terapie de baza este chirurgicala celalalte metode medicale (adjuvante) au un rol de releu sau consolidare a rezultelor postoperatorii: 1.

hidrokinetoterapia in piscina termala . Exercitii de mobilizarea a soldului (kinetorerapie) si corectarea atitudinilor vicioase .2.

Medicatie cortizonica – este contraindicata atat sistemic cat mai ales local (infiltratii) 5. Mydocalm) 4. Medicatie analgezica – antiinflamatorii si decontracturante (paracetamaol AINS.3. Tratamentul chirurgical – artroplastia totala de sold .

DIFORMITATILE GENUNCHIULUI .

Genu varum .

Genu valgum .

Genu valgum Genu varum .

 Folosita de obicei in planingul preoperator.  Efectuata in ortostatism. .EXAMEN RADIOLOGIC  Teleradiografia:  Obiectiveaza alinierea in plan frontal.

 Axul mecanic:  Unghiul format de axul mecanic femural si tibial. . linia Mikulicz).  Normal: 0-2° Varus   > 2° Genu Varum < 0° Genu Valgum.  Nu trebuie confundata cu axul de incarcare al membrului inferior (uneste centrul capului femural cu centrul gleznei.

Osteotomia tibiala: .

Osteotomia femurala: .

Artroplastie totala (artroza) .

Artroplastie totala .

Artroplastie totala .

.Piciorul stramb congenital varus echin → cea mai frecventa diformitate congenitala a piciorului. → este frecvent bilaterala (85%). → incidenta 1%. sex masculin:sex feminin 2:1. → pozitie permanenta in varus si echin + adductia antepiciorului.

EXAMENUL CLINIC Diagnosticul la nastere este simplu datorita deformatiei caracteristice a postpiciorului si antepiciorului. Adductia antepiciorului fata de postpicior se evidentiaza pe planta prin unghiul pe care il fac axele celor doua portiuni ale piciorului (normal sunt in continuare). Adductia piciorului pe gamba → se masoara unghiul format de axul gambei si axul piciorului (normal cele 2 axe sunt in continuare. in piciorul stramb congenital fac un unghi deschis inauntru). .

Gradul supinatiei → se masoara unghiul format de planul plantei cu planul orizontal. . Echinul → din profil dupa ce s-a redus adductia se masoara unghiul format de axa gambei cu cea a piciorului.

In mers piciorul se sprijina pe marginea sa externa si apoi chiar pe fata dorsala. Planta prezinta un cavus si este orientate in sus si posterior. . In cazurile unilaterale gamba apare mai subtire decat cea controlaterala datorita atrofiei musculare.

Tratament: -Kinetoterapie – masaj – manipulari zilnice -Ortopedic – redresari succesive cu aparate gipsate -Chirurgical – procedee adresate partilor moi -procedee adresate osului -procedee combinate .

PICIORUL CONGENITAL VALGUS CONVEX .

→ aplicarea aparatelor gipsate este indicata pentru a alungi progresiv partile moi in asteptarea tratamentului chirurgical.TRATAMENT → tratamentul ortopedic → manipulari urmate de imobilizari gipsate repetate. . → se corijeaza initial diformitatea antepiciorului si a articulatiei mediotarsiene terminand cu echinul postpiciorului. unii autori recurg la o alungire a tendonului achilian dupa obtinerea ortopedica a reducerii dislocatiei medio-tarsiene. schimbate la 8-10 zile.

PICIORUL TALUS CONGENITAL .

Tratament: -Kinetoterapie – masaj – manipulari zilnice -Ortopedic – redresari succesive cu aparate gipsate -Chirurgical – procedee adresate partilor moi -procedee adresate osului -procedee combinate .

→ incidenta 1 ‰. insertia distala a abductorului halucelui pe capsula articulatiei MT-F a primei raze si retractia acestui muschi). → factorul neuromuscular-dezechilibru intre adductorii si abductorii antepiciorului (contractia adductorilor piciorului agraveaza deformatia. . apare mai frecvent la sexul masculin (57%). → frecvent este bilateral ETIOLOGIE → ipoteza pozitiei vicioase intrauterine. contractia abductorilor nu o poate corija).METATARSUS VARUS CONGENITAL → adductia si supinatia (inversiunea) antepiciorului. → anomalii ale insertiilor musculare (insertia tibialului posterior pe primul cuneiform si nu pe navicular. → factorul genetic. postpiciorul fiind in pozitie neutra sau in usor valgus.

. marginea interna a piciorului este concava. postpiciorul este in usor valgus sau in pozitie neutra. Cand copilul incepe sa mearga deformatia se accentueaza in incarcare.Deviata mediala a antepiciorului de la nivelul articulatiei tarso-metatarsiene. Primul spatiu interdigital este largit. cea externa este convexa cu proeminenta apofizei stiloide a MT V. axul lung al postpiciorului poate trece prin degetul V in deformatiile severe.

mers cu ghete ortopedice antivarus .Tratament: -Kinetoterapie – masaj – manipulari zilnice -Ortopedic – redresari succesive cu aparate gipsate .

 Pronatia calcaneului- privit din spate calcaneul este deviat in valgus si axa mediana a gambei face cu cea a calcaneului un unghi obtuz. deschis in afara .PICIORUL PLAT  Diformitate ce se caracterizeaza prin prabusirea boltii longitudinale si transversale a piciorului.

arcul intern al boltii vine in contact cu solul. iar pe fata interna a piciorului se observa doua proieminente: una superioara produsa de maleola tibiala si alta inferioara produsa de capul astragalului . Abductia antepiciorului-din fata se constata ca antepiciorul este deviat in afara si metatarsienele sunt rasfirate  Prabusirea boltii.

tinde sa atinga halucele sau chiar sa treaca inauntrul lui. .Plantograma  Arata ca axa zonei de sprijin calcanean. care normal trece prin degetul II.

Sustinatorul plantar (mentine bolta plantara. impiedicand accentuarea diformitatii ) 4. Tratamentul profilactic:  Timpuriu copilul mic nu este silit sa se ridice in picioare inainte sa poate face singur acest lucru  Dupa ce a inceput sa mearga recomadat sa umble cat mai mult cu picioarele goale(stimuleaza musculatura piciorului)  Incaltaminte fiziologica Tratament 2.1. reducand durerile. Tratamentul chirurgical . Kinetoterapie de tonifiere musculara 3.

 Deformatie castigata ce apare dupa varsta mersului  Pe fata dorsala prezenta gibozitate formata din capul astragalului si scafoid.Piciorul scobit (pes cavus)  Se caracterizeaza printr-o deformatie fixa in echin a antepiciorului si a postpiciorului. sau din baza metatarsianului si cuneiforme  Datorita degetelor retractate in grifa sprijinul se face prin capetele metatarsienelor cu aparitia clavusului .

favorizand astfel intinderea muschilor si apronevrozei plantare  Gimnastica activa consta in miscarile de apropiere si departare a degetelor. tonifiind astfel muschii lombricali .Tratamentul ortopedic  Folosit in cazurile incipiente si reductibile  Permite oprirea temporara a evolutiei  Recomadat mersul pe vf in plan inclinat.

devenind rectilinie sau chiar convexa plantar  Una din cauzele cele mai frecvente de metatarsalgie  Antepiciorul este mult latit ce se accentueaza la sprijinul pe un singur picior  Privit pe fata dorsala.Piciorul rotund (antepiciorul plat)  Bolta transversala se prabuseste. piciorul apare ascutit sau triunghiular .

Tratament Tratamentul ortopedic  Indicat in formele mobile. reductibile  Gimnastica pt muschii peronieri si pt musculatura intrinseca care vor asigura arcuirea antepiciorului  Mersul cu talpile goale(stimuleaza musculatura)  Masajul in completarea gimnasticii  Sustinator plantar cu pelota anterioara  Incaltaminte fiziologica .

gasim o retractie dorsala a degetelor Frecvent clavus plantar Mersul este dureros .Hallux valgus  Deformatia principala este la      nivelul articulatiei metatarsofalangiene I Haluce in abductie fata de primul metatarsian Usoara pronatie a halucelui Cand coexista cu antepicior rotund.

 Unghiul intermetatarsian peste 100  unghiul dintre metatarsianul I si falanga I peste 20  Suprafata articulara a metatarsianului I este in valgus  Capul metatarsianului dezvolta un sant si o exostoza  Apar modificarile degenerative  Sesamoidele sunt deplasate in afara .

Tratament 1.Chirurgical – procedee pe partile moi . varf ascutit si rigid) 2.Conservator (folosirea de dispozitive care sa reduca deformatia(sustinator plantar) 3.procedee pe os: osteotomii (metatarsiene/falangiene) artrodeza metatarso-falangiana I . Profilactic (evitarea incaltamintei cu tocul inalt.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful