You are on page 1of 25

PUNCTELE TRIGGER

Ce sunt punctele trigger?
Punctele trigger sunt puncte dureroase localizate la nivelul musculaturii scheletice, denumite popular şi noduli musculari. Ele determină fie o durere şi contractură musculară locală, fie o durere reflexă în alte regiuni ale corpului. Janet G. Travell şi David G. Simons afirmă că un punct trigger doare “ca naiba” atunci când apeşi pe el.

Reducerea cantitatii ionilor de calciu menţine contracţii nefiziologice la nivelul fibrei musculare care comprimă capilarele sanguine producând o ischemie locală şi secundar duce la acumularea unor produşi intemediari ai metabolismului glucidelor care în cantitate mare devin toxici. .Punctele trigger apar ca urmare a unor suprasolicitări ale acelei grupe musculare. ceea ce determină eliberarea unei cantităţi mai mari de ioni de calciu şi duce la epuizarea rezervelor de calciu.

a fibrei musculare este  Milioane de sarcomere trebuie sa se contracte pentru a face cea mai mica miscare.  .Fiziologia unui punct trigger  Unitatea contractila sarcomerul. Un punct trigger exista atunci cand sarcomerele suprastimulate devin incapabile sa elibereze starea lor de contractie.

   fibrele A sunt fibre musculare neafectate. in stare de relaxare. .In imaginea anexată observaţi cum aceşti noduli sunt localizaţi la nivelul muşchiului sternocleido-mastoidian. in fibrele B sunt localizati nodulii musculari. sunt mai subtiri din cauza tensiunii la care sunt supuse. punctul C demonstreaza modificarea fibrelor B care sunt afectate de noduli .

Cand sarcomerele dintr-un punct trigger isi mentin starea de contractie. Neutilizarea muschiului va duce la scurtarea si intarirea lui. in vecinatatea lui. . circulatia sangelui este blocata ducand prin lipsa de oxigen si acumularea de produse metabolice reziduale la iritarea punctului trigger. Punctul trigger va trimite semnale dureroase pana cand creierul va institui o politica de repaus pentru muschiul respectiv.

Localizare: Punctele trigger isi au originea la mijlocul fibrei musculare (acolo unde nervul motor este atasat de fibra musculara pentru a o inerva). .

Punct Trigger Central (PTrC) 2. Punct Trigger “Atasat” (PTrA) – aflat in apropierea tendonului. .Clasificare: 1.

Puncte Trigger Centrale .

Punct Trigger Cheie/Primar 4.Clasificare: 3. Punct Trigger Satelit/Secundar . .rezultat al Punctului Trigger Cheie ce poate genera o durere reflexa la distanta.

T.Simptome generate de P. .:        Rigiditate Slabiciune Edem Greata Ameteala Postura incorecta ETC.

C. carenta/excesul vitaminic – B1. structura osoasa anormala in urma unei interventii chirurgicale ce taie. Fe. B6. întindere musculara stres emoţional. Mg. deficit nutriţional. Acid Folic. .Cauzele apariţiei punctelor trigger sunt multiple:               suprasolicitarea posturi menţinute inadecvat miscari repetate contractie brusca traumatism muscular. B12. intinde. traumatizeaza muschiul Etc. K dezechilibre metabolice factori chimici perturbatori ai activitati fiziologice musculare. Ca.

Depistarea punctelor trigger: Punctele trigger pot fi uşor depistate. . Pe lângă aceste metode. După localizarea acestor puncte trebuie sa cercetaţi toata lungimea acelui muşchi pentru a descoperi punctul de maximă tensiune şi durere la cea mai mică presiune adică punctul trigger. Exacerbarea durerii nu trebuie să alarmeze pacientul. se mai pot folosi şi EMG care poate localiza cu precizie punctele trigger. Scăderea acestui disconfort prin masaj terapeutic va semnala că punctul trigger este depistat corect. pacientul este posturat într-o poziţie relaxantă pentru muşchiul respectiv după care prin palpare directă sau prin manevre de fricţiune transversală cu degetele se caută punctele dureroase de pe suprafaţa muşchiului. ce se adresează direct punctelor dureroase. La apăsarea fermă a acestor puncte durerea se exacerbează.

.Metode terapeutice:  Metoda injectarii de procaina în punctul trigger.

Metoda spray & stretch Metoda spray & strech se bazează pe răcirea pielii cu un refrigerent mai întai şi după aceea muşchiul este întins. . ca aceasta metoda sa fie folosită în siguranţă. este procedura preferată şi denumită de către Travell şi Simons "workhorse method". Metoda spray and strech necesită o indemânare mai puţin eficace decât metoda injecţiei. dar sunt câteva reguli stricte care trebuiesc îndeplinite.

Atentie la durerea reflexa 2. Se intinde muschiul 4. Imediat dupa stretching se incalzeste pielea 5. pasive pe toata amplitudinea de miscare pentru a lasa corpul sa stie ca miscarea normala este posibila. Daca miscarea a fost limitata de punctul trigger se fac cateva mobilizari. Fiti siguri ca veti intinde muschiul ce contine punctul trigger. . Se aplica spray refrigerant sau gheata 3.Metoda spray & stretch Reguli: 1. usoare.

Metoda masajului profund Cea mai sigura si de efect metoda de tratare. dupa Travell & Simons. . este masajul punctelor trigger.

Pe o scara a durerii de la 1 la 10 . 5. 8. 2. lenta. Manevra trebuie sa fie scurta. Putem folosi un dispozitiv pentru a ne usura munca. Daca nu obtinem o ameliorare probabil masam unde nu trebuie. 9. durerea generata de masarea punctului trigger. Masajul se face intr-o singura directie. 6. Nu se face presiune statica pe P. 7.T. dar pe măsura ce se executa masajul cu o presiunea „crescanda” se obtine o scadere a durerii. 4. sa fie aproximativ 7. Repetam manevra pentru 5-8 minute pentru fiecare punct trigger.Regulile masarii punctelor trigger: 1. 3. . Presiunea va fi la început mai scăzuta pentru a permite pacientului adaptarea la durere. Masarea punctului trigger se face de 3 pana la 6 ori pe zi.

Prize pt. . cu degetul spijinit. masajul punctelor trigger Poziţie corectă pentru deep stroking massage.

Atunci când sunt folosite toate degetele de la mâna este important sa le sprijinim cu cealaltă mână. aşa cum este prezentat în figura alaturata. .

.

.

printre care cele mai folosite şi bine executate dispozitive sunt:  bastonul terapeutic  protuberanţa minge de cauciuc (poate fi pusă între un plan dur şi corp).  . Pentru un masaj mai profund se foloseste o minge de cauciuc mai tare.Pentru acestă metodă se folosesc şi diverse dispozitive mecanice.

Masajul muşchiului sternocleidomastoidian .

Bibliografie  Clair Davies ."The Trigger Point Therapy Workbook .Your Self-Treatment Guide for Pain Relief". .